Hollen

De winterrust is duidelijk voorbij. Het is elk jaar rond deze tijd weer hollen na het stilstaan; na alle kou, regen en wind is het nu ineens hartstikke druk. De paprika’s en pepers groeien in huis nu in een snel tempo (foto bovenaan dit blog). De tomaten heb ik uiteindelijk toch afgelopen week naar de kas in de volkstuin gebracht: het vriest de komende 2 weken niet en de zon gaat redelijk vaak schijnen. Dan kunnen de tomaten volop licht en voldoende warmte krijgen – geen gedoe meer met te weinig plaats en onvoldoende licht in huis.

Ook andere, in traytjes voorgezaaide soorten, verhuis ik naar de kas: van sla en spitskool tot goudsbloemen en peterselie. Andere soorten blijven nog even binnen (vooral de meer vorstgevoelige eenjarige bloemen) en ook de pas gekiemde komkommerzaailingen.

Natuurlijk liggen er ook nog zaden klaar, zoals die van pompoenen, bonen, courgettes en maïs. Maar daar wacht ik mee tot half april (want de zaden kiemen binnen een week, de zaailingen groeien snel maar ze mogen uiteindelijk pas half mei worden uitgeplant – en met die tijd valt weinig te smokkelen (één goede nachtvorst kan al funest voor de jonge plantjes zijn).

In de tuin heeft Jan het achterste stuk helemaal schoon. Er stonden vaste planten en vooral heel veel brandnetels en winde. ‘Schoon’ is dan ook een relatief begrip want de brandnetels hebben zich ongetwijfeld kwistig uitgezaaid, en van winde kom je sowieso nooit meer af 🙄😄.

Maar er is plek voor de aardappelen. Er staan ondertussen 4,5 kilo pootaardappelen thuis in een koele en lichte kamer voor te kiemen (vroege Camillo, vroege tot middelvroege La Strada en middelvroege tot late Cammeo). De vroege en middelvroege gaan we dit weekend poten (de foto maakte ik anderhalve week geleden, ondertussen zijn ze nog verder uitgelopen). Tegelijkertijd moet ik nodig de kassen in: daar tiert de groenbemester welig, en ondertussen ook het onkruid.

Bovendien slibben de kassen in de loop van de winter toch langzaam dicht; een emmertje hier, wat gereedschap daar, flink wat overwinterde planten/stekken, een paar zakken potgrond, een kuip met groenten, bonenstaken, een krukje; het wordt tijd om op te ruimen want over 4 weken wordt het tijd om stokken te zetten voor de tomaten, een rek voor de komkommers, etc. Eigenlijk zou ik ook de ruiten schoon moeten maken maar er zijn nu eenmaal eerst belangrijkere zaken. Zoals al die kuipen en potten die verhuisd moesten worden. Allemachtig, soms voelde ik me net een mier: grond uit een kuip halen, kuip versjouwen naar de nieuwe plek, en dan dezelfde grond er weer in. Ik heb veel bewondering voor mieren, want die zijn in al dat verplaatsen en bouwen veel meer gestructureerd dan ik (ik heb een al geleegde, versjouwde en weer gevulde kuip toch alsnog een ander plekje gegeven = 2 keer legen, versjouwen en weer vullen 🙈).

Op de foto zie je de lege vakken achterin de tuin (voor de aardappelen) en nog wat groenbemesters, en de kuipen die ik wel of niet nog een plekje ga geven.

De aardbeien zijn ondertussen verzorgd; dode bladeren weggeknipt, voeding en water gegeven en ook in hun bouwemmers op een nieuwe plek gezet. Er groeide vorig jaar enorm veel onkruid in en helaas ben ik daardoor (plus te weinig water gegeven in de droge zomer) behoorlijk wat jonge planten verloren. En dus bestelde ik ook nog nieuwe stekken (ook gelijk 10 doordragers voor in potten op Ruud’s balkon), die zijn ondertussen ook allemaal geplant.

En zo is er dus elke dag meer te doen dan ik binnen het beschikbaar aantal uren kan. Dat is niet erg, met dank aan Jan ziet de tuin er echt helemaal niet slecht uit, in vergelijking met vorig jaar. Maar ik ben wel een beetje bang voor de eerste regenbuien; doordat de grond al goed opwarmt is een explosie van onkruid daarna wel te verwachten. We zien wel, voorlopig heb ik er weer ouderwets veel plezier in, en uiteindelijk is dat het belangrijkst.

Een planning zou op zijn plaats zijn, maar zelfs daar heb ik geen tijd voor. Want ik heb ook nog een achtertuin, voortuin en Ruud’s balkon te verzorgen. Ik moet nodig bietjes zaaien (eerste zaai van al wat oudere zaaide is mislukt), de kassen moeten schoon (niet alleen de al eerder genoemde inhoud maar ook de ruiten moeten na 3 jaar eindelijk weer eens goed geschrobd worden voor meer licht = meer groei = meer opbrengst. Je kunt dat een beetje zien op deze (sorry, wat slechte) foto van de perzikbloesem in de kas:

Ook de abrikoos heeft in de andere kas met wat meer bloemen gebloeid dan vorig jaar (die boom is een jaar jonger). En mijn piepjonge nectarineboompje in kas 1 geeft zelfs ook al wat bloemen (die ik dus met heel veel pijn in het hart ga verwijderen omdat ze nog lang niet oud en groot genoeg is om vruchten te dragen). Verder staat het wieden dus op het programma (heel fijn dat Jan daar al volop mee bezig is). En zaaien (bleekselderij, palmkool, zonnebloemen, etc.). De groenbemesters moeten worden verwijderd of ondergewerkt. Ik moet 1 vak vullen met mest voor courgettes en pompoenen. Ik moet planten en stekken uitplanten. En potten schoonmaken en de potplanten erin voeden. Er moeten nog 2 vakken met vooral kruiden en vaste planten worden schoongemaakt, gesnoeid, etc.

Even een foto tussendoor van Rozemarijn Foxtail in de achtertuin; die staat nu zo mooi in bloei (en dus heeft ze voeding nodig, moet ik even een borstel over de pot halen en niet vergeten om het straatje eens te vegen 😁). De rozen en vlinderstruiken zijn gesnoeid maar nu zijn de Clematissen nog aan de beurt. En ik heb afgelopen winter geen tijd gehad voor de tuin dus alles moet nog worden opgeruimd: rondslingerende potjes, kapotte tegels, emmers vol met groen water, pootstokjes, zakken met herfstbladeren waar ik verder niks meer mee heb gedaan (maar die ga ik nu als mulchlaag gebruiken, als ze niet alsnog wegwaaien), restjes van de gerepareerde verhoogde bakken, onderbakken en tray’s, 1 gebroken ruit, en zo kan ik nog even doorgaan. Misschien komend weekend eens een hele dag alleen maar opruimen plannen. Het lijkt dus wel een normaal jaar, en daar ben ik nu al heel blij mee.

Ik geniet niet alleen van het mooie weer maar ook van de kuipen die ik aan het vullen ben met mediterrane kruiden(stekken), van de gekiemde Oost-Indische kers, maar ook van wat er allemaal tot leven komt. Ik zie al knoppen in de appels verschijnen; als er niks geks gebeurt (zoals strenge vorst tijdens de bloei of zo), dan krijgen we weer een mooie appeloogst. En ook bij de peren is de aankomende bloesem op de nog kale takken goed te zien:

Helaas bloeit ook dit jaar de pruim weer nauwelijks (en dat terwijl ik de boom vorig jaar nog gewaarschuwd heb, ze weet op de één of andere manier dat ik geen tijd en zin heb om haar na 5 jaar en amper 20 Opal-pruimen te rooien). Maar ik ga haar dan wel deze week nog maar een keer waarschuwen 🙄😁

Tot slot van dit blog dan nog 2 foto’s, gemaakt om te oefenen met mijn nieuwe camera (de vorige is zo ongeveer letterlijk ingestort), maar ook omdat ik zo vrolijk word van die eerste groeiende en bloeiende planten:

Euphorbia Nothowlee
Erysimum Constant Cheer

Abonneer
Laat het weten als er
guest

35 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Con

Hallo Diana, wat een gedoe met die potten, een bekend probleem. Hier gebruiken we een stevige steekwagen, dat lukt prima als de grond niet te nat is.
Prachtig zoveel mooie jonge plantjes. Daar wordt ik enthousiast van. Groetjes
https://www.jh-profishop.at/p/fetra-stapelkarre-mit-gleitkufen-982883-355312/

Con

Hoi Diana, haha, die zucht die ken ik, maar zonder hulp gaat hier niets meer.
Zelf doe ik in grote potten eerst een flinke laag hydrocultuur stenen, een voordeel is onder andere dat de pot dan niet zo zwaar wordt. Deze steentjes kun je elk jaar hergebruiken, wel even goed afspoelen.
Een gekregen tip, eerst piepschuim (zit vaak in pakjes om het artikel te beschermen) in een pot te doen als die heel erg diep is. Onze buren kregen een nieuwe kachel, ik heb voor de rest van mijn leven genoeg materiaal.
Het is niet altijd nodig de pot volledig met aarde te vullen.
Fijn dat je leuke plannen hebt voor de tuin, geniet het.
Groetjes

Helen Slappendel

Weer met veel plezier gelezen! Zoveel gedaan en nog zoveel op de planning! Al veel om van te genieten bij jou. Met de goeie voorspellingen voor volgende week zal er nog veel de grond uit schieten. Oude zaden helaas herkenbaar. Reuze benieuwd naar de aardbeien 🍓 fijn weekend en hopelijk wat moestuin uurtjes voor jou!

Riekie

Diana je schrijft dit weekend de aardappels poten maar volgens Maria Thun is ditniet het weekend voor wortelgewassen slechte tijd
Groetjes Riekie

Pien W

Hoi Riekie, vandaag en morgen (29 en 30/3) zou zelfs voor alle bewerkingen ongunstig zijn. Best bijzonder, juist nu zonsverduistering!! Groet, Pien

Jos Coumans

Hallo Diana, na drie jaar heb ik de pruimen en appel mini boompjes in bloei staan op mijn balkon . Maar ik zie tot nu toe nog geen bijen om ze te bestuiven helaas. Ik heb geen ervaring, kan dat ook door de wind bestoven worden. Graag een antwoord hierop zou ik heel fijn vinden. Groetjes Jos

Tessa

Glukkig zijn er veel meer bestuivers dan alleen maar bijen. Zweefvliegjes, wespen (ja, wespen) en ‘nep’bijtjes (die heel stoer doen met een streeppatroontje maar gewoon vlieg zijn) zijn ook goede bestuivers. Die zag ik vroeger op 4-hoog regelmatig, meer dan bijen.

Lous

Wat een heerlijke blog weer. Zo herkenbaar dat gevoel dat er nog zoveel moet gebeuren in de tuin. Veel plezier.

Wout

Leuk om te zien dat je de Frigo Dayoral aardbeien hebt gekocht. Een sterk ras wat bij een goede verzorging een heel hoge opbrengst geeft. (veel Jam!) Ik heb er goede ervaringen mee. Hier op de Zeeuwse klei doen ze het prima. Het zijn trouwens kortdragende aardbeien en geen doordragers, maar maakt niet uit. Ze zijn heerlijk.
De Opal-pruim (hoogstam) heb ik in 2012 geplant en pas in 2023 begon de boom vruchten te geven.😱 Is wel een hoogstam natuurlijk en dat zal wel schelen. Maar geduld wordt toch beloond. Het zijn kleine compacte pruimpjes natuurlijk maar wel zeer smaakvol. Volhouden maar😋

Hermanda Verheijen-Leusink

Dag Diana, dank voor het delen van al je te doen zaken zo herkenbaar! En vooral 30 dingen tegelijk willen/moeten doen😏
Maar durf je nu al de tomatenplanten in de kas te zetten?!? (Geeft in huis wel weer veel ruimte😃)Wat als er in april toch nog vorst komt! Groetjes Hermanda

Pien W

Wat een heerlijk blog Diana! Ik heb van alles wat je schrijft genoten maar dat ene zinnetje zit muurvast in mijn hoofd : “voorlopig heb ik er weer ouderwets veel plezier in”. En vooral dàt gun ik je meer dan van harte! Groet, Pien

janet

hoi diana ..schitterend die plantjes,maar vraagje, je zegt ik ga de tomatenplantjes verder opkweken in kas omdat t vriezen voorlopig op zich laat wachten(hopelijk ook helemaal niet meer) maar ze zeggen toch altijd dat ze zo koel mogelijk moeten staan anders krijg je snel lange plantjes…maar in kasje kan t overdag toch behoorlijk warm worden..kan dat dan geen kwaad wat betreft ..de groei tijdens t opkweken (paprika’s en pepers vinden warmte wel heel fijn

Ineke

Staan de tomaten planten nu in een koude kas?

Marije

Zó, en wat voor een mooie foto’s met je nieuwe camera! Leuk zeg!

Daphne

Hoi hoi, sinds een paar weken heb ik je zaaiagenda binnen. Toch wel handig, want ik gebruik deze website al jaren als naslagwerk maar ik hou zo van “good old” papier in mijn handen. Wanneer verwacht jij je pepers en aubergine naar de kas te brengen? Tomaten ben ik zo in thuis maar pepers daarentegen… Het zijn al flinke planten en ze komen in grote emmers in de kas. Maar dat is vast nog te vroeg nu? Zeker Carolina Reapers?

Groetjes, Daphne

Daphne

Zeker! Dankjewel+

DOLINDA

Hoi diana, misschien een idee om bij de opal pruim 1 meter rond de stam met de spade naar beneden te steken. dit kreeg ik als tip van een oude fruitkweker. het jaar daarop bloeide de boom heel goed, toen braken er twee takken omdat de boom zo vol hing…

Margreet

Hoi Diana

Ik word altijd blij van jouw blogs! Ik voel me in de winter altijd een ontzettend nep- moestuinder…totdat ik dan weer zie dat andere mensen het in de winter ook een beetje een zootje laten worden 😅
Ik heb in deze periode altijd het probleem: wat doe ik met de potgrond uit de potten van vorig jaar?heb je een goeie tip misschien?gooi je het weg of kan het weer aanvullen tot volwaardige potgrond en dus hergebruiken?
Moestuingroetjes van Margreet

Janneke

Hoi Diana,
Wat een goed idee om je tomaten naar de kas te doen. Ik heb er ook twee trays heen gebracht om binnen ruimte te creëren. Nu heb ik ook al vrij grote komkommers, zouden die ook al in de koude kas kunnen? Of krijgen die dan last van een groeistop? En een andere tray met tomaten staan ook courgettes in, die hebben het ook liever warmer misschien. In de kas is het nu overdag warm, maar in de nachten maar een graad of vijf. Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen!

Sigrid Olof

Dag Diana,
Ik weet niet waar ik met mijn algemene complimenten heen moet dus plemp ik het maar hier.
Wat een heerlijke site! Als ik echt goede en uitgebreide info zoek, met veel eerlijk en realistische foto’s, dan kom ik hier.
Er is werkelijk geen vraag onbeantwoord gebleven na hier even gezocht te hebben.
Jij, of jullie, moeten wel heel veel passie en plezier hebben voor tuinieren en bloggen om zo’n rijke site te maken.
Dank voor alle tips en informatie, ik kom hier graag, ook gewoon om even lekker te lezen en kijken.
Ik wens jullie een heerlijk tuinierseizoen!
M.v.g. Sigrid.

sygys

Ik en een collega zijn echt al enkele weken enthousiast bezig met zaaien en overpotten. Ik heb de gok toch gewaagd om sneller te beginnen met komkommer en pompoen. Ik moet zeggen dat het zaaien eind januari me erg goed beviel. We eten vanavond onze eerste grote krop sla al uit eigen tuin en de tomaten en paprika’s hebben in de kas al hun eerste bloemen. Door zo vroeg al binnen te beginnen loop je al snel 1 a 2 maanden voor op de rest en is het zelfs mogelijk om langer en meer te oogsten op dezelfde plek. Nu binnen enkele weken mijn kroppen sla op zijn kan ik dan hopelijk mijn andijvie al ervoor in de plaats gaan zetten. Deze staan wel in een tunnelkas met folie waar geen beest of slak bij kan en alles mooi beschut staat. Toch wel echt een uitkomst. De kroppen sla die ik heb staan zijn gewoon 100% gaaf Je kunt ze praktisch zonder schoonmaken zo opeten. Tegen de tijd dat ik de andijvie buiten ga zetten dan zijn het al behoorlijke planten die dan ook weer binnen no-time klaar zijn en ik straks in juni – juli als mijn 3de ronde in dezelfde bak kan gaan uitplanten.

Waar ik wel moeite mee heb is plannen. Ik zaai vaak veel te veel en kan het vervolgens niet meer kwijt. We eten graag andijvie dus ik heb ze flink gezaaid. Als ik echter kijk hoe vaak we het daadwerkelijk eten dan is het op jaar basis misschien 6 – 8 keer. Dan zouden ze dus ook gespreid klaar moeten zijn want als ik alles wat ik nu gezaaid heb straks buiten heb staan is alles tegelijk klaar. Voordeel van zo vroeg binnen beginnen onder de groeilamp is wel dat ik een veel langer seizoen heb dan andere en ik 2 tot 3 keer kan zaaien in 1 seizoen. Ik heb wel gemerkt dat tomaten zaaien eind januari wel echt de absolute max is. Het is net op tijd warm genoeg geworden om ze de kas in te zetten. Ik begon er al een schimmel in te krijgen en de planten waren binnen niet meer blij. Ondertussen staan ze er in de kas weer voortreffelijk bij en komen de eerste tomaten er al aan.

Voor de slakken heb ik dit jaar hopelijk ook een mooie oplossing gevonden. Vorig jaar had ik gigantisch veel paprika’s maar geen enkele heeft het gered doordat de slaken er gaten en vraten. In een paprika zat zelfs een volwassen slak die door een gaatje naar binnen was gekropen en er niet meer uit kon omdat hij zich te dik had gevreten. Dit jaar heb ik geïnvesteerd en hopelijk gaat het dit jaar beter. Op de foto hieronder mijn systeem. Ik gebruik nu waterschalen (anti lek schalen van 2,50 euro) waar ik p9 potjes op zijn kop in heb gezet en daar bovenop heb ik de pot met plant staan. De waterschaal vul ik tot aan de rand met water. Slakken en andere insecten kunnen als het goed is niet meer bij de pot komen omdat ze dan erheen moeten zwemmen.

Ook liep ik vorig jaar te prutsen met bamboestokken bij de tomaten. Die bleven niet staan in de potten en ook de tomaten waren eigenlijk niet goed aan te binnen aan zon gladde stok. Dit jaar voor 25 euro een rolletje pantanet gaas gekocht en deze op 8 mazen steeds afgeknipt en rond gezet als een koker Deze in de pot gezet en daarna aangevuld met potgrond. Nu staat ze zo stevig als een huis en als de tomaten en paprika’s straks door de pot geworteld zijn gaan deze zuilen never nooit meer omvallen. Alleen het oogsten wordt denk ik een uitdaging door het gaas heen.. maar goed dat zal ik moeten gaan ervaren. Maar wellicht zijn de bovengenoemde tips handig voor andere mensen.

potten-Small

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties