Krak

Pergola met Roos Caroline Testout 2011Afgelopen zomer stond Ruud bij de pergola. Die is een jaar of 12 geleden gezet, van gebruikt hout (Ruud noemt het waaibomenhout).

Hij duwde er eens tegen en hoorde ‘krak’. Toen zei hij al dat de pergola alleen nog maar staat dankzij de klimroos die hem overeind houdt.

En dus spraken we af dat in de winter de pergola, met rozen eruit zouden gaan. En aangezien Ruud bezig was met de beschoeiing van de nieuwe tuin en dringend hout nodig had, moest de pergola er maar iets eerder uit dan gepland.

Op de foto zie je de pergola in gelukkiger tijden, 2011, met klimroos Caroline Testout aan de rechterkant, en met klimroos Phyllis Bide aan de linkerkant (uit een vanuit België opgestuurd stekje opgekweekt, kan ik iedereen aanraden eens te doen, kost wat tijd maar geeft wel heel veel voldoening).

En dus gisteren de roos maar teruggesnoeid (eigenlijk ‘teruggezaagd’, zo dik waren de takken al). Daar ben ik langer mee bezig geweest dan Ruud met het verwijderen van de pergola, want die zei op alle 4 de voeten ‘krak’, de staanders braken gewoon bij de grond af.

Dus eigenlijk maar goed dat we haar nu hebben weggehaald, in een flinke storm had ze nog veel schade aan kunnen richten.

Pergola met Roos Caroline Testout afgebrokenOp de foto kun je zien wat een gat ze achterlaat (als ik het pessimistisch bekijk), maar ook wat een licht er nu is, en dat geeft perspectieven (als ik het optimistisch bekijk, en dat is altijd leuker :-)).

Voor de rozen heb ik al een goed tehuis gevonden, vandaag gaan ze naar tuinbuurman Joop. Moeten uiteraard nog wel even goed gesnoeid worden, maar dan moeten ze, als we ze met flinke kluit uitgraven, allebei toch de winter kunnen overleven.

Links op de foto zie je nog net de staanders van de pergola liggen. Je kunt zien dat het rotte hout gewoon is afgebroken bij de grond.

De nieuwe tuin beschoeiing deel 2De rest van het hout (vanaf 20 centimeter boven de grond) is nog goed. Of in ieder geval goed genoeg om mee te helpen aan de beschoeiing van de nieuwe tuin.

En dus gisteren gelijk maar verder met het tweede deel van de beschoeiing.

Gelijk weer planten eruit gehaald, veel grondwerk

 

De nieuwe tuin beschoeiing deel 2 gerepareerdEn zo ziet het er dan nu uit. Twee derde gedaan, nog één derde te gaan. Maar dat laatste stuk is volgens Ruud nog niet zo erg slecht, daar hoeven voorlopig maar 2 stukken hout van te worden vervangen.

Vandaag gaan we vooral planten eruit halen, vandaag komen er mensen die ze graag willen hebben. En het is een mooie tijd om ze te verplanten.

En dus fototoestel maar weer mee, om hopelijk volgende keer weer te laten wat de vorderingen zijn.

Het is zo in het begin wel een grijs tuindagboek, met veel grond en hout en rommel. Maar goed, het is nu even niet anders, het is tenslotte ook wel echt herfst nu.

Tafel herfst 2013Om dan toch een beetje vrolijk te eindigen….. de tuintafel ook maar eens schoongemaakt en voor de herfst veranderd. Uitgebloeide planten weg, potten leeg, en wat pompoentjes, etc. erop. Ziet er tijdens deze grijze dagen dan toch weer een beetje vrolijk uit :-).

De tuintafel gaat trouwens ook weg daar. Niet helemaal weg natuurlijk, is heb haar pas een paar maanden en ben erg blij met haar. Maar ze gaat een andere plek krijgen. Ik weet nog niet of ze langs de rand van de nieuwe tuin komt, of dat ik haar misschien zelfs wel een prominente plek middenin de tuin geef, dat zullen we zien.

Maar afgelopen maanden is het me duidelijk geworden dat ze nu teveel schaduw kreeg voor de planten die erop stonden. En vooral dat er te weinig plaats was op het kleine terrasje, voor 2 stoelen, een tafel, mijn zaaisels, wij zelf, potten met munt en stevia, en een grote parasol. Ze krijgt, in de nieuwe tuin, een ander, beter plekje, in de zon.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

4 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Marion

Ben heel benieuwd naar jullie nieuwe tuin. Wat een werk verzetten jullie toch.
Voel me soms wel heel erg lui:-)

Jos

Goedemorgen diana,

Wat een werk zeg! Maar het gaat vast weer een pracht tuin worden. Uiteraard geenprobleem als je onze foto gebruikt, leuk zelfs.

Groeten,
Janneke & Jos

Emma

Wat een leuke blog over de veranderingen in je tuin Diana. Wij zijn net verhuisd en ik probeer overal wat inspiratie op te doen, we hebben een grote wildernis als tuin op dit moment. De pergola stond er een paar jaar geleden heel mooi bij, misschien nemen we dat wel mee in ons tuinontwerp. Maar, we zijn er nog lang niet, eerst maar eens de basis op orde, we gaan op zoek naar een bedrijf voor grondverzet. https://www.reiminkdenham.nl/vriezenveen

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties