Daar ben ik weer :-)

Geruilde zaden 2014Dat is lang geleden :-).

En mocht je alleen in mijn tuinverhalen geïnteresseerd zijn, dan kun je dit tuindagboek overslaan en hoop ik dat je dat je na komend weekend wilt terugkomen. Want ik heb geen tijd gehad om naar de tuin te gaan. En dus geen foto’s gemaakt en ik weet ook niet eens wat Ruud allemaal heeft gedaan (wel verteld natuurlijk maar ik controleer ook graag altijd zelf of hij zijn werkbriefje wel af heeft :-)). Dit is dit keer geen tuindagboek, maar meer een dagboek.

Ik heb het belachelijk druk gehad met de zadenlijst. Twee weken lang elke dag, van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat. Eigenlijk was het teveel, zeker voor een hobbyist.

Ik klaag zeker niet, en bedank bij deze alle mensen die zaden hebben besteld!!

Het is een teken dat mensen tevreden zijn over de zaden van eerdere bestellingen en daar ben ik erg blij mee!! Maar ik kreeg zo enorm veel mailtjes, met bestellingen, aanvullingen, veranderingen, opmerkingen, adressen, vragen, etc.. dat ik op een gegeven moment meer dan 400 mailtjes ontving en verzond. Ik beantwoordde er 10 en had er dan weer 20 nieuwe voor in de plaats :-).

Voor volgend jaar zal ik dat anders moeten gaan doen. Want dat alles dit jaar nog redelijk goed is gegaan is vooral geluk geweest. En we hebben al gebrainstormd hoe ik het kan veranderen. We hebben er aan gedacht om de prijs volgend jaar met een dubbeltje te verhogen naar 60 eurocent per zakje (want er zijn nu mensen die 4 of 5 zakjes bonenzaden tegelijk bestellen, en ik snap dat wel, want dan is het nog steeds goedkoper dan bij de zaadhandel die die dat soort bijzondere soorten verkoopt). En misschien geen cadeautje meer bij iets grotere bestellingen te doen (scheelt in tijd om te bedenken wat iemand leuk zou vinden, een kaartje te schrijven, wegen of de verzendkosten dan zouden veranderen, etc.). In plaats daarvan volgend jaar misschien nog wat meer gratis soorten zodat mensen zelf hun cadeautje uit kunnen zoeken :-).

Ik heb in ieder geval de tekst op de pagina van de zadenlijst aangepast. Waarin ik bijvoorbeeld vraag om alsjeblieft ook gelijk je adresgegevens door te geven (zodat ik weet of de verzendkosten voor Nederland of België zijn, en ik niet weer extra mails moet sturen en ontvangen met adresgegevens die ik dan op papiertjes moet krabbelen).

En ik vraag daar ook gelijk of mensen niet al te veel vragen willen stellen bij hun bestelling (van waarom een inmaak is gaan schimmelen, tot of ik misschien weet waarom de prei het niet goed deed). Soms wel 5 of 10 vragen in een mail met bestelling, en terwijl ik die vragen netjes probeerde te beantwoorden hoorde ik aan de bliepjes weer 10 nieuwe mailtjes binnen komen. Tot de blinde paniek toesloeg :-). En ik opgelucht ademhaalde als ik een mailtje met bestelling kreeg waarin gelijk de adresgegevens stonden en ik de bestelling in orde kon maken en in een paar minuten de mail had beantwoord.

Afijn, zonder er nu verder nog over uit te weiden; als je vragen hebt, stel die dan vooral in een reactie op een tuindagboek, dan kan ik zelf het moment van antwoorden bepalen, hebben ook andere mensen nog iets aan het antwoord. En bovendien weet ik ook niet alles, meelezers kunnen helpen het goede antwoord te geven/vinden.

Tot zover over de zadenlijst. Heb ik dan niets te melden over de tuin? Nou, eigenlijk alleen wat Ruud me heeft verteld. Dat hij op 3 vakken na klaar is met spitten. Dat hij er gelijk stro op heeft gelegd. het wordt nu rustiger met de zadenlijst en ik hoop morgen en zondag eindelijk weer naar de tuin te kunnen (ik kom ondertussen vitamine D tekort :-)).

Want veel te doen. Ik wil, nu het koud wordt en de bladeren zijn gevallen, de fruitbomen gaan snoeien (niet de pruim want die wordt dan extra gevoelig voor loodglans), maar wel de bessenstruiken, appelboom, perenboom. De aalbessen moeten flink uitgedund worden want door niet snoeien vorig jaar zijn die wel enorm uitgedijd.

Daarnaast is het een ravage in de kassen. Ik wil daar gaan schoonmaken, dan kan er gespit worden, stro erop. Maar ook liggen en staan de tomatenstokken er nog kriskras, die wil ik schoonmaken, labeltjes van dit jaar eraf halen ze netjes van de grond af opstapelen voor volgend jaar. En gewoon opruimen,  de regenlaarzen, de lege zadenzakjes, kapotte zaaibakjes, en noem maar op die zich er in de drukke zomertijden opstapelen. De ramen schoonmaken zodat we vanaf januari weer zoveel mogelijk licht in de kas hebben. De laatste groenten oogsten, mee naar huis nemen en invriezen.

Nee, ik verveel me niet :-). En als ik dan nog tijd over heb wordt het hoog tijd voor de planning voor 2015. En zaden bestellen (dit jaar weer eens in Engeland bestellen).

Al eerder in dit tuindagboek bedankte ik de mensen die zaden hebben besteld. En bij deze bedank ik ook de mensen met wie ik heb geruild! Want erg leuke soorten gekregen, even een foto van gemaakt (bovenaan de pagina), want zo leuk om al die soorten te zien, en de manieren waarop mensen zaden verpakken, etc..

Ik beloof dat het volgende dagboek weer een tuindagboek is :-).

Abonneer
Laat het weten als er
guest

28 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Janneke

……fijn dat je er weer bent. Ik had al zo’n donkerbruin vermoeden dat die bestellingen de reden waren, dus heb ik geduldig gewacht tot je weer van je liet horen, ik heb écht maar 2 of 3 keer per dag gekeken!!
Succes met opruimen, altijd het minste klusje, maar heerlijk als het weer klaar is.

Groet,

Janneke.

Carla Boskma

Hoi Diana,
Misschien kun je volgend jaar een soort bestelformulier maken, zodat alles wat gestructureerder binnen komt. Ik hoop in ieder geval dat ik volgend jaar weer kan bestellen!
Gr. Carla

Ilse

Hoi Diana,

Misschien kan je een word document maken wat mensen kunnen invullen en naar jou opsturen.
Met boven het formulier:
– naam
– naamgeving rekeningnummer
– adres

En daaronder een tabel met daarin:
– zaden die mensen willen bestellen (dus zelf invullen)
– aantal (zelf invullen)

Dan kan jij alles wat je binnen krijgt printen en rustig doornemen.
Dat scheelt alvast iets aan een berg werk.

Je kan bijvoorbeeld zo ook iedere lijst een nummer geven en mensen dat nummer laten vermelden als ze het geld naar je overmaken. Ook dat scheelt weer informatie.

Hoop dat je hier iets mee kunt!

Groetjes,
Ilse

Christa

hoi Diana,
Ik heb een zoon die handig is met programmeren en in een handomdraai voor jou een bestelformulier ontwerpt met alles erop en eraan! Laat tzt maar weten als je zover bent.
groetjes, Christa

Linda Buteneers

Leuk dat je er weer bent Diana. Dat moet nogal stressen geweest zijn met zoveel mails. Ik zit hier net je stukje over de bessenstruiken te lezen en dan begint het opeens te dagen dat ik er nog een paar vergeten ben te snoeien. Morgen maar meteen aan beginnen, dan hebben we volgend jaar weer lekkere bessen. Veel goeie moed bij het opruimen. We zullen hier heel solidair zijn en hetzelfde doen.
Groetjes,
Linda

Hetty Wijman-Velthuis

Hallo Marius,
Mijn ervaringen met betrekking tot inmaken van slaboontjes zijn dat wanneer er teveel (verse) mest in de grond zit, de bonen ook na gewoon en normaal inwecken zuur kunnen worden. De methode van mij ( en de toen collega volkstuinders) was 1 liter weckglas vullen met bonen, zout toevoegen en 1 uur laten koken in de weckketel. Ook onze glazen zaten gewoon vacuum dicht. Kan het zijn dat de grond overbemest is geweest met verse mest?
Jammer van al je inspanningen is het wel.
succes, Hetty.

Inge Wendrich

Hallo Diana,
Ik sta altijd al versteld van wat je allemaal doet, en dan nog alles op de site bijhouden…… ga maar lekker naar buiten nu, en een beetje rommelen op je landje, daar kom ik tenminsten altijd weer een beetje op rust, ook al is er altijd wel wat te doen.
Fijne zondag!! Groetjes Inge

Greetje de Bruin

Moi Diana,
Je zei dat als de zaden goed ontvangen waren, het ook prima was dat je er niks van zou horen.
Ik snap het heel goed met al je drukte maar, het voelt een beetje ondankbaar terwijl het zo keurig geregeld is!
Het is in één woord geweldig wat Ruud (niet te vergeten) en jij, Diana presteren!!!
Bedankt voor de prachtige site en goede service, en dat jullie dat met ons allen willen delen.
Groet uut het hoge noorden van beginnend tuinvrouw Greetje die erg veel opsteekt van jullie allen!
Moi

A. Cenek

Zoals gevraagd, plaats ik de reactie in het tuindagboek, niet bij een bestelling: in de tomatenzadenlijst staat “Oranzhevye Slivki”, met de opmerking dat het oorspronkelijk “Oranzhevaya Slivka” was. Kan kloppen: slivki is meervoud van slivka (pruimpje) en de vorm van het bijvoeglijk naamwoord verandert daardoor van enkelvoud vrouwelijk in meervoud. Wat in Nederlands maar een letter verschil is (van Oranje Pruimpje naar Oranje Pruimpjes) ziet er in het Russisch meteen veel dramatischer uit. Dat Avuri ook als Aviuri gespeld wordt, klopt ook: Russisch heeft een “harde” en “zachte” uitspraak voor klinkers – welke gebruikt wordt, hangt af van de voor de klinker staande medeklinker – en bij de zachte uitspraak komt er een “j” voor. Die j wordt echter niet geschreven, reden dat de naam “Ekaterina” (helemaal geen medeklinker voor de klinker, dus zachte uitspraak) ook als “Jekaterina” geschreven wordt: de eerste spelling is een transcriptie van het Cyrillisch, de tweede spelling is hoe het uitgesproken wordt. Bovendien spreken Russen dezelfde klinker ook nog eens anders uit afhankelijk van of de klemtoon erop ligt, maar laat ik hier maar ophouden 🙂

A. Cenek

Aha, het Slavische Meesterwerk. Ik had ervan gehoord en het zou een toptomaat zijn. Over verbastering gesproken: op een site uit de Verenigde Staten (die geen zaden verkoopt naar het buitenland) kwam ik de Orange van Googenburg tegen, een breed uitgroeiende, overvloedig dragende oranje kers. Wedden dat het de Oranje van Goeijenbier is? Want ze kunnen een potje verbasteren, die Amerikanen: is het geen Engels, dan snappen ze het niet. Vandaar de “Turks Muts” in je zadenlijst, van “Riesentraube” maken ze “Reisenstraub”, en “Jaune Flammee” kennen ze als “Juane Flamme”. Het is inderdaad maar goed dat er sites zijn als Tatiana’s tomatendatabase, die proberen de kloppende namen te bewaren.

ton notermans

Hoi Diana,

Ik ga er graag rekening mee houden, zodat jij, jouw voor ons broodnodige website en vooral tuindagboek met plezier kunt blijven maken. Iedereen blij.
Moestuinders vertellen nu eenmaal graag over hun hobby, maar wanneer dat allemaal bij jou terecht komt is dat voor jòu niet meer mogelijk.
Dus voortaan hier.

Voor Marius: de boontjes moeten echt langer koken in de glazen. 15 minuten is echt te kort.
In het boek “inmaken en bewaren” van Netty Engels-Geurts staat: “1uur op 100 C” ìn de glazen.
En dan oppassen met eruit tillen, een beetje tocht en de glazen knallen.
Ik hevel het hete water na het wecken met een slang uit de weck-ketel naar de spoelbak en laat de glazen in de ketel afkoelen.(de slang niet met de mond aanzuigen, maar vooraf vullen met koud water)
Overbemesting gaf bij mij ook wel eens bruisende glazen.
Geen twist-off dekseltjes bij peulvruchten gebruiken. Bij weck-glazen kun je al vroeg zien dat er iets mis is wanneer de glazen deksels loslaten. Voordat je ze dan opbergt kun je al controleren. Degene die open zijn, direct na het wecken, kun je dan nog eten.

Iedereen veel plezier bij alle moestuin-voorbereidingen.

Ton

Ilse

Hoi Diana,

Ik blijf iedere keer weer blij verrast van al jouw stukjes in het tuindagboek en alle handige tips die ik vind.
Zou graag nog wat zaden bestellen bij je, dus ik zal je zo even mailen met alleen de benodigde informatie.
Echt petje af voor al het werk dat jij verzet!

Groetjes,
Ilse

Daphne

Uiteraard weer verrukt met de zaden die ik van je binnen heb. Jeetje, wat zal jij het druk gehad hebben. Ik verkoop bij lange na niet zoveel als jij, maar ik weet wel dat het stiekem veel meer werk en tijd vergt dan je in eerste instantie misschien zou denken. 😉 Waar heb jij zaden besteld dit jaar? Thomson & Morgan zie ik?

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties