Poep

Vijg Bornholm gejatZo, gisteren eindelijk weer eens een dagje naar de tuin. Heerlijk, want de zon scheen, het was fris maar er stond geen wind. Mooi weer om veel te doen.

Maar natuurlijk na bijna 3 weken afwezigheid eerst eens een rondje over de tuin gelopen. Helemaal achterin de tuin met verhoogde bakken had ik 2 vijgen in speciekuipen staan. Een Bornholm Diamant en een stek van waarschijnlijk een Brown Turkey. Maar de Bornholm was verdwenen. Ik begreep het eerst niet, waarom lag er allemaal potgrond over een verhoogde bak met stro. Tot ik de klein vijgjes zag.

Ik heb het vast al wel eens over Spijkenisse gezegd/geschreven. Dat ik in Zuidland ben geboren, 5 kilometer van Spijkenisse. Dat ik daar nog regelmatig kom om mijn vader te bezoeken. En dat we dan wel eens aardappelen kopen in een stalletje dat daar aan de kant van de weg staat. Zo’n stalletje waar dan zakken aardappelen in staan, en een bakje met geld waar je gewoon in kan betalen. En dat we dan wel eens een (cynisch) grapje maken tegen elkaar. Dat als dat stalletje in Spijkenisse stond het geld gejat was, de aardappelen in de sloot lagen, en het stalletje in de fik stond.

Nou, dat gevoel kreeg ik een beetje. Dat je als moestuinder niet eens een vijg van nog geen tientje in je volkstuin kan zetten, zonder erbij na te denken of een tuinlid het misschien wel zou willen hebben en gewoon meeneemt. Het moet een tuinlid zijn, want de vijg stond echt helemaal achterin de tuin, achter en tussen verhoogde bakken en omgevallen potten (bovendien zijnde hekken op slot en weet helemaal niemand van buiten de tuin dat ik deze vijg had). Er was verder ook niets vernield, een meter verderop was de vijg met kluit grond vakkundig in een zak of tas gezet want daar hield ook het spoor met gevallen potgrond op.

Mocht dat tuinlid toevallig dit tuindagboek af en toe eens lezen: sneuerik! (al is dat  geen Nederlands woord, vanaf nu wel). Want als je gewoon naar me toe was gekomen en had gezegd dat je ook een Bornholm-vijg zou willen ik zou hebben gezegd dat je een stek zou mogen pakken. Nu moet je de vijg thuis verstoppen want op de volkstuin wordt hij zo herkend, en als we eens praten (want ik weet niet wie je bent) mag je je niet verspreken. Was een stekje vragen toch zoveel makkelijker, leuker ook!!

Tot zover over de vijg.

Soms kom je op de tuin met allerlei plannen. Mijn plan was om een aantal verhoogde bakken schoon te maken. Niet gelukt dus. En zo gaat dat vaker op een volkstuin. Want soms kom je aanfietsen en zie je al dat de plannen worden veranderd.

Mestkar leegschrapen

Mest. Paardenmest (van een nabijgelegen manege), een kar vol. Goed spul, geeft niet veel voeding maar doordat er veel stro in zit geeft het veel humus. Onderspitten dus, en in de composthoop. En dus werd het geen bakken schoon maken maar mest kruien.

Mest in wagen en hopen

En ik besloot ook dat er mest tussen de bessenstruiken mocht.

Doe me dat maar vooral niet na. Bedenk dat er in verse paardenmest veel urine zit = Amoniak. En dat is funest voor jonge wortels. Maar onze bessen zijn niet jong meer, ze hebben al volwassen wortels.

En onze bessen staan in pot in de grond, in potten met turf (omdat ze het in de volle, vette, kalkrijke klei niet goed zouden doen). En dus durf ik de gok wel te nemen.

In plaats van stro om de potten heen wordt het mest met veel stro om de potten heen. Houdt vocht vast, geeft wat voeding, gaat onkruid tegen, verbetert op de lange termijn de structuur van de grond in en om de potten, en is ook zuur (of in ieder geval niet kalkrijk).

Uiteraard kan de mest er niet zomaar op. Eerst het onkruid dat er staat zoveel mogelijk weghalen. En daarna 3 kruiwagens mest ertussen gegooid, en dat met riek en schrepel verdeeld.

Tot het er zo uitziet, voor en na:

Bessenstruiken voor mestBessenstruiken na mest

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Ik moet het paadje nog even netjes aanvegen. En de bessen heb ik erna nog gesnoeid. Maar dan ziet het er wat mij betreft prima uit voor de winter.

Vandaag geen tijd, maar eergisteren heb ik al zaden besteld in Engeland (toink; ruim 80 Engelse ponden voor 31 zakjes zaden). Maar dan heb ik ook wat. Wat te denken van Ipomoea Mont Fuji mix, Dahlia Reggae Orange, Eschscholzia Raspberry Fool, Runnerbean (pronkboon) Firestorm, Rhodochiton atrosanguineum, etc..

Het wordt tijd om heel binnenkort aan de planning voor 2015 te beginnen!

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

19 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
opi B

Tip, om uw tuingrond onkruid vrij te houden, dek het af met zwart landbouwplastick in najaar en winter. Doe dit al jaren. Alles eronder verdwijnt. Groetjes uit salland.

Josien Wouterse

Hallo Diana,
Sneuerik vind ik een mooie benaming! Raar hoor dat mensen niet kunnen afblijven van andermans spullen. Vooral als het tuingenoten zijn! Je voor- en nafoto’s spreken weer voor zich. Eer van je werk! Ik ga vandaag de bessen snoeien.
Groeten, Josien.

Christa

Herkenning, helaas… Bij ons op het complex zijn in de zomer jongens (?) bezig geweest om spullen te jatten en te vernielen. Op verschillende tuinen, heel vervelend. Het voelt precies als een inbraak: je komt op de tuin en denkt, er is iets niet pluis. Dan ontdek je dat er gereedschap mist, dat de (onrijpe) appels geplukt zijn en tomaten op de grond vertrapt… Zo naar en zinloos. Gelukkig was het eenmalig, maar je blijft daarna toch op je hoede.

Janneke

……ik voelde me helemaal giftig worden toen ik je verhaal over de vijg las en Ik kan me voorstellen dat je je daarna helemaal hebt uitgeleefd op de paardenpoepkar!!!!
Hou je taai,
Janneke.

Simone

Hoi Diana wat erg dat mensen van het eigen complex dat doen daar hebben wij geen last van, wel is er vlak bij ons landje 1 keer per jaar een ridderspektakel in een weekend dat toevallig ook bessen en aardbeien verdwijnen . roofridders denken wij

Groetjes Simone

Marieke

Hoi Diana,

De zaden die ik besteld had zijn aangekomen. Dank daarvoor en het kadootje wat erin zat ;).

Ik heb vorig jaar twee frambozenstruiken gepoot en beiden hebben het niet overleefd. Nu lees ik net dat jij je fruitstruiken in een pot met turf ingraaft vanwege de zware kleigrond. Zou dat verklaren waarvoor ze het niet hebben gehaald? ik heb namelijk ook kleigrond maar ik had het plantgat wel gevuld met potgrond.

Jan DB

Hier ook nog eens bedankt voor de extra zaadjes 🙂 als ik even nieuwsgierig mag zijn, waar heb je jouw zaadjes besteld? Hebben ze een leuke cataloog om door te nemen?

Jan DB

Direct eens checken, dank je. Btw, misschien moet ge ooit eens overwegen zadenveredelaar/kweken te worden 😀 gezien uw succes 🙂

ton notermans

Je zegt dat er weinig voeding in de paardenmest zit. Is dit doordat er in verhouding veel stro in zit en weinig “poep”?
Ik ben er altijd vanuit gegaan dat er altijd veel voeding in mest zat.

wendy

Jeetje Diana! Gebeuren zulke dingen bij ons op de tuin?! Ik ben zelf ook even niet geweest maar maak me nu zorgen dat al mijn net nieuwe bessenstruiken weg zullen zijn. Ik ga morgen gelijk kijken. Wat een vreselijk idee is dit!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties