Gedoe

Eens even kijken; hoe lang heb ik nu een moestuin? Uh, vanaf 1991 dus dat is nu 34 jaar. En weet ik wanneer tomaten worden gezaaid? Ja hoor, in maart en april. En weet ik hoeveel tomaten ik dit jaar heb? Ja, 96 en dan nog bij elkaar 22 voor andere mensen. En weet ik waar ik alle tomatenzaailingen kan zetten tot het wat warmer wordt? Nee. Daar kan ik kort over zijn. Dat is al 34 jaar een gedoe. Te koud buiten, te koud in de nacht in de kas, en geen goede (lichte) plaats in huis.

Hoe kan het dan dat ik elk jaar weer dezelfde fout maak en de tomaten te vroeg zaai en vervolgens dus met teveel zaailingen zit waar ik geen goede plek voor heb (in een licht en/of zonnig raamkozijn)? Hoe hardleers kan een mens zijn als het om tomaten gaat? Ik heb er echt geen antwoord op. Ik kan schrijven dat ik ook wat oudere zaden zaaide en altijd nog tijd over wil houden voor een eventuele tweede zaaironde. Maar dat is een smoes die ik al zoveel jaar gebruik dat het ook niet geloofwaardig meer is. Want zo moeilijk zijn tomaten niet, ze kiemen altijd vlot (dus ook als ik ze begin april zaai is er heus nog genoeg tijd voor een tweede zaaironde). Bovendien heb ik voor alle zekerheid gelijk ruim voldoende zaden gezaaid; zelfs als de helft van de zaden niet kiemt heb ik nog genoeg zaailingen. Daarnaast hebben ze een kiemvermogen van 6 tot 7 jaar. En ik zaai dit jaar geen zaden die ouder zijn dan dat.

Eigenlijk was er dus geen enkele reden om op 4 maart al tomaten te zaaien. Behalve dan omdat ik dat graag wilde. Of, wellicht is beter omschreven; omdat ik bitter weinig zelfbeheersing heb als het gaat om tuinieren in het algemeen, en tomaten in het bijzonder.

Nog niet té lang en dun, maar het is wel de hoogste tijd om de tomaten te gaan verspenen

Lucht het op, nu ik het toegeef? Geen idee, ik heb geen zin om daarover te verzinnen, want er is maar één ding waar ik aan denk: waar ga ik al die zaailingen in vredesnaam laten? En een andere gedachte is: “Misschien zou je ze volgend jaar eens een week of 3 laten kunnen zaaien”. Maar dat denk ik dus elk jaar rond deze tijd 🙄😄. Ter illustratie: ik schreef er op 14 maart 2019 dit blog over: Een geheimpje. Want ik heb het hele arsenaal al geprobeerd: de zaailingen in de kas zetten, met emmers water ernaast (zodat het overdag opgewarmde water in de nacht voor een vleugje minder kou zorgt). Met een vliesdoek erover (met dezelfde reden; dat het onder het vliesdoek iets minder snel afkoelt). Dat kan, maar het geeft veel zorgen; vaak naar de weerberichten kijken, de zaailingen telkens controleren, temperatuur onder het vliesdoek meten. En de meeste tomatenzaailingen overleven enkele graden vorst wel maar ze worden er niet gelukkig van; groeien doen ze nauwelijks, en ze zijn door de kou extra gevoelig voor vocht.

Ik maakte deze foto een paar jaar geleden: de kou in de kas in maart zorgde ervoor dat de groei stagneerde en het blad geelgroen met paars werd (omdat de kou ervoor zorgde dat de tomatenzaailingen niet in staat waren om voedingsstoffen op te nemen). Bovendien herstellen de zaailingen langzaam van zo’n groeistilstand.

Op 19 maart 2020, 1 jaar en 5 dagen later schreef ik dit blog: Hetzelfde liedje. En dat is dus ook precies wat het is: elk jaar hetzelfde gedoe met kou en zoeken naar een goede plek voor teveel tomatenplanten.

Gedoe dus; bakken vol met zaailingen waar een tentje overheen gebouwd moest worden, met emmers en gieters water ernaast, en 83 keer per dag in de weer-app kijken wat de temperatuur zou worden, of het zou vriezen, en hoe hard dan, of de zon zou schijnen waardoor het onder het doek nog even op zou kunnen warmen, etc.

In huis zijn er veel minder zorgen over de temperatuur maar des te meer over het gebrek aan plaats en vooral aan licht. Want het huis is groot genoeg maar de ruimte voor de ramen is heel beperkt. Bovendien staan er ook nog zo’n 40 zaailingen van paprika’s, pepers en aubergines, en die hebben de beste plekjes in het raamkozijn al ingenomen.

Ook een oude foto: dan krijg je dus dit soort taferelen; op elke slaapkamer bakken vol met zaailingen die allemaal onder de kleine veluxdakramen willen staan…. en dat is nou eenmaal onmogelijk

Zaailingen thuis hadden hier altijd de hele bovenverdieping tot hun beschikking. Op zolder is het te koud. En op de begane grond was er altijd minimaal 1 kat (die in haar eentje veel kon vernielen, vroeger hadden we meerdere katten, die dus ook nog eens een veelvoud aan ravage aan konden richten). Pas deze week, terwijl ik dus weer aan het bedenken was dat de tomaten nodig verspeend moesten worden, of ik ze weer naar de kas zou brengen, welke kas dan, tentje bouwen, vliesdoek, of toch op zolder, maar niet genoeg licht, etc.), bedacht ik ineens dat er geen kat meer is die zaailingen kan omgooien. Zo zie je maar hoe zeer katten in mijn hart en in mijn routine zitten. Ik zou graag willen dat het anders was (ik wil heel graag weer een kat maar heb nu gewoon niet genoeg tijd om er goed voor te zorgen, die komt er zeker weer maar pas als ik zeker weet dat ik de kat alle tijd en liefde kan geven die het nodig heeft en verdient). Ik bedenk dus ineens dat ik voor het eerst in 34 jaar ook in de woonkamer zaailingen kan zetten. Met een raam/deur van ongeveer 3,5 meter breed is er ineens een behoorlijke ruimte voor tomatenzaailingen bijgekomen.

Voorbereiden

En dus haalde ik op dinsdag ruim 100 P9-potjes van de tuin om alvast te soppen (voor er straks ook nog slakken door de woonkamer kruipen en zaailingen opvreten). En zette ik het campingtafeltje naast de bank. En ik verschoof de eettafel zo dat de langste kant voor het raam staat.

En toen kon ik beginnen. Het blijft toch één van de allerleukste klusjes: tomaten verspenen. Naast tomatenrassen uitkiezen, tomaten zaaien, en natuurlijk ook het uitplanten, het dieven en opbinden, zelfs ook water geven en onkruid rondom de planten weghalen. En misschien is het kijken naar de planten, naar de vruchten en natuurlijk ook wel het oogsten en proeven nog leuker. Eigenlijk is er echt helemaal niets wat ik niet leuk vind aan het telen van tomaten (nou ja, uiteraard uitgezonderd ziekten en plagen, en zelfs dan is het nog een sport om uit te vinden wat er mis gaat en of er een manier is om toch nog genoeg te kunnen oogsten).

Beginnen: de zaailingen, potjes met potgrond, labels, water voor de zaailingen, en een kop thee voor mezelf

Ik had trouwens, zoals op de foto’s te zien is, teveel zaden per vakje gezaaid. En ik zaaide weer in vermiculiet, dit keer hergebruikte (van de paprika’s en pepers, er kiemden zelfs nog 2 zaden die in het vermiculiet waren achtergebleven 😄). Als ik minder zaden per vakje zaai is het handig om ze per stuk uit het vermiculiet te trekken. Helaas kwam ik erachter dat dat niet goed gaat als er teveel zaailing bij elkaar groeien.

Iets te kwistig geweest met het aantal zaden per vakje 😄

Bij zoveel zaailingen zorgt het eruit trekken van één zaailing er te vaak voor dat het worteltje ergens onderweg afbreekt. Nu is een tomatenzaailing sterk genoeg om dat snel weer aan te vullen, maar het is altijd beter als het hele worteltje volledig intact blijft. De oplossing bleek heel simpel: als ik een heel plukje met een stuk of 4 of 5 zaailingen in één keer er voorzichtig uittrok ging dat veel beter.

Zo dus. En dan is het vervolgens makkelijk om ze alsnog van elkaar te scheiden en uiteraard direct daarna op te potten en ruim water te geven

Zo. Het ziet eruit als kamperen in eigen huis. Maar ik kan hier de komende paar weken wel flink wat tomatenzaailingen kwijt! Het blijft natuurlijk niet ideaal; in de kas is er zo veel meer licht, dit is toch ook een beetje vragen om iets te lange en dunne zaailingen. Je kunt op deze foto al zien dat de zaailingen richting het licht gaan groeien (de foto is 1 dag na het verspenen gemaakt):

Voor nu moet het maar even, zodra het wat warmer wordt en de nachtvorst voorbij is ga ik de zaailingen alsnog naar de kas in de volkstuin verhuizen.

Tot slot van dit blog wil ik graag nog even het gastblog noemen dat Janneke me deze week mailde. In het gastblog schrijft ze over haar moestuin en de liefde voor het moestuinieren met een beperking. Op haar website De Zittende Zaaier beschrijft ze haar ervaringen.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

39 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
CarineP

Dag Diana, ik herken jouw verhaal helemaal😉. Niet weten waar je al die zaailingen moet plaatsen.ik ben ook volop bezig met het verspenen van de tomaten die ik in de koude kast (serre) ga verplanten rond midden april. De buiten planten heb ik gisteren en zal volgende week verder zaaien omdat deze slechts begin-einde mei verplant zullen worden.
Sinds vorig jaar heb ik na het verspenen de tomatenplanten rechtstreeks in de koude kast gezet met een grote plastiek erboven. Dit jaar doe ik hetzelfde om heel het gedoe binnen te vermijden. Dit is heel goed gegaan. Deze nacht was het hier buiten -1 en de plantjes waren dik Ok. Vandaag heb ik zelfs de aubergines en pepers eveneens in de koude kast gelaten. Ik heb wel een tweede plastiek serretje geplaatst in die koude kast. Nu afwachten wat het wordt.
groetjes
carine

Alice

En ik die dacht dat alleen ik zo ongeduldig kon zijn.Welcome to my world…De eetkamer verandert in een serre…de plantjes reiken naar het licht.En tegen eind april zijn het lange zwiepers die lastig diep te planten zijn…Al 25 jaar..

Elisabeth

Dat tweede plastiek serretje ( binnen in die grotere kas ? ) vind ik wel een goed idee. En eventueel nog met vliesdoek bedekken?

CarineP

Dag Elisabeth,
het is een probeersel hoor, maar door 2x beschermd te worden hoop ik dat de tocht en koude buiten blijft. Voor alle zekerheid heb ik toch nog planten binnen gezet hoor. Maar zo kan ik zien of de planten stagneren of toch nog groeien. In elk geval heb ik dit vorig jaar met de tomaten geprobeerd en met groot succes. De planten hadden dikkere stammen als de binnen planten. Vroeger zette ik deze plastiek serretjes op de grond buiten en dekte ‘s nachts af met dekens. Dit was in elk geval niet optimaal.
groetjes
carine

Pien W

Ik heb jaren geleden bij de Action rekken gekocht met een plastic hoes met rits etc. Kunststof staanders met metalen rekjes waar veel zaaitrays op kunnen staan. Ze komen al ruim 10, misschien zelfs al 15 jaar lang in het voorjaar tevoorschijn, worden snel gemonteerd en bieden ruimte aan vele zaaitrays. Een vergelijkbaar model staat nu in de winkel (My Garden kweekkas, €9.95). Nee geen aandelen, sorry wel reclame, maar ze bevallen mij nog steeds veel te goed om het hier toch niet even te melden. Ik heb zelf geen kas, de rekken staan bij mij overal in huis en verhuizen binnenkort naar buiten met hoes die ik overdag open laat maar ‘s nachts soms dichtrits. En rond mei wordt alles afgebroken en verdwijnen de onderdelen in een doos naar zolder. Ideaal!! Groet, Pien

CarineP

Dag Pien, idd heb er ook een aantal gekocht 2 jaar geleden. Helaas, als er veel wind is (en dit kan heel krachtig zijn hier), moest ik deze her en der terug bij elkaar zoeken. De flappen onderaan zijn te klein als er hevige wjnd is. Maar als dubbele serre vind ik dit prima, zo krijgen ze geen rechtstreekse wind.
groetjes
carine

Tessa

Je geeft me een idee. Dat kasje past precies achterin mijn glazen kasje. Met een xtra laagje bescherming kan ik mn tomatenplanten misschien veel eerder naar de kas verhuizen… Een flink grote bak met mest onderin voor wat warmte ’s nachts is misschien ook een idee. Rond april kan ik meestal geen kant meer op door alle tomatenzaailingen in huis 😉 En dit jaar zaai ik ook nog ’s 8 soorten peper. 😁

Tessa

Oh kijk Carine heeft dat al succesvol uitgeprobeerd. Nou, dat ga ik dan zeker doen 🙂

Tessa

Top Tip… Ik denk dat ik er met een hete soldeerbout wat nette gaatjes in brand. Of misschien een van de IKEA, die hebben wel ingebouwde ventilatie.

Carinep

Dag Diana,
ja dit klopt. Ik open dit elke morgen voor voldoende verluchting. Heel belangrijk. Als het ook warmer wordt, haal ik de planten eruit. De enige planten die ik hierin uitprobeer, zijn aubergines en pepers, paprika’s. Tomaten zet ik gewoon in de koude kast en daarbovenop heb ik van die bubbelplastiek voor ‘s nachts.
ik moet ook wel toegeven dat de temperatuur gemiddeld 6 graden warmer is. Deze nacht was -2, maar ‘s morgens schijnt de zon reeds. Om 10u had ik 23 graden in het plastieken kastje. De vraag die ik mij stel is of de aubergines etc geen groeistop zullen maken. De tijd zal het uitwijzen.
groetjes
carine

riekie de sain

Ha Diana, ik heb dar gelukkig geen last van, mijn huis is ongeveer 14 graden dus ik ga pas begin april zaaien en ik noteer elk jaar alles, wanneer ik zaai hoeveel, wanneer ze opkomen wanneer verpoten en wanneer in de grond, wanneer ze gegeten kunnen worden hoeveel ik er heb en of het goed is, minder of meer mag, dat werkt voor mij het beste
Succes met alles Diana

Elisabeth

Diana, als je een verticaal rek zou laten maken voor je raam waar je meer zaailingen in kwijt kan, gestapeld boven elkaar…is dat een idee ?
Of gewoon..de helft minder zaaien ! Maar ik ben bijna zeker dat dit het antwoord is dat je niet wil 😀
Succes🍅🍅🍅👍👍

Petra

Hoi Diana,
Ha, ha, Idd heel herkenbaar allemaal ! Met het verschil dat ik de laatste jaren genoeg zelfbeheersing heb om te wachten tot eind maart (22,23 of 31 maart voor dit jaar) of zelfs begin april met het zaaien van tomaten. Én het grote verschil dat ik max. 50 tomatenzaden zaai. Mocht het toch n keer gebeuren dat ik te lange zaailingen heb, die nog verspeend moeten worden, dan zet ik ze (sowieso) altijd zo diep mogelijk, enkel de twee blaadjes komen net boven de potgrond, zodat de zaailing over het hele steeltje wortels kan aanmaken.
Een heel gedoe minder en tijd over om aan andere tuinklussen te besteden. 😉
Groeten Petra

CarineP

Dag Petra,
je hebt gelijk voor het zaaien van tomaten om te wachten tot in maart. Ik heb de tomaten voor buiten deze week gezaaid en de volgende zullen in de volgende vruchtperiode gezaaid worden en dat is 22,23 en 24 maart. Voor tomaten is dit zeker op tijd, want na zo ongeveer 6 weken zijn deze klaar om uitgeplant te worden. Bij aubergines en pepers vind ik dit te laat, gezien dit veel trager groeit. Enfin, dit is mijn persoonlijke ervaring. Maar zoals veel in de tuin, niets moet alles kan😉.
groetjes
carine

Judy

Hahahha, ken ik.. heb hetzelfde probleem, elk jaar weer.

Gerrie

Hallo Diana, ik lees altijd met veel plezier uw maandelijkse nieuwsbrief.
Weer een goede tip die ik hier van u op steek, is dat het kiemvermogen van tomaten 6 tot 7 jaar is! 😊 Wist ik niet! Dacht dat het korter was.
Hartelijk dank voor al het werk dat u verricht op uw site!

Ik ben 4 jaar geleden beginnen tuinieren met het “NO DIG” systeem, dus zonder spitten, volgens Charles Dowding, de Engelse tuinierder die ook heel veel video’s op You Tube heeft staan. Ik moet zeggen dat ik tuinier met heel veel plezier en vrij goed resultaat

Maar net als u heb ik ook hetzelfde probleem: te veel zaailingen en te weinig lichtplek in huis.😣 So be it.

Wat ik wel probeer, is te zaaien volgens zijn tuinkalender: bv. dit jaar: tomaten rond 12-13 maart net voor de volle maan. Zij moeten nu dus nog kiemen.
Charles Dowding is van het principe dat groenten die hun vruchten boven de grond hebben zoals tomaten, komkommers enz. voor de volle maan gezaaid, beter presteren.
En groenten waarvan de vruchten onder de grond groeien, zoals aardappelen, uien, enz. beter na een volle maan gezaaid of gepoot worden.
Dit probeer ik nu al enige tijd uit, en het lijkt toch wel te werken.

Nogmaals bedankt voor al het werk en de wijze tips!

Succes dit jaar!

Hartelijke groeten, Gerrie

Cilia

Wat leuk om te lezen. Ik ben sinds vorig jaar ook begonnen met no dig tuinieren en gebruik nu voor het 2de jaar de kalender van Charles Dowding en bekijk ook de Maria Thun kalender. Hun zaaimomenten lijken bijna identiek. Vorig jaar was een moeilijk tuinjaar, dus kan nog niet zeggen of zaaien, verplanten etc beter uitpakte volgens de kalender.

Susan

Héél herkenbaar en wat humoristisch beschreven😂

Gemma

Hoi Diana, Heb je geen piepschuimen bak waar je je tomaatplantjes in de kas kn laten groeien? Isoleert flink,

Helen Slappendel

Weer het nodige opgestoken.. Wat een tips weer. Niet alleen je kennis maar ook je humor is zo leuk 🤩🍅

Sten

Herkenbaar probleem, binnen te weinig ruimte voor alle zaailingen. Vanaf eind april wordt het echt schipperen en hopen op mooi weer zodat alles naar buiten kan.
Ik zie dat je de Amish Gold hebt gezaaid, ben erg benieuwd wat je daar straks van vindt!

Mieke

Een jaar heb ik een rek voor het raam gezet, daar konden veel zaailingen op. Minpunt is wel dat dit voor de deur moet en je dus niet meer naar buiten kan langs daar.
Dit jaar probeer ik een broeibak met paardenmest in de serre die warmte zou afgeven om de plantjes daarop te zetten. Vandaag de bak gevuld met mest, dus nu wachten dat hij goed opwarmt.
Het is dit idee https://www.haalmeeruitjetuin.be/haal-meer-uit-je-tuin/leesvoer/voed-je-bodem/broeihopen-maken-perfecte-compost

Conny

Heel erg herkenbaar. Eens verslaafd blijft verslaafd ben ik bang. Ik heb dit jaar wel wat later gezaaid, echt 2 weken nagelbijtend “zal ik niet toch alvast beginnen” naar de zaden gekeken en nu het onzinnige gevoel dat ik te laat ben. Mezelf ferm toespreken en zeggen dat half maart voor tomaten echt vroeg genoeg is, helpt maar gedeeltelijk. Dit jaar heb ik 72 rassen gezaaid en plant van de meeste soorten maar 1 plant. Uiteindelijk worden het 96 planten voor onszelf en waar ik ze (zowel de zaailingen als de planten) ga laten is gedeeltelijk nog een vraagteken. Er gaan er in elk geval 48 in de kas van 6×3,5 meter. Dan nog een stuk of 6 lagere soorten in een klein kasje. Er zijn verschillende soorten die goed buiten zouden moeten kunnen, dus dat ga ik uitproberen. En dan hou ik er nog een heel aantal over waar even snel een provisorisch kasje voor moet worden gebouwd. Of ik moet een tweedehands frame op de kop tikken. Gelukkig heb ik een man en wat vrienden die hoofdschuddend naar de potjes- en plantenzee kijken en bereid zijn om te helpen met bouwwerken die bescherming bieden. Alle zaailingen die over blijven, pot ik natuurlijk toch op want weggooien is zielig. Ze gaan via een groepsapp naar dorpsgenoten, ouders en vrienden. Een hele bevalling, maar aan het eind van de rit lopen we hopelijk weer zachtjes zingend door de kas om de vruchten van ons werk te plukken. Fijn moestuinseizoen!

528a2279-9f84-4aed-a98e-be5b4b755dd6
CarineP

Dag Conny,
grappig te lezen! En dan denk ik, nog zo’n verslaafde als ik. Terwijl we slechts met 2 van de groententuin moeten eten, zaai en plant ik veel teveel. Maar…. Mensen zijn zo blij dat ze groenten krijgen, dit geeft ook plezier.
groetjes
carine
ps ik durf het aantal tomatenzaden nog niet tellen, van de pepers en paprika’s zat ik rond de 40 van elk en deze morgen was ik wat boos op mezelf omdat toch een 15 tal soorten niet waren uitgekomen waaronder een paar favorieten zoals de kaboutermuts van Diana. Toegegeven, zaad was van 2020 en 2021. Ik ben altijd boos op mezelf als ik soorten verlies.
groetjes en veel tuin plezier
carine

Mieke

Hoe is de opstelling om 48 tomaten in de kas te passen? Hier dezelfde formaat kas

Con

Hallo Diana, een vriend gebruikt een reflector, zoals fotografen gebruiken. Hij heeft deze zelf geknutseld met alu folie, heb gezien dat deze ook op internet te koop zijn. Door de reflectie krijgen de plantjes meer licht. Misschien een tip, groetjes Con

Yvon

Misschien dan wel mijn mazzel dat ik pas 1 april de sleutel en dus toegang krijg van mijn nieuwe huis met een gigantisch grondstuk..wel al heeeeeeel veel zaadjes in de aanslag…voor sommige zal het te laat zijn, maar ik zie wel waar het dit jaar strand…en volgend jaar dan maar met een goed doortimmerd plan 😍. De vraag die mij opkomt bij het lezen..hoeveel tomaten heeft een mens nodig..😂

Pien W

Wat heerlijk Yvon! Nieuw huis met heel veel grond! Wat heerlijk om te fantaseren over al die mogelijkheden die je dan hebt. Over jouw vraag hoeveel tomaten (courgettes/sla/bonen/ basilicum etc.) een mens nodig heeft is er bij moestuinen maar één antwoord mogelijk: de beste raad is voorraad! Veel plezier! Pien

Modderschoenen

Heel herkenbaar dit! Ik heb vorig jaar voor het eerst een simpele stellingkast ingericht met goedkope ledlampen (tl-buis stijl zeg maar) en dat werkt super goed! Voordeel is ook dat de plantjes nu veilig staan voor kleine kindervingers (die graag labeltjes uit potjes trekken, horror, ik schrijf het nu ook op de potjes voor de zekerheid) en huisdieren.

leuk weetje: ik zaaide dit jaar nog een bergje tomatenzaden die ik in 2016 en 2017 bij jou heb gekocht. Bij allemaal is minimaal 30% nog opgekomen, bij meer dan de helft zelfs vrijwel alle zaadjes . Dus ik ben helemaal blij, maar zit nu ook wederom met teveel zaailingen hahaha, ik had namelijk nog zeker 12 soorten liggen met ongeveer 10 zaden per zakje 😅 Gelukkig kiemde mijn favorieten; de Roze Quartz, liguria en de Orange flasche, ook nog. Dus ik ben helemaal in de tomatenwolken.

Hopelijk wordt het een mooi tomatenjaar!

Carinep

Dag Modderschoenen🤪, leuke naam….
Inderdaad tomatenzaden kan je lang bijhouden, tot 8 jaar. Er zal een beetje kiemkracht afnemen, maar bij tomaten is dit veel minder dan bv. bij aubergines, paprika’s en pepers. Zelf hou ik ze ook maximaal 8 jaar bij (in weliswaar goede conditie).
groetjes en succes met de keuze van jouw planten.
carine

Elpee

Precies wat ik ook al ruim 30 jaar heb.

Alja

Goedemorgen, ik zag op je site een paar jaar geleden dat je ook zaadjes verkoopt van de Rode Salvia Giant Yvonne.Zou ik deze kunnen kopen bij jou? Ik ben al weken opzoek naar die bloemen. Heel erg bedankt😃

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties