Oude ik :-)

Zo, dat was een leuk experiment. Ik wilde eens wat moderner, wat groter en ronder lettertype. Maar toen was de database van de tomaten weg, en die van de paprika’s, en voor een deel die van de pepers.

En dus in dit korte tuindagboek helemaal niks over de tuin, want ik zit alweer 3 uur te zweten om te repareren wat ik zelf heb verziekt aan deze website. In dit geval gaat de regel ‘je hoeft het niet te kennen om het te kunnen’ dus niet op :-).

En dus de oude layout maar weer hersteld, met uitzondering van een andere foto. En daarmee was de tomatendatabase weer in orde, maar de paprikadatabase is een rommeltje, kan het niet meer zien bij het inloggen. En geen idee wat ik heb gedaan maar volgens mij is in ieder geval de informatie op de website wel weer te zien, en daar gaat het dan maar om.

Als er nog iets mis is, dan hoor ik het natuurlijk weer graag!!

Om dan toch nog maar aan iets nuttigs van dit tuindagboek-zonder-tuin te maken, nog 2 foto’s:

Peper Masquerade zaailing

Dit is een zaailing van de peper Masquerade, een vrolijk dwergplantje met rechtopstaande pepers die rijpen/kleuren van wit naar fel lilapaars en vervolgens via geel en oranje naar rood. Ruud noemt het altijd ‘kerstverlichting’ :-).

Nu de zaailingen een 3e en 4e blaadje hebben kun je al goed zijn dat de bladkleur niet egaal groen is. Dat geldt ook voor zaailingen van rassen als Tasmanian Black, Buena Mulatta, Pimienta da Neyde, Filius Blue en nog flink wat meer. Leuk! Bij sommige rassen blijft het blad zo donker gekleurd, bij andere rassen vervaagt die donkere kleur later en wordt het blad donkergroen, vaak dan nog wel met wat donkerder gekleurde stelen. Ik weet in ieder geval al voor een groot deel zeker dat ze soortecht is, als er een zaailing met groen blad tussen had gezeten had ik die er tussenuit gevist (om wellicht apart in een eigen pot verder op te kweken om later te zien wat het zou gaan worden).

En de 2e foto:

Zaailingen Erysimum

In het tuindagboek van 25 februari (dus 1 week geleden) liet ik een foto zien van de Erysimum Little Kiss Lilac, zaden net gekiemd, nog half verstopt tussen de perlietkorrels. Dit is een foto van vandaag, al flink gegroeid. Je kunt zien waar het raam is (rechts), niet alleen omdat het op de foto aan die kant ook lichter is, maar ook omdat de zaailingen duidelijk die kant op buigen. Nog niet heel lang en dun maar ook niet perse naar mijn zin, kan beter. En Erysimum is best redelijk winterhard. En daarom mogen deze zaailingen aan het einde van deze week al mee naar de tuin, om in de koude kas verder te groeien. Daar zullen de zaailingen veel meer licht krijgen. De weerberichten zijn heel gunstig (droog, met redelijk wat zon, in de nacht 5 of 6 graden, overdag wel 10 of 11. Lente genoeg voor deze zaailingen, zeker onder glas.

Als de Erysimum dan toch redelijk winterhard is, waarom dan niet gelijk in de kas gezaaid in plaats van in huis? Omdat Erysimum vaak pas in het 2e jaar bloeit maar dit ras erom bekend staat dat ze al in het eerste jaar bloeit. En daarom extra vroeg gezaaid en warm, eind februari dus al gekiemd, ze mag deze week mee naar de tuin. En dat alles bij elkaar maakt dat ik hoop dat ze op tijd is om deze zomer al te bloeien.

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

31 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Janneke

…..je hebt er niks aan, maar ik voel met je mee!
Alle succes gewenst,
Janneke.

Lex

Mist er niet een achtergrond? Of een kleurtje? Ik heb het gevoel dat het er eerst toch anders uitzag..
Lex

Angelique

Hoi Diana,

ik vind het zo wel fris zonder die zwarte kantlijnen. En mooie foto bovenin van al die prachtige tomaten!!

Tessa

Hoi Diana,
Erg vervelend als de boel ineens weg is! Hopelijk kom je er een beetje doorheen. Ik was trouwens erg blij verrast… Er zit een worteltje aan m.n citroengras 🙂 ben benieuwd of hij het gaat redden want de bovenkant van de stengel wordt bruin. We zien het wel en anders nog even langs de toko. Oh! En ik heb een zuurkoolpot gekregen voor m.n verjaardag :D! Nu de kool nog kweken

Tessa

Dank je! 🙂

Alex

Geen backup om terug te zetten? Scheelt een hoop uitzoekwerk lijkt me

Guus

Hallo Diana,

Als ik wat in een website die ik beheer verander, dan springt de letterkleur naar standaard en dat is wit. Op een witte achtergrond dus niet zichtbaar. Ik moet dus de tekst expliciet naar zwart veranderen om hem te kunnen zien. Is dat misschien bij jou de oplossing?

Groet,
Guus

Lex

Hoi Diana,

Ik heb misschien ook nog een mogelijke oplossing. Op een andere website van mij gebeurt iets soortgelijks. Als we een tekst plaatsen zijn de plaatjes standaard niet zichbaar. We moeten hem dan op “citaat” zetten als we de plaatjes zichtbaar willen krijgen

barbara brinkman

hallo Diana

wat me nou toch gebeurt is, daar moest ik ff om huilen. had ik de eerste zaadjes buiten staan in een primitief kasje, maar beschut tegen wind en met lekker veel zon. Zag ik smiddags dat de eerste kiemen al boven kwamen en ik helemaal blij dat het gelukt was.
Maar snachts heeft het flink gestormd de laatste dagen en gisterochtend stond ik op en je raad het al, “de kasjes waren omgewaaid”. Nou kan ik dus helemaal opnieuw beginnen. Nou ja het kan nog en ik weet dat het kan. Het waren maar worteltjes en radijsjes die opgekomen waren, misschien toch nog maar een paar dagen binnen houden dan.
Sorry ik moest mijn pijn ff kwijt.
groetjes barbara

Agnita

hoi Barbara,
misschien een tipje voor je, bij de action of xenos kun je goedkope boxen kopen in allerlei maten. Koop een zo doorzichtig mogelijke en zaag de bodem eruit: een perfecte kas voor radijsjes! Het deksel kun je erop doen als het koud is, eventueel met een baksteen verzwaren, maar kan ook op een kiertje open of er helemaal af. Jaren plezier. Succes
Agnita

Agnès

Jeetje, dat is een goeie tip! Ik gebruik zelf wel eens van die 2 liter melkflessen zonder bodem om de plantjes de eerste tijd te beschermen. Maar die bakken zijn makkelijker voor grotere stukken. Bedankt!

barbara brinkman

goh agnita
dat is een goede zeg, ik ben echt van de eigen middelen mogelijkheden. Zo hoed ik alle kleine drinkflesjes achter als de kinderen ze leeg gedronken hebben. even doorknippen of snijden. tuit op de kop erin en je hebt een heel goed koop plantenpotje van een redelijk goed voor maat. staat ook leuk op de vensterbank als je verschillende maten en uitvoeringen neemt. Die kasjes had ik gekregen van iemand die ze niet meer gebruikte, ik weet nu ook waarom. haha.

gr barbara

barbara brinkman

hallo Diana

Dat heb ik ook maar gedaan. met het risico dat ik het straks moet uitzoeken. maar dat geeft niks hoor, een leuke bezigheid nu het mooiere weer er weer aan komt. En dan ga ik van het weekend maar meteen op de volle grond zaaien. De tuin is voorbereid met vakken en rekken.
Ff een vraagje denk jij dat de doperwten en zonnebloemen al naar buiten kunnen(en dan bedoel ik de volle grond in) van het weekend. Of kan ik ze beter nog ff binnen houden in de koude slaapkamer.
Het zou wat ruimte geven voor andere zaailingen.

gr barbara

barbara brinkman

hallo Diana

mijn doperwten zijn al 5 cm groot, boven de grond. dus ik denk dat, dat wel goed komt.
dan gaan ze van het weekend mooi naar buiten. dan heb ik weer wat plek voor de zonnebloemen die dan nu nog ff binnen moeten blijven en dan kan ik nu de sperziebonen binnen gaan zaaien.
ik ben altijd weer blij dat ik nog even met jou kan overleggen wat kan en wat beter nog niet. zo een eerste keer moestuin is altijd even leren wat kan en wat nog niet.

gr barbara

karin

De database van de paprika is niet meer te vinden

opi Bernard

Nauw bij mij is jouw paprika site prima, alle soorten staan netjes links op de pagina. Erop klikken en de uitvoerige beschrijving + plaatjes verschijnen.

Bernard .M.

karin

Oja en de helft van de reactie is steeds weg

J. Kreule

Dag Diana, ik ben bezig met het schrijven van een artikel over moestuinieren. Heb je een mailadres of een telefoonnummer, zodat ik een en ander kan toelichten? Op de site kan ik niks vinden. Alvast dank en vriendelijke groet, Jeroen

Francoise

Hallo Diana en Ruud,
Op Zembla een uitzending over patentering van groentezaden door miljoenen bedrijven zoals Monsanto en Syngenta, net afgelopen op NPO 2!
Ze claimen soorten groenten, bv. paprika’s en broccoli, die ze vrij van universiteiten (ook van Wageningen) gekregen hebben.
Hoe denken jullie daar over?
Het lijkt me een slechte ontwikkeling.
Groet Francoise

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties