Oude ik :-)

Zo, dat was een leuk experiment. Ik wilde eens wat moderner, wat groter en ronder lettertype. Maar toen was de database van de tomaten weg, en die van de paprika’s, en voor een deel die van de pepers.

En dus in dit korte tuindagboek helemaal niks over de tuin, want ik zit alweer 3 uur te zweten om te repareren wat ik zelf heb verziekt aan deze website. In dit geval gaat de regel ‘je hoeft het niet te kennen om het te kunnen’ dus niet op :-).

En dus de oude layout maar weer hersteld, met uitzondering van een andere foto. En daarmee was de tomatendatabase weer in orde, maar de paprikadatabase is een rommeltje, kan het niet meer zien bij het inloggen. En geen idee wat ik heb gedaan maar volgens mij is in ieder geval de informatie op de website wel weer te zien, en daar gaat het dan maar om.

Als er nog iets mis is, dan hoor ik het natuurlijk weer graag!!

Om dan toch nog maar aan iets nuttigs van dit tuindagboek-zonder-tuin te maken, nog 2 foto’s:

Peper Masquerade zaailing

Dit is een zaailing van de peper Masquerade, een vrolijk dwergplantje met rechtopstaande pepers die rijpen/kleuren van wit naar fel lilapaars en vervolgens via geel en oranje naar rood. Ruud noemt het altijd ‘kerstverlichting’ :-).

Nu de zaailingen een 3e en 4e blaadje hebben kun je al goed zijn dat de bladkleur niet egaal groen is. Dat geldt ook voor zaailingen van rassen als Tasmanian Black, Buena Mulatta, Pimienta da Neyde, Filius Blue en nog flink wat meer. Leuk! Bij sommige rassen blijft het blad zo donker gekleurd, bij andere rassen vervaagt die donkere kleur later en wordt het blad donkergroen, vaak dan nog wel met wat donkerder gekleurde stelen. Ik weet in ieder geval al voor een groot deel zeker dat ze soortecht is, als er een zaailing met groen blad tussen had gezeten had ik die er tussenuit gevist (om wellicht apart in een eigen pot verder op te kweken om later te zien wat het zou gaan worden).

En de 2e foto:

Zaailingen Erysimum

In het tuindagboek van 25 februari (dus 1 week geleden) liet ik een foto zien van de Erysimum Little Kiss Lilac, zaden net gekiemd, nog half verstopt tussen de perlietkorrels. Dit is een foto van vandaag, al flink gegroeid. Je kunt zien waar het raam is (rechts), niet alleen omdat het op de foto aan die kant ook lichter is, maar ook omdat de zaailingen duidelijk die kant op buigen. Nog niet heel lang en dun maar ook niet perse naar mijn zin, kan beter. En Erysimum is best redelijk winterhard. En daarom mogen deze zaailingen aan het einde van deze week al mee naar de tuin, om in de koude kas verder te groeien. Daar zullen de zaailingen veel meer licht krijgen. De weerberichten zijn heel gunstig (droog, met redelijk wat zon, in de nacht 5 of 6 graden, overdag wel 10 of 11. Lente genoeg voor deze zaailingen, zeker onder glas.

Als de Erysimum dan toch redelijk winterhard is, waarom dan niet gelijk in de kas gezaaid in plaats van in huis? Omdat Erysimum vaak pas in het 2e jaar bloeit maar dit ras erom bekend staat dat ze al in het eerste jaar bloeit. En daarom extra vroeg gezaaid en warm, eind februari dus al gekiemd, ze mag deze week mee naar de tuin. En dat alles bij elkaar maakt dat ik hoop dat ze op tijd is om deze zomer al te bloeien.

 

31 reacties op Oude ik :-)

Janneke 2 maart 2015 om 12:31

…..je hebt er niks aan, maar ik voel met je mee!
Alle succes gewenst,
Janneke.

Diana 2 maart 2015 om 17:06

Dankjewel, wensen helpen altijd!
Diana

Lex 2 maart 2015 om 15:07

Mist er niet een achtergrond? Of een kleurtje? Ik heb het gevoel dat het er eerst toch anders uitzag..
Lex

Diana 2 maart 2015 om 17:15

Hallo Lex,

ik heb beide zwarte kantlijnen wit gemaakt, en een andere foto geplaatst, dat is eigenlijk alles :-).

groetjes,
Diana

Angelique 3 maart 2015 om 10:41

Hoi Diana,

ik vind het zo wel fris zonder die zwarte kantlijnen. En mooie foto bovenin van al die prachtige tomaten!!

Tessa 2 maart 2015 om 19:35

Hoi Diana,
Erg vervelend als de boel ineens weg is! Hopelijk kom je er een beetje doorheen. Ik was trouwens erg blij verrast… Er zit een worteltje aan m.n citroengras 🙂 ben benieuwd of hij het gaat redden want de bovenkant van de stengel wordt bruin. We zien het wel en anders nog even langs de toko. Oh! En ik heb een zuurkoolpot gekregen voor m.n verjaardag :D! Nu de kool nog kweken

Diana 2 maart 2015 om 20:30

Hallo Tessa,

Gefeliciteerd! Ik hoop ook dat ze het gaat redden. het is niet zo erg als ze bovenin wat bruin wordt, als de onderkant maar groen blijft en als je maar het idee hebt dat niet de hele bovenkant verdord maar dat onder het bruine buitenlaagje frisgroen nieuw blad zich aan het ontwikkelen is, vaak zie je dat doordat in het midden van het steeltje je een groene spriet langzaam boven het dorre bruin uit ziet komen. Maar het gaat ook wel eens mis hoor, ik heb hier zelf toch ook nog 3 citroenstengels weg moeten gooien die afstierven. Ik heb zelf ook nog een paar nieuwe stengels in het water gezet, en dar zie ik ook alweer een begin van een worteltje komen.

Succes ermee!!
Diana

Alex 2 maart 2015 om 21:40

Geen backup om terug te zetten? Scheelt een hoop uitzoekwerk lijkt me

Diana 3 maart 2015 om 08:44

Hallo Alex,

Als het goed is wordt er wel wekelijks een back-up gemaakt, maar dat is niet nodig. Want het is er wel, het kan alleen in een andere layout niet worden getoond.
Ik heb de databases gemaakt in ‘Custom Post Type’, en daar gaat iets fout. Ik kan in mijn administratie elke pagina in de database openen en daar staat de informatie gewoon nog steeds. Maar als ik overschakel op een andere layout, dan is de tekst (die ik maak in de extra velden) niet op de website te zien.
Abacadabra……. 🙂
Diana

Guus 3 maart 2015 om 17:16

Hallo Diana,

Als ik wat in een website die ik beheer verander, dan springt de letterkleur naar standaard en dat is wit. Op een witte achtergrond dus niet zichtbaar. Ik moet dus de tekst expliciet naar zwart veranderen om hem te kunnen zien. Is dat misschien bij jou de oplossing?

Groet,
Guus

Lex 3 maart 2015 om 18:44

Hoi Diana,

Ik heb misschien ook nog een mogelijke oplossing. Op een andere website van mij gebeurt iets soortgelijks. Als we een tekst plaatsen zijn de plaatjes standaard niet zichbaar. We moeten hem dan op “citaat” zetten als we de plaatjes zichtbaar willen krijgen

Diana 4 maart 2015 om 10:42

Hallo Lex,

Dankjewel voor de tip. Dat is het hier niet, hier is het juist andersom, wel foto’s maar geen tekst.
Maar ik zal het onthouden, het kan zomaar hier ook eens zo gaan. En zo hoor ik toch ondertussen redelijk vaak dat er meer mensen wel eens wat problemen hebben met het beheren van een website (en dat is dan in ieder geval een troost voor mij :-)).

groetjes,
Diana

barbara brinkman 3 maart 2015 om 08:51

hallo Diana

wat me nou toch gebeurt is, daar moest ik ff om huilen. had ik de eerste zaadjes buiten staan in een primitief kasje, maar beschut tegen wind en met lekker veel zon. Zag ik smiddags dat de eerste kiemen al boven kwamen en ik helemaal blij dat het gelukt was.
Maar snachts heeft het flink gestormd de laatste dagen en gisterochtend stond ik op en je raad het al, “de kasjes waren omgewaaid”. Nou kan ik dus helemaal opnieuw beginnen. Nou ja het kan nog en ik weet dat het kan. Het waren maar worteltjes en radijsjes die opgekomen waren, misschien toch nog maar een paar dagen binnen houden dan.
Sorry ik moest mijn pijn ff kwijt.
groetjes barbara

Agnita 3 maart 2015 om 09:19

hoi Barbara,
misschien een tipje voor je, bij de action of xenos kun je goedkope boxen kopen in allerlei maten. Koop een zo doorzichtig mogelijke en zaag de bodem eruit: een perfecte kas voor radijsjes! Het deksel kun je erop doen als het koud is, eventueel met een baksteen verzwaren, maar kan ook op een kiertje open of er helemaal af. Jaren plezier. Succes
Agnita

Agnès 3 maart 2015 om 10:18

Jeetje, dat is een goeie tip! Ik gebruik zelf wel eens van die 2 liter melkflessen zonder bodem om de plantjes de eerste tijd te beschermen. Maar die bakken zijn makkelijker voor grotere stukken. Bedankt!

barbara brinkman 3 maart 2015 om 12:19

goh agnita
dat is een goede zeg, ik ben echt van de eigen middelen mogelijkheden. Zo hoed ik alle kleine drinkflesjes achter als de kinderen ze leeg gedronken hebben. even doorknippen of snijden. tuit op de kop erin en je hebt een heel goed koop plantenpotje van een redelijk goed voor maat. staat ook leuk op de vensterbank als je verschillende maten en uitvoeringen neemt. Die kasjes had ik gekregen van iemand die ze niet meer gebruikte, ik weet nu ook waarom. haha.

gr barbara

Diana 3 maart 2015 om 14:46

Hallo Barbara,

Dat is jammer!
Het is iedereen wel eens gebeurd, of het dan om het instorten van een bouwsel, een storm, het opvreten van alle zaaisels, verkeerde potgrond met de dood van zaailingen als gevolg, een hagelbui, of wat dan ook gaat. Ik kan niet anders zeggen dat ik ook gewoon dat soort dingen wel eens heb en heb gehad. Helaas niets anders aan te doen dan alles weer oprapen en overnieuw beginnen.
Ik denk wel echt dat je worteltjes en radijsjes het beste in de volle grond kunt zaaien, ze zijn niet erg geschikt om voor te zaaien. Lees vooral even de pagina’s over deze beide groenten, daar vind je dat soort informatie. En omdat je radijs en worteltjes toch eigenlijk niet voor kunt zaaien is er nog wel redding; verzamel alle grond, maak een stukje vollegrond los en maak er een zaaigeul in, en zaai dan de opgeraapte grond gewoon in het geultje. De kans is echt heel erg groot dat nog een deel van de radijsjes en worteltjes opkomen, helaas dan wel gemengd, maar liever gemengd dan niets, denk ik dan. En gelijk op de juiste plaats, waar ze tot de oogst kunnen blijven staan.

groetjes,
Diana

barbara brinkman 4 maart 2015 om 09:49

hallo Diana

Dat heb ik ook maar gedaan. met het risico dat ik het straks moet uitzoeken. maar dat geeft niks hoor, een leuke bezigheid nu het mooiere weer er weer aan komt. En dan ga ik van het weekend maar meteen op de volle grond zaaien. De tuin is voorbereid met vakken en rekken.
Ff een vraagje denk jij dat de doperwten en zonnebloemen al naar buiten kunnen(en dan bedoel ik de volle grond in) van het weekend. Of kan ik ze beter nog ff binnen houden in de koude slaapkamer.
Het zou wat ruimte geven voor andere zaailingen.

gr barbara

Diana 4 maart 2015 om 10:38

Hallo Barbara,

Voor zonnebloemen is het nog erg vroeg om al buiten te zetten, die ga ik zelf pas over een week of 2 zaaien.
Doperwten kunnen prima tegen kou en mogen dus zeker naar buiten. Pas bij het planten wel op voor bijvoorbeeld duiven, die vinden de jonge zaailingen erg lekker en er is nu nog niet veel te eten voor ze, dus extra aantrekkelijk. Bescherm de zaailingen dus goed (met gaas, vliesdoek of wat dan ook).

groetjes,
Diana

barbara brinkman 4 maart 2015 om 14:42

hallo Diana

mijn doperwten zijn al 5 cm groot, boven de grond. dus ik denk dat, dat wel goed komt.
dan gaan ze van het weekend mooi naar buiten. dan heb ik weer wat plek voor de zonnebloemen die dan nu nog ff binnen moeten blijven en dan kan ik nu de sperziebonen binnen gaan zaaien.
ik ben altijd weer blij dat ik nog even met jou kan overleggen wat kan en wat beter nog niet. zo een eerste keer moestuin is altijd even leren wat kan en wat nog niet.

gr barbara

karin 3 maart 2015 om 12:17

De database van de paprika is niet meer te vinden

Diana 3 maart 2015 om 14:51

Hallo Karin,

Dankjewel voor de melding.
Maar zoals ik in het stukje en reacties al aangaf heb ik gisteren de oude layout hersteld en het probleem met de paprikadatabase opgelost, dus die doet het sinds gistermiddag weer hoor, in ieder geval doet ze het hier goed. Misschien wil je het zelf ook nog even checken: https://mooiemoestuin.nl/database/paprika/
Als het bij meerdere mensen nog steeds mis gaat met de database, dan hoor ik het heel graag!

Diana

opi Bernard 3 maart 2015 om 20:19

Nauw bij mij is jouw paprika site prima, alle soorten staan netjes links op de pagina. Erop klikken en de uitvoerige beschrijving + plaatjes verschijnen.

Bernard .M.

Diana 4 maart 2015 om 10:39

Hallo Bernard,
Dankjewel voor je reactie, fijn dat je de databases zonder problemen kunt zien!
Diana

karin 3 maart 2015 om 12:18

Oja en de helft van de reactie is steeds weg

Diana 3 maart 2015 om 14:54

Hallo Karin,

ik hoor wel eens van mensen dat een deel van een reactie niet is geplaatst en ze eronder in een volgende reactie de rest moesten plakken. Maar dat is, voor zover ik weet, bij misschien 1 op de 100 reacties. Mochten er meer mensen problemen mee hebben, dan hoor ik het weer graag. Al moet ik dar wel ook bij vertellen dat ik het verder niet op kan lossen, dit is het programma dat ik gebruik en ik kan daar (denk ik) niets in veranderen (en als dat wel kan, dan kan ik het zelf in ieder geval zeker niet – niet de tijd maar heel zeker vooral ook niet de kennis :-).

groetjes,
Diana

J. Kreule 4 maart 2015 om 12:29

Dag Diana, ik ben bezig met het schrijven van een artikel over moestuinieren. Heb je een mailadres of een telefoonnummer, zodat ik een en ander kan toelichten? Op de site kan ik niks vinden. Alvast dank en vriendelijke groet, Jeroen

Francoise 4 maart 2015 om 21:13

Hallo Diana en Ruud,
Op Zembla een uitzending over patentering van groentezaden door miljoenen bedrijven zoals Monsanto en Syngenta, net afgelopen op NPO 2!
Ze claimen soorten groenten, bv. paprika’s en broccoli, die ze vrij van universiteiten (ook van Wageningen) gekregen hebben.
Hoe denken jullie daar over?
Het lijkt me een slechte ontwikkeling.
Groet Francoise

Diana 5 maart 2015 om 16:47

Hallo Francoise,

Dit is al wel jaren aan de gang, grote multinationals willen heel graag de controle en macht, om geen enkele andere reden dan geld.
Op internet kun je op meerdere website een petitie tekenen tegen de toenemende macht van Monsanto, Syngenta, etc..
(google daarvoor even op “Monsanto petitie”).

groetjes,
Diana


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties Do NOT follow this link or you will be banned from the site!