Verval

Ondanks het mooie weer is het duidelijk dat de herfst eraan komt; het blad niet meer zo fris groen als 2 maanden geleden, een aantal planten uitgebloeid, er komen lege plekken in de groentetuin, en misschien nog wel het belangrijkst voor mij; er worden zaden geoogst. Want ook dit jaar maak ik weer een zadenlijst, met alles wat ik uit eigen tuin en kas kan oogsten.

aubergine-rijp-voor-zaden

Aubergines voor de oogst van zaden: ze hangen letterlijk een paar maanden aan de planten te rijpen, tot ze van donkerpaars naar geel-met-grijs kleuren, dan pas zijn de zaden rijp genoeg om volgend jaar weer te kiemen. Na voorzichtig doorsnijden moeten ze uit worden geknepen in water, waarbij de zaden los komen en de goede zaden zinken. Dan even spoelen en zeven tot er alleen schone zaden over zijn, die een paar dagen drogen, en dan ga ik haar zelf volgend jaar ook weer zaaien, want de Early Black Egg was wel een erg leuke, lekkere, vroege en mooie aubergine met prima opbrengst.

aubergine-early-black-egg

Ik kan gelijk melden dat dit mijn eennalaatste zadenlijst wordt, na volgend jaar ga ik met zaadjespensioen (want ik ben geen 20 meer, Ruud ook niet, het kost altijd maanden werk, de tuin zelf kost eigenlijk meer tijd dan er uren in een etmaal zitten, en we gaan eind volgend jaar een stukje tuin weg doen). En ja, misschien werken we ook niet zo hard meer in de tuin, nemen we wat vaker pauze, zitten we wat langer te kletsen dan nodig, zoals een goede hobby betaamt.

En voor alle duidelijkheid; nee, we gaan niet stoppen met tuinieren, want we houden dan altijd nog zo’n 300 tot 350 vierkante meter tuin over. En nee hoor, ik ga ook niet stoppen met de website.

En volgend jaar een laatste zadenlijst betekent tegelijkertijd dat ik dan volgend jaar al mijn meest favoriete tomaten, paprika’s, eenjarigen, etc. van de afgelopen jaren ga zaaien (en ook nog wel een paar nieuwe soorten hoor).

zaden-dahlia

Zaden van een Dahlia, verstopt als mini-schoenlepeltjes tussen de dorre blaadjes.

Maar nu dus druk met de zadenlijst van dit jaar. Ruud ruimt op in de tuin, ik oogst zaden, Ruud kookt, ik schoon zaden, Ruud wast af, ik verpak zaden, Ruud ruimt de was op, ik maak ondertussen achter de computer beschrijvingen. Dat idee. Mocht ik dus eens een korter tuindagboek schrijven, of er eentje overslaan, dan is dat voor een goed doel; de zadenlijst van 2016, ik hoop dat ze zo rond begin tot half november klaar is, maar dat meld ik hier natuurlijk.

Tussen het oogsten van zaden, het opruimen van de tuin, etc. door, oogsten we ook nog genoeg groenten.

We plukken nog een paar tomaten:

laatste-tomaten

Bovenin de planten, ik kan er met gestrekte armen nog net bij. En je kunt zien dat het blad al slecht wordt, komende week gaan we beginnen met het opruimen van de kassen. Tomatenplanten eruit, komkommerplanten, meloenplanten, alleen de paprika’s en pepers mogen nog blijven staan, want die kunnen de komende 2 maanden nog veel oogst geven.

peper-aji-ahuachapau-plant

Peper Aji Ahuachapáu, een Capsicum baccatum met vrij grote oranje pepers die behoorlijk pittig zijn en heel fris, bijna citrusachtig van smaak. Voor Daniëlle die de CAP 220 teelt dit jaar; lijkt ze hetzelfde of toch net anders?

En we vonden het deze week nog echt te warm voor 4 grote pannen met liters kokende rode wijn met suiker, kaneel, sinaasappelschillen en gember maar het wordt echt tijd om de stoofpeertjes te oogsten, we kunnen niet heel lang meer wachten:

stoofperen

Ze zijn lekker groot dit jaar, en door de zon niet goed op de foto te zien maar ze zijn al warm van kleur, bijna een blosje, en er zijn al een paar peertjes gevallen.

Dus nog steeds genoeg te doen, genoeg te oogsten, genoeg op te ruimen. En genoeg water te geven, van de pepers en paprika’s in de kassen tot alle potten waar nog planten in groeien en/of bloeien. Zoals deze, voor de laatste foto:

rudbeckia-hirta-sahara-2

De Rudbeckia hirta Sahara. Erg mooi. Maar ook al een beetje in een kleurstelling zoals die bij dit jaargetijde hoort. Voor je het weet gaat het blad van de bomen vallen, gaan de paarden op stal en komt er mest, gaat het regenen en kunnen we niet naar de tuin, moeten de kuipplanten naar boven, eten we niet meer van de tuin maar uit de vriezer……ssssst…….. nog heel even niet aan denken.

Op de website van Pokon heb ik trouwens nog een stukje geschreven over pepers, met foto’s van soorten en rassen die ik dit jaar teel: Pokonstukje over Pepers

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

16 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
liz & co

Spijtig dat jullie gaan stoppen met het zadengebeuren, misschien wel verstandig. Jullie blijven tuinieren op iets kleinere schaal en de website blijft, da’s heel erg fijn. Ook de blog bij Pokon blijft hopen we. Weet je gewoon een poosje in de moestuin zitten en kijken naar de mieren die van een rijpe meloen genieten en zojuist de paarse bloemetjes van de gele botersnijbonen zien ontluiken, ja op 18 september! een kouwe dag hier (in zuidwest France) na weken van 30°C + . Tomaten doen het meestal goed tot 3e week oktober. We denken alvast een beetje vooruit naar november want dan gaan de knoflooktenen erin en de uien en echalottes.
blijf tuinen, blijf bloggen
groet en bedankt voor jullie mooie bijdragen
Liz & Co

cees

Volgens mij heb je dat al eerder geroepen Diana 😉
Ik hoop het eigenlijk echt niet…Nouja..beter de zadenlijst dan de site, maar toch

groetjes Cees

Tineke

Ik ben nu dit jaar pas aangehaakt, maar ik denk dat jij (jullie) zo’n erfenis van kennis hebben achtergelaten op de website, dat de meesten van ons nog jaren vooruit kunnen. Dankjewel voor jullie tomeloze energie. Ik ben er heel blij mee…

ad huijben

Het is geweldig leuk hoe je het beschrijft,het gevoel in de tuin leuk gr ad

Yvonne

Hoe ouder hoe wijzer! Verstandige keuze en vast niet makkelijk geweest. Maar het blijft genieten zowel voor jou als voor mij! Groet, Yvonne

Carin

Iedereen lijkt hier al lang te weten wat een ‘zadenlijst’ is. Maar ik niet! Kan een van de lezers het mij uitleggen, daar Diana zelf niet meer van zichzelf mag reageren?

Zuhal

Hi Carin,

Diana oogst/schoont/droogt/beschrijft/verpakt zaden van haar tomaten, pepers, paprika’s ed (maar je kan geen pootaardappelen bij haar bestellen ;))
Als ze daarmee klaar is kan je zaden van haar zadenlijst bestellen voor een klein prijsje. Tegen de tijd dat ze klaar is en de lijst online gaat zal ze dat vast weer in haar tuindagboek melden en kan je bestellen.

Groet,
Zuhal

Carin

Hoi Zuhal

Bedankt!
Ik houd het scherp in de gaten!!

grt

Carin

Ann

Dit vroeg ik me dus ook af. Dank je voor je antwoord. Aan degenen die vroeger al besteld hebben, wat mogen we verwachten? Tomaten, paprika’s, pepers? Ook bloemen? Pompoenen?
Of gewoon geduld hebben en dan zien we het zelf wel.

O ja, Diana, in België zeggen we ook paprika’s hoor. Pepers zijn de pikante versie. Net zoals in Nederland dus.

Egbert H. Luchtmeijer

De afgelopen week jullie website “ontdekt” en wat ben ik blij die te hebben gevonden. Wat een mooie en goede informatie. Die is voor mij van onschatbare waarde.
Voor mij -als beginner- geldt dat je mij er voor hebt behoedt beginnersfouten te maken zoals lichtkiemers op een donkere plaats weg te zetten. Ook in de keuze van de aarde en andere groeibodems heeft jullie informatie mij goed op weg geholpen.
Nogmaals, ik ben een beginner, maar hoop dat deze website heel lang van informatie wordt voorzien om daarvan te kunnen leren.

Groet,
Egbert H. Luchtmeijer

Gerda van Kan

Wat een mooie leuke leerzame website is dit. Heb dit jaar voor het eerst een moestuin. Maar vindt het zo leuk dat ik voor volgend jaar een dubbel grote tuin heb gehuurd. En ik denk dat ik met 150m2 nog ruimte te kort kom.
Ik doe hier op deze site veel inspiratie en kennis op. Begrijp dat het allemaal naast de tuin heel veel werk is en dat jullie het wat rustiger aan gaan doen.
Heel erg bedankt voor alle informatie en de mooie foto’s.

Arie Heijboer

Ik wil zelf sambal maken van een smakelijke en zeker niet al te pittige peper. Welke soort kan ik dan het beste nemen.
Wie kan mij helpen.

Gerard

Ruud, je bent een kanjer !

Ria

Ja inderdaad. Ook Ruud moet eens bedankt worden. Zonder hem kon Diana dit allemaal niet voor elkaar krijgen. Dus bij deze: Hulde voor Ruud!

Lianne Maas

Hallo,
Ik volg deze website nu een paar weken en wat een info. Echt zo blij mee, maar hopelijk blijft deze site ook bestaan. Het is een heerlijkheid om de recepten te lezen, de jammetjes, en alle heerlijkheden die ik nog niet heb genoemd. Dus ik hoop echt, en vele met mij dat jullie deze site echt in de lucht laten.
Wat kan een mens blij zijn.
Dank je wel voor al die heerlijke leesmomenten.

Diniedam

Hai Diana,
Wat leuk om de foto van de Aji Ahuachapáu te zien! Ik was op vakantie, dus kon zo snel niet een fotootje van de Cap220 hier neer zetten. Maar nu wel;-)
Zie hier 3 fotootjes van de Cap220.
http://diniedams.blogspot.nl/2016/09/cap-220.html
Voorzover ik kan zien lijken ze toch wel behoorlijk veel op elkaar. Toen ik 2 jaar geleden de Aji Ahuachapáu zaaide, had ik toch het idee dat deze minder kreukelig was, maar dat zie ik op jouw foto niet…kreukelig zat. Hahaha.
Ik heb iig de planten kompleet de hele groei periode onder fleece doek gehad (vonden ze niet zo leuk) dus de zaden moeten goed zijn. Laat me tzt maar weten of je wat wilt. Ze moeten nog beetje verder rijpen, maar ik stuur je met alle plezier wat toe.
Bedankt nogmaals!!
Groetjes
Danielle

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties