Blij

Stro gekochtHet stro is er!!

Bij een manage besteld, voor ons project voor 2015 (hoewel dat project nu al start natuurlijk). Het werd gisteren bezorgd, en omdat we het niet gelijk kunnen gebruiken ligt het nu op een grote hoop in een leegstaand vak. We hebben het in de middag gelijk wel al in het vak van de aardbeien dat Ruud juist deze week had schoongemaakt gegooid, of beter gezegd rond de aardbeien gedrapeerd.

Verhoogde bak met stroHet is de bedoeling dat we het elke keer dat we een vak schoon hebben gemaakt of hebben gespit de grond ermee bedekken.

Waarom?

  • omdat het onkruid tegen houdt
  • Omdat de grond er rust mee krijgt en het bodemleven zich er goed onder kan ontwikkelen
  • omdat het vocht eronder vasthoudt
  • omdat er allerlei insecten in kunnen schuilen komende winter
  • omdat vogels dat ook wel weten en er juist wat te eten onder kunnen vinden als ze goed zoeken

Op de foto hiernaast zie je een verhoogde bak die ik heb schoongemaakt en eergisteren heb bedekt met stro. Dit is alleen nog oud stro, stro dat uit de strobalen vandaan kwam van het projectje van vorig jaar (dat helaas mislukte maar er niet voor zorgt dat ik niet met net zo veel zin aan dit project met stro begin :-)). Links zie je nog wat laat gezaaide rucola, rechts achterin een vaste plant die zich in de grond terugtrekt.

En zo zijn er ondertussen 7 verhoogde bakken schoon en bedekt met stro. Elke dag probeer ik er 2 te doen, dan zou ik dus eind volgende week klaar moeten zijn, ware het niet dat het volgende week wel echt herfst wordt en er dagen met regen zullen zijn.

Ook niet erg want dan hebben we genoeg in de kassen te doen, ook die moeten nog schoon en leeg, gespit, gemest en bedekt met stro (hoewel Ruud nog erg twijfelt over stro in de kas).

PaardenmestOndertussen kwam naast het bestelde stro ook de eerste paardenmest. Dat krijgt de vereniging gratis van een nabijgelegen manege. En dus ook daar alvast 2 kruiwagens van meegenomen. Nu het volgende week slechter weer wordt zullen de paarden, die nu nog lekker buiten staan, naar binnen moeten en zal er wat vaker en meer mest komen.

En zo begint alles weer opnieuw. Zomer eindigt, laatste oogst, herfst begint, mest kruien, spitten, in januari gaan we weer zaaien. En dus gaan we al weer denken wat we volgend jaar willen, welke zaden we willen bestellen, we moeten nog een hek verzetten, er moet in de kas een looppad worden gerepareerd. Tuinieren is zeker geen zomerhobby, in de verte niet zelfs.

WinterrammanasOp de foto zie je de paardenmest zoals die werd bezorgd. Ruud staat te scheppen terwijl ik foto’s maak (ja, de taken zijn hier goed verdeeld :-)). Je ziet de damp van de mest afkomen. Er fietsen wel eens mensen langs die afkeurend kijken of zeggen dat het stinkt. Ja natuurlijk stinkt het, dat is de amoniak in de urine, maar de stikstof die daar mede uit vrijkomt zorgt ervoor dat de mest al is begonnen met composteren. Als je goed kijkt zie je dat het op sommige plekken zelfs al wit uitslaat, een teken dat het al ruim warmer dan 60 graden is. De mest is zo warm (op de gok een graad of 60) dat we er volgend jaar al plezier van hebben.

Het gaat nu in de compostbak, daar mag het zich mengen met het groenafval dat er nu ook steeds bij wordt gegooid. En we gaan alvast een vak met mest vullen. Daar mag het de hele winter liggen tot we er in mei courgettes en pompoenen op kunnen laten groeien. Maar Ruud spit het ook wel onder, in de vakken waar volgend jaar kolen komen. Vooral niet in vakken waar uien, wortelen, bonen komen want die kunnen helemaal niet tegen deze verse mest. Maar kool blijkt er echt heel blij mee te zijn :-).

En dus maken we steeds meer vakken leeg, de laatste groenten oogsten en verwerken, het vak schoonmaken of spitten, mest of compost eronder en stro erop. Gisteren Parijse worteltjes geoogst, bietjes, peterselie en uit een verhoogde bak ook 2 winterrammenassen voor bij een bietensalade vanavond. Ze zijn nog niet heel groot, maar groot genoeg om al eens te proeven. De rammenassen mogen blijven staan tot in het voorjaar, we hebben ze in augustus gezaaid en kunnen ze de hele winter oogsten wanneer we willen, want winterrammenas heet niet voor niks zo, ze kunnen heel goed tegen vorst en mogen gewoon in de tuin blijven staan.

Salvia x jamensis La SiestaDit was wel erg veel stro voor 1 tuindagboek, een berg stro, stro in verhoogde bak, stro in mest, en zelfs de rammenas ligt op stro. Om dan toch nog een beetje kleurrijk te eindigen nog maar eens een foto van een Salvia. Vorige week de microphylla uit de voortuin, deze week de x jamensis La Siësta uit de volkstuin. Ook deze bloeit al sinds mei, en nu nog steeds volop. De bloempjes zijn iets meer rokerig roze dan op de foto te zien is, maar ze geeft nog steeds kleur aan de tuin, terwijl andere planten al zijn verdwenen. Ze kan bloeien tot de vorst. Zou matig winterhard zijn maar overleeft hier in de vette klei toch gewoon elk jaar de winter. En ook belangrijk; de bloempjes en blaadjes zijn eetbaar, lekker in thee, ze ruiken en smaken natuurlijk wel wat naar Salie maar dan veel fruitiger, erg lekker (vind ik).

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

31 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
leonie

Je hebt het deze week druk, met al dat stro!! Succes.

Yvonne

Dag Diana,

Een vraag over het stro. Waait het niet weg als je de grond ermee bedekt?
Ik moestuintuinier nu vier jaar en bij mij op het complex zegt men dat de grond moet bevriezen (als het tenminste gaat vriezen deze winter -‘)). Met de stro blijft het toch warm?

yvonne

Dank je wel voor je antwoord. Waait het stro niet weg als je het op de kale grond leg?
Ik ga ook eens proberen om de grond niet om te spitten. Ik tuinier in Zuid Limburg, de grond is lekker los. Dat komt ook wel denk ik omdat mijn man het vier jaar geleden heel goed en diep heeft omgespit.

Met een groet,
Yvonne

Freya

Hoi Diane,
Ik heb dit najaar voor het eerst winterrogge op de lege percelen gezaaid (na verwijderen onkruid natuurlijk). Heb jij hier ervaring mee?
Gelukkig hebben wij de beschikking over een tractor waardoor we alles makkelijk kunnen omploegen/frezen/spitten in het voorjaar maar ik denk dat je het ook goed met de hand kunt omspitten. Dit zou als groenbemester en bodemverbeteraar moeten werken en omdat het zo hard groeit merk ik dat het nu ander onkruid geen kans geeft om te groeien.

Freya

Goedemorgen,

Nou, als je me jou mail adres stuurt kan ik wat fotos sturen van het winterrogge als je wil?
Phacelia heb ik ook gehad vorig jaar in een zakje bijenmix zaad, komt nu overal terug, heel gezellig ja die bloementjes : )

Jan db

Ik volg een cursus natuurlijk tuinieren en heb 30 botten stro verspreid met een dikte van 20-30cm om de grond te bedekken tegen het seizoen volgend jaar. Ik heb eerlijk gezegd nog niet echt iets van weggevlogen stro opgemerkt. Eens het nat is, beweegt het zelfs amper in de wind.

Hetty Wijman-Velthuis

Hallo Diana,
na een moestuinjaar met vreselijk veel woelmuizen en de daarbij horende schade + phytophtora in aardappelen en tomaten toch nog redelijk tevreden over de opbrengst in de tuin. We eten nu nog steeds dagelijks vers, deels door het mooie warme najaar. Ik wil je bedanken voor je goede en volledige informatie die ik goed kon gebruiken bij het aanschaffen van een kas. Waar jij nu druk doende bent in de “strohandel” hihi, zijn wij bezig met het bouwen van een kas. Deze aangeschaft bij van Wijk welke jij ook noemt op je kasseninfo. De fundering zit erin, alles mooi op hartmaten van de kas. Ik heb de schuine kas gekozen, twee ramen erin, schuifdeur en aan de achterzijde heb ik ook gekozen voor een planttafel. Kortom, het is herfst, de winter staat voor de deur, maar volgens mij hebben tuinierders altijd voorjaar en zomer, in ieder geval in hun hoofden. Plannen te over, maar nogmaals dank voor het delen van jouw ervaringen,
veel plezier en succes met je stroproject, ik verheug me op je zadenlijst en zal zeker nogmaals bestellen,
groetjes, Hetty.

Francoise

Ik heb afgelopen jaar met stro gewerkt en het voedt de bodem heel goed. Van bijna geen enkele regenworm naar een flinke toename van regenwormen.
Het enige nadeel vond ik dat er grassen tussen groeiden (of is het tarwe??)dat tussen de planten groeide. Al weet ik niet zeker of dat nog in de nieuw aangevoerde grond heeft gezeten.
Ik ga nu zaagsel als mulch gebruiken, dat onder andere uit het kippenhok komt.
Verder gebruik ik ook bruin karton om stukken met veel onkruid tegen te gaan, en dat werkt ook prima en voedt ook de bodem. Ik heb ook houtsnippers als mulch gebruikt om de grond te verbeteren, ook dat werkt .
Mijn probleem is nog steeds dat ik op klei werk die nog heel wat voeding/ compost kan gebruiken. Daar heb ik nog wel wat werk aan.
Ik ben nu voor het tweede jaar bezig met de moestuin. De opbrengst was ondanks de zware grond redelijk te noemen.

Ilse

Hoi Diana,

Ik vind jouw site/blog erg interessant om te lezen!
Mijn vriend en ik zijn pas dit jaar begonnen (eerder wel enkele planten, maar nooit een moestuindeel) en hebben nu ook bijna een kas in de tuin staan.
Ik doe erg veel inspiratie op uit jouw stukjes en alle tips op de site :).

Groeten,
Ilse

Marieke

Hallo Diana en Francoise,

Ik heb een deel van mijn tuin in verband met tijdgebrek afgedekt met bruin karton. Het heeft best goed gewerkt tegen onkruid. Alleen distels en heermoes (paardenstaart) trekken zich er niet zoveel van aan. Ik vraag me af of ik nu het karton moet laten liggen tot het voorjaar en is het dan voldoende vergaan? Of moet ik er paardenmest overheen gooien? Daarmee zal het karton wellicht sneller vergaan en de paardenmest zorgt ook meteen voor bemesting. Of moet is dat dan in het voorjaar onderwerken? Met andere woorden ik weet het gewoon even niet…

@ Diana, ben je van plan het stro onder te werken in het voorjaar?

Francoise

Hoi Marieke en Diana,
Ik gebruik het karton vooral op de stukken waar geen groenten staan. Het vergaat langzaam en gaat langzaam op in de bodem.
Heermoes heeft gewoon na 3 of 4 maanden een nieuwe laag karton nodig. Ik ben ook nog aan het experimenteren.
Ik laat het gewoon liggen tot het voorjaar, dan is het door het weer al grotendeels vergaan denk ik.

Groetjes Francoise

Christa

ha Diana,
Leerzaam stuk over je stro-experimenten!
Wij gaan het dit najaar ook anders aanpakken, nadat was gebleken dat het spitten eigenlijk weinig oplevert op onze klei en wel veel (tijd/energie) kost.
Ik ga nu een aantal manieren uitproberen en kijken hoe het uitpakt.
Op het vak waar uien en knollen komen staat nu nog Phaecelia te bloeien. Komend weekend gaan we dat in de grond werken (als de bijen dat goed vinden althans – mijn man is al eens gestoken toen hij iets met de Phaecelia wilde doen…), samen met paardenmest.
Op het vak waar kapucijners en peulen komen heb ik mosterdzaad gezaaid – dat blijft staan / vriest kapot. In het voorjaar maak ik de grond los. Bemesten doe ik daar niet.
De helft van het aardappelvak krijgt dit najaar alleen paardenmest, zoals gebruikelijk. De andere helft ga ik ook nog bedekken met een mengsel van bladeren en compost. (Blad is gratis op te vegen :-))
Op de meeste andere vakken staan nog/al teelten (boerenkool, tuinbonen, veldsla, knoflook, prei). De stukken die braak zouden komen te liggen ga ik nu maar bedekken met stro! Ze zullen wel raar opkijken op het complex, want een tuin is pas ‘winterklaar’ als hij keurig grofgespit is, met alleen de boerenkool en aardbeien nog groen 🙂
Nogmaals bedankt voor de tips en groeten,
Christa

Simone

Hallo Diana,

Mijn stro is al jaren ingebed tussen planken een echt ” strobed” dus op vragen van de “echte” tuinierders zeg ik altijd .
Oh dat is de paddock voor de pony die nog komt.

Marian

Hallo Diana en iedereen erover denkt om alle kale bodem met stro te mulchen,

Dit is het principe van met de natuur mee tuinieren, in plaats van er tegen in door bijv. te spitten. Ik wil iedereen aanraden om een hele goeie site op dit gebied te bezoeken. Vorig jaar ben ik op deze manier mijn tuin gaan “omturnen” en ik ben heel blij dat ik hiermee in aanraking ben gekomen. Het doet de grond enorm goed en als je alle info erover leest is het eigenlijk zo logisch om op deze manier te werk te gaan. het adres is: http://blog.natuurlijkemoestuin.be/ en ik kan het iedereen aanraden. Neem de moeite er meer over te lezen en schrijf je in voor de nieuwsbrief. Het is de moeite waard!

Groetjes, Marian

Inge Wendrich

Hall Diana,
Wat een verandering met dat stro e.d. Ik ben het ook aan het proberen met karton en houtsnippers erover uitgestrooid. En een stuk perceel afgedekt met maaigras.
Ik moet wel, mijn man heeft een tennisarm op het moment, en ik kan wel een stukje spitten, maar niet zo veel, dus we proberen het gewoon eens.

Diana, ik heb nu twee jaar in de kas tomaten gehad, wel een beetje verdeeld over de ruimte, maar toch kom ik nu wel in de problemen denk ik met de wisselteeld, hoe doe jij dit? Ik heb de kas vandaag goed losgemaakt en onkruid vrij, wat paardenmest erdoor gewerkt, maar ik weet niet goed raad hoe ik dit nu komend seizoen moet aanpakken met de tomatenplanten . Heb jij een tip misschien? B.v.d. groetjes, Inge

Inge Wendrich

Hallo Diana,
Bedankt voor je reactie, ik ga me nu ook maar niet te druk maken waar ik mijn tomatenplanten zal poten, ik probeer ook niet te veel op hetzelfde plek, maar ik vind de tomaten het aller leukst, vooral wat verschillende rassen.
Ik heb afgelopen zomer geen ziekte in mijn kas gehad, dus we zien het wel.

Ik ga morgen ook nog stro leggen over een stukje land, dus van alles wat.
Ik laat je het wel weten hoe dit verloopt.

Veel tuinplezier nog deze laatste mooie dagen!
Groetjes Inge.

Hannah

Wat een geweldige tips allemaal! Sinds twee maanden heb ik een tuin en ben er elk weekend wel te vinden, veel werk, maar erg leuk. Ik ga ook proberen om via twee maneges een lading mest te regelen, ik ga medetuinders op het complex oproepen om mee te doen in plaats van zelf met een kruiwagen of emmer mest te gaan halen…

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties