Media

Vorige week zaterdag 4 maart heeft er in  de volkskrant een stukje over mij gestaan (iedereen die daar nog iets aardigs over heeft gezegd/geschreven hartelijk dank!).

Het is niet mijn ding, interviews niet en foto’s al helemaal niet, het haalt me volledig uit mijn comfort-zone. Maar het stukje had nog wel impact, want een paar dagen later werd ik gebeld door Chris Vemer van Radio Rijnmond, of ik mee wil werken aan een interview op de radio. Ik denk ‘nee jôh’, ik zeg ‘leuk!’.

En daar sta ik dan maandagochtend, in de tuin, met de overigens erg aardige Chris. Zo’n microfoon onder je neus doet rare dingen met een mens; door de adrenaline valt de beste helft van mijn hersencellen flauw. En de andere, duidelijk minder bedeelde helft, zorgt ervoor dat ik op iets te hoge toon wat stamel waarvan ik me later amper nog kan herinneren of er überhaupt iets nuttigs tussen zat. Afijn, mocht je toch willen luisteren naar mijn gebrabbel en ben je aanstaande zaterdag toevallig vroeg uit bed; het programma is tussen 08 en 09 uur bij Chris Natuurlijk!! op Radio Rijnmond.

Ik word in de week na het interview ook nog gemaild door uitgeverij Atlas. Of ik interesse heb in het schrijven van een boek. Een boek?! Zo’n ding waarbij woorden op papier staan in plaats van op een scherm (hoewel het één het ander niet uitsluit). Ik ben zelf nogal ouderwets, ik weet wel wat een boek is; ik hou zelf erg van boeken, vooral informatieve boeken zoals tuinboeken en kookboeken. Ik bewaar boeken (Ruud zegt dat ik ze spaar), ik raadpleeg boeken, ik blader op regenachtige middagen graag in boeken, ik koop graag boeken (laatste aanwinst is het boek Stoven van Janneke Philippi, aanrader trouwens!).

Maar kan en wil ik een boek schrijven? En zou iemand dat dan ook kopen? En waar zou het boek over moeten gaan dan, want eigenlijk staat alles wat ik nu weet al op mijn website. Ik geloof niet dat het iets voor mij is. Maar tegelijkertijd doemen er in mijn hoofd toch visioenen op van mogelijkheden; een tomatenboek met veel informatie, rassen, heel veel foto’s en lekkere (inmaak)recepten,  maar dat is er al. Of een boek over hoe een moestuin niet alleen lekker maar ook mooi kan zijn. Dat is (of was) er ook al, De Mooie Moestuin van Julia Voskuil. Dat heb ik begin jaren negentig gekocht en meerdere keren met veel plezier gelezen. Het was het boek waardoor ik voor het eerst op zoek ging naar paarse boontjes en rode sla, en het boek waarnaar uiteindelijk deze website is vernoemd. Dus een boek schrijven? Ik geloof niet dat ik het kan, en toch sluimert het. Als iemand er een mening over heeft, of tips, wat zou een leuk onderwerp zijn, of wat dan ook….. alle reacties zijn  welkom!!

Ook nog  in de media; in alle voorjaarsdrukte heb ik het gemist, maar ik las in het blog van Chantal (ikmoestuinieren) dat Gardener’s World weer is begonnen). Als er nog mensen zijn die het niet kennen, dan moet ik er zeker even reclame voor maken. Gardener’s World is een onafhankelijk tuinprogramma op BBC2, het bestaat al zo ongeveer mijn hele leven, ik keek er 25 jaar geleden naar toen Geoff Hamilton het nog presenteerde. En natuurlijk Alan Titchmarsh (‘Whatever the weather, enjoy your garden’). En nu presenteert Monty Don het (altijd met trouwe hond Nigel en sinds kort Nell erbij).

Gardener’s World gaat over tuinieren en tuinen in de breedste zin van het woord; van moestuinieren en siertuinen tot snoeien, vijvers, gras maaien, een compostbak maken, planten verzetten, kasteeltuinen, kwekers, tomaten in potten, Dahlia’s stekken, noem het maar op. Gelukkig; ik zie dat de eerste aflevering, die ik dus heb gemist, op YouTube staat: Gardener’s World 2017 episode 1. Gardener’s World wordt elke vrijdag uitgezonden, 21.30 uur, op BBC2 en op zondagochtend herhaalt.

Nog even over mijn website: ik heb de pagina’s van Aubergine, Spinazie, Artisjok en Kapucijner nagekeken en aangepast in tekst en van nieuwe foto’s voorzien.

Tot slot: komt er in dit blog nu eindelijk ook nog eens iets over de tuin en bij voorkeur met een foto erbij?

Ik ben eruit en ik heb hem ook al in huis; een nieuwe fotocamera. Iedereen hartelijk dank voor alle tips in de afgelopen weken! Mijn keuze is uiteindelijk gevallen op de Panasonic GX800.

Op de foto de gezaaide slazaden waarvan ik dacht dat het niet veel meer zou worden (en dus iets te dik gezaaid in het bakje 🙂 ).

Oude toestel:

Nieuwe toestel:

En dan heb ik de handleiding nog niet goed gelezen (want die is 259 pagina’s, daar ben ik wel even zoet mee, ik had al 2 avonden nodig om de wifi in te stellen, ik ben niet zo technisch……. en Ruud al helemaal niet).

Ach…… en de eerste bloemkooltjes in de weeuwenteelt komen er aan (vorig jaar in september gezaaid en onder glas geplant en daar overwinterd):

Oude toestel:

Nieuwe toestel:

Ik moet nog heel veel oefenen, krijg een onderwerp bij dichtbij fotograferen niet goed scherp.

En over de bloemkooltjes: ze zullen dit jaar niet groot worden, denk ik. Ik heb ze nog wat voeding gegeven, en geef de planten nu 2 keer per week water maar de planten zijn wat kleiner dan vorig jaar en het kooltje komt wat eerder dan normaal. Maar dat mag de pret niet drukken, want kwaliteit voor kwantiteit en deze bloemkooltjes zijn de allerlekkerste bloemkooltjes die er bestaan!

Nog wat meer geoefend met de nieuwe camera:

Oerprei:

En koolzaailingen:

Beetje verkeerd scherp gesteld, oefenen, oefenen, oefenen. En wie heeft daar trouwens midden bovenin aan een koolblad zitten knagen?

De volgende 2 foto’s durf ik bijna niet te laten zien, je zou bijna gaan denken dat het hier nogal een rommeltje is:

Kas 3:

Poeh, nog veel te doen maar gewoon te druk gehad met de laatste verhoogde bakken, compost, mest kruien, straatje leggen bij het terrasje, blauwe bessen planten. Links zie je gebruikte lege zakken, die moeten we nog mee naar huis nemen. Erachter de overwinteraars, die moet ik gaan snoeien, voeden en water geven, en naar buiten natuurlijk. Daarachter zie je de gezaaide radijsjes, pluksla, spinazie, rucola, andijvie en sla. En dan ben je ondertussen de bocht om naar rechts en op de terugweg. En daar zie je tot slot dan nog zaaisels; van kool en papavers tot tuinbonen (onder een perspex plaatje tegen de muizen), van peterselie en selderij tot krootjes en rode kool.

En dan kas 2, niet schrikken:

Links de weeuwenteelt bloemkool, en verder vooral heel veel zakken potgrond, volle gieters, bakken en kratten met zaaisels en zaailingen, van de koudekiemers tot doperwten en kapucijners, van eenjarigen tot prei. Het ziet er misschien wat onoverzichtelijk uit (maar ik weet zelf nog wel wat wat is, wat waar staat en wat waar gaat komen). Ik beloof volgende week weer een foto te maken. Dan is het ondertussen wat meer opgeruimd nog erger.

Dat ik geen foto van kas 1 laat zien is een teken aan de wand; daar staan de tuinstoelen, liggen bossen met tonkinstokken, staan kratten met lege potjes, liggen vogelnetten, tuinslangen en nog meer.

Maar dat wordt vandaag anders want vandaag gaan we kas 1 opruimen: stokken uitzoeken en gelijk op het juiste veld leggen,  schoonmaken, wieden, grelinetten, luchten. Want over een week of 5 mogen de tomaten en paprika’s en komkommers erin!

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

64 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
john

Hallo Diana,

Aan mij de eer zie ik, het eerste bericht te schrijven over dit onderwerp. Zo als altijd weer waardevolle informatie wat je doet, en alles organiseert, met foto,s tips en een verhaal wat ergens anders bijna nooit tot zo wordt omschreven. Leerzaam en voor ons beginnende tuiniers zoals ik o.a, het lezen steeds opnieuw echt waard,

Ik kan niets anders zeggen als “doen dat schrijven van je boek”, ik ben de eerste die hem koopt.

Willem

Wat een aandacht allemaal. Ik zou er toch serieus over denken hoor om een boek te schrijven. Ze vragen het niet voor niets natuurlijk 😉

Prachtige foto’s al hoor!

Charlotte

Jaaa! Ga een boek schrijven! Ik beloof dat ik het zal kopen en verslinden. Net zoals ik met je website doe.

Ria

Hallo Diana,
Ik heb mijn gedachten er eens over laten gaan, misschien heb je er wat aan:

Overwegingen om GEEN boek te schrijven:
• Heel, heel, heel veel werk. Tijd die je misschien liever in de tuin door zou brengen.
• Alles staat al op de website.
• Via de website komen er updates, dus de website is veel actueler dan een boek.
• Via de website is interactie mogelijk. Een boek is eenrichtingverkeer.
• Er is zoveel te vinden op de website dat degenen die regelmatige bezoeker zijn niets nieuws in je boek zullen vinden.

Overwegingen om WEL een boek te schrijven
• IJdelheid, maar daar heb jij geen last van
• Extra inkomsten, dat is nog maar de vraag als je de uren die je er aan hebt besteed meerekent.

Sterkte met je beslissing.
Groetjes,
Ria

Anja de Vries

Ik sluit me helemaal bij Ria aan. Sterke Diana met de overpeinzingen. Groet Anja

Marlies

Ik sluit me ook bij Ria aan. Als het gaat om de eer moet je ervoor gaan, als het gaat om inkomsten zou ik een deel van je website achter een login zetten en daarvoor een abonnement maken.

Kim

Hoi Diana,
ik heb je blog nog niet zo heel lang geleden ontdekt (ben zelf dit jaar voor het eerst begonnen met een volkstuin) maar ik zou een boek van jouw hand zeker kopen, je schrijfstijl is luchtig, humoristisch maar wel duidelijk 🙂 )
Ik zou er wat wel voor voelen als je een boek schreef over het starten van de moestuin, een soort stappenplan waar mensen rekening mee moeten houden, een moestuinencyclopedie of een soort moestuindagboek. Ik zie het al helemaal voor me.
Succes, ik blijf je iig volgen!
Groetjes,
Kim

Bregje

Ik zou het wel schrijven. Het is veel werk maar veel heb je al geschreven. Ik zou het bijna hetzelfde doen als je website. Je zegt dat er al veel bestaat maar ik heb veel moestuin boeken en pak jouw website er toch vaak bij.
Bij een e- boek kun je dan zelfs nog aanvullingen maken die mensen wel of niet aan kunnen schaffen. Veel succes met je keuze.

Yvonne la Lau

Zie je wel dat je een BN’r gaat worden.
Schrijf over de moestuin het jaar rond. Voor mensen die net begonnen zijn en voor meer ervaren tuinders. Schrijf net zoals nu op de site over wat je zo door het jaar meemaakt. Over bijzondere tomaten, de fleurige aparte bloemen die je zaait. En niet te vergeten wat een lekkere taart je kunt maken met blauwe bessen. Enz, enz. Ik zou het fijn vinden als het boek een ringband heeft dan kan ik het makkelijk omklappen.

Succes met nadenken en het vinden van tijd!
Groet, Yvonne

Renée

Hoi Diana,

Hoe kun jij nog twijfelen of je boek wel gekocht zou worden…….nou door mij in ieder geval !
Jaren geleden heb ik jouw website gevonden en vroeg je toen al of je een boek had uitgebracht.

En jij hebt toch iets extra’s wat bij betreft…ik lig vaak dubbel van de heerlijke (en herkenbare) manier van schrijven !

Het enige is : waar zou ze de tijd nog vandaan kunnen halen ? Hopelijk lukt het he wel…eigenbelang

Heel veel succes en ook nu weer bedankt voor dit gedeelte !

Mayra

Leuk dat gardeners world weer komt, ik kijk het vaak via kodi, bij voorkeur op een regenachtige zondag en dan lekker een heel seizoen binge-watchen.

en jaaaah, een tuinbijbel zou tof zijn, ik zou hem kopen!

Anita

Hai Diana,
Ja hoor, doen! Ja zeggen brengt je sowieso altijd veel meer dan nee zeggen. En veel werk: ja maar volgens mij kan je toch niet goed stilzitten. Denk je eens in hoeveel meer mensen je kan bereiken. En hoeveel meer mensen je ook ook je website zult krijgen. Allemaal leuk toch. Ik zeg doen.

Liane

Hallo Diana,
Van mij mag je een boek schrijven. En het onderwerp? De kas. Ik heb heel veel tuinboeken; over van alles en nog wat. Ook over de kas, maar die zijn zo ‘technisch’. Jij schrijft heel gezellig en duidelijk. Ik wil graag meer doen met de koude bak en de kas in de winter, het voorjaar en de herfst. In de zomer staan de tomaten erin, dus dat is geen probleem.
Ik gebruik mijn twee kassen nu in het voorjaar voor de zaailingen. Dat is ook handig natuurlijk.
In ieder geval, veel succes met je beslissing en veel plezier met je nieuwe camera.

Nina

JAAA, de kas! Dat is een héél goed idee: een boek over de kas en koude bak en alle trucs en bijzondere groente die je dáár kwijt kan. Helemaal mee eens!

Bedankt voor de Gardener’s World – tip, ik ga ‘m kijken!

Valerie Collombon

Hoi Diana,
Al jaren volg ik trouw de website. Regelmatig sta ik in mijn moestuin met mijn telefoon te kijken op je website welke plantafstand ik nou ook alweer moet aanhouden voor de koolrabi, of welke meststof ik nou juist wel of niet op de uien moet gooien. Voor mij is de site dus bijna onmisbaar geworden en heeft mij gemotiveerd om drie jaar geleden zelf een moestuin te starten.
Maar….mocht al deze kennis in een mooi moestuinboek gebundeld worden, dan ben ik de eerste die hem gaat kopen! Lijkt me heerlijk om op de moestuin te leggen en in de kleine pauzes die ik mezelf gun, heerlijk in het zonnetje door te bladeren. En als je nou wat lege paginas in het boek opneemt, krabbel ik zelf de belangrijkste updates er wel bij. Kun je trouwens ook bij elk hoofdstuk doen, ruimte voor eigen krabbeltjes!

Patrick

Als je website in boekvorm uitkwam zou ik t kopen!
Prachtig naslagwerk, ik ben voor!

Nina

Ik dacht dat ik met een “beantwoorden”-bericht een zichtbare bericht kon plaatsen, maar zie hem niet, dus nogmaals:

Liane’s voorstel om een boek te schrijven over de kas (en koude bak) ben ik helemaal mee eens!
Een boek over de trucs en bijzondere groente (en fruit) die je in de kas (en koude bak) kunt kweken + waar je op moet letten… Zeer welkome informatie! Doen!

En heel erg bedankt voor de tip over Gardeners’ World – ik ga ‘m kijken 🙂

Willem

Hoi Nina,

Je bericht is wel zichtbaar, maar doordat je beantwoorden deed onder het bericht van Liane komt je bericht daaronder te staan en niet helemaal onderaan. Dat even ter info 🙂

bia huizenga

Een boek schrijven is altijd meer werk dan je denkt. Gelukkig heb je al heel erg veel informatie en fotomateriaal op je site staan. Dat scheelt enorm. In jouw geval een boek schrijven lijkt me zeer de moeite waard. Vooral als het klaar is en je toelacht, thuis of in de boekwinkel.
Jouw informatie leent zich heel erg voor een boek, ook als naslagwerk. Je beschrijft zeer uitgebreid en ook leesbaar hoe je het kunt aanpakken in de moestuin. Als ik iets ga verbouwen wat ik nog niet eerder heb gedaan kijk ik altijd eerst even op jouw site en daar vind ik bijna altijd wat ik weten wil. Het speciale vind ik ook de enorme hoeveelheid soorten die je verbouwt van een groente en wat je erover weet te vertellen. Dat maakt mij altijd enthousiast weer iets nieuws te proberen. Dus nooit gewoon tomaten, pepers of paprika’s maar speciale soorten.
Ik ben zeer belangstellend naar je uiteindelijke beslissing. Ik zou het boek meteen kopen.

Ann

Ja, een boek! Over tomaten is helemaal super, maar ook een algemeen. Of een moestuinboek als kalender. Daar zou ik vertrouwen in hebben (de moestuinkalenderboeken die nu op de markt zijn hebben een rare planning, zoals paprika zaaien eind maart). Wat ik persoonlijk een afknapper vind is een kookgedeelte. Dan koop ik liever een kookboek. Stom wellicht, maar ik vind het handiger dat een boek of recepten bevat of moestuintips. Maar daar ben ik wellicht alleen in, want heel veel moestuinboeken zijn voor de helft kookboek.

suus

Jaahaaaa een boek! Dat kan ik tenminste mee naar buiten slepen en aantekeningen in maken.
Ik word vooral erg blij van een encyclopedie met recepten en een hoop ruimte voor eigen krabbels. Maar een uitgebreid hoofdstuk over de verschillende kassen zou zeker een mooie toevoeging zijn. Het liefst geen ringband, want schrijft onhandig en bladzijdes raken snel los (daar ben ik volgens mij een uitzondering in, maar voor mij is dat echt een reden om een boek niet te kopen).
Ik vind dat digitaal en analoog prima naast elkaar kunnen bestaan, voor elk medium zijn tijd en plaats. Ben al zo blij met je website.

Ineke

Hallo Diana,
Ook ik geniet enorm van je blog, je enthousiasme en van alle duidelijke info op de site. Het is voor mij als beginnend moestuinier heel leerzaam en vooral ook inspirerend. Met jouw stijl van schrijven weet ik zeker dat een boek een succes kan worden .

Anoniem

Ik denk dat je eigenlijk zelf het antwoord op de vraag van of je een boek gaat ” doen” al weet ; )
Ik zal het ook aanschaffen en naast mijn The Supergardener van Alan Titchmarsh in de kast zetten.
Groetjes, Saskia

Saskua

Ipv anoniem…

Linda Buteneers

Hallo Diana,
Een boek schrijven is inderdaad veel werk. Maar als jij er één schrijft, zou ik het meteen kopen. Ik lees je blog al jaren en geniet telkens weer van je tuinverhalen. Jij schrijft zoals je denkt, luchtig, humoristisch en je verhalen zijn heel herkenbaar. Als ik weer eens iets nieuws wil gaan zaaien, kijk ik altijd eerst even wat jij erover geschreven hebt. En ik heb er al heel wat van opgestoken. Veel succes met je beslissing. Groetjes!

Lily

Tja, een boek schrijven…
Ik ben het eigenlijk wel eens met Ria, die als 1 van de eersten reageerde, het is veel werk en je hebt het al zo druk met de tuin en het goed onderhouden van je website.
Vervolgens wil de een graag een stappenplan voor de beginnende moestuinierder, de ander graag over kweken in de kas en dan mag jij gaan puzzelen over hoe je een boek gaat opzetten.

Daarbij zijn er al zoveel boeken en Internet is een geweldige encyclopedie om van alles op te zoeken met jouw website als de meest uitgebreide en informatieve dan welke website ook.
Het streelt de eigenwaarde, dat het gevraagd is, maar of het voor jou echt een meerwaarde zal hebben?

Vriendelijke groetjes,

Lily

Nadi

Hoi Diana,

Een boek van jou lijkt me geweldig. Ik lees hier ieder seizoen weer opnieuw de onderwerpen van dingen die ik ga zaaien. Je website is in principe mijn eerste bron van informatie. Pas als ik het hier niet kan vinden ga ik in mijn eigen tuinboeken bladeren. (En dat gebeurt selden..)
Het zou voor je veel tijd kosten, maar dat hoeft ook niet in een keer, je kunt er toch een langere tijd over doen?
Ik weet in iedergeval dat ik hem zou kopen en heb nu al 4/5 mensen in gedachten voor wie hem ik als kado zou kopen.
Ik zeg doen: maar eerlijk is eerlijk ik denk nu natuurlijk hoe het mij gaat helpen. Vind je het zelf ook leuk om te doen?
Het valt mij op dat je soms te bescheiden bent over de toegevoegde waarde van je schrijfsels en informatie paginas voor andere tuinierders. Ik kan je wel verzekeren dat dat niet nodig is. Dat zou in iedergeval je niet moeten weerhouden van een boek schrijven(Alhoewel je bescheidenheid je ook weer leuk maakt)
Je website word echt zovaak naartoe gerevereerd in de moestuinforum – daar mag je trots op zijn. En als je website niet meer bestaat zou ik (en ik vermoed ook anderen) lichtelijk verloren zijn 😉

Ben erg benieuwd naar je keus. 🙂

Simone

Diana, hier ben ik het helemaal mee eens ! Al vanaf het begin dat ik je site bezoek heb ik je ook geschreven schrijf een boek ik zal het direct kopen . Schrijf zoals je ook je verhalen hier schrijft. In het begin van het boek Je eigen ervaringen , sucsessen en mislukkingen het hele tuinseizoen door, daarna hoofdstukken per groente en fruit hoe te kweken . Dan de grond en informatie over meststoffen . Je verhaal over het aanschaffen van een kas en gereedschappen vond ik ook altijd interessant . Diana als je deze site kunt maken kun je ook een boek maken !!!!

Paul Solleveld

hoi Diana,
Doen hoor, dat boek. Ik koop hem!
gr Paul

Anneke van Kekem

Hoi Diana,
Ik zal heel blij zijn met een boek van jou. Ik lees al jaren je blog en geniet er altijd weer van. Je heb zoveel handige tips en adviezen als dat allemaal in een boek staat lijkt me geweldig.
En kopen doe ik hem zeker.

Groetjes Anneke

Anoniem

Ik zou een boek van jou direct kopen!!! 🙂 Kijk toch het meest op jouw website ipv in een van mn tuinboeken om lekker praktische erveringstips voor specifieke gewassen te lezen…Maar een boek is toch stiekem altijd fijner dan een website als je in de tuin aan t werk bent!

Maria

Ja een boek schrijven!
Wanneer ?In de winter,in de plaats van lezen!
Hoe?zoals je nu doet een soort dagboek,kun je je eigen geschreven woorden van afgelopen jaren gebruiken.
En ja daar hebben we wat aan,want een boek pakt makkelijker als naslagwerk op dit apparaat
Het zal leuk en leesbaar zijn ook voor de leek
Ik wens je van harte heel veel succes.Maar eerst de zomer laten komen en genieten van de tuin,groetjes!!!

Gonnie Splinter

Gardeners World is een fantastisch programma, niet zoals de Nederlandse tuinprogrammas die alleen maar laten zien welke planten er nu te koop zijn bij de bouwmarkt.
Maar juist hoe je planten zelf kan zaaien, delen en stekken.
Ik gebruik nog steeds regelmatig een boek van Geoff Hamilton.

Mime

Ik denk dat je jezelf onderschat als je denkt dat niemand je boek zou kopen.
Je website is niet voor niets zo populair. Je schrijft echte ervaringen op, waar je iets aan hebt, die ik ook meemaak, net als wij allemaal.
Je schrijft goed, dat is een pre en een mooie moestuinboek, van deze tijd, niet uit de jaren 90 (20 jaar geleden) ,met aanvullingen van het gebruik van een kas(das inderdaad zo, die vind je nergens), dat boek zou ik direct kopen. En ik heb al veel boeken en koop echt niet alles.
Ik vind schrijven heerlijk meditatief, net iets voor de winter, of 2 winters. Wat heb je te verliezen……..?

Marthy

Op jouw site lees ik: “Platte bak: is duidelijk geen kas, maar heeft wel een groot deel van dezelfde voordelen. Het is een lager bouwsel, zonder deur, maar met 4 zijden en een dak in de vorm van ramen die je op kunt tillen om zo bij de planten te kunnen komen. Later nog meer over het nut ervan, de standaard maten en de mogelijkheden”.
Ik heb verder niets meer kunnen vinden over het gebruik van een platte bak. Zou jij, mits je tijd hebt natuurlijk, wat over dit onderwerp kunnen schrijven. Ik ga volgende week ergens een paar broeiramen kopen en dan gaan wij een platte bak maken. Wat kan ik er in zetten bijvoorbeeld.
Lieve groet, Marthy.

liz & Co

Jij? een boek schrijven? Uiteraard zou je dat moeten doen, waarover? Begin met schrijven zoals bij je blog, de onderwerpen komen vanzelf.
Over je nieuwe Panasonic fototoestel en je problemen met scherpte, zoek eens wat info over dieptescherpte, diafragma. Stel eens met de hand in. Statief gebruiken misschien. Je nieuwe toestel is licht, schakel de stabeliser eens in. Wij vonden de kleuren van het nieuwe speeltje duidelijk beter.
Gardeners World is echt heel erg mooi, het 30 minuten program begint om 21:00 U op vrijdagavond op de Beeb (2) Ik zag ze vroeger af en toe nog in Black & White. Monty Don doet het alweer een jaar of 6 erg leuk.
Op BBC Radio 4 is Zaterdagmiddag; Gardeners Question Time oa met Pippa Greenwood, één van de vm presentators van Gardeners World. Aanrader.

We horen/lezen tzt wanneer je eerste boek af is. Misschien ook een iBook of Audiobook.

Liz & Co

Jenny Brinkerink

Beste Diana,

Super dat jou gevraagd is een boek te schrijven want ik ben het met iedereen eens dat is voor ons (moestuin)liefhebbers geweldig. Of je het moet doen is het overdenken waard en dat het veel tijd gaat kosten is een feit. Laat je hart spreken, dan weet je het!
Ook ik koop jouw boek.

Dank je wel voor jouw vele tips en openhartigheid om alles op moestuin gebied met ons te willen delen.

Warme groet,
Jenny Brinkerink

Dinet

Oh ja, doen! Ik denk dat je al genoeg materiaal hebt om mee te beginnen.. En ik zou het zeker kopen.

til

Hallotjes,

Zoals mijn mede groupies zeg ik doen…. Misschien worden het er wel 2…. groentes en bloemen, koudebak en kas…. 😉
Het is natuurlijk veel werk ,maar ik denk met de passie en luchtigheid ,duidelijkheid, humor en zelf spot hoe je schrijft en de informatie die je al hebt geschreven dat het je zeer zeker lukt. En dat die ook zeer zeker goed over de toonbank gaat.( en we hebben dan weer een goed boek om kado te doen).
Ik lees met veel plezier deze site inclusief alle reacties. ps al me bestelde zaadjes althans die ik nu al heb geplant komen om hoog en zijn zeer stevige planten. Vrienden en kennissen lopen al te claimen voor de eerste porties paarse tomaten etc. Toedels

Margriet

Hoi Diana

Als ik jou was zou ik wel een boek gaan schrijven. Je manier van schrijven, al je informatie op de website. Tja. Ik wist het wel als jouw boek in de winkel zou liggen. Maar eerlijk is eerlijk, het kost vast veel tijd. En ik denk niet dat dit het zoveelste boek zou worden. Je hebt een heel eigen kijk op zaken en net als hierboven al gezegd wordt. Ik heb ook wel een moestuinboekje, maar kijk toch altijd op jouw site hoe jij het doet…
En vandaag.. regen. Maar ach, we hebben een mooie week gehad. Wij hebben de oude paardenmest die op de tuin lag al bijna allemaal ondergespit en de tuin bijna plant en zaaiklaar. Kunnen we vandaag misschien de olijfkomkommer zaaien en nog twee tomatenrassen die niet opkwamen (niet van jouw zaden hoor). En misschien ga ik toch weer wat krootjes voorzaaien. Vorig jaar vond ik het zo lastig ze uit de tray te krijgen. Misschien dat ik dit keer een grote bak gebruik zodat ik ze tzt er gewoon “uit kan scheppen”. Fijn weekend allemaal!
Groetjes Margriet

Joyce

Beste Diana, mijn hele tuin is gebaseerd op jou adviezen en ideeën dus een boek zou heel fijn zijn! Ik vind het knap hoe je zo luchtig maar toch duidelijk aanwijzigingen en tips geeft. Ik heb er heel veel profijt van! Bedankt

Anneleen

Zeker doen! Ik hou van jouw schrijfstijl, en ik koop jouw boek zeker! En natuurlijk zijn er al boeken over hetzelfde uitgebracht, maar nog geen enkele met jouw visie. Je kan in je boek bv ook verwijzen naar boeken die jou geholpen hebben. Begin maar alvast te brainstormen, want iedereen die je blog volgt is laaiend enthousiast, en je wil ons toch niet op onze honger laten zitten 😛

anoniem

Schrijf alsjeblieft een boek!
Je hebt al een uitgever, notabene Atlas Contact, die je benadert heeft. Daar kunnen veel alleen maar van dromen.
Als je het boek net zo goed schrijft zoals je in je blogs doet komt dat helemaal goed.
Doen, grijp die kans, je ziet vanzelf hoe het gaat. Genoeg mensen om je heen om het te lezen en na te kijken.
Ik werk bij een grote boekhandel en weet nu al dat we je boek graag in de winkel willen hebben.
Succes met je beslissing……..

Annelies

Hallo Diana, Dankzij jouw blog is onze moestuin ontstaan. Je tips en adviezen worden veelvuldig geraadpleegd, en veel is zelfs uitgeprint, in inlegvellen in een multomap gedaan en in de kas gelegd, zodat ik e.e.a. ook kan opzoeken op de tuin.
Je zaaikalender is gelamineerd en hangt ook in de kas.
We hebben tuinboeken, maar jouw schrijfstijl is totaal anders, heel helder, duidelijk en vol humor, een feestje om te lezen, dus een boek van jou zou zeker door me worden aangeschaft.

Hark

Wat jou website zo sterk maakt is de combinatie van feitelijke kennis en eigen ervaringen, los omschreven met hier en daar wat humor en zelfspot. Naast de waardevolle info dus leuk om te lezen.
Mochten ze je alle vrijheid geven om een boek te schrijven zoals jij dat graag doet, dan is dat het overwegen waard.
Een 2e zeer belangrijk gegeven waarom ik jou website zo waardeer is de non-commerciele instelling. Op mooie moestuin vind je een liefhebber die graag haar ervaringen deelt, zo anders dan zoveel websites waar je bij iedere post of pagina wordt doodgegooid met reclame.

Als bij het uitbrengen van het boek de website doorgaat zoals die is, wil ik je alleen maar aanmoedigen dat boek te schrijven.
Maar wat ik vrees is een uitgever die de vele info op je website te concurerend vind voor de verkoop van het boek.
Ik wil je ook niet van inkomsten afhelpen, mocht je het geld goed kunnen gebruiken dan zie ik liever een (niet knipperende) extra reclamebanner op je website, aangezien de reclame op je site bescheiden is.

Ik wens je heel veel wijsheid toe en hoop nog lang van mijn favoriete moestuinwebsite te genieten.
En komt dat boek er? Dikke kans dat ik het koop!

Christina

sinds kort is er in Nederland ook het magazine Gardeners World te koop, helemaal in het Nederlands. Hoeven we niet steeds naar the Uk om het te halen.

Yvonne

Hier nog een fan van gardener’s world.Kijk al meer dan 30 jaar trouw iedere vrijdagavond en mag gerust zeggen dat ik leren tuinieren heb aan Geoff Hamilton.Mijn favoriete presentator blijft toch Alan Titchmarch,was als een goed kennis die op bezoek kwam.Ondertussen mijn paprika’s gezaaid met zaad van een vorige week gegeten paprika.Verleden jaar lukte dit perfect.De tomaatjes Sweetie ook gezaaid,en voor het derde jaar aubergines.Die geven een mooie opbrengst voor in de wok.Spijtig dat het weer omgeslagen is,wèg lentegevoel.Nog wat geduld!

Janneke

Hallo Diana,
Een boek schrijven is wel leuk denk ik maar misschien moet je een jaartje wachten tot je geen zadenlijst en -verkoop meer hebt.

kika

als je die fantastische persoonlijke stijl weet vast te houden en mij door een spannend land van ups en downs in t groenteland weet te lokken als in een detective of een reis in de tijd; JA DOEN!
laat maar lekker even borrelen, zo ben ik ook al tevreden. Complimenten!

Arianne

Hoi Diana,
Ik lees altijd met superveel plezier je blog. Daarnaast vind ik t nog heerlijk om te bladeren in één van mijn favoriete boeken. Jouw boek zou ik zeker kopen of op mijn verlanglijst plaatsen voor de feestdagen.
Zou het in jouw geval niet mogelijk zijn dat het meer een kwestie is van samenstellen dan van schrijven? Je hebt immers al zoveel geschreven. Dat samenstellen hoef je niet eens zelf te doen, iemand anders doet een eerste aanzet en jij houdt de eindregie. Vast nog steeds veel werk maar wel heel leuk!
Ik ben benieuwd wat je kiest!

Eva Van der Stockt

Dag Diana,

Al heel veel reacties zie ik, op het boekenproject! Ik kan mij het meest vinden in het idee van Yvonne la Lau. Je blogs zijn superleuk om te lezen en uit het leven gegrepen. Dus ik zou het boek een combi van informatie en verhalen maken. Ga uit van een blog, voeg er wat mooie foto’s aan toe, informatie over de planten in kwestie en eventueel bewaar- of kooktips. Zo wordt het zowel een leesboek als een infoboek.

Groetjes!

Jolanda

Hallo Diana,

Gisteren wat later op de ochtend je interview even teruggeluisterd via Rijnmond.nl en ik kan je geruststellen: geen rare hoge tonen gehoord 😉 en je vertelde casual klinkend gewoon nuttige dingen. Niets mis mee dus!

Wat een compliment dat je gevraagd wordt een boek te schrijven! Wel terecht natuurlijk, want je schrijft en leest lekker weg en dat hebben de jongens & meisjes van Atlas ook al lang gezien.
Tegelijk zal het toch heel veel werk zijn, ook al heb je veel informatie al. Las een tijd geleden op de kookblog Brendakookt.nl over ‘the making of’ haar kookboek (kan de precieze link helaas niet meer terugvinden) en was diep onder de indruk van de hoeveelheid werk die Brenda verzet had… nu hoef jij niet heel veel kook- (en afwas!) werk te doen, maar misschien kun je bij Brenda eens je licht opsteken over hoeveel tijd er gaat zitten in de redactie e.d.

Tot slot wijst Hark hierboven volgens mij op een goed punt: hoeveel vrijheid laat een uitgever je nog t.a.v. je eigen website, die enerzijds reclame voor je boek zal zijn, maar tegelijkertijd mogelijk concurrentie. Lijkt me een nuttig punt om vooraf naar te informeren, zodat je je eigen wensen m.b.t. je website in ieder geval in je afweging kunt betrekken.

Succes met het maken van je keuze!! En als je boek er komt, ga ik het ook zeker kopen, al wordt dat waarschijnlijk wel de 2de druk, gezien de belangstelling hierboven! 😉

Groetjes,
Jolanda

Co van Liz

Heb je al een manager?☔️❄️‍

Nancy

Hoi Diana, dat boek lijkt me super leuk. Ik heb echter nog een informatieve vraag.
Is het iemand bekend dat de Marconi purple paprika en de Wapsipinicon Peach tomaat lastig kiemen?
Alle andere soorten lukken wel echter deze krijg ik niet gekiemt.Van de Marconi heb ik zelfs een nieuw zakje zaad besteld . Maar ondanks lekker warm staan gebeurd er nu weer niets. Ik heb bij beide soorten ook iets geprobeerd met meer en minder warmte en water. Maar helaas. Misschien heeft iemand nog een ultieme tip.

Agnès

Wat leuk Diana.

Mensen boven mij hebben al veel zinnigs gezegd qua tijd en invulling.

Als je boek zou zijn als je blog koop ik hem direct.
Ik zou wel jouw blogs als naslagwerk op papier willen hebben. Maar wel gewoon de style van je website.

Was me trouwens nog nooit opgevallen maar idd.. geen reclame hier. Best fijn eigenlijk!

Judith

Hoi Diana, ik lees met veel plezier je adviezen en informatie over moestuinieren. Ik ben er erg door geinspireerd en onze moestuin in achtertuin wordt steeds groter 😉 Och wat zou ik graag meer tijd en ruimte hebben om echt te gaan moestuinen. Mocht je een boek gaan schrijven zou ik het zo kopen. Ik vindt je website echt geweldig!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties