Even geen tuin

Blauwe bes blad verkleurtTe druk, met de allerlaatste beschrijvingen, de laatste zaden drogen, labelen en verpakken. Ik hoop binnenkort de zadenlijst af te hebben. Op deze nieuwe website. De oude website zal op 28 oktober verdwijnen, ik heb er ondertussen alle informatie vanaf gehaald, ze wordt (om in tuinderstaal te spreken) leeg en schoon opgeleverd 🙂

Op de foto rechts de Blauwe bes, nu de dagen korter worden is het blad fel rood en begint het langzaam af te vallen.

Het is alleen wel een beetje gedoe met de zadenlijst dit jaar, volgend jaar doe ik dat anders, maar daar is het nu te laat voor. Voor mensen die op deze website al zoeken naar de zadenlijst; je vindt die vast, want ze staat er al op, maar ze staat nog met wachtwoord en ook alle subgroepen daarachter. En dat is omdat ik er nog in aan het schrijven ben, foto’s aan het plaatsen. Zodra de zadenlijst klaar is, haal ik het wachtwoord eruit en wordt ze ‘openbaar’.

En waarom ik dat meld…….. omdat ik zelf ook al ernstig de neiging heb om  een planning te maken en zaden te kopen. Sterker nog, ik heb al zaden gekocht 🙂 Ik meldde in mijn tuindagboek in september dat ik een prijs had gewonnen bij Thompson & Morgan, elke maand verloten zij een waardebon van 50 Engelse pond, onder mensen die de reclamemails van T&M ontvangen. En ik won!

En ik kreeg dus eergisteren de reclamemail dat de nieuwe catalogus klaar is en online staat. En dus gisteren lekker zitten snuffelen en zaden besteld voor volgend jaar. Voor ruim 67 Engelse pond besteld, en wat leuk dat ik na het invullen van de code dan nog maar 17 pond hoef te betalen. Een mooi cadeau!

En wat heb ik dan besteld, vooral éénjarigen, want die vind ik daar het leukst (ze verkopen ook ‘gewone’ winterprei, maar die bestel ik gewoon bij zaadhandel van der Wal (waar ik ook eerdaags de catalogus wel van verwacht). Ik heb bij T&M vooral soorten gekocht als Asarina purpusii Victoria Falls, Calendula officinalis Sherbet Fizz, Helianthus Bicentenary, Papaver Seriously Scarlet, en nog veel meer. En zaden van een rode banaanvormige sjalot, een paars peultje (erg benieuwd naar), een diep ingesneden Rucola, Sla ‘Nymans’.

Bij elkaar 36 zakjes, ik veheug me nu al op de planning voor volgend jaar. Maar nu dus nog even geen tijd, druk met de laatste zaden. En ondertussen is Ruud al wel begonnen in de tuin, aan het spitten.Stokboon groeit uit het dak

Nog lang niet klaar hoor, maar omdat we ook nog wel wat andere dingen te doen hebben komende winter (zoals het opgraven en repareren van de drainage, het verzetten van wat planten, het snoeien van de populieren langs de slootkant en noem maar op), is het wel lekker als alles gespit is, ‘om ligt’, en kan rusten tot maart 2013 (dat heeft de grond na alle wateroverlast hier hard nodig, bij het spitten zien we al dat meer dan de helft van alle wormen die vorig jaar nog in de grond zaten zijn verzopen of zijn verhuist naar beter oorden).

En nu het een paar dagen aardig weer wordt, droog ook, ga ik ook een paar dagen lekker naar de tuin, een beetje opruimen, wat afknippen, potten leegmaken en opruimen. De allerlaatste bonen plukken uit het kasje, en de planten dan gelijk opruimen (de compostbak in natuurlijk), ze hebben het zo goed gedaan in de nazomer dat het blad uit het raam is gegroeid. En dan ondertussen met een schuin oog naar de kas kijken en alvast wat mijmeren, over welke soorten daar volgend jaar een mooi plekje in zouden kunnen krijgen.

Oh ja, mocht je nog geen knoflook hebben gepoot (hebben wij afgelopen week gedaan, 2 rijtjes witte knoflook, 1 rijtje rode Sulmona), dat kan nu nog prima (tot ongeveer de 2e week van november).

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

12 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Suzanne

Ik lees al een tijdje mee op je (erg interessante!) website.
Ik zie dat de oude website gaat verdwijnen, daarom nog even dit: onlangs las ik de artikels over zaden oogsten. In de tekst staan verwijzingen naar foto’s, maar geen foto’s. Op je oude website staan deze foto’s wel. Kan je deze er misschien nog bij plaatsen?
Groetjes, Suzanne

Imco

Beste Diana,

Begrijp ik het goed dat ik even geduld moet hebben met bestellen? Ik heb het nu wat beter aangepakt en wil pepers vroeg gaan zaaien..

succes met de mooie site,

Imco

Simone

Heerlijk alvast dromen over het volgend groei jaar terwijl er nog van alles te oogsten valt op mijn tuin.
Maar begrijp ik het nu goed dat je jouw zadenlijst op deze site zet en dat ik dan eventueel een bestelling kan plaatsen ?????

Ik geniet ook van je verhaal dat je die prijs bij T&m hebt gewonnen oh, 50 pond daar kun je “wel 3keer ” wat van bestellen alles is aanlokkelijk, dus gefeliciteerd
Simone

ria

Hoi Diana,
Dit seizoen had ik ook paarse peultjes van TM (Shiraz). Ze bloeien prachtig, alleen daarvoor zou je ze al willen hebben. Ze worden bij het koken donkergroen. Maar de smaak? Die viel een beetje tegen, maar gemengd met de gele peultjes (golden sweet) staat het wel heel leuk op je bord. Ze zijn minder mals dan de gewone groene en de gele. Maar ik heb er aardig wat zaden van kunnen winnen en ik zet ze volgend jaar zeker weer.
Ik ben benieuwd hoe ze jou bevallen.
Groetjes,
Ria

koen

Hoi Diana,
Heb je wel eens gebruik gemaakt van geënte tomaten. Of zelf geprobeerd tomaten te enten? Mijn vader had dit jaar een gigantische opbrengs met een geënte tomaat. Het enten schijnt niet moeilijk te zijn.
Groet,
Koen

Hennie de Groot

Reactie op mest!

Hallo Diana

Ik krijg ook binnenkort paardenmest.
Zou je me kunnen vertellen hoe je dat verwerkt in je moestuin?
Strooi jij je mest gewoon over het land? en dan omspitten?
Je zou me enorm kunnen helpen.

PS ik heb in het verleden ook een vraag aan je gesteld over de rode bieten in potten inmaken. Mijn potten waren allemaal gegist! nu heb ik gelukkig nog genoeg bieten in mijn moestuin en met het inmaken heb ik half om half water en azijn erin gedaan en toen waren ze wel gelukt.

Groeten Hennie de Groot

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties