De zomer voorbij
Gisteravond maar op zoek naar een vest, het was lang geleden dat ik het ‘s avonds koud kreeg. Nog niet op de tuin geweest (want het stortregent hier), maar ook daar zal het einde van het seizoen wel te zien zijn.
Niet dat de tuin niet blij was met alle regen, het was er de laatste 2 weken zo droog dat de regen meer dan welkom was. Ook voor ons, vorige week nog wat planten uit de tuin (die we gaan veranderen) gehaald, maar het was er gewoon veel te droog voor. Vanaf morgen krijgen we een paar droge dagen en staat oogsten en verder met planten eruit halen op het programma.
Op de foto zie je de laatst rijpende holle ‘paprikatomaten’ van het ras Burgess Stuffing, die kan ik morgen of overmorgen plukken en er eens wat lekkers mee maken (het weinige vruchtvlees dat erin zit eruit halen, en dan vullen met rul gebakken gehakt, met uien, champignons, knoflook, pepertje, kruiden, beetje kaas erover en dan de oven in).
Vandaag thuis, kunnen we eindelijk een beetje inhalen wat er al die weken is blijven liggen (en ja, het huis kan ook wel eens een sopje gebruiken :-)). Overal staan bakjes met zaden, er liggen nog wat courgettes om te snijden en in te vriezen, nog een kleine 2 kilo tomaten.
Gisteren jam gemaakt van de handperen die we hebben geplukt. In de stapel inmaakboeken die ik bezit kon ik niet echt een lekker recept vinden, dus zelf maar weer wat gefröbeld, en vanmorgen geproefd en goed bevonden. Ik heb er peertjes in gelei van gemaakt, 2 soorten, een deel in kwarten gelaten, voor bij ijs, yoghurt, etc. En een deel kleiner gesneden zodat we het op boterham, cracker, etc. kunnen smeren. Allebei de soorten en smaken waren lekker.
Links peertjes met gember en kaneel in gelei, rechts peertjes met vanille en chocoladesiroop in gelei. (chocolade zelf is heel lastig, lost niet goed op, daarom heb ik van die siroop gebruikt die je kunt kopen voor in de koffie – rond feestdagen verkoopt de Lidl er ook flesjes van, geloof ik, ik heb een fles gekocht bij de Makro, doe ik zeker een jaar mee). Zo toch een duidelijke chocoladesmaak, zonder stukken onopgeloste chocolade of een onduidelijke kleur. Chocolade past erg goed bij peer (denk aan het dessert Poire Belle Hélène). Ik zal het recept vandaag nog even bij de inmaakrecepten zetten.
Volgende maand kunnen we de Gieser Wildeman stoofpeertjes oogsten, ongetwijfeld ook lekker voor dit recept. Al wil ik ze dan ook met kaneel, sinaasappelschil, steranijs in rode wijn koken en inmaken, zoals vorig jaar, ook erg lekker. En ik las bij het bladeren in de boeken ook nog een leuk recept waarbij je eerst alle suiker laat karamelliseren, met de naam Karamelperen, klinkt ook erg lekker.
Gelukkig hangt de boom echt vol, de peertjes zijn maar klein (nog kleiner dan Gieser Wildemannetjes normaal gesproken al zijn), maar er hangen wel meer dan 100 peertjes in de kleine boom.
Ook de late appels moeten nog verder rijpen (een deel daarvan gaat op aan appeltaartjam, van de 9 potten heb ik er nu nog maar 4 over, die is geliefd bij onszelf maar ook bij visite).
En dan de kweeperen nog. Schreef ik nou in het begin dat het tuinseizoen bijna over is? Er staat nog heel veel op de tuin; prei, worteltjes, winterpeen, spitskool, winterandijvie, rucola, de laatste boontjes, tomaten, pepers natuurlijk, zaterdag toch weer 6 komkommers geoogst, courgettes, pompoenen, boerenkool, paksoi, Chinese kool, pluksla, mosterdblad, savooikool, bramen…… het seizoen is helemaal nog niet voorbij :-).
Tot slot nog een foto van de meloen waarvan ik vorig jaar zaden in Amerika bestelde, met de naam Asian Melon Golden Crispy. Heel toevallig liep onze Koreaanse tuinbuurvrouw Kisug langs toen ik het eerste meloentje zaterdag oogstte en zij herkende de meloen gelijk; als Koreaanse meloen, met de opmerking “die kun je in Nederland helemaal niet kopen”. Maar wel zaaien en zelf telen dus.
Bijzonder, ze lijkt op een kruising tussen komkommer en meloen. En ik heb eens zo’n soort plant geteeld; daarvan was het vruchtvlees zacht als meloen en smaakte naar komkommer. Dat was best lekker, maar deze is heel veel lekkerder; knapperig als een komkommer, en zoet als een meloen. Ondertussen 2 meloentjes geoogst, en er hangen zeker nog 12 meloentjes, groen en onrijp in de kas, we hopen dat er nog een paar mooie dagen komen, zodat ook die meloentjes kunnen rijpen.
Einde van het seizoen is inderdaad nat ingeluid 🙁 Hopelijk blijven de temperaturen nog wel een beetje ruim boven het vriespunt want er moeten hier nog véél pepers afrijpen. Dankzij het koude voorjaar is alles erg laat. Wat je misschien kunt proberen met je peertjes en chocolade is om cacao poeder van Blooker, van Houten of Droste te gebruiken? Deze is erg puur in smaak en gebruik ik zelf ook in gerechten als Chili con Carne en om te bakken.
Hallo Stefan,
Ik heb ooit eens cacaopoeder in inmaak gebruikt, ik weet alleen niet meer waarin (ik denk iets met kruisbessen maar weet het gewoon niet zeker meer), het is zeker 10 jaar geleden. Ik weet nog wel dat ik vond dat de smaak niet goed in de inmaak terug kwam, en dat de kleur van de inmaak heel grauw werd. Zoals gezegd, het is wel heel lang geleden, misschien moet ik het gewoon nog eens proberen.
Kant-en-klare chocoladesiroop is wel erg lekker in inmaak, maar heeft het nadeel dat er wel kleur- en smaakstoffen in zitten. Misschien is het gebruik van heel donkere 70 % chocolade ook nog een optie, maar ik weet niet of dat klontert of niet. Vandaag 2 krentenbollen gegeten, 1 met de gemberperenjam en 1 met de chocoladeperenjam, allebei in ieder geval wel echt heel lekker :-).
groetjes,
Diana
Hallo Diana,
Het is wel even wennen, zo’n herfstachtige dag, toch ook weer even naar “ons landje” geweest, en dan kom ik toch weer met twee volle tassen terug en het lijkt of de tomaten maar blijven groeien, om de twee dagen heb ik zeker twee kilo. Ook heb ik heel veel pepers, en ik weet eigenlijk niet goed wat ik hier mee aan moet, ik rijg ze maar aan een touwtje, het staat wel erg leuk, ik gebruik zo af en toe wel een pepertjes, maar ik heb er echt veel te veel geplant, maar dat moet je allemaal een beetje leren, dus volgend jaar een beetje minder zaaien.
Ik hoop toch ook nog wel, dat er nog wat groei in de sla en boerenkool zit, zijn nog wel erg klein bij mij.
Op ons volkstuincomplex zijn de oudere tuinders al aan het opruimen, ik heb daar nog geen zin in, ik wil nog even genieten, maar hoe lang nog???
We zien het wel, ik blijf je wel volgen hoor Diana, dus ik hoop dat jij ook gewoon nog even doorschrijft.
Sukses met je nieuwe uitdaging, je nieuwe tuin,
Groetjes, Inge.
Hallo Inge,
Ook hier nog een tuin vol groenten hoor.
Ik heb trouwens zelf eergisteren bij de Lidl hersluitbare (met een soort ritsje) diepvrieszakjes gekocht. Handig want daar ga ik ook hele pepers in invriezen. Ik kan dan gewoon 1 pepertje uit de diepvries pakken wanneer ik die wil gebruiken. Maar in de winter heb ik ook altijd nog wel wat meer tijd om bijvoorbeeld sambal te maken, dat kan dan ook prima met eigen oogst pepers uit de vriezer.
In een mooie zomer als deze kan de oogst aan 1 peperplant, als je niet heel vaak pittig eet, inderdaad meer dan genoeg zijn :-).
Ik hoop dat we nog een paar weken van de tuin kunnen genieten!
Diana
Hier is het ook een verschrikkelijk goed jaar geweest, begin nu een beetje tot rust te komen….. 😉
Hoeveel bonen en snijbonen ik geoogst heb…..pffffff…..bar en boos!!
En ik heb nog perceeltjes die nu in bloei staan en ook nog 4 stokken, hopelijk werkt het weer nog ff mee.
Prima aardappeljaar, iets minder Frieslanders, prima Ditta’s en uitstekende Sarpo Mira’s, allemaal geweldige kwaliteit!
Sarpo Mira net geoogst, wat een mooie patataardappel is dat zeg.
Hele beste worteltjes, bietjes en kolen dit jaar.
Komkommers wat minder goed, zat snel meeldauw in, hopelijk volgend jaar beter met resistente rassen.
Ook tomaten en pepers volop, de vriezer zit weer vol voor de winter. 🙂
Zo meteen de knoflook, winteruien, bloemkool en spitskool voor de weeuwenteelt weer de grond in, wintersla en andijvie staat net, dus alles loopt op rolletjes!
Wat is tuinen toch leuk!!
En mede dankzij Diana’s website prima bruikbare tips, HULDE!
Hoi Bozo,
Ook hier een erg goed jaar. Komkommers hier juist prima, hier de pepers wel erg laat, nu pas aan het plukken en hopen op nog wat mooi weer in de komende weken.
Met de knoflook wacht ik zelf tot in oktober, maar ze liggen wel al klaar. Deze week nog even veldsla zaaien.
Het enige wat hier in de zomer niet geweldig was waren sla en andijvie (door het mooie, warme, droge weer snel doorschieten), maar gezien de opbrengst van alle andere groenten kunnen we daar mee leven :-).
groetjes,
Diana
Hoi Diana,
Wil je nogmaals bedanken voor het bestand van Balls home preserving. Ik heb daar nu veel plezier van nu mijn Presto pressure canner uit de USA is gearriveerd. Hiermee durf ik nu ook van alles in te maken. Was daar eerst wat huiverig voor. Dus dankjewel!
Groetjes,
Edda
Hallo Edda,
Gefeliciteerd met je Presto!
Ongetwijfeld zit er ook nog wel een goede handleiding/receptenboekje bij.
Ik heb geen verstand van wecken maar ik heb altijd gehoord dat tijd en temperatuur bij het weckproces erg belangrijk zijn, en dan is een goed boek/handleiding altijd veel nauwkeuriger dan verschillende verhalen van verschillende mensen op internet.
Veel plezier met het wecken van de laatste oogst van dit jaar!
Diana
Hoi Diana,
Ik heb tomaten buiten staan, ze beginnen net een beetje te kleuren,
maar ze barsten al snel open, komt dit door de kou?
Groetjes,
Rene
Hallo Rene,
De meest voorkomende reden dat tomaten barsten is omdat ze teveel water hebben gekregen. In de kas gieten we relatief veel tijdens de groei, maar gieten we maar weinig rond de oogst, omdat de tomaten snel barsten (de tomaten nemen het vocht nog op terwijl het velletje niet meer kan groeien, want de tomaten rijpen al). Buiten is dat wat lastiger, je kunt nu eenmaal niet voorspellen wanneer het gaat regenen. Het is wel één van de redenen waarom tomaten ook in pot worden geteeld, want dan kun je zelf kiezen wanneer je de planten water geeft.
groetjes,
Diana