Nazomeren

Dolichos lablab Ruby MoonNog even genieten van het mooie weer, het schijnt ook volgende week nog lekker weer te worden. Gelukkig na al die kou en nattigheid van de lente en vroege zomer nog wat te genieten (anders duurt de winter straks zo lang).

En nu de dagen al weer duidelijk korter worden moeten we eens nadenken wat er nu nog zou kunnen in de moestuin. Ondertussen heb ik weeuwenteelt spitskool en bloemkool gezaaid, die mogen na het kiemen een plekje krijgen in de kas, daar overwinteren en dan kunnen we ze rond april volgend jaar oogsten.

En verder helaas niet zo veel. Normaal gesproken zaai ik altijd nog spinazie, rucola, moesterblad, etc. in de kas in september. Maar omdat de kassen onder water hebben gestaan weet ik nu al dat het dit jaar belangrijker is de drainage onder de kas te repareren of vernieuwen, dat er daarna goed gespit moet worden en er flink wat compost en oude stalmest ondergewerkt moet worden (want door het onder water staan is er geen voeding meer in de grond, en alles is hard en ingeklonken). En dat gaat de komende winter dan voor.

Maar de kas die niet onder water heeft gestaan wordt dus gevuld met spitskolen, bloemkolen, en ondertussen hadden we ook al winterandijvie en wintersla (Arctic King) gezaaid en ook daarvan gaan een aantal zaailingen de kas in. Misschien toch nog een rijtje rucola proberen er tussen te proppen 🙂

Zo langzamerhand nestelt het idee dat er knofloken geplant moeten worden in mijn hoofd. Nog veel te vroeg hoor, knoflook planten we pas eind oktober, maar ik ben al wel aan het verzinnen waar ze gezet zouden kunnen, dat vak een beetje aan het opruimen, etc. het kan maar alvast klaar zijn 🙂

Stokboon RattlesnakeDe bonen die we zowel buiten als in de kas hebben gezaaid in juli gaan nu bloeien en peulen vormen, met een beetje aardige nazomer hopen we daar nog flink van te kunnen plukken. Op de foto de ‘all-purpose’ stokboon Rattlesnake (en ‘all-purpose’ betekent dan dat de bonen  jong als spercieboon gegeten kunnen worden, maar dat ook de verse dopbonen of latere droogbonen lekker zijn. Vandaag gaan we ze als spercieboon proeven.

Vandaag planten we de oerpreibolletjes uit, dat was nieuw voor ons, en zeker voor herhaling vatbaar (in de zomer oogst je de ondergrondse ‘uitjes’, in de winter de bovengrondse ‘preitjes’). Ik wil er flink wat bolletjes van zetten, moeten er alleen nog een plekje voor zoeken en vrijmaken.

En we genieten nog van wat er bloeit in de tuin. Een flink aantal soorten is uitgebloeid, teruggeknipt, al dan niet zaden van geoogst. Maar er zijn ook soorten die nu pas echt mooi worden of gaan bloeien. Zoals de Asarina scandens Joan Lorraine, die al sinds juli bloeit, maar nu op volle sterkte is (2 meter hoog, en tientallen bloemen tegelijk, foto onder).

Ook de donkerbladige Dolicos lablab Ruby Moon (foto bovenaan dit bericht) bloeit al een paar weken maar nu is ze ruim 2 meter hoog en bloeit bovenin met de lilapaarse lipbloemen terwijl onderin de plant de paarse peulen gevormd worden.

Asarina scandens Joan LorraineVandaag fototoestel maar weer mee, maar ook wel veel te doen in de tuin; de pepers opbinden in de kas, bonen plukken voor vanmiddag, spitskool voor morgen, stukje wieden, zaden oogsten, een paar tomaatjes voor op brood plukken, er zijn 2 Heuchera’s dood gegaan door al het water en die moeten eruit, en dan kunnen juist daar de stokrozen en de Verbascum chaixii Album en de Digitalis Pam’s Choice die ik een week of 4 geleden zaaide daar uitgeplant worden, de potten water geven, de oerprei poten, etc., etc. We vervelen ons vast weer niet vandaag 🙂

2 gedachten over “Nazomeren”

  1. hoi Diana, ik heb vandaag een nieuw woord geleerd: weeuwenteelt! Dacht eerst nog dat je te snel getypt had en iets anders bedoelde, maar nee, google bracht uitkomst 🙂 Lijkt mij leuk om ook te proberen in de kas, al ben ik niet zo’n kolenfan – maar ik denk dat iedere verse groente welkom is in het voorjaar!
    Kun je iets meer over weeuwenteel vertellen? De soorten en waar je zoal op moet letten? De herkomst van de naam vind ik ook interessant…
    Valt trouwens het planten van St Jansuitjes en knoflook in het najaar ook onder dit begrip?
    groetjes, Christa

    1. Hallo Christa,

      Waar de naam vandaan komt durf ik zo snel niet te zeggen, het enige dat ik weet is dat het een begrip is dat al heel lang gebruikt wordt, mijn vader en opa gebruikten de termen, net als inkuilen (in de tijd dat er nog weinig vriezers waren :-)) en vrijsterteelt (dat is dan het zeer vroeg zaaien onder glas en later uitplanten van bepaalde groenten).

      Officieel is weeuwenteelt geloof ik het zaaien in september van bepaalde groenten, die in pot in de winter in de koude kas laten overwinteren, en dan in maart uitplanten voor oogst in mei. Maar wij zaaien die soorten dus nu, planten ze gewoon uit in de kas en dan kunnen we ze eind april oogsten. Ik ken de term vooral van koolsoorten (en als je eenmaal eens weeuwenteelt bloemkool in april uit de kas hebt gegegeten ben je geheid van je anti-koolgevoel af, niets zo lekker als de bijna lichtgroene bloemkool uit de kas in april – langer dan 7 of 8 minuten moet ze niet gekookt worden, zo mals is ze). Maar er zijn ook wel kropslasoorten, etc. Let wel op dat je een ras gebruikt dat geschikt is voor weeuwenteelt (op de website van http://www.zaadhandelvanderwal.nl staat het er altijd bij wanneer een soort voor weeuwenteelt geschikt is.

      Knoflook en St. Jansuitjes noem je dan weer geen weeuwenteelt (ook al plant je ze in de herfst, je overwintert ze niet onder glas en je oogst ze niet in het voorjaar). Ik wil ook nog worteltjes zaaien in de kas (voor oogst in maart-april 2013) maar dat wordt geloof ik ook geen weeuwenteelt genoemd. Maar het is misschien leuk, wanneer je komende winter zaden koopt, bij de beschrijvingen te letten op de term weeuwenteelt of vrijsterteelt.

      Voor de weeuwenteelt bloemkool heb ik het ras ‘Snowball A’ gezaaid. Voor de weeuwenteelt Spitskool het ras ‘Express vroege’.

      groetjes,
      Diana

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.