Tijd tekort

KnolselderijEigenlijk geen tijd voor dit tuindagboek (maar vergeten dat de klok een uur terug moest, daarmee een heel uur gewonnen op deze dag :-)).

Nog erg druk met de zadenlijst die op 11 november op de website komt. Maar ik moet ook nog beginnen met het bijwerken van de tomatendatabase, en ik moet de hele bloemendatabase eens nakijken, aanvullen, etc..

En ik heb meer dan 1000 foto’s gemaakt dit tuinjaar, dus daarvan kunnen er vast een aantal op passende pagina’s op deze website worden geplaatst. En ondertussen ook nog héél, héél veel te doen in de tuin. En de eerste zaadgidsen komen binnen, en ik weet nu al wel wat ik komende maand bij wie wil gaan bestellen maar moet de boekjes natuurlijk wel goed uitpluizen. En er staat 1 allerlaatste zak met paprika’s en pepers. Gisteren de planten gerooid en de laatste vruchten geoogst. Dus die moeten nog even ingevroren worden.

Vandaar dat dit tuindagboek deze week vooral foto’s bevat, want dat schiet een beetje op :-). Op de foto rechts een knolselderij. Vreemd genoeg had ik er 10 geplant, 6 gingen er zomaar dood, verwelkten rond juli. zonder aanwijsbare reden. Maar de 4 die zijn overgebleven hebben het prima gedaan. Niet goed op de foto te zien, maar de knollen hebben een doorsnede van zeker zo’n 13 of 14 centimeter. Ze kunnen niet tegen echte vorst dus ga ik ze binnen een week of 2 oogsten.

De tuin is nat, al zo nat dat het lastig is om er nog iets te doen. Zoals ik al in het vorige tuindagboek schreef houden onkruidworteltjes de grond zo goed vast dat we met elk onkruidje veel te veel grond weggooien. En schoffelen gaat niet op natte klei. En dus laten we het maar zo tot we gaan spitten.

Dat wil niet zeggen dat de tuin leeg is, verre van dat. Alleen moeten we de groenten een beetje tussen het onkruid zoeken  :-). Gelukkig weten we ze nog te vinden. Er staat nog snijbiet, maar ook nog 2 rijen zomerworteltjes en een rij Parijse worteltjes, er staat nog prei, nog 3 rijen bietjes, we kunnen nog steeds elke dag van de tuin eten.

Savooikooltje

We hebben nog een vak met kool, daar staan wat spitskooltjes in, boerenkool en jonge savooikooltjes. Ze zijn maar klein, maar ze kunnen nog groeien. Uit mijn hoofd is het volgens mij het ras Wirosa F1, en dat is een winterharde hybride, ze zal niet schrikken van wat vorst.

Knolvenkel

Achter de kas, ook bijna verscholen tussen het onkruid, staat nog een rij knolvenkels. Eind juli gezaaid en eigenlijk te laat uitgeplant. Ze zijn nog best klein, maar dat mag de pret niet drukken. Want ze mogen de bouillonpasta in, met loof en al.

Boerenkool

De boerenkool groeit goed. En zowaar weinig last van witte vlieg, dat is zeker niet elk jaar het geval. Maar deze planten mogen blijven staan tot het kouder wordt, en de smaak beter wordt. Nu zijn de bladeren ook nog steeds bijna lichtgroen, als het kouder wordt worden de bladeren vanzelf steeds donkerder.

Ipomoea Mina lobataEn tot slot van dit korte tuindagboek dan nog een foto van de Mina lobata, wordt ook wel Ipomoea lobata genoemd. Ik had haar te laat uitgeplant, en de zaailingen een beetje vergeten in al het geweld dat de bloeiende Lathyrussen en peulen in voorjaar en zomer veroorzaken. Maar de uitgeboeide planten een paar weken gelden weggehaald, en nu pas vond ze dus voldoende vocht voeding, licht en lucht om alsnog te gaan bloeien. En dan maar gelijk overdadig.

Helaas te laat om zaden van te oogsten voor de zadenlijst, maar ik heb wel een paar zaden voor mezelf kunnen oogsten. En ik kan alvast beloven dat ik haar volgend jaar weer zaai, en dan wat beter voor de planten zal zorgen. Want ze bloeit heel mooi, de bloemen verlopend van wit via geel naar rood. En rijk, en normaal gesproken ook lang. Ze maakt in ieder geval dit jaar onze tuin, in deze steeds donker wordende dagen, nog vrolijk met haar bloemen.

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

12 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Eddy

Hello Diana,
Ja, het tuinseizoen loopt op z’n laatste benen en we kunnen al voor het volgende beginnen plannen. Ik heb een paar vraagjes.
Heb jij ooit quinoa gekweekt of proberen kweken?
Heb je ooit een peper of paprika over gehouden of proberen … ?
Ik kijk al uit naar je zadenlijsten.

Groetjes
Eddy

Jan db

Tijdens de zomer zijn mijn mega quinoa ook omgevallen door de hevige wind en regen. Een aantal hebben het nog tot een goed einde gebracht 🙂

Simone

Hallo Diana, je schrijft dat je het onkruid aanpakt in het voorjaar door het spitten mijn vraag is hoe diep spit je het dan onder ? Wij graven hier en daar een kuil en gooien daar het onkruid in is dat een mogelijkheid ? Of doen we dat verkeerd ? Heel wat anders ; deze dagen nog 2 Coral queens gegeten van ieder 180 gr nog even sappig maar iets zuurder dan in de zomer er zitten nog 3 aan de plant ben benieuwd .
Groetjes Simone

Matthijs

Hey Diana,

Ik heb je vorig jaar helemaal gevolgd, dit jaar ben ik een beetje afwezig geweest, maar ik heb inmiddels een groot gedeelte weer gelezen en ik vind het mooi, leuk en interessant om te lezen elke keer.
Ook de uitgebreide beschrijvingen op je site van de planten heb ik veel aan gehad.

Ik ben nu 2 jaar bezig geweest met mijn moestuin, het eerste jaar heb ik alles omgespit en mest erdoorheen gespit.
Het 2e jaar heb ik dat niet gedaan en enkel bovenop mest toegevoegd, daarnaast enkel zo nu en dan wat onkruid weg halen en zo veel mogelijk van het groen van het onkruid weer op de tuin gooien.
Ik had inmiddels al wat gelezen over Permacultuur en mulchen, met mulchen voeg je groenmateriaal toe op de grond zodat het daar verteerd en zijn voedingstoffen weer af geeft aan de grond.
Tot een paar weken geleden ik de film Back to Eden zag en toen was ik helemaal om.
Ik heb daarbij ook een mooie site gevonden met wat informatie en een forum(net opgestart) daarover uitgelegd. http://www.debiologischemoestuin.nl/back-to-eden-tips/aanleg-moestuin
Bij jou lees ik dat je problemen hebt met het water/droogte en onkruid en elk jaar spitten.
Bij het principe wat op die site uitgelegd word, dek je de grond af eventueel eerst met karton tegen hardnekkiger onkruid, dan een laag compost/groenvoer/bladeren, daaroverheen doe je dan weer een laag houtsnippers.
Het voordeel daarvan is dat de grond niet snel meer uit kan drogen, het water beter opgenomen word, (na verloop van tijd) de grond een betere structuur krijgt.
Ook is spitten niet meer nodig, sterker nog, eigenlijk uit den boze omdat je daarmee je bodemleven in de war schopt.

Ik hoop dat je er wat aan hebt, succes met alle werkzaamheden die je nu nog moet doen.
Groetjes Matthijs

Linda Buteneers-Andries

Hallo Diana,
Telkens weer lees ik met veel interesse je tuindagboek en dan denk ik: hoe krijgt ze het toch allemaal gedaan. Hier is het iedere keer kunst- en vliegwerk om alles voor de winter weer opgeruimd en gesnoeid te krijgen. En onze tuin is bijlange niet zo groot als die van jullie. De moestuin is nu zo goed als leeg, op wat snijbiet en rode bietjes na. Boerenkool begin ik niet meer aan, meer witte vlieg dan kool, overal hier trouwens. Nu nog de borders wat opruimen, want tijdens de oogst had ik daar geen tijd voor. En dan maar weer plannen maken voor volgend jaar. Ik kijk al uit naar je zadenlijsten. Groetjes, Linda

Simone

Hallo diana en Matthijs, ik wil nog even reageren op de methode van de site Back to Eden wat wordt vergeten duidelijk te vertellen dat er behalve houtsnippers ook heel veel kippenmest wordt gestrooid . Het gaat echt niet alleen met de houtsnippers lukken

Groetjes Simone

Simone

Diana helemaal mee eens
Vr. Gr Simone

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties