Mei 2012

De tuin

2012 Tuin mei

De tuin begint zich te vullen. En nu het eindelijk eens beter weer wordt, en warmer en zonniger, gaat ook alles ineens goed groeien.Onderaan zie je de aardappelen (de vroege, niet kruimige Annabelle). Erboven zie je in het vakje van de peulvruchten nu niet alleen meer de doperwten, maar er is ook een rijtje pronkbonen geplant (ik vind ze niet zo lekker als snijbonen of spekbonen maar dit ras is Sun Bright, met fel geelgroen blad en felrode bloemen en dat vind ik wel erg mooi).

Achter de doperwten kun je eigenlijk al niets meer zien maar daar staan nog aardappelen (maar dan de middelvroege meer kruimige Escort). En erachter kun je misschien nog net het bouwwerkje met het blauwe net over de koolgewassen zien.

Het vak rechts is voor de prei, en erachter is er een vak voor bietjes, knolvenkel en pastinaak. Helemaal achterin zie jde stokken staan voor de stokbonen. Ze zijn zelfs al gepplant (want ik zaai ze voor in pluggen in de kas), het ras Pastoral, nog steeds de beste boon die ik ken (qua smaak, vorm, lengte, opbrengst, smaak en gezondheid…… en dat is heel wat :-)). Er staan nog wat soorten voorgezaaid in de kas (bijvoorbeeld bleekselderij, courgettes, stambonen, etc., maar verder is bijna alles nu geplant voor de komende maanden. Het is wachten op de oogst (als je heel goed kijkt kun je zien dat helemaal rechts de klimkapucijners al bloeien).

De kas

2012 Kas mei

De kas in de zon. gekalkt (met temperzon), waardoor de meeste zonnige kanten (de kopse kant/ingang en de linkerkant zijn alleen gekalkt) wat schaduw krijgen.

Rechts zie je nog 2 allerlatste bloemkolen staan (en die eten we vandaag, 21 mei), dus straks staat er niets anders meer in de kas dan tomaten, pepers, paprika’s, een aubergine, wat basilicum (links achterin) en komkommer (tegen het rek rechts achterin de kas).

van de tomaten bloeien er al een aantal, en ik heb zelfs al wat blad verwijderd 9zodat er geen tomatenbladeren op de natte grond kunnen liggen). Dit jaar alles nog wat krapper gezet (anders kon ik alle soorten niet kwijt 🙂 En dus zal ik nog stricter moeten dieven, opbinden en blad verwijderen; zodat ik wel overzicht houd en bij de planten kan, en zodat de luchtvochtigheid niet al te hoog wordt mar al die planten en bladmassa.

Want vroeger zetten we 3 planten (2 tomaten en 1 peper of paprika) in de rij, links en rechts van het pad (dat zie je nog steeds), maar vroeger in de lengte een plantafstand 60 centimeter, en nu is dat maar 50 centimeter. Dat scheelt maar 10 centimeter, zou je denken, maar 10 centimeter is best veel als je je er met emmertje en schaar tussen moet wringen en moet bukken, zonder takken te breken 🙂

En per plant 10 centimeter krapper scheelt uiteindelijk 2 rijen planten in de hele kas = 2 x 3 planten links en 2 x 3 planten rechts = dus 12 planten = de moeite waard 🙂

Abonneer
Laat het weten als er
guest

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Saskia

Dag Diana en Ruud,

Wat een verschil als je de foto’s weer kan vergelijken met nu en een maand geleden! Heerlijk, het komt weer vol ondanks dat ik weer zo’n punt had van: het groeit me allemaal veels te langzaam, het lijkt wel of het nooit groot gaat worden…En dan ineens, zomer en veel regen: wat een genot voor de tuin! Weer zaaien, uitplanten en loeren met je neus boven de grond voor weer een rijtje bietjes of nog een rijtje prei. En kijk eens, de eerste boerenkool alweer! De rupsjes (bladrollers) in mijn fruitboompjes lijken nu eindelijk uit te sterven maar het pruimenboompje lijkt nog steeds nergens naar. Helaas ook geen reactie gehad van de kweker en helaas dus weer een slechte ervaring rijker. Zojuist eindelijk tijd gevonden de netten over de aardbeien te werpen maar opnieuw een hoop geklooi, op 1 of andere manier zijn die netten altijd te klein..koop ik expres 5×4 en verdorie, het past nog niet. Het kan werkelijk nooit dat dat ding 4 meter breed is..iemand nog een tip waar ik fatsoenlijke netten kan halen? Dit is zo’n gewoon groen gaasje waar merels zich helaas nog weleens in verstrikken.
Betere tips voor een klein budget zijn welkom!

En nog even vermelden: pluim voor jou voor de eerste inmaak van 2012, ben groen van jalouzie:mijn rabradertje is pas 10 cm groot!!

Groeten, de Groene Hex

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties