Veranderingen

Allereerst iedereen heel hartelijk dank voor alle reacties op mijn blog van vorige week m.b.t. het schrijven van een boek!! Leuk om te lezen wat jullie wel of niet leuk of interessant of nuttig zouden vinden!! Ik ga later mijn afwegingen maken, nu komt de drukste tijd in de tuin eraan, en ga ik me daar op concentreren.

En poehee, wat hebben wij hard gewerkt deze week. Geen puf voor een lang verhaal, dan maar met foto’s duidelijk maken wat er allemaal is gedaan en gebeurd in de afgelopen 7 dagen.

Ik liet vorige week kas 2 zien, wat een rommel het er was:

En zo is het nu:

Zoek de 7 verschillen…… Maar ik vind het zeker wel opgeruimd. Voor zover een kas in maart opgeruimd kan zijn of worden, want elke dag dat we op de tuin zijn kunnen we zaaien, verspenen, planten, grond mengen, bakken met zaaisels vullen, etc., en komt er weer wat bij of gaat er juist weer iets uit de kas. Maar voor nu staan potgrond, mest, zand en vermiculiet netjes rechts achterin de kas, bakken met zaaisels naast elkaar zodat we makkelijk water kunnen geven. Een deel van de bloemkooltjes hebben we lekker opgegeten, de andere (nog kleine) kooltjes zijn komende week aan de beurt.

Ik durfde vorige week kas 1 hier niet te laten zien, maar als ik trots ben op de vooruitgang, dan hoort het er ook bij dat ik laat zien wat het begin was.

Dus bij deze; kas 1 vorige week zaterdag (ja, het is misschien bijna kasmishandeling te noemen):

Ik heb gewaarschuwd, het is wellicht geen fijn gezicht, maar het is wat het is; dit is de ‘Oh, zet maar even in kas 1’-kas. En de kas is nat, kletsnat. Dus Ruud is druk bezig geweest met het vernieuwen van de drainage. En met het schoonmaken van de dakgoten. En met het repareren van de afvoer van het 1000-liter vat. En toch is het er nog steeds kletsnat. En dus hebben we nu bedacht; opruimen, schoonmaken, opentrekken, luchten en de grond ophogen. En zo zag het er vanmiddag uit voor we naar huis gingen:

Nee, nog niet klaar, maar dat is wel onze target voor dit weekend. Een deel van de stokken al verdeeld over de kassen en de vakken waar de stokbonen komen, het rechtse deel al omgewoeld met de grelinette. Ruud is begonnen met een opstaande rand rondom het middenpad. En dan kunnen we de grond eromheen gaan ophogen, waarschijnlijk gaan we dat doen met bemeste tuinaarde want alle andere grond en compost die we hadden is naar de verhoogde bakken buiten gegaan.

Oh ja, de verhoogde bakken buiten, hoe is het daar mee?

Vorige week:

En nu:

De zon helpt natuurlijk ook mee, het lijkt gelijk al een flinke vooruitgang. De laatste (voorste) bak is klaar en redelijk gevuld. In sommige bakken liggen al stokken voor bonen. Onder het met een blauw net overdekt stukje staan spitskool- en savooikoolplantjes uitgeplant. En erachter zie je een halfhoog rek met een net erover; daar zijn de doperwtenzaailingen langs uitgeplant. In de 2e bak  hebben we een rijtje radijs en een rijtje stengelui gezaaid.

Komende week kunnen we de aardappelen gaan poten. En ik heb elke tuindag zo ongeveer een boodschappentas vol met zaden bij me; ik probeer elke dag dat we op de tuin zijn naast alle andere werkzaamheden ook in ieder geval nog 2 soorten te zaaien. Morgen zijn dat Parijse worteltjes en rucola. Maar terwijl ik dit typ weet ik heel zeker dat het wel weer wat anders zal worden omdat dat dan net wat beter uitkomt. En dat is ook prima, er zit in ieder geval vooruitgang in, over een maand is de tuin gevuld.

Misschien ook nog leuk om te laten zien, de compostbak op 10 maart:

Gevuld met verse paardenmest, en er zat flink wat stro bij. En groen materiaal (mest en urine) + bruin materiaal (stro) + vocht ( = regen) zorgt voor een goede compostering. En zo ziet dezelfde bak er op 22 maart uit:

In 12 dagen tijd: met meer dan een derde ingezakt. Er kan al weer wat bij worden gegooid, in dit geval de bladeren van de bloemkooltjes uit de kas die we hadden geoogst (niet de stronk want die is hard en composteert daarom niet goed).

En dan tot slot nog, ik had het al eerder over 2 verhoogde bakken die nodig moesten worden vervangen, zie hier:

Het gaat om deze bak en de bak links daarvan. En dat heeft Ruud vandaag in 1 dag afgekregen.

Netjes hè? Ja, en ook die bak links is klaar. Deze 2 bakken zijn iets hoger dan de vorige kapotte exemplaren, dus zullen we de grond ook hier nog wat op moeten hogen.

En nu zijn we dan ook best moe. Maar blij met alles wat we hebben gedaan. En er komt nog zo’n week met mooi weer aan!! Daar kunnen we wat meer van gaan genieten want als de ophoging van de grond in kas 1 en de verhoogde bakken klaar is, kunnen we op ons gemak lekker gaan zaaien en uitplanten en wieden en water geven. Ik heb er nog wel even een hard hoofd in gehad maar we zijn op tijd ‘klaar’ voor de lente!

Tot slot nog 2 linkjes: ik heb op de website van Pokon afgelopen week ook nog een blog geschreven, met onder andere een foto van de pepers en paprika’s (die groeien nu flink!), en van het opruimen en schoonmaken in de kruidenbak in de achtertuin: Lente!

En link 2 is naar de pagina van doperwten en peultjes waarvan ik de tekst afgelopen week eens heb nagekeken, aangepast, en nieuwe foto’s geplaatst: Erwten en peulen.

Zo (geeuw), dan wordt het nu tijd voor een glas wijn, en maar hopen dat we niet op de bank in slaap vallen, want dat gebeurt ons de laatste tijd nog wel eens 🙂 .

Oh ja, tot slot nog snel even: ons eten voor komend weekend:

Spinazie!

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

27 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
F. Bakker

Dag Diana,

Die Ruud van jou is wel een lot uit de loterij zeg. Wij, ‘normale’ moestuiniers zonder een partner met gouden handjes, moeten het echt alleen doen. Ben ik jaloers? Nee hoor, jaloers zijn zit niet in mijn aard. Daar heb ik bovendien, gezien het razend drukke tuinseizoen, ook helemaal geen tijd voor! Bij mij staat de tuintafel vol met thuis voorgezaaide prei, tuinbonen, doperwten en capucijners (in de fameuze toilethulsjes), en begint de lange vensterbank op het zuiden ook voller te raken. Het is zonder kas een beetje behelpen, maar we komen er wel.

Hartelijke groet,

Frans

De Mecheleer Barbara

Heb ook voor de rankspinazie gezaaid. Zweedse en wilde ben benieuwd naar wat het gaat geven. Om het zaad te doen kiemen eerst 4 weken in de ijskast geplaatst.

Anoniem

Ijskast of koelkas?

Anoniem

IJskast=koelkast

Silke van Deelen

Hallo Diana,

wat een mooie website heb je zeg! Ik denk erover om een klein tuinkasje te plaatsen, voornamelijk omdat ik mijn kindjes wil laten opgroeien met producten uit eigen tuin én het proces van hoe voedsel nou eigenlijk ‘gemaakt’ wordt en uiteindelijk op je bord terechtkomt. Ik ben echter geen heel fanatieke tuinliefhebber dus ik vind het wat lastig wat nou precies te kopen. Voor weinig geld krijg je natuurlijk ook niets fatsoenlijks en het moet wel iets zijn dat – mocht dit uitgroeien tot een echte hobby – jaren meegaat. Eigenlijk hoop ik ergens in de buurt een tweedehands hobbykasje op de kop te kunnen tikken, maar tot nu toe zonder succes. Wellicht heb jij nog tips?

Maartje V.

Hi silke,

Ik ben zelf gestart met een plastic kastje. Ze zijn nu te koop bij de aldi (lage koude kas en tomaten kas). Kost niet veel geld en om mee te starten meer dan prima.

Groetjes Maartje V.

D's

Het is wel te merken dat het drukker wordt met de tuin werkzaamheden.
Ben ook druk druk druk , wat neem ik mee naar ik tuin om voor te zaaien en welke dingen moet ik nog doen om een goede start te maken.
Elk jaar komt het zelfde terug, maar toch heeft het dan een andere manier van aanpakken nodig.
Dit jaar heb ik besloten om de erwten, capucijners en de sugar snaps niet voor te zaaien.
Ze zitten in de koude grond met daarvoor schuine glasplaten tegen het hekwerk te wachten om het eerste zonlicht te mogen zien.
Hopelijk is de zon er eerder dan de muizen.
Maar ja wie niet probeert wordt nooit wijzer zeg ik dan maar.
Vandaag ga ik de komkommers voorkweken, wortels zaaien en nu ik de composthoop van Diana heb gezien is de mijne ook een keer aan de beurt.
Het is altijd een klus thuis heb ik een compostvat van plastiek deze kan ik van onderen makkelijk benaderen.
Die van de moestuin niet deze is van 4 pallets gemaakt dus hier moet echt het onderste boven komen.
l
Leuke woord speling al zeg ik het zelf

Ik ga nu vlug naar de tuin de lacht me tegemoet
Groet D’s

Mayra

Wat lekker inspirerend weer! De spinazie ziet er goed uit!

An

Dag Diana, zet jij je tomatenplantjes (zaailingen) ook al in de serre?

Nadi

Hoi An,

Ik denk het niet. Ook al is het lekker warm overdag is het zeker niet te koud savonds om tomaten in de koude kas te zetten.
Je kunt op de tomaten pagina nog allerlei informatie terug vinden:
https://www.mooiemoestuin.nl/groenteteelt/vruchtgewassen/tomaat/

Nadi

Oh even correctie ik bedoelde: het is zeker nog te koud savonds.

Groetjes

Inge

Wat een super website, kan rustig alles nalezen en genieten van de voortgang van de werkzaamheden,

nick decavele

IK HAD GRAAG GEWETEN WAAR JE DE BOONTJES HAALT
PASTORAL SEQUOIA FANDANGO NEGRITAL
IK VIND DIE NERGENS
DANK U

Mayra

Je hoeft niet te schreeuwen hoor.

Sonja

Ziet er weer spik en span uit hoor, en je spinazie super! Ik heb ook spinazie in de kas staan en heb van de week al een maaltje geplukt pfff wat een werk is dat zeg haha.

Klaas

Hallo Diana,
Allereerst complimenten voor de prachtige website. Wij maken er al jaren dankbaar gebruik van. Ik heb 1 vraagje: wat voor soort hout gebruiken jullie voor die mooie bakken?
Groet, Klaas.

til

Hallotjes,

Misschien is er iemand die mij kan helpen betreffende kruisbestuiving? Ik heb het artikel op de site gelezen. Maar ik kwam ook een artikel tegen waarin werd genoemd dat als je zaden kocht dat je dan geen zorgen hoefde te maken. Geld dit voor alle zaden of voor bepaalde rassen?Ben een beetje te vol enthousiasme( beginners fout) aan het zaai gegaan met de zaadjes van Diana. Dus heb nu veel verschillende tomaten, pepers,paprika staan en heb ook nog een hoop verschillende komkommers en courgette liggen om te zaaien.
Mvg

Nadi

Hoi Til,

Het is me niet helemaal duidelijk wat je vraag precies is. Misschien kan je dit nog even toelichten?
Of wil je zelf zaadjes oogsten aan het einde van het seizoen?
Het is me niet helemaal duidelijk waarom het een beginners fout is om verschillende soorten te zaaien? 😉
Zo lekker veel vragen zodat ik (of anderen hier) je gerichter kan helpen 🙂

Groetjes

til

Hoi nadi,

Dank je wel voor je reactie. Ga me best doen om het anders te verwoorden.
Ik heb gelezen dat als je meerdere rassen van een bepaalt soort groente heb,dat die kunnen mixen en dat je daardoor andere rassen krijgt. Dit wil ik voorkomen.( heb een hoop soorten van de zelfde groentes liggen en al aan het opkweken)

Nou heb ik ook gelezen dat als je zaden gewoon koopt dat dat niet kan gebeuren( mixen van soorten)? klopt dit? Enzo ja, is dat dan bij alle soorten groente of bv alleen bij courgette?

Nou heb ik lekker veel verschillende soorten tomaten ,paprika, pepers gezaaid maar wil daar dus ook zaadjes van winnen waarvan ik zeker weet dat het geen kruisingen zijn of dat ze bv kruisingen gaan geven als ik bv zaden van die plant zou winnen.

Jeetje, hihihi hopelijk ben ik duidelijker….

Mvg

Nadi

Hey Til,

Ik denk dat ik je vraag nu beter begrijp.
Dat stukje over gekochte zaden: de kans is heel groot dat ze raszuiver zijn wanneer je ze koopt maar dat betekent niet dat ze niet kunnen kruisen wanneer je die zelf opkweekt. Bij tomaten pepers en paprikas is het zo dat ze zelfbestuivers zijn en de kans is dan iets minder groot dat ze kruisen. Maar als een bijtje van de een naar de andere soort tomatenbloempje gaat kunnen ze dus alsnog kruisen. Beste is in dit geval ze iets verder van elkaar af te zetten zodat de kans kleiner is dat insecten zorgt voor kruisbestuiving. Ik had eens gezien dat Diana rijen afwisselt met pepers en tomaten om ze zo wat verder van elkaar weg te zetten. Je kunt je ook voorstellen dat als je ze opkweekt in een kas waar minder insecten komen de kans op kruisbestuiving ook kleiner is dan buiten.
Dan over courgettes: het word echt afgeraden je eigen courgettes zaden te oogsten. Courgettes kunnen namelijk kruisen met een sierpompoen in de omgeving en dan kan het ervoor zorgen dat het giftig word. Daarvan kan ik je aanraden zaadjes te kopen.
Komkommers weet ik te weinig van, misschien iemand anders hier?

Beantwoord dit zo je vraag? 🙂

Er is trouwens ook veel informatie hierover te vinden op moestuinforum.nl

Anoniem

Hoi nadi

Onwijs bedankt voor de info. Ik ga zeker er even kijken. Dankjewel

Ann

De groenten die je opkweek uit raszuiver zaad zijn raszuiver. Maar de zaden die in die groenten zitten kunnen/zullen gekruist zijn.
Als je elk jaar raszuiver zaad koopt kan je alle variëteiten die je wil zetten, je groenten zijn die die je gezaaid hebt. Als je zaad wil oogsten van je eigen groenten moet je planten/bloemen afschermen.

Astrid

Prachtig, die laatste foto van spinazie, en eet smakelijk!
Een leuke blog weer. Het blijft leuk om mee te lezen met wat jullie allemaal doen met jullie tuin en kassen. Ik wens je veel energie voor een nieuwe mooie week!

Ron Liekens

An, mijn zaailingen staan nu twee weken in de polytunnel. Ze waren begin februari gezaaid en hier onder de LED verlichting in de nursery opgegroeid tot ze 20 cm hoog werden. Daarna hebben ze drie keer in de dag buiten op een tafel afgehard en in de late namiddag weer naar binnen. Na de afharding gingen ze vervolgens in de polytunnel. De paprika’s en chilli’s hebben dezelfde weg bewandeld. Vandaag heb ik de eerste 5 tomatenplantjes in hun 40 liter kuip gepland waar ze permanent in verblijven tot het einde. Ik kan hier niet in de volle grond planten om diverse redenen.

mvg, Ron

maud schoenaker

Hoi Diana wat een mooie tuin hebben jullie erg leuk om te bekijken en te lezen. Ik heb een tip voor je mbt de zaaibakken die je op de grond in je kas gezet hebt. Twee jaar geleden deed ik dat ook. Het resultaat was een pissebeddenplaag , die nog niet helemaal over is. Normaal nuttige dieren nu een ramp. Alle jonge plantjes gingen er aan, ze maakten gaten in de tomatenstammetjes en vraten van binnenuit schuilplaatsen. Het is maar dat je het weet. Ik doe het nooit meer.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties