Planning voor 2015

Zaden voor planning….. en dat vind ik altijd wel een heidens karwei :-).

Want ga maar eens kiezen tussen alle soorten tomaten die ik ondertussen heb gespaard. Ondertussen zijn het meer dan 750 rassen, sommige soorten oudere zaden die eigenlijk eerst moeten worden gezaaid, maar ik wil ook graag van elk kleur wat, en elk vorm. Dus googelen wat bijvoorbeeld ook alweer de German Johnson voor tomaat is (een grote rozerode vleestomaat). En wat op welk plekje in de kas zou kunnen staan.

En dan heb ik het nog niet over de pepers, paprika’s, kruiden, groenten, eenjarigen, etc.. Maar ik ben eruit. Ppfff 🙂

De planning voor alle bijzondere soorten is min of meer klaar. Al zitten er ook altijd wat onzekerheden tussen (rassen waar ik nog maar 1 of 2 zaden van heb, of die al ouder zijn dan 5 jaar en dus wellicht niet meer kiemen, etc.). Dit gaat het in ieder geval hoogstwaarschijnlijk worden: Planning 2015

En omdat het zoveel is vind ik het altijd handig om die soorten alvast apart te leggen. En dan ook graag een beetje op volgorde. Zie bovenste foto, ik maak papieren zakken of enveloppen met daarin de zaden die ik kan zaaien, 1 voor de tomaten, 1 voor wat er in februari binnen gezaaid kan worden, 1 voor wat er in februari buiten gezaaid kan worden, etc., etc.. De soorten rechts zijn alle soorten die in maart in de kas gezaaid kunnen worden.

Als ik rond de kerstdagen wellicht wat tijd heb zou ik alvast labeltjes kunnen maken/knippen/schrijven. Want de tijd gaat zo snel, over een week of 7 ga ik alweer pepers voor 2015 zaaien. En binnenkort (eind december/begin januari) de koudekiemers zaaien. En in januari natuurlijk radijsjes onder glas. En rucola, en mosterdblad, wat spinazie. Er zijn mensen die denken dat tuinieren een zomerhobby is, terwijl het meeste werk en voorbereidingen toch echt al in de winter begint.

En bij de planning hoort wat mij betreft ook gelijk een vruchtwisselingsschema, en ook daar moet ik altijd wel goed over verzinnen. Het zou handig zijn als we elk jaar alles gewoon op zouden kunnen schuiven maar elk jaar verandert er wel iets in onze wensen. We willen niet meer zoveel uien zetten, en we hebben nog heel veel bietjes in de vriezer. Maar we willen wel graag wat meer boontjes. En dit jaar genoeg zaden om ook eens echt meerdere rijen sojabonen te zetten. En dus schuif ik wat, vakje minder vruchtgewassen, vakje meer peulgewassen.

Ik kijk er ook niet echt zo enorm secuur meer naar. Vroeger wel, maar tegenwoordig vind ik het vooral belangrijk dat er geen families van eventuele ziektegevoelige groenten op hetzelfde veld komen (zoals tomaten een aardappelen, prei en uien, etc.). En dat er in ieder geval nooit 3 jaar achter elkaar hetzelfde groeit. Hoewel ik me wel eens afvraag waarom eigenlijk niet, ik snap het verhaal van de bodemaaltjes wel, maar in de natuur groeit toch ook elk jaar hetzelfde fluitenkruid op dezelfde plaats, en elk jaar alleen maar rijker? En waarom mag afval van bonen wel op de composthoop en volgend jaar weer in de tuin worden gebruikt terwijl we niet 2 jaar bonen op hetzelfde stuk mogen zetten).

Ik snap het wel, maar mijn logica denkt wel eens anders. Neemt niet weg dat ik altijd erg voorzichtig ben met aardappelen, tomaten, kool, uien, prei, bonen, etc.., omdat dat nu eenmaal groenten zijn die gevoelig zijn voor ernstige ziekten. Maar ik kan me niet voorstellen dat alles gedoemd is te mislukken als er eens 2 jaar achter elkaar 5 kropjes andijvie op hetzelfde plekje groeien. Het is altijd een beetje zoeken wat nuttig is en wat werkbaar is, ik hou de grote lijnen aan maar wijk wel eens af met iets waarvan ik denk dat het heel onschuldig is.

Over de vruchtwisseling en het indelen van vakken; ik kreeg deze week van iemand een mailtje die op internet een moestuinplanner heeft gemaakt, iets wat je zelf kunt invullen. Ik gebruik zelf altijd mijn eigen ouderwetse Word-documentje en pas dat elk jaar aan naar het volgende jaar. Voor wie dat wil zien, bij deze een link naar het documentje in mijn dropbox. Maar misschien dat mensen er eens mee willen oefenen op de website die ik noemde: Zelf groenten kweken: Moestuinplanner. Het idee is in ieder geval heel leuk. Misschien wil iemand nog eens in reactie op dit tuindagboek laten weten of het handig is of niet.

Heb ik dan helemaal niks over de tuin zelf te melden?

Pompoen snotNou, eerlijk gezegd maar 1 keer naar de tuin geweest deze week. Het was koud, waterkoud. Zo koud dat je handen tintelen en rood worden als je ze in de ton met ijskoud water moet wassen. En van dat weer dat je warm blijft als je hard werkt (als in spitten en mest kruien). Maar waarbij je als je opruimt, schoonmaakt, stro verdeelt, bomen snoeit etc. het gewoon koud krijgt.

Wel op die ene dag nog een courgette gevonden die al ontbinding was. Voor de sier op mijn tuintafel gelegd maar helaas de eerste nachtvorstjes niet overleefd. En dat herkent vast iedereen wel; dat je het restant dan op moet pakken maar al van tevoren weet dat het als een soort ijskoud snot tussen je vingers zakt als je dat doet. Dus maar voorzichtig in een emmer geschoven en zo de compostbak in.

Peper Piment d'Espelette laatste oogstEn de allerlaatste pepers van de Piment d’Espelette geoogst. De planten gelijk verwijderd. Komende week (als het niet zo koud is) wordt het hoog tijd om de kassen eens helemaal op te ruimen, te spitten, mest eronder. Maar ook de ramen wassen, potjes en trays wassen, stokken schoonmaken en van de grond af bij elkaar leggen. Oftewel; gewoon zorgen dat de kas klaar is voor het nieuwe jaar. Want in januari ga ik er weer in zaaien, en niet schrikken, maar dat is het al over iets meer dan 3 weken!

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

23 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Jeroen

Hoi Diana,

Wat een klus moet dat geweest zijn, maar het resultaat ziet er goed uit. Vraag me alleen nog af hoe je zoveel rassen uit elkaar houdt en kruisbestuiving voorkomt, zodat je bij de zaadwinning nog een beetje weet wat er later uit zal groeien. Hoe verdeel je al die tomaten-, paprika- en peperrassen over de kassen?

Dank/groet, Jeroen

Sarah

Inspirerend. Ben zelf ook druk in de weer met mijn teeltplan.
Heb ook nog een berg ‘exoten’ liggen, keurig voorzien van zaaibeschrijving, in de trant van ‘kiemt in… dagen bij …graden c’.
Alleen is het mij niet duidelijk wanneer die het best gezaaid moeten worden.
Heeft iemand hier ervaring mee?
Ik beschik niet over een kas, dus het wonder zal moeten geschieden in de vensterbanken (die niet op het zuiden zijn).
Zou het helpen als ik een tl lamp boven de zaaisels hang, of zal ik meer watts moeten aanrukken om de zaden uit hun kiemrust te lokken?
En als het lukt, groeien ze dan wel gezond op, of moet ik me beheersen en echt wachten tot…tsja…tot wanneer dan?

Sarah

Hoi Diana en logboeklezers,

bedankt voor je antwoord. Het gaat om de volgende soorten:

Aristolochia gigantea (Reuzen Duitse Pijp)
Bauhinia purpurea (Liefdesboom)
Brugmansia suaveolens (Engelentrompet)
Callistemon rigidus (Lampepoetser)
Callistemon citrinus (Flessenpoetser)
Caesalpinia pulcherrima (Paradijsvogelstruik)
Cananga odorata (Ylang-ylang)
Cassia hebecarpa
Cestrum x newelli
Clitoria mariana
Costus guanaiensis (Spiraalgember)
Delonix regia (Flamboyant)
Desmanthus illinoensis (Prairy mimosa)
Dianella caerulea
Euphorbia atropurpurea (Wolfsmelk)
Feijoa sellowiana (Braziliaanse guave)
Gloriosa superba (Pronklelie)
Grevillea robusta
Hibiscus coccineus (Moerashibiscus)
Indigofera heterantha (Valse Indigo)
Ipomopsis rubra
Kalanchoe beauverdii
Leptospermum scoparium (Theeplant)
Leucospermum cordifolium (Speldenkussen)
Maleleuca hypericifolia (tea tree)
Medinilla superba
Mimosa pudica (Kruidje-roer-me-niet)
Moschosma riparia
Protea cynaroides (Keizersprotea)
Ravenala madagascariensis (Reizigerspalm)

Vandaag las ik dat het niet raadzaam is om nu al te gaan zaaien, tenzij de kiemperiode langer is dan 2 maanden (Kalanchoe, Euphorbia en Feijoa komen in aanmerking!) Je stukje ‘zaailingen-te-dun-en-te-iel’ heeft mij dusdanig ontmoedigd, dat ik besloten heb met de rest maar te wachten tot de tweede week van februari. Alleen, dat duurt nog zo lang… zucht.

Sarah

Dank je wel, lieve Diana, voor je uitgebreide antwoord.

Mayra

Ik heb geen teeltplan en ook geen zaadjes, toch ga ik volgend jaar moestuinieren in mijn grote achtertuin, probeer me zoveel mogelijk in te lezen, dus dankjewel voor deze superleuke blog!

Mayra

Ha leuk! Ja de intratuin zit hier vlakbij, heb al eerder tomaten en pompoenen gekweekt maar volgend jaar wil ik dus allerlei dingen kweken, spit gewoon dagelijks de blog door op zoek naar info. Nog een korte vraag over kruisbessen, wanneer is de beste periode om deze te verplaatsen? Hij staat nu in het stuk waarin we gaan moestuinieren maar ik wil hem graag verplaatsen naar het gazon, daar staan ook al een braam en een framboos, die doen het daar heel goed. Grootse probleem van de kruisbes zijn die harde stekels, daarom moet ie dus verplaatst worden.

Mayra

Dankjewel Diana, morgen meteen doen!

Johan

Ik heb de moestuinplanner in je artikel uitgeprobeerd, en voor mij als beginner is ie erg handig. Hoe dat met de gevorderde tuinder zit weet ik natuurlijk niet 🙂

Sarah

Dank je wel, lieve Diana, voor je uitgebreide antwoord.

Dees

Hallo Diana,

Telkens weer pik ik wat extra informatie op van je site.
Leuk dat je dit wilt delen met andere.
Zelf ben ik ook bezig met de voorbereiding.
Telkens een heel gepuzzel maar op het einde komt het toch goed.
In mijn kasje van 3×2 heb ik niet zoveel ruimte vorig jaar heb ik aan de linker zijde de tomaten gezet, aan de rechter de paprika’s met de pepers en achterin de komkommer.
In een kleine kas is het wat moeilijker om geen bestuivingen van andere rassen te krijgen.
In de moestuin is wisselteelt nodig maar hoe zit dat nou in de kas?
Mijn komkommer heb ik het liefst achter in.
De tomaten en de paprika’s kan ik wel wisselen.
Ik hoor ook wel eens op onze volkstuin dat de grond van de vorige teelt eruit geschept wordt en in de plaats daarvan verse grond opbrengen.
Wat kan ik het beste doen?

Groet Dees

Dees

Hallo Diana,

Bedankt voor je tip.
Vooral de potten lijkt mij een goede oplossing de kas is erg klein en ik ben bang dat tijdens de graafwerkzaamheden de ruiten door een verkeerde beweging na afloop sneuvelen.
Op de site staat ook nog wat meer nuttige tips voor andere gewassen, hier kan ik mee verder.

Fijne kerstdag gewenst.
Groet Dees

yvonne

Ik hoorde laatst van iemand die zijn peperplanten laat overwinteren (bovenkant snoeien, wortels knippen en schuin tegen elkaar in de schuur zetten). Dan hebben ze het jaar daarna al een voorsprong, omdat pepers eigenlijk meerjarige planten zijn. Ik weet nog niet of het werkt, ga het in 2015 ook voor het eerst proberen, maar ik vind het wel de moeite waard. Want omdat ze dan niet van klein af aan hoeven groeien, hebben ze veel meer opbrengst.
Ik lees graag bij je!
hartelijke groet,
yvonne

Jasper

Dag Diana,

Je planning ziet er geweldig uit, ook mij heeft het goed geholpen om wat structuur in mijn plan voor 2015 te maken. Ik ben pas 16, maar de moestuinmicrobe heb ik al flink te pakken. Na 8 uur op de schoolbanken is het soms zalig om in de tuin bezig te zijn. Dit jaar wordt mijn derde seizoen, eerst zeer klein begonnen, maar elk jaar probeer ik een groter stukje van de tuin in te palmen om mijn moestuin uit te breiden. Gisteren heb ik mijn planning dus afgemaakt en ik kan niet wachten om te beginnen zaaien. Heel erg bedankt voor dit prachtige blog. Het heeft mij echt al veel inspiratie gegeven!

Veel groetjes uit België,
Jasper

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties