Voorbij

Tuin stuk gespit plus knoflookHet tuinseizoen lijkt over. Het is het ook wel een beetje, de meeste groenten zijn geoogst, de meeste bloemen zakken langzaam onder de grond.

Toch is er altijd genoeg te doen; mesten, spitten, repareren, planning maken, vruchtwisselingsschema, knoflook planten, paadjes ophogen, compost maken en oude compost gebruiken, noem maar op.

We eten ondertussen al vooral uit de vriezer (bietjes doperwtjes, worteltjes, rode kool, knomkommer, koolrabi, paprika, noem maar op, maar af en toe ook van de tuin (spruiten, boerenkool, savooikool, prei, rucola, snijbiet).

Lepechinia salviae in novemberEn we slaan wel eens een dag over met naar de tuin gaan, vooral als het regent. Maar als het droog is toch nog even lekker naar buiten, want genoeg te doen, en lekker genieten van de buitenlucht. Er bloeit zo links en rechts nog wat (Phygelius, Lepechina (foto), Tulbaghia, Prunella Gruss aus Isernhagen, Salvia coccinea Forest Fire, etc., en daar zien we dan ook nog sporadisch een bij of hommel op.

Het wordt tijd om de planning voor 2013 te maken, daar binnenkort eens een begin mee maken; eerst tomaten uitzoeken, van alles wat, dan pepers, dan bloemen, etc. Alle soorten doe ik al netjes in een grote envelop, met zaaimoment erbij (Tomaten eerste week maart, etc.), en zo bwaar ik ze in de kast tot het zover is. Dan weet ik zeker dat als ik me niet meer kan beheerden, ik gelijk aan de slag kan, elk jaar te vroeg, ik weet het 🙂

Weeuwenteelt spitskool jonge plantDe knoflookjes komen al boven, niet goed te zien op de foto bovenaan, maar ze leven! En ze mogen ook niet groot worden, moeten juist klein en sterk de winter door. 3 rijen knoflook (2 rijen wit en 1 rij rode Sulmona). De weeuwenteelt bloemkool (Snowball A) en sptiskool doen het goed, klein maar dapper staan ze in de kas, wachtend tot de winter voorbij is (ze moet nog beginnen :-)), vanaf half – eind februari kunnen ze, als de zon de kas opwarmt, al goed gaan groeien en we kunnen ze dan (hopelijk) rond eind april eten.

Voor wie er interesse in heeft, vanavond ga ik de zadenlijst op de website zetten (in de menubalk bovenaan de pagina vind je dan de zadenlijst).

Abonneer
Laat het weten als er
guest

8 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Gonnie

Hallo Diana en Ruud,

Een geweldige web-site waar ik met veel plezier in lees.
Hier moet de tuin weer winter klaar gemaakt worden, dit jaar ga ik de mest ook voor de winter in de tuin doen.

Gr. Gonnie

ps. kan ik je via een mail-adres bereiken voor de bestelling en de Kosmo-kalender? De oude mail-adres werkt niet meer.

Christa (Elst)

hoi Diana, wat leuk: mijn bloemkooltjes voor de weeuwenteelt zien er precies zo uit als de jouwe! Bij ons op de tuin doet niemand dit geloof ik, want ik moest het uitleggen aan een doorgewinterde tuinier die me vertelde dat de bloemkoolplant nu al veel groter moet zijn… maar ik vertrouw beter op jou 🙂
Ik heb wel een vraag over de knoflook. Ik heb de teentjes (twee verschillende soorten) op twee plekken geplant, nu zo’n drie weken geleden. Maar ze komen niet op. En bij jou dus wel! Kan het nog, of moet ik vrezen dat ze opgevreten zijn en nieuwe planten? De st Jansuitjes heb ik op dezelfde dag geplant en die doen het prima.
groetjes, Christa

johan

Goedenavond
gebruik jij ook tabk in de kas als natuurlijke bestrijdingsmiddel?
en welke soort is het beste ?

Bozo

Ik ga komend seizoen testen doen om niet meer te spitten maar te mulchen.
Op het internet lees je daar heel veel goede resultaten over en het scheelt ook veel werk.
Als je leest hoe dat werkt is het eigenlijk best verklaarbaar dat spitten juist averechts werkt.
Sowieso tuinier ik op biologische wijze.
Ik laat wel weten wat de resultaten zijn.

Bozo

Diana, ik zit op veengrond, wellicht dat het daar beter op gaat.
Ik ga het gewoon proberen.
Lukt het niet dan is het pech, dan gewoon weer opnieuw beginnen op een andere manier.
Ik was van plan om de helft van ons perceel te spitten en de andere helft te mulchen.
Dan krijg je een mooi beeld hoe of dat werkt.
Wordt vervolgd!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties