Crostata met tomaten

Tomatentaart 1Vorige week kwam tuinbuurvrouw Ans naar me toe, met een recept uit dagblad Trouw. “Het is bijna alsof het voor jou is geschreven”, zei Ans :-).

Nou, dat zal vast niet, maar toen ik het recept las begreep ik wel wat ze bedoelde. En ik nam me gelijk voor het recept deze zomer nog te maken. En vandaag toch te warm om naar de tuin te gaan. En gisteren maar weer met een emmer tomaten naar huis gegaan.

Mooie dag dus. Vanmorgen gemaakt, niet heel veel werk, maar kost best aardig wat tijd (voor het rusten van het deeg, het uitlekken en drogen van de tomaten, etc.). Maar dat is het allemaal waard, want zojuist geproefd. Mocht je de komende tijd nog genoeg tomaten oogsten, maak dan vooral deze ‘taart’. Want echt heel erg lekker, ik wil de taart volgende week of zo nog een keer maken (voor de tomatenoogst afloopt), om ook aan anderen te laten proeven. Zo lekker dus :-).

Het recept (zoals gezegd uit dagblad Trouw, door Rianne Buis, 26-08-13, ik heb het zelf op een paar kleine puntjes aangepast, dat geef ik daar waar dat zo is, aan):

Ingrediënten voor de bodem:

 • 200 gram bloem (eigenlijk 125 gram bloem en 75 gram maïsmeel maar dat verkocht mijn AH niet. Edit: de week erop heb ik maïsmeel bij de toko gevonden en dan is de taart net wat knapperiger – toch lekkerder)
 • 1/2 theelepel zeezout
 • 150 gram koude roomboter, in stukjes
 • 35 gram verse, geraspte Parmezaase kaas
 • 4 tot 6 eetlepels ijskoud water (in mijn geval was 5 eetlepels goed)

Weeg de ingrediënten af, meng in een keukenmachine bloem met kaas en zout. Voeg dan de boter in kleine stukjes toe en meng dit snel en kort door de bloem. Je hebt nu een kruimeldeeg, voeg 4 tot 6 eetlepels water toe en meng tot je een samenhangend deeg hebt, waar je een bal van kunt kneden/maken. Doe de bal deeg in plastic folie en laat het minimaal 2 uur rusten in de koelkast.

Ingrediënten voor de vulling:

 • 70 gram Parmezaase kaas, geraspt
 • 750 gram tomaten in plakken van 1/2 tot 3/4 centimeter dik. Mocht je gewone ronde, rode tomaten of cherrytomaten gebruiken (ook vast lekker!), snijd ze dan bijvoorbeeld in kwarten of halveer ze.
 • een klein beetje zout
 • 1/2 bosje tijm
 • 1,5 eetlepel honing
 • 3 eetlepels balsamicoazijn
 • 3 eetlepels olijfolie
 • 3 grote tenen knoflook, gehakt of in kleine stukjes gesneden
 • zout en vers gemalen peper
 • 1 ei

Tomatentaart 2Snijd de tomaten in plakken, leg ze op een dubbele laag keukenpapier. Mijn eigen tomaten kennende, (erg sappig – dan zou ik meer dan een rol keukenpapier nodig hebben) heb ik er voor gekozen de plakken tomaat op een ovenrooster boven een schone gootsteen te leggen. Bestrooi de tomaten met een heel klein beetje zout. En laat de tomaten nu zeker 2 uur uitlekken.

Doe balsamicoazijn met de helft van de tijm en de honing in een pannetje, verwarm dit tot de honing is opgelost en de smaak van tijm goed in het siroopje zit. Giet dan door een zeef in een bakje en zet apart.

Verhit 3 eetlepels olijfolie en bak hierin de knoflookstukjes op laag vuur tot ze lichtbruin zijn. Laat afkoelen en giet af, maar bewaar zowel de olie als de knoflookstukjes.

Haal het deeg na 2 uur (mag trouwens ook 24 uur van tevoren zijn gemaakt) uit de koelkast en rol het deeg uit op een stuk bakpapier dat je met bloem hebt bestoven. Rol nu de deegbal uit tot een lap deeg van maximaal 1/2 centimeter dik, rond of vierkant of rechthoekig (in mijn geval werd het een rechthoek).

Strooi de 70 gram fijn geraspte kaas over de bodem, en ook de gehakte, gebakken knoflook, en nog wat fijngehakte tijmblaadjes. Zorg hierbij dat je aan alle kanten ongeveer 2 centimeter van de randen vrijlaat (want die vouw je later omhoog).

Dep nu de tomaten droog met keukenpapier, bij voorkeur zowel aan boven als onderkant. En verdeel de tomatenplakken over deeg, ook weer rekening houdend met de 2 centimeter buitenrand die je leeg laat.

Verwarm de oven voor op 225 graden. Neem een kwastje en bestrijk de tomaten met het tijm/honing/balsamicosiroopje. Neem dan het bakje met knoflookolie en druppel dat over de tomaten.

Vouw vervolgens de randen van 2 centimeter dik omhoog, zodat ze voor een deel een beetje over de buitenste tomaten heen vallen. En bestrijk die overgevouwen randen met losgeklopt ei. Leg takjes overgebleven tijm op de tomaten, die kunnen dan nog smaak afgeven,

Tomatentaart 3Zet de tomatentaart in de oven, in het midden. Volgens het recept bak je de taart 30 tot 35 minuten op 225 graden. Maar hier werd de taart na 20 minuten al zo bruin dat ik na 20 minuten de oven naar 175 graden heb terug gezet, en daarna nog 10 minuten heb gebakken. Dus 20 minuten op 225 graden en 10 minuten op 175 graden. Maar uiteraard is dat bij elke oven en dikte van bodem, etc. anders, kijk gewoon elke 10 minuten goed en pas je tijd en/of temperatuur aan.

Laat de taart afkoelen, verwijder daarna tijmtakjes. Je kunt haar warm eten, maar wij hebben haar zelf lauwwarm geproefd en eten haar vanavond op kamertemperatuur. Heel lekker, je zit er wel snel lekker vol van (zal vast door de ‘rijke’ bodem komen :-)), dus de taart is voldoende voor 4 of 5 personen.

Zeker als je er nog iets lekkers bij maakt. En er zit maar 750 gram tomaten in de taart. Dus hebben we nog tomaten over. Van de tomaten die ik niet heb gebruikt heb ik ‘ons eigen ozo simpele soepje’ gemaakt, en daar nog wat van de knoflookolie die ik over had in gedaan. En nog wat tomatensalade, en daar nog wat van het balsamicosiroopje over gedruppeld, daar hield ik ook wat van over.

Als ik de volgende keer iets zou veranderen aan het recept, dan zou het wellicht kunnen dat ik in plaats van rode balsamicoazijn, de witte balsamicoazijn gebruik die ik nog in de kast heb staan. De smaak is dan vast wat anders, dus ik moet het wel eerst even proeven. Maar de kleuren van de groene, gele, rode en paarse tomaten zouden wel mooier blijven.

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

16 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
natuurlijk-rijk

Ziet er super uit, hier ook voldoende tomaten dus erg bedankt voor de tip!

Helma

Heerlijk dat de zomer er nog steeds is. Ik wil voor deze taart nog een suggestie geven, nl. bestrijk de bodem met mosterd en gebruik i.p.v parmezaanse kaas, gruyère kaas. Of een kaas die hierop lijkt.

Smakelijk!!!

Diana ook hier in Frankrijk geniet ik van je site.

Leo Liekens

Ziet er erg lekker uit en ga het zeker proberen. Het deeg met de parmezaanse kaas gebruik ik wel vaker voor kip pasteitjes.

Leo Liekens

Kippastei parmezaan

Ingrediënten
• 26 cm quichevorm
• 230 g bloem + extra om te bestuiven
• 100 g Parmezaanse kaas, geraspt
• 125 g koude boter
• 2 eieren
• 250 ml melk + 2 el extra
• kipfilet 380 g , in stukjes
• 3 preien, gewassen
• 1 teen knoflook, fijngesneden
• 2 tl gedroogde oregano
• 1 kippenbouillontablet

1. 1. Doe 200 g bloem, de kaas, 100 g boter en een mespunt zout in de keukenmachine en maal tot een kruimelig deeg. Doe het deeg in een kom, voeg 1 ei en 1 el melk toe en kneed met de hand tot een bal. Doe de deegbal in vershoudfolie en leg minimaal 30 min. in de koelkast.

2. Verhit de rest van de boter. Bak de kip in 3 min. rondom goudbruin. Neem uit de pan.

3. Snijd de prei in kleine stukjes. Bak 4 min. met de knoflook en oregano in het achtergebleven bakvet. Voeg de rest van de bloem 30 gr toe en bak 2 min. mee. Schenk de melk erbij, verkruimel het bouillontablet erboven en roer tot een dikke ragout. Zet het vuur uit en voeg de kip toe. Laat afkoelen tot kamertemperatuur.

4. Verwarm de oven voor op 180 °C. Bestuif het werkblad met bloem. Rol 2/3 van het deeg met de deegroller uit tot een ronde lap van 2 mm dik. Bekleed de quichevorm ermee. Rol het overige deeg uit tot een lap zo groot als de vorm. Schep de ragout in de vorm en bedek met de lap. Snijd het overhangende deeg weg. Druk de rand aan. Splits het laatste ei, roer het eigeel los met 1 el melk en bestrijk de bovenkant van de pastei ermee. Bak 35-40 min. in het midden van de oven.

Meestal gebruik ik een soort muffin vorm en maak er kleine pasteitjes van als voorgerecht.
Bovendien pocheer ik tegenwoordig de kip ipv bakken dan blijft die malser en gebruik ik vlees van de dijen ipv filet.
Met de vulling kun je je natuurlijk met van alles uitleven.

Veel plezier

Leo

Tineke

Hai,

Ik ben zo blij dat ik dit Trouw recept hier heb teruggevonden, want ik heb het een paar weken geleden gemaakt en kon het bij Trouw archief niet terugvinden.
Ik was er eigenlijk op uit om eens iets anders met mijn courgettes te doen en heb dus heel eigenwijs half tomaten en half,courgettes gebruikt. Was superlekker.

Wendy

Heb het vanavond gemaakt – heerlijk! Dant voor het recept.

Millie

Diana wat heb ik veel aan je site gehad dit eerste moestuinjaar!
Ik heb een dakterrasmoestuintje en alles heeft het reuze goed gedaan.
1 vraag. Ik heb mijn aardbeien gestekt in kleine potjes en nu….kan ik ze nog uitplanten in mijn balkonbakken of zal ik ze op zolder laten overwinteren en medio maart uitplanten? Ik ben bang dat vorst meer kans heeft bij mijn bakken dan in de volle grond . Ook is het al bijna herfst en ben ik mss laat? Ze zijn prachtig aangeslagen maar ik weet niet hoe ik verder moet…
Groetjes Millie

Millie

Hoi Diana
Bedankt zeg voor je snelle en duidelijke reactie!
Ik ga ze uitplanten en goed voor ze zorgen!
Bakken hebben inderdaad ook voordelen!
Succes met alles en ik hou je in de gate ; )

Brecht

Njam, ziet er super uit !!!
Ga ik ook eens proberen deze week.

We zitten ondertussen met een dilemma:
Onze diepvriezen zit ondertussen helemaal vol. Maar er moeten nog een stuk groeten ingemaakt worden. Daarom willen we kiezen tussen:

* Een extra diepvriezer kopen (+/- 250 euro)
* of investeren in een inmaakketel (+/- 100 euro) + sterilliseerbokalen

Aan de bokalen is iets meer werk
De diepvriezer verbruikt dan weer meer energie en we leggen alles in aluminium bakjes die dan je dan ook weer moet aankopen.

Is het trouwens aangetoond waar de groenten het best hun smaak, hun vitaminen, hun structuur bewaren ?
Zijn er nog voor- en nadelen?

Groetjes
Brecht

anne fellinga

In 2010 zag ik een recept van jou – appelmoes in een pot -. Hoe lang is dat houdbaar gebleven ?
Zou het graag weten want ik heb zoveel appels.
Bij voorbaat dank voor het antwoord.
gr. anne

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties