Late oogst

Bataat oogstWe schieten nog niet erg hard op in de tuin met het opruimen, staan met dit mooie weer nog in een soort ‘zomerstand’, waarin we vooral zo links en rechts wat zaden oogsten, wat groenten oogsten, wat kletsen met tuinburen en vooral genieten van het feit dat we op 18 oktober in een t-shirt buiten zijn. Het gaat vanzelf veranderen (deze week al).

We hebben vandaag zomaar ineens een stukje tuin afgestoten. We hadden het er in de afgelopen maanden al een paar keer over gehad, maar ik vond het wel erg zonde en jammer (want weg is weg). Maar we zijn nu eenmaal ook geen 20 meer (en helaas ook geen 30, en ook geen 40). Het gaat om een klein bloementuintje achter kas 2. Het was dit jaar een doorn in mijn oog omdat we er gewoon niet genoeg tijd voor hadden (of maakten) om het onkruidvrij te houden. En dus verzonnen dat er volgend jaar dan misschien aardappelen op zouden mogen. Maar dat hoeft niet meer, want gistermiddag de knoop doorgehakt en er een jongen blij mee gemaakt (mocht je dit lezen, gefeliciteerd Lex!).

Wees niet bang dat onze tuin en daarbij mijn tuindagboek ophoudt hoor, we hebben van de 485 vierkante meter nu nog 450 vierkante meter over – nog meer dan genoeg werk, oogst en plezier :-).

Gisteren de pot met de zoete aardappelen meer eens omgekieperd. Het blad werd al lelijk, geel, aangevreten door slakken, en het wordt wel erg koud en nat voor ze in de komende week. Op de foto zie je de oogst van de stekken die ik van 2 aardappelen haalde. Niet heel geweldig maar eigenlijk toch ook best goed (er rekening mee houdend dat de pot buiten stond, in de halfschaduw bij gebrek aan een betere plek, en we ook wel eens vergeten om de pot water te geven in de afgelopen droge, warme zomer). Dus ja, volgend jaar opnieuw, want wel erg leuk! Maar dan wat eerder beginnen met stekken (in februari al), en misschien eens een paar planten in de volle grond in de kas zetten, waar er meer warmte en meer vocht en voeding uit de bodem valt te halen.

Yacon oogstNu nog even geen tijd maar ik beloof voor het eind van het jaar een pagina te maken met mijn ervaring rond deze plant, hoe je ze kunt stekken, wanneer ze naar buiten kunnen, welke voeding ze nodig hebben, etc.. Ik heb al foto’s van de stekken en plant, etc. er voor klaar liggen.

Komende week gaan we de aardamandelen en oca’s oogsten, ook daar heb ik al foto’s van gemaakt voor eventueel een eigen pagina. Nu maar hopen dat die oogst dan ook nog een beetje gelukt is :-). En gisteren ook de Yacons geoogst.

Ik had 3 stekken geplant in het voorjaar en dit is de oogst van 1 zo’n miezerig plantje in het voorjaar: de planten wel ruim 2 meter hoog en een meter breed. En knollen zo groot als kleine meloentjes. Voor een weeshuis aan Yacons…….. :-).

Helaas dan wel maar heel weinig materiaal om weer stekken van te nemen (want de eetbare knollen zijn geen stekmateriaal, dat komt alleen van heel kleine rode knolletjes tussen de grote knollen in. Vanmiddag proberen 2 of 3 van die rode knolletjes te vinden en op te potten voor volgend voorjaar. Voor wie Yacon niet kent, ze is een Zuid-Amerikaanse plant, behoort tot de zogenaamde ‘superfoods’. De knollen zijn eetbaar, smaken ergens tussen meloen en peer in, maar dan minder zoet, en met de knapperigheid maar niet de smaak van radijs. Knapperig, zachtzoet en sappig dus. Tegenwoordig kun je via een aantal webwinkels plantmateriaal kopen, google als je daar interesse in hebt vooral eens op de term ‘Yacon stekken’.

Zomaar, plotseling viel ons oog erop, stonden de knofloken boven de grond. Nog geen 2 weken geleden gepoot, en best diep (de bovenkant een centimeter of 2 tot 3 onder de grond). En nu stonden ze ineens boven de grond, al sprieten van een centimeter of 4. met dank aan het mooie weer, en de grond die nog steeds warm is. Voor de knofloken is het wel goed dat het weer gaat omslaan, want als het nog zo warm zou blijven zouden ze voor de winter zoveel loof krijgen dat ze veel vorstschade op zouden kunnen lopen.

Knofloken gekiemd

Er ligt al demonstratief een herfstblad tussen de knoflooksprieten. Er zullen er komende week met alle verwachte wind, regen en kou wel flink wat meer bij komen. En dan wordt het dus tijd om na het lanterfanten van de afgelopen 3 weken eens wat harder te gaan werken. Omdat we nog steeds heel veel te doen hebben. En om warm te blijven.

Tot slot nog een foto van de Salvia microphylla in onze voortuin.

Salvia microphylla kersrood

Het is een kleine halfheester met kleine ovale blaadjes die heel fruitig geuren (en lekker zijn in de thee). En kleine maar opvallende lipbloempjes (die ook eetbaar zijn), in dit geval in een kersrode kleur. Bloeit vanaf ongeveer mei tot het gaat vriezen (lang, heel lang dus). Ik vind ze zelf altijd echt heel lief, naast deze donkerrode heb ik op de volkstuin ook nog microphylla’s in oudroze, felrood en lilapaars, en ik kan er nooit langslopen zonder even aan het blad te ruiken.

Tot slot nog een mededeling, voor de mensen die er interesse in hebben (ik krijg er al mailtjes met vragen over); op 11 november aanstaande zet ik de zadenlijst op de website.

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

18 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
natuurlijk-rijk

Ik heb gisteren de pompoenen geoogst en de knoflook staat ook hier al boven!

Janneke

Hallo Diana,,
Nadat ik klaar was met lezen van je laatste nieuws ben ik onmiddellijk de tuin ingegaan en heb de Yacon opgegraven. Ik had willen wachten tot woensdag (worteldag) maar ten eerste wordt het waardeloos weer en ten tweede ben ik zo nieuwsgierig geworden dat ik geen minuut meer wilde wachten. Ze stond op 5 stappen voorbij de keukendeur en binnen 5 minuten stond ik met een enorme plant, met enorme wortels in mijn hand. Heerlijk gevoel! Vooral omdat ik met kunst en vliegwerk eindelijk één overgebleven plantje heb weten te redden en omdat het vorig jaar helemaal is mislukt. Alleen zit ik een beetje met, wat nu! Wat doe jij nu precies met de eetbare knollen om ze goed te houden?
Ik had ook een zoete aardappel in een grote bak, maar veel te ongeduldig ook te vroeg geoogst. Alleen maar lange, iets verdikte wortels. Volgende keer ook maar in de kas, goed idee! Nu wil ik op zoek gaan naar aardamandelknolletjes, dat lijkt me ook zo leuk om te proberen. In april op een terras in Valencia heb ik kennis gemaakt met Horchata, de drank die van chufa wordt gemaakt. Eén plus een is twee toch?
Veel succes verder,
Janneke

Janneke

…dankjewel voor de tips en links voor de Yacon. Siroop zal het dit jaar nog niet worden. Eerst de andere mogelijk-heden uitproberen en zoeken naar een goeie plek cq de juiste temperatuur om ze te bewaren. De zoete aardappelen heb ik op precies dezelfde manier geteeld, maar zoals gezegd, véél te vroeg geoogst (ongeduld). En wat zal ik zeggen van de Horchata: beetje weeïg zoet, niet vies, maar ik weet niet of ik het zelf zal maken. Wij zijn van mening dat je (bijna) alles moet proberen wat betreft eten en drinken. Soms is het niks en soms loop je tegen een juweel aan. Ik hoop dat je genoeg amandeltjes overhoudt, ik zal de eerste zijn die ze dan bestelt!
Succes en nogmaals bedankt voor de moeite!

Janneke

Ilse

Hoi Diana,

Dit jaar hebben mijn moestuinbakken helaas niet veel opgeleverd. Dit heeft denk ik vooral te maken met het feit dat ik er door omstandigheden onvoldoende tijd voor had.
Maar volgend jaar ga ik het weer opnieuw proberen.
In dat kader vroeg ik ook af of ik weer zaadjes bij jou kan bestellen. De links naar de zadenlijsten werken namelijk niet en ik was toch wel benieuwd. Ik heb een paar jaar geleden zaadjes bij jou besteld en die waren toen erg goed! Vandaar dat ik graag weer bij jou zou willen bestellen.

Groetjes,
Ilse

Ilse

Hey Diana,

Ik heb zeker nog wel even geduld 🙂 Ik zal je site in de gaten houden voor de lijsten.
Ik heb mijn bakken wel geregeld water gegeven, maar ik denk dat ik er niet genoeg mest bij heb gedaan. Het waren nog bakken van vorig jaar waarin alles het toen (te?) goed deed.
Ik ga nog even op mijn gemak bekijken hoe ik dat volgend jaar ga doen.

Groetjes,
Ilse

Johan

Hallo Diana,

Ik lees heel veel op jouw geweldige website, en was nu met de bessen bezig, ik leer er heel veel van, geweldig.
Zie dit vooral niet als commentaar maar , kwam ik volgend stukje tegen bij blauwebessen:

“Ik vind ze echter veel te lekker om het niet te proberen, dus hebben wij toch een Blauwe geplant: een gat gegraven van zo’n 80 kubieke centimeter,”
dat is wel een erg klein gaatje : 4 X 5 X 4 cm. Moet vast wat groter geweest zijn, groet en nogmaals sorrie,

Johan

johan

Geweldig Diana,

Wat een snelheid, waar haal je de tijd en energie vandaan, mag ik je nog even vragen waar je de blauwe bessen struiken hebt kunnen kopen? Hier in de Betuwe is het ook alleen maar klei, maar ik wil ze graag proberen in speciekuipen, zoals je beschreven hebt, zijn erg lekker,

groet

Johan

Freya

Hoi,

Geïnspireerd door jou Yacon verhaal ben ik meteen gaan ‘googlen’, dit lijkt me namelijk een super leuke plant om toe te voegen aan de moestuin volgend jaar.
Ik las dat de smaak na een beetje vorst zelfs nog zoeter wordt, na de eerste lichte vorst zou je de plant dan kunnen oogsten. Van de knollenpartij de grootste knollen wegnemen en de rest bewaren zoals dahlia’s om volgend jaar weer uit te planten.
Helaas kon ik echter geen site vinden die de knollen als pootgoed aanbied, waar heb jij ze dit voorjaar gevonden?

groetjes Freya

Johan

Hoi Diana,

Leuk te horen dat de zadenlijst in aantocht is!
Ik heb vorig jaar in een buitenwijk van Barcelona Horchata gedronken… Lekker!
Als je dus aardamandeltjes in de aanbieding hebt, heb je met mij alvast een koper!
Groetjes, johan

jan

Kweekkas.
Beste Diana,
misschien een oplossing voor zaden te laten ‘schieten” voor we ze in de grond plaatsen. wil je dit graag met foto’s laten zien . Maar om andere tuinbezitters niet op het verkeerde been te zetten vraag ik eerst je mening hierover voordat ik het wil plaatsen met foto’s. Naar welk mailadres mag ik sturen ?

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties