Aan alles komt een eind

Ze zijn weg, de 2 minikasjes. Na 4 weken hevige strijd met Ruud heb ik toegegeven. Ja jullie mogen het gerust weten, ik heb het niet altijd even makkelijk hoor.

Ik schreef in een vorig tuindagboek al over het wegdoen van een klein stukje tuin, maar dat is dan wel het stukje tuin waar de 2 kasjes op staan. Er komt een tijd dat leeftijd, gezondheid, maar ook gewoon andere leuke bezigheden je dwingen om na te denken in hoeverre iets nog nuttig is of een last wordt. Ik vind/vond de kasjes nog nuttig, had er genoeg plannen voor voor volgend jaar. Ruud zag het stukje tuin plus de kasjes als een heleboel werk. Dat is ook zo, we hadden er heel veel mest op moeten brengen want het stukje tuin lag duidelijk lager en heeft flink onder water gestaan dit jaar.

En de kasjes…….. misschien heeft Ruud nooit zo van de kasjes gehouden zoals ik. Hij had geen hekel aan ze, maar er paste zo weinig in (in verhouding tot de 3 grote kasjes). En het was lastig om erin te wieden (ja, nogal wiedes als je gewend bent aan de grote kassen waarin je gewoon wild kunt harken en spitten en bezemen zonder glas te raken).

Maar ik was altijd erg blij met de kasjes, genoot van de geur van basilicum als ik ze open deed. En teelde er altijd in wat ik niet in de grote kassen wilde (om kruisen tegen te gaan, of omdat iets gevoeliger was voor meeldauw, of omdat ik het over had).

Maar in de discussie in de afgelopen 4 weken begreep ik ook wel dat Ruud er klaar mee was. Steeds vaker werden de kasjes, als hij over ze sprak, voorzien van een vrouwelijk of mannelijk geslachtsorgaan. En dat is dan ook wel weer zielig voor de kasjes. En ik voorzie zoiets als ‘ja, jij wilde ze perse houden’, als er volgend jaar veel onkruid in groeit en Ruud erin moet gaan wieden.

Dus de knoop doorgehakt, stukje tuin plus 2 kasjes zijn respectievelijk opgezegd en verkocht.

kleine-kasjes

Dag kasjes (plus stukje tuin)!! Ze krijgen gelukkig een goed nieuw tehuis.

Ik vond het wel jammer, maar eigenlijk is dat nu ook wel weer voorbij, zie ik weer nieuwe mogelijkheden, zijn er nieuwe plannen voor volgend jaar. Dat neemt niet weg dat ik voorzie dat ik volgend jaar nog wel een keer tegen Ruud zeg ‘Ja, jij wilde de kasjes zo nodig weg doen’ als hij beteuterd met 7 potjes met zaailingen in zijn handen staat en de 3 grote kassen al vol staan.

Dus hier hadden we het wel druk mee in de afgelopen week. Nu kunnen we weer verder kijken, en vooral werken. Want we hebben nog ruim 350 vierkante meter tuin over. En dat is best veel, er is nog veel te doen. Gewoon maar vak voor vak leeg maken, opruimen, bij slecht weer de kassen in, bij mooi weer lekker buiten.

Komende week een halve kas leeg maken voor de weeuwenteelt bloemkoolplanten. En een verhoogde bak schoon maken voor de knofloken, want die willen we aan het eind van deze maand poten.

En ondertussen nieuwe plannen maken natuurlijk voor volgend jaar. Deze ga ik onthouden:

snijbiet-plus-kroot

Geelgroen-bladige snijbiet Lucullus plus diepdonkerpaars-bladige kroot McGregor’s Favourite, geweldige kleurencombinatie in de tuin. Vruchtwisselingstechnisch gezien klopt het natuurlijk niet, maar als ik heel eerlijk ben let ik daar ook helemaal niet meer zo goed op als dat ik vroeger deed, in de natuurlijk groeit ook van alles dwars door elkaar en vaak ook jarenlang……. mits het maar gezond is en regelmatig wat afgewisseld wordt.

Hetzelfde geldt in de kassen, hoewel we daar wel extra letten op ziekten, alles met meeldauw of mogelijk een vleug phytophthora wordt rigoureus uit de grond getrokken. Maar de paprika’s die al voor het vierde jaar op dezelfde plaats staan doen het gewoon prima. Sterker nog, dit is wel een nieuwe favoriet:

paprika-lipstick-onrijp

Paprika Lipstick. Ze was al wel een heel leuke paprika, maar we hebben er al zoveel van kunnen oogsten, en dan geeft ze dit nu nog even als toetje. Ik hoop dat het nog wat mooi weer blijft en de paprika’s nog kunnen rijpen.

Ik ga dit jaar waarschijnlijk geen tijd krijgen om nog te ‘strippen’, te druk met de zadenlijst, de tuin, en noem maar op. Maar als iemand er interesse in heeft; met strippen bedoel ik het zoveel mogelijk verwijderen van nieuwe scheuten en bloemen en bladeren bij peper- en paprikaplanten, met als doel het stimuleren van het rijpen van de nog aanwezige vruchten. Ik heb er eens een tuindagboek over geschreven, daar kun je er meer informatie plus foto’s over vinden: Het strippen van peperplanten

Dan nog even over de wedstrijd, die is bijna ‘klaar’, ik ga die eind deze week op de website van pokon plaatsen, maar dat meld ik uiteraard hier dan nog even plus de link, etc..

Tot slot nog even over het plaatsen van reacties. Ik begreep dat iemand weer een mailadres van iemand anders heeft gezien bij het plaatsen van een reactie. Dat is erg jammer, ik kan er zelf niets mee want als ik zelf kijk zie ik niets, is het weg en is er niets bijzonders. Ik heb uitgeschakeld dat je een naam en mailadres achter moet laten om een reactie te plaatsen. Het balkje staat er wel maar je hoeft het dus niet meer in te vullen, gewoon de tekst typen en even je naam (is wel handig), maar het mailadres weglaten. Ik hoop dat er dan geen problemen meer zijn met de zichtbaarheid van mailadressen voor andere mensen!

Zo, en nu stop ik ermee, want dit is onze taak voor vandaag:

peren-in-emmers

3 volle emmers Gieser Wildeman peren geoogst. En die gaan vandaag geschild worden, en worden gekookt in rode wijn met suiker, kaneel, sinaasappel en gember, en worden vervolgens ingemaakt in steriele potten. Veel werk, maar zo lekker….. en bedenk eens hoe vanmiddag hier het hele huis geurt 🙂

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

22 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Heerlijk, die peren!
Jammer van de kasjes, maar soms moet je compromissen sluiten he. Heel herkenbaar.

Marlies

Hey Diana, kan me voorstellen dat het wegdoen van grond en kasjes je aan het hart gaan. Prachtige peren overigens, wij hebben net een perenboompje geplaatst. Zal wel even duren voordat daar 3 emmers oogst vanaf komt.

Ik heb nog een vraag voor mede-moestuinierders. Ik heb dit jaar voor het eerst uien, wortelen, bosui en pastinaak in een moestuinbak gehad. Ik wil nu graag knoflook en uien poten voor de winter. Doe ik dat nog in hetzelfde vak of al in het nieuwe vak waar ik volgend seizoen uien en wortelen in ga zetten? Of maakt het niet uit? Bedankt!

Wilma

Ik gebruik daar altijd het nieuwe vak voor het volgende seizoen voor!

Mayra

Hier is de tuin ook al ver opgeruimd, alleen nog wat pepers en wat rucola. Hoop op een beter tuinjaar volgend jaar.

Ellen

Hallo ik zie nergens een contact pagina staan dus doe het via hier mijn excuses 🙂 ik steek veel op van uw site en vroeg mijnaf waar u het bonen zaad koopt zelf? Ik wil volgend graag wat rassen proberen die u bezchrijft. Mvg ellen

Anoniem

Dank je wel anna!!!

Ria

Hallo Ellen,
Zie bovenaan op Diana’s site:
tuin overig, en dan: mijn favoriete links. Daar vind je een heleboel zadenfirma’s in Nederland, maar ook in het buitenland.

Succes met zoeken,
Ria

Anoniem

Dank voor de tip ria!!!

Anoniem

Ja Diana, keuzes maken. Dat overkwam ons ook. Wij hebben 8 jaar twee volkstuinen gehad van elk 150m2. Een met groente en een met fruit. Het wordt wat veel vanwege wat ouder worden en mijn vrouw die nogal “kwakkelt” met gezondheid. Dus een tuin opgezegd, en de broeibak en de kas verhuizen naar de andere tuin. Ook nog wat fruitbomen weg en dan volgend jaar een rustiger “tuinleven”. Ook prima

Jaap

Anoniem

Hallo Diana,

Ik type regelmatig wat op je site.
Elke keer als de reactie geplaatst moet worden door dit te activeren komt de tekst niet op je site.
Wat gaat er fout?

Groet D’s

D's

Hallo Diana,

In de 2 grote kassen kunnen jullie volgend jaar genoeg neerzetten even wennen dat je 2 kassen minder hebt, maar jullie komen er samen wel uit.
Even passen en meten een paar emmers minder tomaten,pepers en paprika’s zal geen probleem zijn.
Zelf heb ik ook aan gedacht om meer grond erbij te nemen nu 150 en dan zal het 300 m2 worden.
Mijn besluit is gewoon 150 m2 aanhouden het is wat kleiner maar ook goed bij te houden en bovenal te overzien, het moet een hobby blijven en geen druk veroorzaken van ik MOET naar de tuin.
Op de tuin zeggen ze voor de grap dat ik een kleine postzegel heb en vol staat maar elke m2 wordt benut en ik geniet er volop van, wel puzzelen en opletten met de wisselteelt.
Maar dat is elk jaar voor de planning een uitdaging.

Dus jullie beslissing snap ik helemaal er zijn nog andere dingen dan alleen de tuin, toch?
Veel succes met het gereed maken van jullie tuin.
Ps het is weer tijd voor de overheerlijke pompoencake deze ga ik binnenkort maken.
Groet D’s

Margo

Wij verbazen ons altijd over de enorme hoeveelheid werk dat jullie hebben met jullie tuinen! Dus begrijp heel goed dat je wilt minderen. Wij hebben exact zo’n klein kasje bij ons kleine moestuintje. Bij jou is denk ik ook zo’n venster uitzetter kapot gegaan want ik zie dat je er een latje tussen hebt liggen. Bij ons kasje knalde het er laatst ineens uit en het raam met een klap dicht toen ik iets stond op te binden, rakelings langs mijn vinger. Ik heb er pepers in staan en ga je tips eens lezen.
Ik begrijp niet hoe iemand een e-mailadres van iemand anders kan zien, bij WordPress staat altijd dat het e-mailadres onzichtbaar blijft.
Succes met je peertjes!

Anna

Het e-mailadres blijft ook wel verborgen in het geplaatste bericht, zoals WordPress inderdaad aangeeft. Maar het gaat soms fout bij het invulformulier zelf. Daar moet een leeg Naam- en E-mail-invulbalkje zijn. Maar daar staat soms al dat van iemand anders (na aanpassing van Diana nog steeds) of van jezelf als je net een bericht hebt geplaatst. Het lijkt mij een fout in het formulier, misschien dat het bij een volgende update wel opgelost is.

Marja

Hoi Diana,
Verstandige beslissing. Het moet leuk blijven. Gisteren ook peertjes ingemaakt.Heerlijk.

Anoniem

Hoi Diana,

Wat kan je toch humoristisch schrijven! Ik zat zo te grinniken op de bank, dat de rest van het gezin ook wel wilde weten wat er zo grappig was…. heerlijk!

Dit jaar ook voor het eerst genoeg peertjes aan de boom om in te maken! Heeft iemand een soort “basisrecht” voor mij om ze in te maken? Het liefst zo “natuurlijk” mogelijk… Onze zonen vinden ze altijd lekker als ik ze kook met een kaneelstokje en suiker, maar ik weet niet hoe je ze dan inmaakt?

Alvast bedankt!
Groeten Emily

Saskia

Hallo Diana
Toch een slimme zet dan maar een kas
minder maar toch net zoveel te doen.
Peertjes zijn mooi zeg.
Groetjes van Saskia R.

Gerard

Hallo Diana,
Worden de gekookte peertjes een moes of ga je het zeven tot drank ?
En weer bedankt voor alle info !
grts.

Anoniem

stoofperen Gerard

Zuhal

Hi Diana,

Ik beloof je plechtig dat ik heel goed voor 1 van de kasjes zal zorgen! En als je haar mist mag je gewoon gedag komen zeggen 😉

Zonnige en warme groet uit Turkije! Het is hier overdag nog ruim 30 graden

Ans Aben

Hoi Diana,ik heb je verhalen en tips graag gelezen, bedankt voor alles.het was leuk. Gr Ans Aben

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties