Veel bonen!

Nee, nu nog niet, bonen zaaien we over een week of 2 tot 3 voor, dan zijn de zaailingen begin tot half mei gekiemd en groot genoeg om te worden uitgeplant.

Maar we zijn kas 1 aan het uitruimen en de bonenstaken (tonkinstokken) lagen daar. En nu liggen ze dus in de vakken waar de bonen komen. En dan kunnen we ze net zo goed al neerzetten, het kan maar alvast klaar zijn.

En dus rekent Ruud uit hoeveel stokken hij kan plaatsen, stokken op 50 centimeter van elkaar, dubbele rij. En Ruud meet… en meet.. en meet nog eens. En Ruud zegt; ‘ik wil veel bonen’. Ja, dat weet ik, we hadden vorig jaar zo weinig bonen dat we ze maar een paar keer hebben gegeten, en ook maar 3 of 4 porties pronkbonen in de vriezer hadden en die zijn al lang op.

Dus ik zeg dat ik dat snap, maar dat ik voor de allerlaatste zadenlijst wel ook nog zaden wil oogsten van de Melissa-bonen die we dit jaar zetten. ‘Moet dat? Ik wil gewoon bonen, om te eten’, zegt Ruud. ‘Ja, dat weet ik, we hebben toch ook 2 x 7 dubbele stokken? Dat is 28 stokken met 7 bonen per stok’. Ruud zegt; ‘ik wil echt veel bonen, om te eten en om in te vriezen’.

Ruud vindt bonen erg lekker, en hij heeft ze vorig jaar gemist, en die uit de supermarkt vindt hij niet lekker. Dus ik snap het wel. Ik begin het aantal zaden dat ik van de Melissa heb te tellen en kom op 253 zaden.

‘Ik heb 253 zaden, Ruud’. Ruud gaat weer meten, en tellen. En hij komt tot de conclusie dat hij alles een beetje inschikt (ja, dat wat ik zeg vooral niet te doen…… Ruud heeft er gewoon maling aan). En uiteindelijk is Ruud uitgerekend; met links en rechts wat inschikken, zowel in de rij als de rijen zelf is dit de conclusie;

In plaats van een afstand van 50 centimeter houden we nu 40 centimeter aan. In ruil daarvoor zaaien we niet 7 maar 5 bonen per stok. En als hij dan ook de rijen iets opschuift (zodat ik er net niet meer tussen kan staan) is dit de uitkomst:

3 rijen van 8 dubbele stokken x 5 bonenzaden = 240 zaden. ‘Er vanuit gaand dat er misschien ook een paar zaden niet kiemen moet dit passen’, zegt Ruud.

‘Je mag tussen de stokken in wel je sla- en andijviezaailingen planten’, zegt hij nog. ‘Oh dank u, heer en meester’, maar de grap komt niet aan, Ruud is al bonen op zijn bord aan het tellen, denk ik.

Wel handig, sla en andijvie tussen de bonenstaken; ze kunnen nu prima groeien, en tegen die tijd dat de bonen zijn gezaaid en gekiemd en al wat hoger gaan klimmen, hebben we de sla en andijvie al geoogst en opgegeten.

Ik heb trouwens nog flink moeten onderhandelen om in ieder geval 8 enkele stokken te reserveren voor de oogst van de zaden. En poeh, morgen beginnen we aan de onderhandelingen voor de pronkbonen.

En zo ziet de tuin er dan nu van iets verderaf uit:

De stokken staan, en kijk ook de bomen in het parkje achter het tuincomplex elk dag wat groener worden. Niet te zien op de foto maar de uien lopen uit, de eerste worteltjes kiemen, de koolzaailingen zien er prima uit, de doperwten staan fier overeind, de pruimenboom bloeit bijna, en we kunnen al radijsjes eten:

Ja, ik moet veel oefenen met mijn nieuwe fototoestel. Dus nog één, omdat ik deze zo mooi gelukt vind:

De geforceerde rabarber van onze tuinbuurman. Ik maakte deze foto en ben gelijk teruggelopen naar de tuin om 2 grote emmers te pakken. Dat wil ik ook!! Dus geef ik beide rabarberplanten nog even water en zet ik vervolgens op elke net uitlopende plant een hoge, brede extra grote zwarte emmer (eigenlijk zijn het kleine speciekuipen); door de warmte onder de kuip, en het feit dat ze geen licht krijgt, gaat de rabarber sneller en meer verticaal en lichter van kleur groeien (en dat wordt ‘forceren’ genoemd). Met planten die ook zo op zoek gaan naar licht kan ik hopelijk over een week of 2 of 3 ook van die mooie stengels oogsten.

Tot slot nog even; ik las in een reactie op mijn vorige blog dat iemand ‘het’ had gezien; in kas 2: 3 bakken vol met tomatenzaailingen. Ik zeg tegen iedereen dat je het niet moet doen, en daar blijf ik bij. Tegelijkertijd heb ik in de afgelopen jaren ook wel gezien dat tomaten wat meer kou kunnen verdragen dan paprika’s en pepers. Maar niet overdrijven; als je wilt schrikken zoek dan nog even terug in mijn blogs van vorig jaar april en mei; in dat koude voorjaar stonden de tomatenzaailingen letterlijk blauw van de koud te wachten op betere tijden, inclusief groeistilstand.

Wij hebben thuis gewoon geen plaats. Te kleine ramen zorgen voor te weinig licht en daardoor lange en dunne zaailingen. En de beste plekjes in het licht worden ingenomen door de pepers en paprika’s, de tomaten moeten daar achter staan. Beneden neerzetten kan niet want poes (Loeder)Lotje is erg lief maar echt niet te vertrouwen. En dus heb ik alle mogelijke weerberichten bekeken en hebben we de tomatenzaailingen naar de koude kas gebracht.

Zoals gezegd, doe het vooral niet als je thuis gewoon genoeg plaats hebt. Maar wij (en hier, dichtbij de kust, altijd wat minder koud dan in het oosten en noorden van het land) hebben de gok gewaagd. Ik zet elke middag alle gieters water naast de zaailingen zodat het water in de gieters in de kas in de zon op kan warmen en die warmte in de nacht weer wordt afgestaan aan de lucht en dus de zaailingen. En ik kijk elke avond naar de weerberichten. En mocht het nog gaan vriezen (want dat kan officieel nog tot half mei), dan gaan we vliesdoeken over de planten hangen. En als het echt meer dan een graad of 2 gaat vriezen zullen we de bakken weer mee naar huis moeten nemen. Maar voor nu ben ik niet ontevreden. De zaailingen groeien niet hard, maar wel kort en stevig en best gezond:

Je kunt zelfs al een beetje verschil in bladvorm zien.

En dan nu maar duimen dat het weer blijft zoals het nu is, want wij genieten ervan, maar alle zaaisels, plantjes, etc. zijn er ook blij mee!

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

29 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
liz & co

Wederom genoten van jullie bonen-gebeuren. Vanwege gezondheidsredenen gaat het moestuinieren hier op een aanzienlijk lager pitje. Who cares, we hebben jullie toch?

Probeer eens vanuit je diafragma te werken met je nieuwe Panasonic. En andersom vanuit de sluitertijd. En evt met een statief. Maak 5 a 6 foto’s per onderwerp bijv.
Vriendelijk dank voor je “pennevruchten”

Rob Duijf

Kwam toevallig langs deze site op zoek naar een peuk. Ergens in tekst staat ‘Peul Chiraz’; volgens mij is dat een ‘Blauwschokker’, inderdaad een capucijner die je beslist vers moet eten! Een echt seizoensboontje dus. Lekker met spekjes! Zodra ze op de markt zijn, moet je er als de kippen bij zijn, want er zijn een heleboel mensen die ze erg lekker vinden…

Ik ben overigens een peul tegengekomen, die ik vooralsnog niet kan determineren. Kan ik een foto uploaden en aan jullie voorleggen?

Met vriendelijke groet en veel moestuinplezier,

Rob Duijf

Rob Duijf

Nog even een aanvulling: de Blauwschokkers staan bij jullie netjes onder de capucijners… Mijn omissie. Niet verder gekeken dan mijn neus lang is. Excuus!
Blijft de vraag hoe ik mijn foto’s aan jullie kan voorleggen?

Grtz, Rob Duijf

Rob Duijf

Hallo Diana,

Dank voor je snelle reactie! Het peultjesraadsel is inmiddels opgelost. Het blijkt erwtbladige wikke; een klaversoort dus!

Grtz en ik kom vaker op je site terug, hoor. Erg leuk! Rob Duijf

Rob Duijf

Hallo Diane,

De Erwtbladige wikke (Vicia Pisiformis) is een vlinderbloemige die peulen maakt. Die zien er heel smakelijk uit, maar de wikke-familie (vicia spp = wikke alle soorten) wordt als giftig gezien. (Zie de discussie onderaan onderstaande pagina)

https://observation.org/soort/view/138811

Grtz, Rob Duijf

Rob Duijf
Marjolein

Hallo Diana,

Ik heb al heel veel geleerd van je website.
Heb nu even een vraag over de zaailingen van tuinbonen, bij jullie gaan ze in de volle grond als ze zo’n 10-12 cm zijn ivm kans op vraat.
Ik heb ook gezaaid in potjes in een koude kas, ze zijn nog geen 10-12 cm groot, maar er komen een heleboel worteltjes onderuit het potje, kan ik ze nu beter verspenen of kunnen ze daar niet tegen?

Groeten Marjolein

Simone

Hallo Marjolein, bij mij gaan de tuinboonplantjes ook al eerder dan 10 cm gewoon de grond in naar buiten hoor, als ze maar wortel hebben. De tuinbonen kunnen goed tegen de kou .
vr.gr. Simone

Marjolein

Hoi Simone,

Het gaat mij niet om de kou, maar om de vogeltjes die het blijkbaar een lekker hapje vinden.
Hebben tuinbonen trouwens een klimrek nodig of is een stok ook voldoende als steun?

Groetjes Marjolein

Simone

Hoi Marjolein,

Het lekkere hapje voor vogels zit hem in restjes van de boon waar het plantje uitgekomen is , als je dat bij de wortels van de tuinboonplanten voor het poten voorzichtig verwijderd heb je er geen last van. De tuinboonplanten zijn stevig genoeg van zichzelf en behoeven normaal geen steun van rekken of stokken.
Succes Simone.

Anoniem

Dankjewel Simone 😉

DJ Buunk

Om vraat van bv de houtduif te voorkomen kun je, voordat de tuinbonen kiemen, wat vers gemaaid gras op je plantbed strooien. Ik doe dat ongeveer 9 a 11 dagen na het poten in de volle grond. De kiemen vallen dan niet op tussen de “rommel” en dat gras is na 1x schoffelen weer weg.
Spercie boontjes kweek ik ook altijd voor in een bakje vanwege de slakken.

Simone

Hoi Diana, weer genoten van het bonen “toneelstukje”. Maar ik ben het jou eens hoe moet je nu oogsten als ze zo dicht op elkaar staan ?.
Ik ben het ook met Ruud eens je kunt niet genoeg bonen hebben van je eigen oogst. Tot mijn vreugde staan mijn tomatenplantjes er net zo bij als die van jou gelukkig heb ik er thuis wel plek voor.

vr.gr. Simone

Lize de jong

Gewoon, de bonen waar je niet bij kan laten hangen voor zaad, groetjes Lize

Marthy

Met wat voor doel liggen die stroken zwart gronddoek in de bakken, Diana? Misschien om de grond voor te warmen?
vr.gr. Marthy

Anoniem

Ik wil Ruud niet op ideeen brngen, maar zoals je weet heb ik ook verhoogde bakken.
Bij mij staan de stokken 10cm in de rij en 30cm uit elkaar.
En 5-7bonen per stok.
groetjes Gerard

jacqueline

ik heb een vraag die wellicht al eens uitgelegd is. Maar ik kan het nergens vinden: Hoe maak ik van die mooie verhoogde bakken om in te planten. En wat voor hout heeft Ruud gebruikt.
Hoop on een uitleg of de site waar ik het kan vinden.
alvast dank hiervoor.
groet,
Jacqueline

Nadi

Hoi Jacqueline,

Diana heeft in een paar blog berichten terug het een en ander over geschreven misschien kan je daar je antwoorden in vinden. En anders kan je aanraden bij moestuinforum.nl te kijken of om daar je vraag te stellen. Daar zitten ook veel mensen met kennis over dit soort dingen 🙂

Groetjes,
Nadi

Nadi

Mooi fotos Diana!
Dat word leuk de komende tijd. Ik moet ook maar eens mijn camera uit de kast halen en mee spelen in de tuin 🙂

Haha moest wel lachen om de bonen.Zoveel bonen! Maar eigenlijk wil ik dat stiekem ook dus misschien ga ik iets soortgelijks doen, maar moet wel kunnen oogsten…

Veel plezier nog in de tuin en geniet van het lekkere weer!

Groetjes

Rietje

Hilarisch, ik moest zo vreselijk lachen om het ‘bonen tellen’ 😀 Soms blijft het inderdaad een puzzel om alles kwijt te kunnen in de moestuin, denk dat ik toch teveel tomaten en paprika’s heb gezaaid. Gelukkig zijn er altijd nog gegadigden die wel een plantje willen.

Alok

Hallo Diana,

Wat een leuk verhaal over Ruud en de bonen.
Ik heb net je blog ‘media’ gelezen over een boek schrijven. DOEN!! Maak in de zomer veel aantekeningen, vooral ook persoonlijke en schrijf in de winter. Boeken vol informatie over moestuinen zijn er al, maar boeken met én informatie én humorvol vertelde lotgevallen van de auteur niet. Dat maakt jouw blogs juist zo leuk, dat herkenbare ‘gedoe’ er om heen. Een boek schrijven is niet ijdel (wat sommige lezers in hun reactie menen), het is wel een enorme klus, een nieuwe stap in je leven, maar ook een inspirerende persoonlijke uitdaging. Duizenden schrijvers in spe moeten met hun manuscripten leuren bij uitgevers om het uitgegeven te krijgen. Jij wordt gevraagd….je hebt de wind mee! Atlas is niet de minste in uitgeversland, ga gewoon eens met ze praten. En zoek iemand die je vertrouwt en kundig is, die over je schouder wil meelezen en met wie je kunt brainstormen. Veel succes en ik ga zeker je boek kopen.
Wij gaan nu delibereren over welk vak we reserveren voor de bonen en of we überhaupt dit jaar nog stokbonen doen of alleen stambonen. 😉

Tessa

Goede tips!

Margriet

Hoi allemaal,
Ik kan bijna ook niet wachten tot we weer verse boontjes uit eigen tuin kunnen eten. Maar nog even geduld.
Ik heb een vraag. Heeft iemand ervaring met patio fruitbomen? Die schijnen goed in pot te kunnen als je ze regelmatig snoeit.

Groetjes Margriet

Jenny

Ik hoop dat het goed komt met mijn tuinbonen! Vandaag ontdekt dat de bladrandkever bij mijn plantjes zit!!! Heeft iemand hier ervaring mee? Kan ik ze bestrijden op een natuurlijke manier?
Groetjes Jenny

Nadi

Hoi Jenny,
Ik heb hier ervaring mee ja. Vorig jaar gehad. Maar bij mij was het zo dat de peultjes en tuinbonen plantjes al sterk genoeg waren en daardoor groeide ze gewoon door. Ze hadden allemaal wel gekarteld blad… dat dan weer wel. Op moestuinforum.nl is er veel over te vinden http://www.moestuinforum.nl/aardvlooien-of-bladrandkever-op-erwten-t1590.html?hilit=Bladrandkever
Ik dacht dat ik ook ergens heb gelezen dat de sluipwesp bladrandkevers bestrijden. Die kan je ergens online wel bestellen.
Je hebt er nu niets aan maar om bladrandkever te voorkomen is het goed om blad niet te lang te laten liggen daar overwinteren ze dus..

Hoe groot zijn je plantjes?

Anoniem

Hoi Nadi,
dank je wel voor je antwoord! De plantjes zijn nu zo tussen de 15 en 20 cm groot. Hoop dat ze er door heen groeien!

Jolanda

Weet niet meer of dat hier was of elders, maar ik heb vorig jaar gelezen dat het kan helpen om wat kalk over de planten te strooien. Dat schijnen de kevers niet zo lekker te vinden, waardoor ze minder van de bladeren eten.
Groetjes!

nonkel

Hallo Diana,
Een heel mooie site heeft u PROFICIAT.
HEB ER AL HEEL VEEL UIT GELEERD.
Bedankt

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties