En dan weer verder…

De nieuwe tuin rotte beschoeiingNa een paar dagen regen was de grond nu vochtig genoeg om weer planten uit de tuin te halen. Maar Ruud wilde eerst de  beschoeiing gaan repareren, die is op sommige plaatsen echt rot.

Bovendien loopt de tuin iets schuin af richting de sloot. En dus wordt het geëgaliseerd voor er überhaupt een bak recht op kan staan. De grond valt ons nog niet tegen, uiteraard wel klei, maar elk jaar compost tussen de planten gooien heeft toch geholpen om de grond wat beter van structuur te maken. Meevaller dus.

Neemt niet weg dat de tuin eerst gespit gaat worden, met mest eronder, voor die glad wordt geharkt en we bakken gaan maken en plaatsen en vullen.

De nieuwe tuin beschoeiing gerepareerdRuud is vandaag de hele dag bezig geweest met de beschoeiing, dat wat rot was eruit halen, stellingpijpen in de sloot/grond slaan ter vervanging van de rotte houten palen).

Een derde is nu gedaan, dit is het resultaat… Het andere stuk, nog twee derde te gaan, komt later. Eerst moeten de planten die er staan eruit. En daar is het mooi weer voor, het gaat weer regenen, niet te warm, de grond is nog wel warm, ideaal om planten af te knippen en te verzetten.

En dus gaan we morgen planten eruit halen. Vandaag al de Dahlia’s uit de grond gehaald, een beetje jammer want ze bloeiden nog zo mooi. De Mirabilis uit de grond gehaald, Calendula’s, de laatste Physalis peruviana-bessen geoogst en de planten eruit gehaald, de laatste Jaltomaatbesjes geoogst en de plant eruit gehaald. Zo begint de herfst hier gelijk goed.

Oerprei opgegravenEn ook de Oerprei gerooid. Eigenlijk nog lang niet goed, de kleine uitjes zijn nog veel te klein. Maar wel groot genoeg om de ze van de hoofdstam af te halen en uit te planten op een plek waar ze tot eind volgend jaar mogen groeien.

En zo langzamerhand beginnen ook de plannen te komen, welke soorten echt niet weg kunnen. De Agapanthus Loch Hope, nu nog vol in bloei, die mag echt niet weg, is misschien wel leuk in een bak.

De Foeniculum vulgare Giant Bronze, die moet natuurlijk ook blijven, in een bak, of ernaast. De citroentijm morgen even oppotten, want die moet nu even weg, maar komt natuurlijk in een bak terug. De Phygelius rectus Passionate mag mee naar huis, past prima in de tropische achtertuin.

Helianthus argophyllusTot slot nog een foto van de Helianthus argophyllus, een eenjarige zonnebloem met wollig blad, staat nu nog vol in bloei, maar gaat morgen of overmorgen (afhankelijk van het weer en ´hoe ver we gaan komen´) helaas toch de compostbak in.

In het eerstvolgende tuindagboek dat over de nieuwe tuin gaat hoop ik een foto te kunnen zetten van een tuin die al voor de helft leeg is. Want we hebben de tijd hard nodig, de hele tuin moet gespit worden, gemest, de pergola moet worden afgebroken, planten worden verzet, de bakken gemaakt en geplaatst. etc. Terwijl ondertussen het gewone oogsten, opruimen, wieden, spitten, mest kruien, etc. ook gewoon door gaat. Ik hoop maar dat rond maart volgend jaar alles af is :-).

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

14 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Willem

De zonnebloemen zou je toch ook wel in een vaasje kunnen zetten? Lijkt me jammer om op de composthoop te gooien 🙂

johan

komt de Foeniculum vulgare Giant Bronze ook in je zadenlijst terug?
ik zoek deze al zo lang en kan er maar niet aankomen.
begrijp ik uit je verhaal dat dit een vaste plant is?

Christa

hoi Johan,
Wij hebben de Foeniculum Giant Bronze in de tuin staan. Inderdaad gekocht als een vaste plant. En wordt manshoog. Geen idee of het zaad dezelfde plant gaat geven, ik zal morgen in elk geval voor je kijken of er zaden aan zitten (het is nu donker :-))
groeten, Christa

Christa

Dat is goed! Alleen vraag ik mij wel af of de zaden zaadecht zijn, aangezien er spontaan een groene Giant venkel naast de bruine is komen wonen 🙂
Johan moet het maar uitproberen. Ik denk dat je het aan de kleur van de zaailingen snel genoeg ziet!

johan

wat leuk !! ik zou het graag proberen,

Christa

hoi Johan (en Diana),
Helaas heb ik ook geen zaden dit jaar… Je zult de plant ws toch moeten kopen! Groet, Christa

janine

Diana, kun je mij vertellen hoe je Dahlia knollen het beste kan bewaren? (ookal blijven ze bij mij nog even staan). Alvast bedankt!

Karin

Beste diana, ik vraag me af waarom er bakken gemaakt worden ipv in de volle grond tuinieren?
Is voor de doorgewinterde moestuin bezitter waarschijnlijk logisch, maar ik heb hier even een uitleg bij nodig..

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties