Daar ben ik weer :-)

Geruilde zaden 2014Dat is lang geleden :-).

En mocht je alleen in mijn tuinverhalen geïnteresseerd zijn, dan kun je dit tuindagboek overslaan en hoop ik dat je dat je na komend weekend wilt terugkomen. Want ik heb geen tijd gehad om naar de tuin te gaan. En dus geen foto’s gemaakt en ik weet ook niet eens wat Ruud allemaal heeft gedaan (wel verteld natuurlijk maar ik controleer ook graag altijd zelf of hij zijn werkbriefje wel af heeft :-)). Dit is dit keer geen tuindagboek, maar meer een dagboek.

Ik heb het belachelijk druk gehad met de zadenlijst. Twee weken lang elke dag, van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat. Eigenlijk was het teveel, zeker voor een hobbyist.

Ik klaag zeker niet, en bedank bij deze alle mensen die zaden hebben besteld!!

Het is een teken dat mensen tevreden zijn over de zaden van eerdere bestellingen en daar ben ik erg blij mee!! Maar ik kreeg zo enorm veel mailtjes, met bestellingen, aanvullingen, veranderingen, opmerkingen, adressen, vragen, etc.. dat ik op een gegeven moment meer dan 400 mailtjes ontving en verzond. Ik beantwoordde er 10 en had er dan weer 20 nieuwe voor in de plaats :-).

Voor volgend jaar zal ik dat anders moeten gaan doen. Want dat alles dit jaar nog redelijk goed is gegaan is vooral geluk geweest. En we hebben al gebrainstormd hoe ik het kan veranderen. We hebben er aan gedacht om de prijs volgend jaar met een dubbeltje te verhogen naar 60 eurocent per zakje (want er zijn nu mensen die 4 of 5 zakjes bonenzaden tegelijk bestellen, en ik snap dat wel, want dan is het nog steeds goedkoper dan bij de zaadhandel die die dat soort bijzondere soorten verkoopt). En misschien geen cadeautje meer bij iets grotere bestellingen te doen (scheelt in tijd om te bedenken wat iemand leuk zou vinden, een kaartje te schrijven, wegen of de verzendkosten dan zouden veranderen, etc.). In plaats daarvan volgend jaar misschien nog wat meer gratis soorten zodat mensen zelf hun cadeautje uit kunnen zoeken :-).

Ik heb in ieder geval de tekst op de pagina van de zadenlijst aangepast. Waarin ik bijvoorbeeld vraag om alsjeblieft ook gelijk je adresgegevens door te geven (zodat ik weet of de verzendkosten voor Nederland of België zijn, en ik niet weer extra mails moet sturen en ontvangen met adresgegevens die ik dan op papiertjes moet krabbelen).

En ik vraag daar ook gelijk of mensen niet al te veel vragen willen stellen bij hun bestelling (van waarom een inmaak is gaan schimmelen, tot of ik misschien weet waarom de prei het niet goed deed). Soms wel 5 of 10 vragen in een mail met bestelling, en terwijl ik die vragen netjes probeerde te beantwoorden hoorde ik aan de bliepjes weer 10 nieuwe mailtjes binnen komen. Tot de blinde paniek toesloeg :-). En ik opgelucht ademhaalde als ik een mailtje met bestelling kreeg waarin gelijk de adresgegevens stonden en ik de bestelling in orde kon maken en in een paar minuten de mail had beantwoord.

Afijn, zonder er nu verder nog over uit te weiden; als je vragen hebt, stel die dan vooral in een reactie op een tuindagboek, dan kan ik zelf het moment van antwoorden bepalen, hebben ook andere mensen nog iets aan het antwoord. En bovendien weet ik ook niet alles, meelezers kunnen helpen het goede antwoord te geven/vinden.

Tot zover over de zadenlijst. Heb ik dan niets te melden over de tuin? Nou, eigenlijk alleen wat Ruud me heeft verteld. Dat hij op 3 vakken na klaar is met spitten. Dat hij er gelijk stro op heeft gelegd. het wordt nu rustiger met de zadenlijst en ik hoop morgen en zondag eindelijk weer naar de tuin te kunnen (ik kom ondertussen vitamine D tekort :-)).

Want veel te doen. Ik wil, nu het koud wordt en de bladeren zijn gevallen, de fruitbomen gaan snoeien (niet de pruim want die wordt dan extra gevoelig voor loodglans), maar wel de bessenstruiken, appelboom, perenboom. De aalbessen moeten flink uitgedund worden want door niet snoeien vorig jaar zijn die wel enorm uitgedijd.

Daarnaast is het een ravage in de kassen. Ik wil daar gaan schoonmaken, dan kan er gespit worden, stro erop. Maar ook liggen en staan de tomatenstokken er nog kriskras, die wil ik schoonmaken, labeltjes van dit jaar eraf halen ze netjes van de grond af opstapelen voor volgend jaar. En gewoon opruimen,  de regenlaarzen, de lege zadenzakjes, kapotte zaaibakjes, en noem maar op die zich er in de drukke zomertijden opstapelen. De ramen schoonmaken zodat we vanaf januari weer zoveel mogelijk licht in de kas hebben. De laatste groenten oogsten, mee naar huis nemen en invriezen.

Nee, ik verveel me niet :-). En als ik dan nog tijd over heb wordt het hoog tijd voor de planning voor 2015. En zaden bestellen (dit jaar weer eens in Engeland bestellen).

Al eerder in dit tuindagboek bedankte ik de mensen die zaden hebben besteld. En bij deze bedank ik ook de mensen met wie ik heb geruild! Want erg leuke soorten gekregen, even een foto van gemaakt (bovenaan de pagina), want zo leuk om al die soorten te zien, en de manieren waarop mensen zaden verpakken, etc..

Ik beloof dat het volgende dagboek weer een tuindagboek is :-).

28 reacties op Daar ben ik weer :-)

Diana 28 november 2014 om 11:53

Diana,

Ik ben een hobby tuinier en geniet van je website met alle uitgebreide informatie. Vooral je verhaal over het inmaken heeft me ook die weg op gebracht. Zoals U dat beschrijft alles in glazen potten met schroefdop.
Ik heb prima resultaten geboekt met;
• Appelmoes
• Gestoofde peertjes
• Rode bessen sap
• Zwarte bessen sap
• Bramen sap
• Tomaten sap voor de soep.

Ik ben vervolgens begonnen om dat ook met groenten te gaan doen.
In Juli 6 potten met sperziebonen gevuld die we vandaag voor het eerst willen eten. Helaas ze zijn alle zes zuur.( Het vacuum was bij het openen van de pot nog intact)
Ik heb de groenten op de volgende manier bereidt;
• 3 minuten geblancheerd en in koud water afgekoeld.
• vervolgens 15 minuten gekookt in water
• Potten gevuld met de bonen en het kookwater(kokend) toegevoegd
Ik weet dat goede raad dur is maar wat heb ik fout gedaan??????????????????/

groeten en bij voorbaat bedankt

Marius

Diana 28 november 2014 om 11:55

Hallo Marius,

Ik vrees dat ik je niet goed kan helpen, want ik heb geen idee waarom je bonen zuur zijn.
Ik begrijp niet helemaal goed waarom je bonen blancheert, dan afkoelt en daarna weer verhit en dan in pot afkoelt. Dat lijkt mij 1 keer te veel verhitten en afkoelen. Misschien kun je het in die hoek zoeken.
Ik maak zelf nooit boontjes in, vind ze uit inmaak alleen lekker in een zoetzuur.
Maar wellicht kunnen andere mensen die dit lezen meedenken en wellicht antwoord geven. Ongetwijfeld is wecken een betere manier voor de inmaak van boontjes, maar ik weet niet hoe lang en op welke temperatuur, wellicht dat iemand anders die dit leest tips voor je heeft.

groetjes,
Diana

Janneke 28 november 2014 om 18:36

……fijn dat je er weer bent. Ik had al zo’n donkerbruin vermoeden dat die bestellingen de reden waren, dus heb ik geduldig gewacht tot je weer van je liet horen, ik heb écht maar 2 of 3 keer per dag gekeken!!
Succes met opruimen, altijd het minste klusje, maar heerlijk als het weer klaar is.

Groet,

Janneke.

Diana 29 november 2014 om 10:01

:-).
Ik ga vandaag lekker naar de tuin, zon schijnt, veel te doen, en lekker uitwaaien.

groetjes,
Diana

Carla Boskma 28 november 2014 om 19:48

Hoi Diana,
Misschien kun je volgend jaar een soort bestelformulier maken, zodat alles wat gestructureerder binnen komt. Ik hoop in ieder geval dat ik volgend jaar weer kan bestellen!
Gr. Carla

Diana 29 november 2014 om 10:09

Hallo Carla,

Dankjewel voor de tip!
Het is een optie, ik weet alleen niet hoe ik zoiets moet maken op de website (ik ben al heel blij dat ik pagina’s kan maken en foto’s kan uploaden, ben verder vooral heel erg digibeet :-)). Maar ik heb een heel jaar om te verzinnen hoe ik ervoor kan zorgen dat die eerste 2 tot 3 weken iets rustiger verlopen.
En nu eerst maar eens een planning maken en hopen op een mooie zomer en een goede oogst, want zonder dat hoef ik me er niet eens druk om te maken :-).

Fijn weekend!
Diana

Ilse 2 december 2014 om 14:59

Hoi Diana,

Misschien kan je een word document maken wat mensen kunnen invullen en naar jou opsturen.
Met boven het formulier:
– naam
– naamgeving rekeningnummer
– adres

En daaronder een tabel met daarin:
– zaden die mensen willen bestellen (dus zelf invullen)
– aantal (zelf invullen)

Dan kan jij alles wat je binnen krijgt printen en rustig doornemen.
Dat scheelt alvast iets aan een berg werk.

Je kan bijvoorbeeld zo ook iedere lijst een nummer geven en mensen dat nummer laten vermelden als ze het geld naar je overmaken. Ook dat scheelt weer informatie.

Hoop dat je hier iets mee kunt!

Groetjes,
Ilse

Christa 2 december 2014 om 18:05

hoi Diana,
Ik heb een zoon die handig is met programmeren en in een handomdraai voor jou een bestelformulier ontwerpt met alles erop en eraan! Laat tzt maar weten als je zover bent.
groetjes, Christa

Diana 3 december 2014 om 09:42

Hallo Christa,

Hartelijk dank voor je zoons aanbod!!
Ik heb gelukkig nog bijna een heel jaar om te verzinnen hoe en wat ik zou willen.
Maar als ik er niet uitkom hou ik het zeker in gedachten!

groetjes,
Diana

Diana 3 december 2014 om 09:39

Hallo Ilse,

Dankjewel voor de tip!
Ik ga hier zeker eens over nadenken!

groetjes,
Diana

Linda Buteneers 29 november 2014 om 00:36

Leuk dat je er weer bent Diana. Dat moet nogal stressen geweest zijn met zoveel mails. Ik zit hier net je stukje over de bessenstruiken te lezen en dan begint het opeens te dagen dat ik er nog een paar vergeten ben te snoeien. Morgen maar meteen aan beginnen, dan hebben we volgend jaar weer lekkere bessen. Veel goeie moed bij het opruimen. We zullen hier heel solidair zijn en hetzelfde doen.
Groetjes,
Linda

Diana 29 november 2014 om 10:15

Hallo Linda,

Het zijn gewoon elk jaar meer mails en meer bestellingen, en ik ben maar hobbyist, en ik wil het wel heel graag goed doen. En haasten en goed doen gaan niet samen.
Maar de drukste dagen zijn voorbij. En ik wil ook helemaal niet klagen, want ik ben heel blij dat zoveel mensen zo tevreden zijn over de zaden, en ze ook elk jaar weer leuke soorten in de lijst vinden.
Ik ga eerst vandaag wat verhoogde bakken schoonmaken, dan kan daar stro op en is dat klaar voor de winter. Maar komende week zeker de bessen, appels, peren snoeien, het is lekker koud, blad is eraf maar echte vorst onder de -3 komt hier niet. Ideaal dus.

Veel succes met snoeien!
Diana

Hetty Wijman-Velthuis 29 november 2014 om 17:03

Hallo Marius,
Mijn ervaringen met betrekking tot inmaken van slaboontjes zijn dat wanneer er teveel (verse) mest in de grond zit, de bonen ook na gewoon en normaal inwecken zuur kunnen worden. De methode van mij ( en de toen collega volkstuinders) was 1 liter weckglas vullen met bonen, zout toevoegen en 1 uur laten koken in de weckketel. Ook onze glazen zaten gewoon vacuum dicht. Kan het zijn dat de grond overbemest is geweest met verse mest?
Jammer van al je inspanningen is het wel.
succes, Hetty.

Inge Wendrich 29 november 2014 om 19:44

Hallo Diana,
Ik sta altijd al versteld van wat je allemaal doet, en dan nog alles op de site bijhouden…… ga maar lekker naar buiten nu, en een beetje rommelen op je landje, daar kom ik tenminsten altijd weer een beetje op rust, ook al is er altijd wel wat te doen.
Fijne zondag!! Groetjes Inge

Diana 30 november 2014 om 09:16

Dankjewel 🙂
Diana

Diana 30 november 2014 om 09:15

Hallo Hetty,

Dankjewel voor je tip! Ik hoop dat Marius er iets aan heeft!

Diana

Greetje de Bruin 30 november 2014 om 16:29

Moi Diana,
Je zei dat als de zaden goed ontvangen waren, het ook prima was dat je er niks van zou horen.
Ik snap het heel goed met al je drukte maar, het voelt een beetje ondankbaar terwijl het zo keurig geregeld is!
Het is in één woord geweldig wat Ruud (niet te vergeten) en jij, Diana presteren!!!
Bedankt voor de prachtige site en goede service, en dat jullie dat met ons allen willen delen.
Groet uut het hoge noorden van beginnend tuinvrouw Greetje die erg veel opsteekt van jullie allen!
Moi

Diana 1 december 2014 om 09:53

Hallo Greetje,

Fijn dat je zo tevreden bent!
Maar ik begrijp het ook heel goed als mensen geen tijd hebben om het te melden, of het gewoon vergeten. Ik vind het allebei prima, ik probeer er eigenlijk vooral mee aan te geven dat, als een envelop niet binnen de ‘normale tnt-bezorgtijd’ aankomt, ik het heel graag tijdig hoor. Ik heb wel eens 3 weken na een bestelling van iemand een mail gekregen dat hij de envelop niet had ontvangen, en toen waren er al veel van de soorten die hij bestelde uitverkocht en kon ik hem niet meer niet meer alles sturen wat hij eerst bestelde.

Een gezellige decembermaand gewenst, en al heel snel daarna kunnen we weer gaan zaaien!
Diana

A. Cenek 1 december 2014 om 09:30

Zoals gevraagd, plaats ik de reactie in het tuindagboek, niet bij een bestelling: in de tomatenzadenlijst staat “Oranzhevye Slivki”, met de opmerking dat het oorspronkelijk “Oranzhevaya Slivka” was. Kan kloppen: slivki is meervoud van slivka (pruimpje) en de vorm van het bijvoeglijk naamwoord verandert daardoor van enkelvoud vrouwelijk in meervoud. Wat in Nederlands maar een letter verschil is (van Oranje Pruimpje naar Oranje Pruimpjes) ziet er in het Russisch meteen veel dramatischer uit. Dat Avuri ook als Aviuri gespeld wordt, klopt ook: Russisch heeft een “harde” en “zachte” uitspraak voor klinkers – welke gebruikt wordt, hangt af van de voor de klinker staande medeklinker – en bij de zachte uitspraak komt er een “j” voor. Die j wordt echter niet geschreven, reden dat de naam “Ekaterina” (helemaal geen medeklinker voor de klinker, dus zachte uitspraak) ook als “Jekaterina” geschreven wordt: de eerste spelling is een transcriptie van het Cyrillisch, de tweede spelling is hoe het uitgesproken wordt. Bovendien spreken Russen dezelfde klinker ook nog eens anders uit afhankelijk van of de klemtoon erop ligt, maar laat ik hier maar ophouden 🙂

Diana 1 december 2014 om 10:14

Hallo,

Dankjewel voor de verduidelijking! Leuk om te weten!
Ik heb nog meer tomaten met voor mij bijna onuitsprekelijke namen. Soms zijn de namen al in de loop van de jaren verbasterd (er zijn tomatenrassen die in oorsprong teruggaan tot 1950 of nog verder terug). En er komen nu eenmaal ook veel tomatenrassen uit Oost-Europa/Rusland.
Ik controleer de namen altijd op de website van Tatiana: http://t.tatianastomatobase.com:88/wiki/Tatiana's_TOMATObase_-_Heritage_Tomatoes
Bij tomatenrassen schrijft zij altijd de oorspronkelijke naam (en spelling met niet-Europees lettertype). En noemt daar dan ook soms gelijk bij wat de betekenis van het woord is. Misschien leuk om eens te kijken, naar bijvoorbeeld deze: http://tatianastomatobase.com/wiki/Slavyanskiy_Shedevr, een tomaat waarvan de zaden hier al wat ouder zijn en ik volgend jaar misschien weer eens ga zaaien.

groetjes,
Diana

groetjes,
Diana

A. Cenek 2 december 2014 om 20:56

Aha, het Slavische Meesterwerk. Ik had ervan gehoord en het zou een toptomaat zijn. Over verbastering gesproken: op een site uit de Verenigde Staten (die geen zaden verkoopt naar het buitenland) kwam ik de Orange van Googenburg tegen, een breed uitgroeiende, overvloedig dragende oranje kers. Wedden dat het de Oranje van Goeijenbier is? Want ze kunnen een potje verbasteren, die Amerikanen: is het geen Engels, dan snappen ze het niet. Vandaar de “Turks Muts” in je zadenlijst, van “Riesentraube” maken ze “Reisenstraub”, en “Jaune Flammee” kennen ze als “Juane Flamme”. Het is inderdaad maar goed dat er sites zijn als Tatiana’s tomatendatabase, die proberen de kloppende namen te bewaren.

Diana 3 december 2014 om 09:57

Hallo,

:-). Het zou nog wel kunnen dat het mijn schuld is dat de Oranje van Goeijenbier in Amerika woont. Ik heb een paar jaar geleden eens meegedaan met een Canadees/Amerikaanse ‘seedswap’. En daarbij een stuk of 20 zakjes zaden van dit tomaatje ingestuurd. En ik zag een paar weken erna op een Amerikaans tomatenforum een bericht van iemand die met dezelfde seedswap had meegedaan en zich afvroeg waar het tomaatje vandaan kwam, etc.. Maar 3 jaar later is ze dus al veramerikaanst :-).
Ik heb ook al wel een paar vragen/opmerkingen gehad over de Turks Muts (verkeerd gespeld?), maar dit is echt haar naam, hoe krom dan ook :-).
En ik denk zomaar dat ik de Slavic Materpiece eens ga zaaien komend jaar (die ik kreeg onder de naam Slavansky Stedjewr en dat moet volgens Tatiana dan eigenlijk Slavyanskiy Shedevr zijn :-)).

Het wordt hoe dan ook tijd voor de planning voor 2015 🙂

groetjes,
Diana

ton notermans 1 december 2014 om 23:02

Hoi Diana,

Ik ga er graag rekening mee houden, zodat jij, jouw voor ons broodnodige website en vooral tuindagboek met plezier kunt blijven maken. Iedereen blij.
Moestuinders vertellen nu eenmaal graag over hun hobby, maar wanneer dat allemaal bij jou terecht komt is dat voor jòu niet meer mogelijk.
Dus voortaan hier.

Voor Marius: de boontjes moeten echt langer koken in de glazen. 15 minuten is echt te kort.
In het boek “inmaken en bewaren” van Netty Engels-Geurts staat: “1uur op 100 C” ìn de glazen.
En dan oppassen met eruit tillen, een beetje tocht en de glazen knallen.
Ik hevel het hete water na het wecken met een slang uit de weck-ketel naar de spoelbak en laat de glazen in de ketel afkoelen.(de slang niet met de mond aanzuigen, maar vooraf vullen met koud water)
Overbemesting gaf bij mij ook wel eens bruisende glazen.
Geen twist-off dekseltjes bij peulvruchten gebruiken. Bij weck-glazen kun je al vroeg zien dat er iets mis is wanneer de glazen deksels loslaten. Voordat je ze dan opbergt kun je al controleren. Degene die open zijn, direct na het wecken, kun je dan nog eten.

Iedereen veel plezier bij alle moestuin-voorbereidingen.

Ton

Diana 3 december 2014 om 09:37

Hallo Ton,

Dankjewel voor het meedenken! Ik hoop dat Marius er iets mee kan!
Ik vind het helemaal niet erg als mensen vragen stellen. Maar soms zijn het er wel heel veel. En soms ook zo ‘open’ dat ik moet gissen of ik het wel goed begrijp en het juiste antwoord geef (als ik het antwoord al weet). En dan wordt het dus ook gelijk een uitgebreid antwoord. Op een moment dat ik er eigenlijk geen tijd voor heb.
Misschien kan ik voortaan zeggen, vragen stellen vind ik prima, maar dan graag met multiple choice antwoorden erbij (maar mezelf kennende zou ik achter het aangekruiste vakje dan toch ook weer een aanvulling kriebelen :-). Vragen in het tuindagboek stellen is gewoon het leukst en het handigst, ik ben blij dat jullie allemaal meedenken met het antwoord voor Marius bijvoorbeeld. Want ik ben maar hobbyist, weet ook niet alles.

groetjes,
Diana

Ilse 2 december 2014 om 15:02

Hoi Diana,

Ik blijf iedere keer weer blij verrast van al jouw stukjes in het tuindagboek en alle handige tips die ik vind.
Zou graag nog wat zaden bestellen bij je, dus ik zal je zo even mailen met alleen de benodigde informatie.
Echt petje af voor al het werk dat jij verzet!

Groetjes,
Ilse

Diana 3 december 2014 om 09:40

Hallo Ilse,

Dankjewel!
(en vandaag doe ik de envelop op de post, veel plezier met de zaden!)
Diana

Daphne 15 december 2014 om 19:26

Uiteraard weer verrukt met de zaden die ik van je binnen heb. Jeetje, wat zal jij het druk gehad hebben. Ik verkoop bij lange na niet zoveel als jij, maar ik weet wel dat het stiekem veel meer werk en tijd vergt dan je in eerste instantie misschien zou denken. 😉 Waar heb jij zaden besteld dit jaar? Thomson & Morgan zie ik?

Diana 16 december 2014 om 09:20

Hallo Daphne,

Ja, het is best druk en ook best veel werk. Als je goede zaden hebt en mensen zijn tevreden, dan komen er elk jaar wat mensen bij die wat bestellen. Het groeit, je bent gewaarschuwd :-).
Ik heb dit jaar mijn zaden bij Seeds of Distinction gekocht. Maar vorig jaar bij Thompson & Morgan gekocht, meestal elk jaar weer ergens anders, soms ook bij meer dan 1 zaadhandel, en dan bestel ik vaak ook gelijk nog wel een paar soorten die het jaar erop ook nog kunnen worden gezaaid.

groetjes en succes met je winkel!
Diana


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Of abonneer jezelf op deze discussie zonder te reageren.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties