Restjes

Tomaat Mini San Marzano tros 21 septHelaas, de zomer is nu wel echt voorbij. De deuren en ramen zijn dicht, en binnenkort moet vast de kachel eens een keer een uurtje aan. De kuipplanten staan nog gewoon buiten en sommige soortren bloeien gewoon vrolijk verder. Andere soorten zijn uitgebloeid en mogen volgende maand teruggeknipt worden en weer worden verhuisd naar zolder.

Op de tuin zijn we al aan het opruimen, vakken komen leeg. De compostbak gelegd, er zat nog rijpe compost in en 1 jaar oude stalmest, dat ligt nu alvast buiten, klaar om ondergespit te worden.

En vooral omdat de compostbak nu wel leeggemaakt moest worden want nu gaat die weer flink gevuld worden – er komt de komende weken heel veel vers materiaal aan, van bonenblad tot afsnijsels van prei, doorgeschoten andijvie, gesnoeide takken, etc.

Stokspercieboon Melissa in kas 21 septEn zo links en rechts eten we nog veel ‘restjes’ van de tuin, er staat nog een volle rij rucola, lekker voor een stamppotje. Er hangen nog wat laatste tomaten van de sterkste planten van dit jaar in de kassen (op de foto’s Mini San Marzano en Hazel Gold, maar er zijn ook nog planten van Golden Egg, Rena’s Turban, Pokusa en Brown Cherry).

Er zijn volop pepertjes, nog wat courgettes, prei natuurlijk, pompoenen, en de eind juli gezaaide bonen gaan nu boontjes geven (op de foto Melissa, een geweldige, malse, paarse stokspercieboon).

Normaal gesproken worden de kassen nu gespit en gemest en gaan er planten in (van rucola en mosterdblad tot veldsla, weeuwenteelt bloemkool, winterandijvie, etc.). Maar dit jaar dus niet, we gaan komende herfst de kassen leeg maken en dan alles nakijken en de drainages repareren, er zullen gaten worden gegraven in de kassen, er kunnen helaas geen groenten in.

Gelukkig zijn er nog 2 minikasjes en daar komen de weeuwenteelt bloemkool en spitskool in, en in ieder geval 1 rijtje rucola en een rijtje veldsla, en dan zijn ze wel vol (want er worden ook nog planten in overwinterd).

Oerprei komt opEn buiten wel aan het begin van deze maand de oerprei uitgeplant, een deel gegeten (van de bolletjes, die eruit zien als kleine witte uitjes maar smaken naar prei, lekker!). De bolletjes gaan nu al weer uitlopen, zie foto. Als het goed is kan ik er komende winter de kleine bieslook/preitjes van oogsten.

En nu de herfst officieel (kijk naar de datum) en onofficieel (kijk naar het weer) begonnen is genoeg te doen in huis; heel veel zaden kunnen verpakt worden, er liggen 7 spaghettipompoenen, 4 grote courgettes (invriezen, lekker voor de soep), wat pepers, een kleine 5 kilo Gieser Wildeman peertjes (vroeg dit jaar, ze gingen al vallen dus hebben we ze maar geoogst, ik ga ze met rode wijn en kaneel en wat suiker gaar koken en dan in potten inmaken, dat ging vorig jaar ook erg goed).

Tomaat Hazel Gold 21 sept in kasEr liggen nog 2 watermeloenen, wat stengeluitjes en 3 komkommers. Elke dag eten we dus nog van de tuin. Ruud (beheerder van de vriezers hier) klaagt al, dat er niets meer in de vriezer past. Mooi, dan kunnen we de winter vooruit 🙂

Ik wil nog een keer bruchettasalade voor in pot maken, want de helft van de potten die ik had gemaakt zijn al op. En nog wat van de dit jaar voor het eerst gemaakte ‘naturel sambal’, want die is goed gelukt en ik voorzie daar veel van te kunnen gaan gebruiken komende winter.

En ik durf het bijna niet te zeggen, maar nu de tuin langzaam leger wordt krijg ik een enorme behoefte om alvast te gaan verzinnen wat ik volgend jaar wil gaan zetten. De planning voor 2013 komt al om de hoek kijken, ruim voor het jaar voorbij is. Ik leg al zaden opzij, krabbel al soorten op papiertjes, heb al links en rechts op websites gekeken. Beetje ziekelijk misschien 🙂

Ik heb een soort van voornemen om volgend jaar de kasjes eens anders in te delen en dan een soort van ‘favorietenjaar’ te maken, met alle pepers en tomaten en paprika’s die ik de afgelopen jaren nu echt het lekkerst of het best vond.

Van tomaten als Black Cherry, Bychok en Oranje van Goeijenbier, paprika’s als Lila Purpur en Golden Treasure, pepers als True Jamaican Scotch Bonnet, 7POD en Habanero Peach. Toch weet ik zeker dat ik ook nog wel soorten tegen kom die ik nog niet heb geteeld en waar ik erg nieuwsgierig naar ben.

Ik kan me op beide groepen nu al op verheugen, de winter zal weer lang duren (alhoewel, ik heb meer dan 1000 foto’s gemaakt waarvan een aantal komende winter op de website zullen worden gezet, en zowiezo nog wel heel veel werk aan de nieuwe website, van nakijken en bijschrijven tot de foto’s, misschien nog wat nieuwe hoofdstukjes, de databases van tomaten, pepers, paprika’s en éénjarigen). Ik ga me in ieder geval niet vervelen komende winter, maar ik verheug me wel nu al op de lente.

Caryopteris divaricataTot slot nog een foto van een nieuwkomer dit jaar, afgelopen voorjaar zelf gezaaid, Caryopteris divaricata – ik zag afgelopen weekend ineens dat ze al bloeit, in haar eerste jaar. En mooi! Kleine bloempjes, maar mooi lila-achtig blauw van kleur, met ver uitstekende en gebogen meeldraden, als schilderijtjes. Nu maar hopen dat ze de winter overleeft….

Abonneer
Laat het weten als er
guest

5 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Marthy

Ik bewonder jullie moed om na al die ellende van deze zomer door te gaan met jullie tuin. Volop plannen maken, niks geen gezeur over wat er is gebeurd, gewoon verder kijken. Heerlijk, kan ik nog veel van jullie leren in de toekomst!
Groetjes,
Marthy.

Tjomme

Leuk om je ervaringen te lezen, verveelt mij niet!
En herkenbaar: Nu al denken over hoe het volgend jaar aangepakt gaat worden.
Ik vind het wel fijn nu het rustiger is geworden; dit jaar had ik veel werk aan het maken van jams’ en sappen. De laatste rondes sap maken volgen morgen (druivensap)

Groene groeten!

Elly Opdam

Hoi Diana
Ik heb het afgelopen seizoen met veel plezier je tuindagboek gelezen!
En ondanks alle tegenslagen door het slechte weer bleef je positief.
Goed dat jullie de drainage aan gaan pakken ,hoop werk maar zal volgend jaar vast veel goede resultaten geven .
Hoop dat je volgend jaar ook weer een kosmoskalender hebt ! ik heb er veel aan gehad ! mooie oogst .
Een vraagje! ik las over Bloemkool een weeuwenteelt ,wat is dat presies?
Bloemkool blijft moeilijk om te telen !
Succes nog verder .
Groetjes Elly

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties