Meerling

Ik kreeg afgelopen week via mail en instagram 3 keer dezelfde vraag. Mensen maakten zich zorgen om hun tomatenteelt en -oogst, omdat de bloemen er soms raar uitzagen.
Ik kon gelukkig een redelijk geruststellend antwoord geven, want er was (in principe) geen plaag of ziekte mee gemoeid. En ik beloofde gelijk om er eens een blog over te schrijven. Met lekker veel foto’s, want ik heb zo al honderden van dit soort tomaten geteeld (en gegeten).
Het is een fenomeen waar, voor zover ik weet, nog geen Nederlandse naam voor is. Soms wordt het woord fasciatie gebruikt maar dat lijkt toch iets heel anders te zijn, dat is een soort bandvorming waar Celosia (de Nederlandse naam is niet voor niets Hanenkam) misschien wel het beste en bekendste voorbeeld van is. Ik heb het als afwijking een paar keer bij Helichrysum en paardenbloemen gezien. En een heel enkele keer bij aardbeien. Ik heb daar zelfs eens een foto van gemaakt:

In het Engels wordt het fenomeen van de meerlingen cat-facing genoemd. Een beetje een raar woord want ik kan er met de beste wil van de wereld geen kattengezicht in herkennen. Vroeger noemde ik het gedrochten, maar dat heeft nogal een negatieve lading voor iets wat in mijn ogen mooi en bijzonder is. De laatste jaren ga ik voor de term ‘Siamese meerling’, tot er een betere term wordt gevonden.
Allereerst: wat is het?
Ik ben geen bioloog en laat me graag verbeteren of aanvullen! Volgens o.a. Wikipedia is het een abnormale ontwikkeling van plantweefsel dat voor een afwijkende ontwikkeling van de vrouwelijke geslachtsdelen van de bloem (en dus later ook de vrucht) zorgt. Dit zijn normale tomatenbloempjes:

Er zijn grote verschillen in bloemvorm als het om cat-facing gaat, hieronder zie je een kleine compilatie van wat ik in de afgelopen jaren in mijn kas zoal ben tegengekomen.

De misvormde bloem lijkt altijd uit meerdere samengeklonterde bloemen te bestaan, of er is nauwelijks nog een bloem te herkennen door een woekering van bloemblaadjes, kelkblaadjes, stampers of wat dan ook. De bloem kan zeker gewoon bevrucht worden, vooral via tikken want er zullen weinig insecten op af komen (tomatenbloemen zijn sowieso niet heel erg geliefd bij bestuivers). De vruchten hebben een logisch uiterlijk als je ze vergelijkt met de bloemen; het zijn abnormaal gevormde tomaten, met allerlei hobbels en bobbels, als een soort samenklontering van 2 of meer tomaten.

Wat zijn de oorzaken van cat-facing?
De allerbelangrijkste oorzaak in Nederland is een groot verschil tussen dag- en nachttemperatuur in het jonge stadium van de plant. En dat zien we hier vaak in mei: als de zon schijnt kan het in de kas overdag makkelijk 30 of 35 graden worden, maar in de nacht koelt het soms weer af tot bijvoorbeeld 5 tot 10 graden. Dat verklaart dan ook gelijk ook waarom we dit fenomeen vaak alleen in de onderste tros zien; de trossen erboven worden later ontwikkeld, wanneer de nachttemperatuur ondertussen ook hoger ligt.
Andere mogelijke oorzaken zijn het gebruik van bepaalde onkruidverdelgers, een hoog stikstofgehalte in de grond, aantasting door trips, te sterke snoei of een syndroom dat Tomato Little Leaf wordt genoemd (waarbij niet alleen bloemen maar planten en bladeren ook heel klein, gedraaid en misvormd blijven – ik heb het zelf nog nooit gezien). Maar in Nederland, en in ieder geval in mijn kas, lijkt het vrijwel altijd om die grote verschillen in dag- en nachttemperatuur te gaan. Ik zie het dan dus ook alleen in de onderste tros, als je het ook in hogere trossen ziet kun je je dus afvragen of er wellicht iets anders aan de hand is.

Dan is er nog iets: sommige rassen zijn gevoeliger voor dit fenomeen dan andere. En je ziet het eigenlijk alleen bij grote (vlees)tomaten en zelden of nooit bij cherrytomaten, roma’s, etc. (in ieder geval niet als het verschil in dag- en nachttemperatuur de oorzaak is). Die grote vleestomaten zijn vaak oude heirlooms (al zijn er ook zeker nieuwe rassen die er gevoelig voor zijn hoor). Ik zeg altijd: geen Brandywine zonder een Siamese tomatenmeerling 😊. En, omdat het toch bijna op een soort samenklontering van meerdere tomaten lijkt, kunnen deze tomaten (of misschien is een tomatenkluwen een beter woord) ook zeer groot zijn; vaak ruim een pond tot wel een kilo zwaar.

Verwar deze tomaten trouwens niet met vleestomaten met diepe ribben. Er zijn tomaten die zulke diepe ribben hebben dat het bijna afzonderlijke segmenten lijken. En het één sluit het ander niet uit. Op de foto hieronder zie je het ras Pleated Carnelian, met diepe ribben. Maar de tomaat rechts boven heeft naast die diepe ribben ook wat onregelmatige hobbels en bobbels. Misschien ook wat cat-facing, of toch niet?

Op internet lees je vaak dat je deze tomaten het best in een vroeg stadium kunt verwijderen. Als reden wordt gegeven dat deze tomaten de plant veel energie kost. Dat zie ik zelf niet zo. Natuurlijk kost het de plant iets meer energie, maar het is dan soms ook een tomaat van bijna een kilo, die telt voor 3, lijkt mij. En als een cat-facing tomaat niet of niet veel groter is dan de andere tomaten in de tros, dan zie ik al helemaal geen verschil. Ik heb nog nooit gezien dat een tomatenplant uitgeput raakte omdat er 1 of 2 van deze XXL-tomaten in een tros hingen. En de plant lijkt het zelf heel goed te reguleren, ik zie zelden of nooit een tomatenplant waarbij alle tomaten in de onderste tros cat-facing hadden, het zijn er altijd maar één of enkele.

Alhoewel: ik heb een paar keer het ras Turks Muts geteeld (de naam die vergelijkbaar is met de bekende pompoen geeft het al aan 😁), waarbij telkens weer vrijwel alle tomaten in alle trossen cat-facing hadden: duidelijk een tomatenras dat zeer gevoelig is voor deze ‘afwijking’.


Een andere reden die wordt gegeven is dat er meer kans op schimmel is omdat de tomaten snel scheuren. Dat laatste is inderdaad ook wel een beetje zo. Maar ik zie zelf nooit schimmel hoor, het is een kwestie van op tijd oogsten. En niet teveel water geven (maar rijpende tomaten krijgen hier sowieso heel weinig water), en natuurlijk water geven na de oogst (want als je eerst water geeft en een uur later tomaten gaat plukken is de kans op scheuren altijd groter – simpelweg omdat de rijpe tomaat nog water opneemt terwijl het velletje van een rijpe tomaat niet meer mee kan rekken).

Ik kan me voorstellen dat in de buitenteelt er in een regenachtige periode wat sneller schimmel in een cat-facing tomaten komt, maar in de buitenteelt worden niet vaak grote vleestomaten geteeld. En in de kas is het een kwestie van op tijd oogsten en voorzichtig met een schaar van de plant losknippen. Waar je kleinere tomaten vaak het best kunt plukken/afbreken door op het bekende knikje te duwen, zo kun je vleestomaten, en zeker die van een groter formaat, sowieso beter met een knipschaar oogsten, en dat geldt dus het allermeest voor de tomaten met cat-facing, omdat ze door hun extra grote formaat en onregelmatige vorm makkelijk van de tros af kunnen scheuren als je geen knipschaartje gebruikt.

Een nadeel dat ik niet vaak lees maar zelf wel heb ervaren is dat de Siamese tomatenmeerlingen nog wel eens een beetje onregelmatig kunnen rijpen. In al die hobbels en bobbels zit er in sommige gevallen een stukje dat nog niet of nog niet helemaal rijp is. Nou ja, kleine moeite om een stukje van 50 gram weg te snijden als je een tomaat van 700 gram hebt.
De bruine ingezonken randen op de tomaat, vind ik zelf niet lekker om te eten, ze zijn wat droog en verhard. Ze wegsnijden kost wat meer tijd. Maar dit soort tomaten zijn toch al niet makkelijk in mooie plakken te snijden: eventuele steeltjes, bladeren, kieren en holtes, verdroogde stukjes, etc. zorgen er allemaal voor dat er wat meer moeite moet worden gedaan om de tomaat in hapklare stukjes of plakjes te snijden.

Genoeg over de nadelen (ik zou het eerder ‘kleine ongemakken’ noemen). Er is eigenlijk maar één voordeel: ik vind ze veel te mooi en bijzonder om te verwijderen. Ik geef eerlijk toe dat deze tomaten hier uiteindelijk vaak in een soep belanden (1 pannetje soep van 1 tomaat 😊) of in een salade. Maar niet voordat ik wekenlang kijk hoe ze zich ontwikkelt, hoe ze groeit, en ik geniet van het rijpen en oogsten.

Al het trouwens wel lukt om zo’n tomaat in plakken te snijden, dan is het prachtig.


Iedereen mag vooral weten wat hij of zij doet, maar ik verwijder ze hier nooit; ze zijn gewoon even lekker en gezond als ‘gewone’ tomaten. Ik koester die paar tomaten van dit kaliber die ik elk jaar in mijn planten zie hangen. Alleen mensen die zelf tomaten telen kennen ze, in een winkel ga je ze nooit tegenkomen! Wil je ze wel liever verwijderen, doe dat dan in een zo vroeg mogelijk stadium (want dan kost het ook geen energie), ze zijn heel gemakkelijk te herkennen:

Persoonlijk? Ik zou het niet kunnen, ik zou te nieuwgierig zijn waar dit toe leidt 🍅🥰😁
Tot slot van dit blog nog een foto van een bloem. Dit keer niet uit mijn tuin, maar uit die van tuinvriendin Laura, een prachtige diep donkerpaarse Clematis (zonder naam). Laura en ik hebben afgesproken om over 2 weken een dagje te gaan stekken; deze Clematis maar ook nog andere, en klimrozen, bijzondere rozemarijnrassen, lavendel, vlinderstruiken, uiteraard Salvia’s, hysop, en alles wat we verder heel graag willen hebben. Het is er een mooie tijd voor (laat genoeg voor meer dan voldoende materiaal en vroeg genoeg voor de stekken om dit jaar nog te kunnen wortelen en groeien om sterk de winter in te gaan.

Wat zie ik dit graag! Blijf het jammer vinden dat dit niet in de winkel te vinden is. Begrijp ik het goed dat de tomaten niet te veel water mogen hebben?
Ik kijk nu al uit naar je stek blog! 🌱
Fijn weekend Diana
Hoi Helen,
In de groeifase hebben tomaten zeker voldoende water nodig.
Maar als de tomaten gaan rijpen kun je die hoeveelheid verminderen, want de planten nemen het water op en dat komt uiteindelijk ook in de tomaten terecht, het kan voor een wat minder geconcentreerde smaak zorgen. Daarnaast geef je uiteraard wel voldoende water, de planten mogen niet slap gaan hangen, maar geef vooral water na de oogst± als je eerst water geeft en een paar uur later rijpe tomaten plukt, ook dan kan de smaak wat flauwer zijn, en de kans dat sommige tomaten zijn gebarsten is ook groter (omdat door de opname van water door de vrucht, het velletje niet meer mee kan rekken en dus letterlijk openscheurt). Zoals op de foto hieronder.
groetjes,
Diana
Leuk! Hier vorig jaar een Siamese komkommer!
Binnenkant:
Hoi Nanda,
Leuk!!
Ja, ik kan me ook wel iets vergelijkbaars herinneren. Ik vond in de archieven deze 2 foto’s nog, van tomaat Cornue des Andes, en van chilipeper Dong Xuan Market.
Allemaal leuke cadeautjes 🥰
groetjes,
Diana
Hallo Diana,
mijn eerste geoogste courgette van dit jaar deed ook aan cat-facing of te wel een siamese tweeling.
Ze smaakte(n) heerlijk.
Fijn weekend, groetjes Rietje
Alle tomaten heb ik in de buitenterras, al jarenlang en dus ook al jarenlang vleestomaten (mijn grote voorkeur) met cat facing , scheurtjes en allerhande vaak grappige misvormingen. Maar er is niks mis met die tomaten of de smaak. Als het erg veel scheurtjes betreft, snij ik er gewoon omheen en gaan ze of in de salade, of in de saus. No worries! Zijn nog steeds prima tomaten!
Oooh, je gaat ons toch zeker wel meenemen hè, naar die stekdag?! 😉🙏🏻
Superblog, heel wat van geleerd.
Het is juist dat bij Roma, cherry en snacktomaten die meerlingen niet voorkomen, meestal heb ik die altijd bij coeur de boeuf of buffeltomaten.
Ik geef vaak elke dag water (met tuinslang), meestal veel. Doe ik daar wel goed aan?
1 maal in de week geef ik voedsel met een gieter.
Hoi Marc,
Iedereen moet vooral doen wat hij of zij prettig of handig vindt werken hoor. Maar de theorie is dat planten (welke planten dan ook) lui worden van elke dag water krijgen.
Als ze elke dag water krijgen hoeven wortels niet zelf naar water te zoeken. Tomaten die meer water krijgen maar dan wel minder vaak, zouden een groter wortelgestel krijgen.
Zelf geef ik in de kas 2 keer per week een flinke plons, maar deze extra warme dagen geef ik om de dag water. Als de grond uitdroogt is er meer kans op neusrot (vooral in de romatomaten), dat is natuurlijk ook niet de bedoeling.
Geef dus voldoende water maar overdrijf niet; een beetje voor zichzelf zorgen is voor tomaten heel belangrijk. Uiteraard helpt een mulchlaag ook om vocht in de grond te houden.
groetjes,
Diana
Dag Marc,
persoonlijk geef ik mijn tomaten 1 keer per 1 à 2 weken water, zowel buiten als in de koude kast. Deze morgen heb ik nog eens gekeken en het is nu 3 weken geleden (geen tijd gehad). Tot mijn grote verbazing was het in de grond nog redelijk. Wel moet ik erbij zeggen dat de grond volledig bedekt is met snoeisel, bladeren, smeerwortel en alles wat maar verteerbaar is en dat ik kleigrond heb. De wortels van tomaten moeten hun vocht diep in de grond halen, zo krijg je verticale wortels. Geef je teveel water, krijg je horizontaal en oppervlakkige wortels. Bij het water geven, geef ik dan ook ineens veel, zodat het water diep in de grond gaat tot de uiteinden van de tomaten worteltjes. Bij het planten van tomaten giet ik zeker 5 liter water in het plantgat en nadien bovenop nogmaals 5 liter. Nadien negeer ik de planten minstens 2 weken.
Voilà, à la Carine:-)
groetjes
Hoi Marc en Carine,
Ik ben dit jaar voor het eerst serieus aan het mulchen (deed ik al maar dan met allerlei groenafval dat uiteindelijk vaak te laat bij de planten kwam, door het seizoen heen), nu met een goede laag bruin karton en werkelijk alles wat ik kan vinden: groenafval, onkruid, brandnetels en smeerwortel maar ook winde, straatgras, zevenblad en al die andere soorten waar ik meer dan genoeg van heb. Het ziet er rommelig uit en sommige onkruidplanten zijn sterk genoeg om weer overeind te komen en verder te groeien, maar ik kan zeker al minder water geven. En het gaat goed met de tomatenplanten. Het is zo anders tuinieren dat ik ook weer even opnieuw moet leren om in te schatten wanneer ik water moet geven (door de dikke laag karton met mulchlaag erover is het soms lastig inschatten). Ik gaf tijden warme dagen als deze (25 tot 30 graden buiten, bijna 50 graden in de kas) altijd om de 2 dagen water, nu doe ik dat 2 keer per week maar als ik de ervaring van Carine volg kan ik misschien eens proberen om naar eens per 5 of 6 dagen te gaan. Allemaal weer heel leerzaam, dankjewel voor het delen van je ervaring Carine!
groetjes,
Diana
Dag Diana,
Graag gedaan, ik leer ook graag van tips van andere mensen. Informatie delen is toch het mooiste wat er is. Om even terug te komen op onkruid als mulchmateriaal. Ik ben daar uiterst voorzichtig in. Er zijn onkruiden die aardig overleven als je deze bovenop de grond gooit en anderen die hun uiterste best doen om toch nog zaden te produceren. Meestal gooi ik alle onkruiden weg om zeker te zijn, tenzij in de beginfase.
Qua water geven aan tomaten met gemulchde grond en geen zandgrond is 1 keer per week meer dan genoeg. Het is hier nu buiten 38 graden, in de kas te warm maar ik geef niet meer water. De tomaten hebben zoveel meer smaak als je deze rustig laat groeien en niet teveel water geeft. Roma types hebben het hier duidelijk moeilijker mee.
Vorige woensdag heb ik alles veel water gegeven omwille van een kort vertrek naar België. Nu terug zie ik dat de planten 40 cm gegroeid zijn tot aan het plafond. Dit is voor mij teveel in te korte periode en ligt duidelijk an dit water geven.
groetjes
Hallo Diana,
Wat een leuke blog weer! Wat toevallig ook want ik heb dus op dit moment zo’n grote bloem bij mijn Alice dream tomaat wat zover ik weet een vleestomaat is. (ik heb er een foto voor je bijgevoegd) Ik was al aan het twijfelen om hem weg te halen omdat ik na wat onderzoek ook regelmatig tegenkwam dat het de plant veel energie kost, maar na het lezen van deze blog ben ik eigenlijk ook wel heel benieuwd geworden naar hoe deze tomaat zich zal gaan ontwikkelen!
Wel een vraag! Kun je de tomaat niet verder laten rijpen wanneer er nog maar een klein stukje groen is? Ik had gelezen dat je tomaten ook op je aanrecht kunt laten bijkleuren? Of heb je dan een risico dat de tomaat gaat rotten?
Groetjes,
Cheyenne
Hallo Cheyenne,
Leuk, zeker een bijzondere bloem! Ja, Alice Dream kan het ook 🥰
Ik vond deze foto nog:
Je ziet dat de 2e tomaat rechts ook duidelijk ‘cat facing’ heeft. Een eg lekkere tomaat trouwens, en ook nog eens prachtig van kleur!
Over je vraag: ja hoor, als een tomaat niet knalgroen meer is kan ze bij kamertemperatuur op een zo licht mogelijke plaats maar niet in de zon alsnog rijpen. Maar ze wordt dan nooit meer zo lekker, ik ben geen bioloog, het heeft iets met de omzetting in suikers te maken maar er komen bij het rijpen aan de plant ook nog allerlei andere stoffen vrij die voor kleur, geur, smaak, vitaminen, etc. zorgen. Zie het dan toch maar een beetje als een moeder en navelstreng 😁, het is gewoon het beste als een tomaat tot aan de volledige rijping nog aan ‘moeder vastzit’. Maar soms is het zeker een optie, bijvoorbeeld als een tros afscheurt en hier doe ik het zeker altijd bij de laatste groene onrijpe tomaten in de herfst. Ik leg er dan ook altijd nog een paar rijpe appels bij, die produceren ethyleen, een gas dat de rijping bevordert. De kans op rotten is inderdaad ook aanwezig, maar de meeste rijpen dus zeker alsnog (maar worden nooit zo lekker als de tomaten die je rijp van de plant oogst).
groetjes,
Diana
Hoi Diana,
Volgens mij is de Nederlandse term cristaat-vorming. Komt ook veel voor bij cactussen, maar ook bij veel soorten bloemen.
Groet, Rob
Hoi Rob,

Ik heb even gegoogeld maar vind dat cristaatvorming een andere naam voor fasciatie is (wat dus die bandvorming is waarmee het wel eens wordt verward).
Ik snap wel nu gelijk waarom de bekendste Celosia de Celosia cristata is, weer wat geleerd 😁
groetjes,
Diana
(foto gevonden op 123rf.com)
In Duitsland noemen ze dat bij tomaten een Konigsblüte. Vooral bij vleestomaten. Ik laat die altijd zitten en dan krijg je zulke bijzonder gevormde tomaten. Er wordt geadviseerd om die weg te halen of er in ieder geval geen zaadgoed van te winnen. Kan geen kwaad verder, ziet er alleen niet zo mooi uit.
Hallo Jo,
Dankjewel voor het meedenken!
Ik heb even gegoogeld en vind dat Konigsblüte eigenlijk niets anders is dan de eerste bloemen bij een tomatenplant. Die zou eventueel ook weggehaald kunnen worden als de bloempjes heel laag zitten, de plant nog jong is en het om grote tomaten gaat.
Ik vond gelijk deze informatie:
“Was ist die Königsblüte?
Die Königsblüte ist die erste Blüte, die an einer Tomatenpflanze erscheint. Sie ist oft größer als die folgenden Blüten und kann einen Einfluss auf das weitere Wachstum und die Fruchtbildung haben.
Bei einigen Sorten, insbesondere bei Fleisch- oder Ochsenherztomaten, kann die Königsblüte auch als Mehrfachblüte, auch Bunkerblüte genannt, erscheinen”.
Het is dus Mehrfachblüte of Bunkerblüte. De laatste vind ik wel een mooi woord. Bunkerbloemen, bunkertomaten, het heeft wel wat, misschien hou ik die er wel in 😁
groetjes,
Diana