Opruimen

Polygonum orientale plant oktoberNog een laatste mooie dag om naar de tuin te gaan, de rest van de week gaat het stortregenen. En om te voorkomen dat ik me eens zou kunnen gaan vervelen tijdens die regenachtige dagen (:-)) vandaag nog even flink wat oogsten; de laatste spaghettipompoenen (dan kan ik ze op zolder nog weken goed houden). Maar ook wat zomerprei om in te vriezen, een krop andijvie voor morgen en een portie snijbonen voor vanavond (die had ik in juli gezaaid en ze zijn net op tijd oogstklaar, vorige week ook al een kilo of 6 van geoogst).

En dan gaan we gelijk opruimen. Nog wat laatste zaden van éénjarigen oogsten en dan de planten er gelijk uit (niet van de Polygonum, foto, die is nu juist op haar mooist). De laatste tomaten oogsten en dan de planten eruit (er zouden nog wel wat planten kunnen blijven staan, de Brown Cherry en Pokusa en Hazel Gold zijn nog kerngezond, maar we willen gaan beginnen met opruimen en de drainage opgraven).

We gaan wat planten in de vaste plantentuin terugknippen (maar niet te veel en niet te kort, allerlei insecten vinden er onderdak onder de blaadjes, takjes, etc., en allerlei vogels hebben daar dan weer veel baat bij want die kunnen daar dan weer zoeken naar voedsel).Asarina wislizensis Red Dragon 2 1

Wat potplanten als de Asarina wislizensis Red Dragon (foto), Thunbergia Blushing Suzie, Ipomoea quamoclit, Salvia Amistad, etc. bloeien nog steeds. Ze mogen nu de kas in, daar kunnen ze misschien nog wat doorbloeien.

De tuin een beetje ‘opschonen’, zullen we het maar noemen. Nog niet klaar voor de winter maar wel klaar voor de herfst.

Er hangt nog een laatste Hercules-kalebas in het hekwerk voor de kas, misschien niet goed op de foto te zien maar ze is nu zeker 120 cm lang. Vroeger hadden we een buurman uit Sri-Lanka en die vertelde me dat ze daar gewoon worden gegeten (maar dan wel jonger geplukt natuurlijk). Ik heb haar gewoon voor de sier, het zijn opvallende blikvangers, en goed rijp gewoogst blijven ze russen pompoenen, etc. ook nog wel een paar weken mooi.

Kalebas HerculesRuud heeft de bovenlaag al van de composthoop gehaald en de mest en de compost (we hebben 2 hopen, 1 met oude mest en 1 met compost)  eruit gehaald, ze kan zo ondergewerkt worden. En nu het de tijd is van opruimen zijn we dus druk begonnen met het maken van nieuwe compost, alle gezonde afval van de tuin gaat erop (en uitgezonderd tomatenblad). En er zijn ook veel mensen op de tuin die geen compostbak hebben (zonde!), en als zij bladafval van bonen, prei, maïs, etc. weggooien, halen wij dat gewoon uit de algemene bak voor op onze eigen composthoop. En binnenkort gaat Ruud even langs bij de manege, dat er voor alle leden die interesse hebben weer verse paardenmest gestort kan worden.

De herfst is duidelijk begonnen, nog even genieten van een paar mooie dagen, maar eigenlijk is het ook gewoon best hard werken, er is meer dan genoeg te doen voor we kunnen gaan spitten. Komende week gaan de knoflooktenen uitgeplant worden.

En we oogsten natuurlijk nog steeds pepers. Buiten in de volle grond staat de peper Rocoto Rio Hualaga, een pubescens-peper (zeer heet) die ondanks al het slechte weer van mei tot augustus (zelfs 2 keer een paar dagen onder water gestaan) gewoon groeit en bloeit en sinds een paar weken vruchten geeft. Een echte ‘buitentopper’. Als het niet gaat vriezen kan ze makkelijk tot ver in november rijpe pepers geven.

Ook vandaag gaan we ons weer niet vervelen 🙂Peper Rocoto Rio Hualaga plant

Abonneer
Laat het weten als er
guest

13 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
johan

hallo
krijg je in je zadenlijst ook pronkbonen en die polegonum ?\( van de foto )
ps
groet johan

johan

Dank je voor je bericht
heb net toegezegd gekregen dat ik er nog 1 are bij krijg ( dan 3 are ) dus ik kan niet wachten op je zadenlijst !!
ook de polygonum zou ik heel graag willen , wat een bloemenpracht !!

johan

ps moet bij zachtfruit ( framboos , bessen , tayberry , logan met uitzondering van aardbeien ) wel kalk of helemaal geen kalk?

harm deiman

diana,

weet jij toevallig nog een adresje waar ik oerprei kan bestellen??
via internet kom ik er niet uit en nav gardnersworld van vrijdag, wil ik mijn kas toch weer vol zetten deze winter

Henny Huppertz

Diana, ik ben zó blij dat ik jouw site gevonden heb… Ik heb er al veel aan gehad en lees steeds over de groente of het fruit dat ik wil zaaien/planten 🙂
Sinds 5 mei dit jaar heb ik ook een moestuintje (150 vierkante meter) en ben er hee lblij mee.
Geef graag iets waarvan ik veel heb weg en krijg ook wel eens iets.
Zoals vandaag een mooie oranje pompoen.
Nu moet ik die 2 tot 3 weken laten drogen wanneer ik hem niet gelijk gebruik maar… waar doe ik dat? Gewoon op de tafel op mijn balkonnetje leggen ?
Ik hoop dat je deze vraag kunt beantwoorden voor mij.
groetjes, Henny

Henny Huppertz

Hmm… mijn eerdere reactie werd niet opgenomen…
Nog maar ee nkeer dan

Diana, ik ben zó blij dat ik jouw site gevonden heb… Ik heb er al veel aan gehad en lees steeds over de groente of het fruit dat ik wil zaaien/planten
Sinds 5 mei dit jaar heb ik ook een moestuintje (150 vierkante meter) en ben er hee lblij mee.
Geef graag iets waarvan ik veel heb weg en krijg ook wel eens iets.
Zoals vandaag een mooie oranje pompoen.
Nu moet ik die 2 tot 3 weken laten drogen wanneer ik hem niet gelijk gebruik maar… waar doe ik dat? Gewoon op de tafel op mijn balkonnetje leggen ?
Ik hoop dat je deze vraag kunt beantwoorden voor mij.
groetjes, Henny

Henny Huppertz

dank je wel Diana, ook voor de uitleg over de mail, ik snapte er echt even niets meer van 🙂
Henny

johan

Hier nog even een vraagje over de vijg.
Ik zou er graag 1 in mijn kas plaatsen en een druif verwijderen.
Kun je zeggen of de groeiwijze hetzelfde is als een druif?
draagt de vijg op oud of nieuw hout?

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties