Voortgang tuin

Wij kunnen wel op de tuin komen, denken dat we hard werken, maar toch niet zien dat we dan ook maar iets opschieten. Er is nog zoveel te doen dat we het idee hebben dat we het helemaal niet af krijgen voor het nieuwe jaar weer begint.

Maar gelukkig maak ik foto’s, best vaak en veel :-).

En dit was de tuin vorige week zaterdag:

Overzicht volkstuin 1-11-14

Toen ook al lekker weer. En dan is het misschien wat lastig te zien maar links groeit er al weer aardig wat onkruid in het vak van de knofloken. In het midden achterin moet er wat compost worden afgegraven (want daar heeft de berg mest met courgetteplanten gelegen afgelopen zomer). Ervoor zie je een aardbeienveld. Het veld daarvoor is al bedekt met stro, en het vel daarvoor is ook al bedekt met stro (op een stukje met wat laatste andijvie na). Rechts is het nog een behoorlijk zootje……. en dat is zachtjes uitgedrukt.

Ik weet dat het niet perse nodig is om te spitten als je tuiniert met bedekking, maar die stukken die je rechts ziet zijn ook niet meer te wieden  (elk onkruidje wat eruit wordt gehaald kost even grond die we dan weggooien). En dus heeft Ruud besloten om die 2 vakken te spitten (en nog 2 vakken die je niet op de foto ziet maar erg platgelopen zijn en ook behoorlijk vol met vooral gras staan).

De tuin 7 dagen later, gisteren dus:

Overzicht volkstuin 8-11-14

Links is het vak toch maar gewied en erna direct gebekt met stro. Grappig om te zien dat het stro al met de week verandert. Niet de structuur hoor maar wel de kleur. Grijs = ouder, lichtgeel = verser :-).

De sprietjes knoflook kun je niet zien op de foto maar staan er prima bij, een centimeter of 12 hoog. Ik ga ze wel goed in de gaten houden, of ze niet worden verstikt door het stro, of het juist wel lekker vinden met zo’n ‘warme jas’ om ze heen. Achterin is het bergje compost al aardig aan het slinken. Want terwijl Ruud hier aan het spitten is ben ik de verhoogde bakken leeg en schoon aan het maken, en vul ze tot de rand toe weer bij met die compost. Als het helemaal goed is ‘afgegraven’ mag er stro op, dat vak hoeft niet gespit te worden, de grond is daar mooi rul en los en het stikt er van de wormen.

En rechts heeft Ruud de 2 ‘probleemvakken’ gespit. Wortels en akelige onkruiden er gelijk zoveel mogelijk uit gevist, maar het gras ligt gewoon ondersteboven onder de grond en zal niet meer bovenkomen (de zaden/nakomelingen ervan wel, maar daar denken we nu maar even niet aan :-)). Het achterste vak is ondertussen ook bedekt met stro, het voorste vak ga ik komen week met stro bedekken.

Rechts vooraan zie je nog een stukje van een vak, maar dat moet nog leeg worden gehaald, er staan nu nog worteltjes, bietjes, knolselderij, pastinaken. En helemaal rechts achterin staan ook nog pastinaken, en nog wat stengelui. Dat vak gaat komende week leeg, en of het gespit wordt hangt vooral af van de vastheid van de grond.

Er is dus ook nog wat te oogsten. Die pastinaken hebben nog wel heel wat voeten in de aarde gehad. Niet dit jaar, maar 2 jaar geleden. Pastinaakzaden blijven maar heel kort kiemkrachtig, niet heel veel langer dan een jaar. Maar dat moet een mens ook maar net weten, wij telen ze pas sinds een paar jaar. En dus dacht ik vorig jaar het restant zaden van het jaar ervoor nog wel te kunnen gebruiken 9want ik las op internet dat de zaden 2 jaar kiemkrachtig zouden blijven). Maar wel 6 of 7 keer gezaaid maar nul, niks opgekomen. Op een paar zaailingen na, daar hebben we 1 keer soep van kunnen zetten.

En dat gebeurde me niet meer, had ik bedacht. En dus koop ik nu elk jaar verse zaden. En we vinden ze zo lekker (geroosterd en in soepen, stamppotjes, etc.) dat is had verzonnen dit jaar wel echt voldoende te zaaien. Rijtje, hier, plekje daarover en zaden genoeg, dus ook nog maar daar, in een verhoogde bak om eens te kijken of dat goed zou gaan.

En dit was gisteren de oogst:

Pastinaken

Het lijkt als een leuk maaltje mooie wortels die nog even schoon gemaakt moeten worden. Maar vergis je niet in de foto, bij elkaar is het zo’n 10 kilo pastinaken. En dat is de oogst uit 1 verhoogde bak. Nu staan er op de tuin nog 3 rijen pastinaken. Wij eten deze winter vaak pastinaaksoep :-). Gelukkig kan ik er op de volkstuin ook andere mensen blij mee maken.

Je kunt pastinaken trouwens niet lang bewaren, want ze worden al na een paar dagen wat vezelig. Hier gaan ze vandaag de vriezer is, rauw, in blokjes gesneden, voor soep en stoof en stamp. Op de tuin laten we ze nu verder staan, want in de grond kunnen ze veel vorst verdragen. En kun je ze voor roosteren, etc. dus gewoon oogsten wanneer je ze wilt eten.

Tot slot nog een foto van ‘de nieuwe tuin’, ondertussen een jaar oud.

Overzicht nieuwe tuin 8-11-14

Ook daar begonnen met bakken te legen, met compost bij te vullen en vervolgens met stro te bedekken. Er staan nog links en rechts wat groenten, rijtje rucola, rijtje winterrammenas, wat kruiden, schorseneren. Maar elke dag dat ik op de tuin ben probeer ik een bak leeg te maken en gelijk winterklaar. Met dit mooie weer vooral buiten werken, pas als het gaat regenen gaan we de kassen in (en daar is ook nog heel veel te doen).

Voor januari hopen we dus toch nog alles of bijna alles af te hebben. En dat is maar goed ook. Want dan gaan we alweer uien en prei zaaien 🙂

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

22 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Eddy

Hello Diana,
Zaad van pastinaak is inderdaad maar 1 jaar kiemkrachtig en ook ik koop elk jaar vers zaad. Enkele jaren geleden is het zaad helemaal niet opgekomen. Misschien het zaad in de vriezer bewaren ? Je wacht dan een drietal weken, dan opnieuw zaaien: er gaat veel kostbare tijd verloren. Ik zaai altijd een enkele rij die ik markeer met radijszaad. Ik vraag me of ik niet beter een dubbele rij kan zaaien met zo’n 15 cm tussenruimte.
Ik heb nog nooit pastinaak ingevroren. Ik laat ze in de grond en ze worden beter na vorst. Als ze in de vroege lente terug beginnen groeien, worden ze echter snel vezelig. Dan is het wellicht toch een goed idee om eerder een deel in te vriezen … als je nog plaats hebt
Terloops: de physalis of ananaskers was dit jaar een geweldig succes. Aunt Molly en andere deden het zeer goed. Mijn buurvrouw heeft er zelfs jam van gemaakt in kleine fijnproever potjes.

Groetjes

Eddy

Christa

Typisch toch, dat kleinverpakkingen nog steeds zoveel zaden bevatten! Is het een idee om eens bij een andere leverancier te kopen? De Bolster bijvoorbeeld, heb je gelijk biologische kwaliteit. Ik zie dat hun kleinste verpakking uitgaat van 5 m2.
Klinkt beter dan 5000 zaden 🙂

Marinke

Dag Diana,
Bedankt voor weer een mooi jaar tuindagboek! Ik heb het met veel plezier gelezen! Je site is zeer handig bij het tuinieren en ik gebruik hem dan ook graag als naslagwerk.
Sterkte nog even met de laatste loodjes voor je zadenlijst, ben benieuwd wat e dit jaar weer bij staat!
Groeten Marinke

Margrit Joosten

Hallo Diana ,
Ik ben heel enthousiast over je site en lees met veel plezier je tuindagboek . Wat een prachtige manier van schrijven heb je toch , met zo veel liefde respect en humor
voor plant en aarde . Dank je wel .

Nu mijn probleem :
Vandaag wilde ik graag ” de bestelling” plaatsen . Na steeds maar weer zakjes wegstrepen had ik eindelijk vrede met wat er overbleef ( misschien volgend jaar grotere moestuin ?) Maar – het lukt niet . Krijg steeds maar weer een foutmelding dat mijn mail niet verstuurd kan worden .
Het moet toch naar [email protected]
Of niet ? want dit is het enige mailadres dat ik op je site
kon vinden .

Hartelijke Groet ,
Margrit

Carien

Hoi Diana,
Ten eerste erg leuke en leerzame site, ik kijk met regelmaat of er al een nieuw dagboek bericht is.
Laatst Pastinaak muffins gemaakt, zeker een aanrader.

Carien

Hierbij het recept, van internet. ik had geen speculaaskruiden in huis dus nam chinese 5 spices.

Muffins met Pastinaak
INGREDIENTEN 6 PERSONEN
175 gr bloem
175 gr geraspte pastinaak
75 gr bruine basterdsuiker
75 gr boter
75 gr gemalen hazelnoten
2 eieren
de fijngesneden schil (zeste) van 1 biologische sinaasappel
? tl zout
2 volle tl bakpoeder
2 tl speculaaskruiden
? tl gemberpoeder
HULPMIDDELEN
1 (siliconen)vorm voor 6 grote muffins. 1 keukenmachine of mixer met deeghaken.
Deze kruidige muffins zijn heerlijk bij de Brunch of bij het ontbijt.
Voorbereiding
Verwarm de oven voor op 190?.
Bereidingswijze
Meng eerst de droge ingredienten en meng er daarna de rest door met de mixer of keukenmachine.
Verdeel het deeg gelijkmatig over de vorm en zet de vorm ce 25 minuten in de oven.
Serveertips
Heerlijk om nog warm te eten met een beetje boter…….

Bert Verboom

Zaad van pastinaak winnen is niet moeilijk. Pastinaak bloeit in zijn tweede jaar prachtig met hoge gele schermbloemen. Kan hetzelfde jaar nog uitgezaaid worden is mijn ervaring. Het is na een winter ook nog wel kiemkrachtig.

claudia boonstra

Hallo,
Heb je geen last van dat het stro wegwaait op droge dagen ?
Of dat vogels alles “slordig” maken ?
De vogels maken bij mij al m’n paadjes weer modderig met hun gewoel in de grond.

Inge Wendrich

Hallo Diana,
Ik heb een plan om een wormenbak op te starten,heb jij ervaring met zoiets? En denk je dat dit zinvol is? Ik dacht misschien heb ik dan wat extra wormen voor volgend seizoen, dat het dan van nut zou kunnen zijn, voor in de kas, of voor op onze kleigrond.
Ik weet niet, het is het proberen waard dacht ik.
Groetjes, Inge

Clarien

Leuk hoe je dat gedaan hebt met die bakken!! En, als je nu één pastinaak weer terug stopt in de grond, ergens in een hoekje, heb je volgend jaar genoeg zaadjes voor een voetbalveld vol. Mooi trouwens om te zien de vorm van jou pastinaken! Klopt het dat ze tot ongeveer onderaan de verhoogde bakken dik zijn en daaronder dunner? Die van mij (ik heb er pas één uit de grond gehaald) is heel lang en dun. Je kan zien dat jou grond ws veel voedzamer was. Bij mij is het zandgrond, en staat de pastinaak ook nog es bij de wortelgewassen, dus op niet bemeste grond. Dan krijgt hij een hele andere vorm. Leuk je blog te lezen, ik kwam hier via de gestreepte boontjes van De Fruittuin!

Sarah

Het blijft heerlijk om jouw blog en de site te volgen, Diana. Het is voor mij een soort ‘handboek Soldaat’ maar dan voor de moestuinier

Sarah

Hoi Diana, nog even een vraag. Sinds deze zomer heb ik thuis een kas. Een rijk bezit! Op de moestuin staan 2 tunnelkassen, maar die moeten we in de periode november tm maart afbreken. Dus dan mis je toch een groot deel van de mogelijkheden. Nu is het zo dat ik de tunnelkassen nooit last heb van witte vlieg, maar in de kas thuis wel. Ik heb er al niet chemische gele plakplaten opgehangen waarin het een ander in is vast blijven zitten, maar ik voorkom liever, dan ik bestrijd. Heb jij een suggestie? Ik heb automatische raamopeners dus er wordt wel geventileerd.
Alvast bedankt! Groetjes Sarah

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties