Mest

Mest karHoera! Nu de zomer toch echt voorbij is gaan we weer denken aan 2013. En als het kouder wordt, dan gaan de paarden vanuit de wei weer op stal. Nog niet allemaal, maar toen Ruud afgelopen zaterdag naar de manege ging om te vragen of de volkstuinvereniging weer mest kan krijgen, werd hem verteld dat de jonge paarden al naar binnen gaan en dus stond zondagmiddag de eerste nieuwe mestkar binnen het hek (op de foto al voor de helft leeg).

Dampend, met veel stro, de geur doet me altijd denken aan de tuin in de herfst. Ik vind het niet eens vies, tenzij er zoveel urine/amoniak in zit dat het op de adem slaat. Terwijl we vrolijk staan te scheppen zien we mensen die een wandeling maken buiten het hek vol afschuw kijken, nog net niet met de neus dichtgeknepen; hoe kan een mens toch blij zijn met verse paardenmest. Tuinders begrijpen dat 🙂

Mest hoopOmdat niemand anders al plaats had en/of mest wilde hebben, hebben we de hele kar maar leeggehaald, het kan er maar alvast liggen. Dan kunnen we gaan spitten wanneer we willen. En zo ziet onze tuin er dan nu uit.

Flinke hopen met mest liggen alvast klaar. Binnen een paar dagen komt de rook er vanaf, dan gaan de hopen al composteren. Achterin zie je nog wat venkel staan, links een paar laatste McGregor-bieten (met auberginekleurig blad), daarnaast nog prei, erachter nog wat winterandijvie en spitskool.

En zo vroeg in het seizoen al mest hebben, betekent dat we die op sommige stukken al vers onder kunnen spitten, eer de winter voorbij is, is de mest onder de grond voor 80% uitgewerkt en verteerd/gecomposteerd. Alleen de vakken waar volgend jaar de peulvruchten en wortelgewassen komen krijgen het niet, maar onze ervaring is dat zeker koolgewassen, vruchtgewassen en bladgewassen er erg blij mee zijn.

Mest vers en oudVerder gaan we er 1 compostbak mee vullen. De oude mest heeft Ruud er vorige week uitgehaald (die is voor in de kassen). De compost die in de andere bak zit is voor de vakken waar volgend jaar wortelgewassen en peulvruchten komen. Leuk om nu al te puzzelen wat waar gaat komen. En je kunt op de foto goed het verschil zien tussen verse mest en 1 jaar oude mest. De verse mest is bruin, met veel stro, rechts op de foto. Links zie je de mest die we vorig jaar rond deze tijd in de compostbak hebben gegooid; die is zwart, ingeklonken, nog een heel klein beetje halfverteerd stro is er te zien, vol met mestwormen.

Mooi, de zomer is voorbij, de tijd voor spitten, mesten, opruimen, plannen maken is gekomen. Deze week nog mooi weer, Aan het einde van de week gaan veel groenten mee naar huis (zomerprei om in te vriezen, worteltjes, pastinaken, de laatste boontjes, tomaten, spitskool, etc.). En dan is er plaats om te kunnen gaan spitten (nu nog niet, we wachten tot de grond iets minder nat is, dan gaat het spitten ook wat minder zwaar).

Geen tijd gehad om knoflook te poten, dat staat nu voor aanstaande zaterdagmiddag gepland (is gunstig volgens de kosmosagenda, dat houden we erin, ook in 2013).

 

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties