Nieuwe ik

Nou ja, ik niet. Maar de layout op de website wel. Zoals een ander kleurtje in mijn haar, zo is het ook wel eens leuk om de website wat op te frissen. Jammer is dan wel dat ik een digibeet ben. Dus als iemand iets niet handig vindt, of iets mist, of wat dan ook, dan hoor ik het heel graag. Ik vrees dat ik zelf niets aan de layout kan veranderen, ik kan alleen natuurlijk wel weer een ander thema kiezen en op die manier de layout veranderen. En in het ergste geval ga ik weer terug naar mijn oude ik (nou ja, ik niet maar mijn website dus :-)).

Vandaag naar de tuin geweest, was een hele week geleden (want druk gehad en er is veel regen gevallen). Toch viel het nu in ieder geval wel mee met de nattigheid. Eerste werk was de kas in, want 7 dagen niet op de tuin, terwijl er zaaisels en zaailingen in de kas staan. Is dat wel goed gegaan? Jawel hoor, al waren alle zaaisels en zaailingen nu wel dorstig. En de zaailingen al weer gegroeid:

Kapucijner zaailingen 28-02-15

De kapucijners zijn in die ene week van afwezigheid zeker 10 centimeter gegroeid en mogen dus deze week worden uitgeplant. Maar wel oppassen voor de duiven. En dus planten we ze bij het hekwerk uit maar gaat er daarna voor de eerstvolgende weken nog wel een stuk gaas voor om ze te beschermen. Als ze eenmaal zo’n 30-35 centimeter groot zijn, zijn ze veilig, en gaan ze ook al klimmen.

Prei zaden kiemen

Ook gegroeid, en meer gekiemd; prei. Altijd grappig, ze komen als lusjes de grond uit. En strekken zich dan en komen langzaam overeind, soms nog met zwart zaadhoedje op hun hoofd (tot ze sterk genoeg zijn om dat van zich af te gooien).

Deze zaailingen mogen nog een paar weken in de kas blijven, in hun zaaibak. En als ze dan voldoende wortels hebben (die ik door de half doorzichtige bak dan kan zien) mogen ze de tuin in, wat plukjes zaailingen bij elkaar. En dan zijn de zaailingen hopelijk in mei/juni zo groot dat ik ze stuk voor stuk uit de grond kan halen, af kan spoelen en per prei uit kan planten (of zoals ik op de pagina over prei ook zeg, ‘prei plant je niet, prei zet je in een gat’. Maar dat duurt dus nog even.

Ook altijd heel blij mee; Anthriscus sylvestris Ravenswing kiemt:

Anthriscus Ravenswing kiemt

Begin januari gezaaid, in de koude kas. In vorst en donkere dagen. Je kunt het zien aan het perliet, is wat groen uitgeslagen door de zure omstandigheden en weinig licht. Altijd bijzonder dat er planten zijn waarvan de zaden niet kiemen zonder echte koudeperiode. En dat zijn er best veel, soorten als Astrantia, Brave Hendrik, Polygonum oriëntale, Aconitum, allemaal soorten die echt heel graag in de grond eerst winter willen voelen en pas kiemen als het na de winter lente wordt, met langer licht en meer warmte in de grond. Alles heeft zijn eigen tijd. Want het oesterblad dat ik op dezelfde dag en in dezelfde omstandigheden zaaide kiemt nog niet. Maar maart gaat pas beginnen, ze heeft nog tijd genoeg.

Aardbeienplant gaat weer groeien

Buiten begint ook de lente langzaam te komen. Vanmorgen mooi weer en veel vogeltjes die aan het zingen zijn (vandaag het winterkoninkje eindelijk weer gehoord – wat een herrie kan zo’n piepklein vogeltje toch maken). De nestkasten zijn schoon, gecontroleerd en weer opgehangen, en kunnen dus weer voor een nestje worden gebruikt.

En de aardbeistekken van vorig jaar doen het prima. groot genoeg, winter prima overleefd en als je goed kijkt zie je dat er in het hart het eerste nieuwe blad wordt gemaakt.

We moeten nog steeds 1 stukje spitten, vandaag geen tijd gehad (want potgrond en zand gehaald, sjalotten geplant en aardperen in een speciekuip geplant, nog wat gesnoeid, water gegeven en potten versjouwd – een dag in de tuin is zo voorbij :-)).

Wellicht dinsdag, want het moet wel echt nog even gebeuren (niet voor het spitten zelf maar er zit enorm veel winde in, te herkennen aan dikke spierwitte wortels, en die wil ik er heel graag nog uithebben voor er stro op mag, anders hebben we er komende zomer heel veel werk aan.

Volgende tuindagboek iets over stro. Want er zijn al wat dingen die me opvallen. Dinsdag eens wat foto’s maken. En spitten dus, dinsdag echt, eindelijk.

p.s: pagina citroengras is zover klaar. pagina zoete aardappel is zover klaar (worden beiden dit jaar nog aangevuld met ervaringen en foto’s). En weer een aantal recepten geplaatst. Ik blijk nog nooit een pagina over de teelt van pruimen te hebben geschreven, pagina alvast aangemaakt, met 2 recepten en ik hoop binnenkort tijd te hebben de pagina zelf eens schrijven.

 

28 reacties op Nieuwe ik

Janneke 28 februari 2015 om 23:55

…..wat leuk, ziet er fris uit, als een nieuwe lente.
Ik hoop zo dat mijn Anthriscus óók op komt!

Groet, Janneke

Diana 1 maart 2015 om 09:38

Hallo Janneke,

Dankjewel!
Vorige week hier nog niets te zien bij de Anthriscus, en gisteren dus ineens wel. Waarschijnlijk met dank aan de zon (die niet heel vaak heeft geschenen afgelopen week, maar als ze scheen wel al sterk is en de kas vast flink heeft opgewarmd). Mocht je de Anthriscus buiten of in de koelkast hebben staan, dan is het nu dus in ieder geval een mooie tijd om de zaaisels in een warme kamer in de zon te gaan zetten. En mocht je haar ook in een koude kas hebben staan, dan zal het vast niet lang meer duren en hoop ik dat ze bij jou nu ook snel kiemt!

groetjes,
Diana

Frank van Noord 1 maart 2015 om 07:45

Zeer mooie website! Maar de inhoud, vakkundig, praktisch maar vooral inspirerend blijft voor mij het belangrijkste. Blijf er a.u.b. mee doorgaan. Ik lees het altijd met veel plezier!
Frank

Diana 1 maart 2015 om 09:38

Hallo Frank,
Dankjewel voor je aardige woorden!
Diana

wia bonte 1 maart 2015 om 11:46

Hallo Diana

Enthousiast gemaakt door jou had ik twee soorten zoete aardappelen te spruiten gezet. En wat was ik blij met jouw teeltbeschrijving en de foto’s hiervan. Want vanochtend zag ik bij de ene aardappel hele kleine blaadjes in het water hangen, i.p.v. worteltjes. Ook op de kop in het water gezet dus. Terwijl ik zo had staan turen wat boven- of onderkant zou zijn. Wat een geruststelling dat het dan toch goedkomt.

De aardappelen heb ik klem gezet met kleine reepjes piepschuim. Want prikkers is bij mij geen optie. Van Gerbera’s met een ijzerdraad erdoor word ik ook zo droevig. Maar zodra ik hyacintenvaasjes zie ga ik die gebruiken.

Groetjes,
Wia

Diana 2 maart 2015 om 08:58

Hallo Wia,

Leuk dat je ook zoete aardappelen op water hebt gezet :-)!
En ik maak ook nog dezelfde fout hoor, soms is het enorm lastig om te zien wat onder- en bovenkant is. Uiteindelijk komt het ook nog wel goed, zoals wanneer je een tulpenbol ondersteboven hebt geplant, op een gegeven moment komt ze boven, het duurt alleen langer en het kost veel energie. ik zal er ook nog even bijschrijven dat het niet altijd lukt, hier spruiten uiteindelijk gemiddeld 3 van de 5 zoete aardappelen, de andere 2 zijn hier gaan rotten en verschrompelen. En vorig jaar was dat ook zo.

Piepschuim is een prima optie. Ik heb nu tussen oude glazen even gezocht en een oud wijnglas en een oud cognacglas gevonden waar de zoete aardappel net op blijft hangen (omdat ze verschillend van vorm en grootte zijn was het even passen welke aardappel in wel glas blijft hangen (steken), en dus nu zo even opgelost (tot ik tijd heb voor de kringloopwinkel :-)). Nee, de prikkers zijn ook niet fijn, maar zo volgende ik in het eerste jaar maar alle filmpjes en informatie van internet. En zo komen we vanzelf gezamenlijk op betere oplossingen, handig!

groetjes,
Diana

Rian 9 maart 2015 om 14:45

Hoi Diana,

Hier heb ik per ongeluk een zoete aardappel zo lang laten liggen dat ie spontaan is gaan spruiten. Leuk om jouw stukje te zien, ik zal hem dan maar gauw in het water zetten 🙂
Nou vroeg ik me nog even af: hoe groot zou die pot moeten zijn voor 1 aardappel? Zou 10-12 liter groot genoeg zijn of moet ik nog even naar de Action?

Groetjes
Rian

Diana 10 maart 2015 om 01:45

Hallo Rian,
Leuk!! En dat zomaar vanzelf!
Ik zou zelf een wat grotere maat gebruiken, eerder 20 liter of misschien zelfs nog wat groter.
Bij de Action hebben ze leuke plastic potten voor een leuke prijs in dat soort maten.
Maar anders zou een grote boodschappentas van raffia die je vaak voor 1 of 2 euro bij supermarkten kunt kopen ook prima zijn. Je zult dan alleen een paar gaatjes in de bodem moeten maken om te zorgen voor een goede afwatering.

Succes met de verdere opkweek!!
Diana

Edwin 1 maart 2015 om 12:31

Hoi Diana,
Ik merk dat bij de database tomaat nu alleen nog maar foto’s te zien zijn van de tomaten soorten. Ik zie geen nadere informatie meer over de soorten, dat stond er vroeger wel bij. Heb je dat bewust weggelaten? Ik vond het wel altijd heel handige informatie.

Groetjes
Edwin

Diana 2 maart 2015 om 09:06

Hallo Edwin,

Dankjewel voor de melding!!
Ondertussen krijg al meer meldingen daarover. Begrijpen doe ik het niet, geen idee waarom de informatie niet mee wil naar de nieuwe layout.
Jammer, ik vind de kleuren en het lettertype (wat groter) heel fijn. Als ik inlog en mijn database per soort open is wel alle informatie blijven staan. Het is dus niet weg, maar het is niet meer zichtbaar. Maar ik zou niet weten hoe dat te veranderen.
En als er geen database meer zou zijn, met al het werk maar ook plezier dat daaraan verbonden was, dat zou nog heel veel ‘jammerder’ zijn.

En dus alles maar weer overgeschakeld naar de oude layout, wel nog de foto en kleur van zijkanten veranderd, dus het is nu een beetje oud en een beetje nieuw.
Maar de database van tomaten doet het in ieder geval weer, die van de paprika niet, daar ga ik vandaag naar zoeken, wat daar mis mee is.

In ieder geval bedankt voor het meedenken!!
Diana

Guus 1 maart 2015 om 15:36

Hallo Diana,

Erg leuk om iedere keer te lezen hoe ver jij bent met de zaaisels en dat met die van mij te vergelijken. Het paprika- en auberginezaad uit jouw collectie kiemde uitstekend. De plantjes staan er prachtig bij. Voorgezaaid in trays en boven de radiator gehad voor een mooie kiemtemperatuur. Vandaag de tomaten gezaaid. Ook in trays. Staan in de vensterbank op het zuiden.
Ik heb al een paar keer geprobeerd in de paprika database te kijken, maar krijg een foutmelding. Zo te zien verwijst de hyperlink naar een testpagina zie: https://mooiemoestuin.nl/database/testpagina-paprika/. Daardoor komt er een foutmelding. Is daar wat aan te doen?

Groet,
Guus

Diana 2 maart 2015 om 09:10

Hallo Guus,

Leuk om te horen dat de zaden goed zijn gekiemd!
En ook jij dankjewel voor de melding!!
Ondertussen krijg al meer meldingen over de databases. Ik ben alweer overgeschakeld naar de oude layout, met een kleine aapassingen.
En ik ga zo gelijk op zoek naar de fout in de paprikadatabase, want de tomatendatabase doet het weer, maar die van de paprika dus niet.

In ieder geval bedankt voor je melding!!
Diana

Linda 1 maart 2015 om 16:30

Mooie en inderdaad fris als een nieuwe lente. Vroeg me trouwens af of ik me ook kan “abonneren” op nieuwe posts? Kijk ik er misschien overheen?

Diana 2 maart 2015 om 09:14

Hallo Linda,

Ja, mooi en fris…… maar ook alweer weggehaald :-).
Helaas problemen met de databases.
Maar als je op het tuindagboek klikt zie je rechts bovenin het oranje tekentje van de rss-feed en kun je je abonneren.

groetjes,
Diana

Linda 1 maart 2015 om 16:47

Diana, ik ben je stukje over boerenkool aan het lezen en nu vraag ik mij iets af. Je schrijft dat je boerenkool ook als nateelt op de plek van bijv. knoflook en worteltjes kunt zetten, maar hoe zit het dan met de vruchtwisseling. Als ik namelijk het vak van de knollen gebruik voor nateelt boerenkool dan komt over 2 jaar de kool in het vak van de knollen waar ik dus ook boerenkool heb gezet. Moet daar niet minimaal 4 jaar tussen zitten? Groet Linda

Diana 2 maart 2015 om 09:27

Hallo Linda,

Ja, daarom is een vruchtwisseling ook zo lastig en kan eigenlijk niemand anders die voor iemand maken. Wij hebben 13 vakken en dus heb ik wat meer ruimte en mogelijkheden om te wisselen (ik heb 2 vakken en een verhoogde bak voor kool beschikbaar, en 3 vakken voor wortelgewassen). Het hangt allemaal af van hoe je de vakken die je hebt, hebt verdeeld en hoe je je vruchtwisseling hebt ingedeeld. Er ‘moet’ inderdaad 4 jaar tussen de teelt van dezelfde groenten zitten. mar zo af en toe lukt dat zelfs hier met 13 vakken niet. Is ook niet erg, dan is niet alles verloren, maar er is extra voorzichtigheid geboden met koolsoorten, aardappelen, tomaten, uien. En uiteindelijk heeft die extra voorzichtigheid te maken met ziekten. Dat is dus het allerbelangrijkste; is er een ziekte of plaag in een gewas geweest, dan zeker de vruchtwisseling aanhouden. Maar ik heb hier wel eens 2 jaar na kerngezonde bonen weer bonen geteeld ging prima, maar moet je alleen gewoon niet te vaak doen.

Ik weet niet hoe groot je tuin is, hoeveel vakken je hebt en wat je vruchtwisselingsschema is, maar dan zou je kunnen overwegen boerenkool toch gewoon als hoofdteelt aan te houden.

groetjes,
Diana

Trudy 1 maart 2015 om 18:43

Hoi Diana

Zijn hier ook volop aan de zaai,ik werk o.a als vrijwilliger op “onze”stadsakker,en kreeg daar zaad mee om thuis voor te zaaien o.a Nigella en Bolderik,nu lees ik overal dat je dat niet moet verspenen vanwege de wortel,hoe zaai je dit dan het beste(wil graag grote hoeveelheden zaaien).Ik dacht dat weet Diana vast wel… ;-)!

MvG Trudy

Diana 2 maart 2015 om 09:34

Hallo Trudy,

gewassen (of het nu groenten of bloemen of kruiden zijn) met een lange penwortel hebben een hekel aan verspenen, die ene lange wortel is veel sneller beschadigd dan een kluwen van worteltjes. Voorbeelden zijn dille, Eschscholzia, courgette. Je kunt daarop inspelen door dan inderdaad niet te verspenen maar in grotere potjes te zaaien waar de zaailingen in mogen blijven tot het moment van uitplanten. Of wat later en gelijk in de volle grond te zaaien. Nigella zaai ik altijd gewoon per 6 of 7 zaden voor in een 9 centimeter potje, en ik plant gewoon het hele kluitje uit in april, dat gaat prima. Met Agrostemma (Bolderik) heb ik geen ervaring.

Ik hoop dat je er in ieder geval zo verder mee kunt!
Diana

Anneke 2 maart 2015 om 11:39

Hallo Diana en Trudy,

wat de bolderik betreft: die heb ik vorig jaar gezaaid en na opkomst in grotere potjes gezet. Het resultaat was goed. Ook veel plantjes weggegeven en geen problemen gehoord. Gewoon doen dus!

succes,
Anneke

Kim 1 maart 2015 om 21:09

Ziet er goed uit je blog! Ik lees met veel interesse je stukjes.
De zaadjes die ik van jou heb gekregen, 2 weken terug, doen het goed, de paprika en 1 tomaatsoort komt al op! En de dahlia’s gaan ook als een speer. Erg blij mee.

Groet! Kim

Diana 2 maart 2015 om 09:37

Hallo Kim,

Leuk om te horen!
Ik ga hier over 2 weken de Dahlia’s zaaien, en ik staar al elke dag 10 minuten naar de tomatenzaaisels maar hier nog niets.
Misschien vandaag, zo vol in de zon wordt het achter het raam lekker warm.

Veel plezier met de verdere opkweek!!
Diana

Natascha 2 maart 2015 om 14:28

Hoi Diana,
Vorig jaar een grote moestuin gestart en heel veel geleerd van jouw website. Dank je wel voor alle info! Ook hing jouw groentezaaikalender uitvergroot en op een prominente plaats in onze keuken. Belde er iemand om langs te komen, dan werd eerst die kalender geraadpleegd of ik tijd had 🙂
Plaats je ook dit jaar weer een kalender op jouw website?
Hartelijke groeten,
Natascha

Diana 2 maart 2015 om 17:11

Hallo Natascha,

De groentezaaikalender is niet voor 1 jaar maar voor elk jaar te gebruiken (zie hier: https://mooiemoestuin.nl/moestuin/groentezaaikalender/
Maar misschien bedoelde je iets anders dan deze zaaikalender; de planning of de kosmoskalender?
Met de kosmoskalender ben ik gestopt, na 7 jaar uitproberen ben ik tot de conclusie gekomen dat er zeker waarheden in zitten (zeker in het gedeelte over stijgende en dalende maanbaan) maar dat het mij niet heel veel meerwaarde heeft gegeven maar wel een aantal beperkingen (in zaaitijd, etc.). Dus ik heb geen kosmosagenda meer gekocht (en dus ook geen kosmoskalender kunnen maken).

groetjes,
Diana

Natascha 4 maart 2015 om 09:51

Hoi Diana,

Dank je wel voor je reactie. Ja, ik bedoelde de kosmoskalender 😉
Ik begrijp je overwegingen volkomen.
Succes met je moestuin. De komende jaren zal ik nog veel te vinden zijn op je website om te lezen en te leren. Dank je wel voor alle moeite en vele werk aan je website.

Hartelijke groeten,
Natascha

Trudy 2 maart 2015 om 15:06

Hoi Diana en Anneke

Thanks for advice… leuk om elkaar wegwijs te maken en zo door ervaringen van anderen te leren!,ik ga ze zeker meteen in grotere potjes zaaien,en dan maar weer heel veel liefde geven… 😉

Groetjes Trudy

Margriet 4 maart 2015 om 13:16

Hallo Diana

Erg leuk om telkens je verhalen te lezen. Inspirerend! Wij hebben niet zo’n hele grote tuin, maar wel ruimte genoeg voor onze muurkas van kleine 4 meter lang bij ca 1.25 m diep. Vorig jaar groot succes met tomaten, komkommers, snackkomkommers. De paprika’s waren helaas niet zo’n groot succes. Het jaar daarvoor een aubergineplant gekocht die het geweldig deed, vorig jaar eigen zaaisels, maar geen succes. Dit jaar proberen we het gewoon opnieuw.
Verder heeft mijn man 2 grote vierkante bakken (een soort meter moestuin) voor wat boontjes enz. en een nog extra hoge bakken voor sla, kruiden en bosuitjes etc Graag hadden we ruimte genoeg gehad voor ook wat aardappelen, maar ja, de kinderen willen ook lekker spelen, en we hebben ook nog kippetjes. Ik lees hier en daar dat mensen ook wel eens in grote bloembakken aardappels telen. Heb jij daar ervaring mee? Hoe diep moet de bak dan tenminste zijn?
Bedankt voor al je leuke verhalen en informatie!
Margriet

Diana 4 maart 2015 om 16:20

Hallo Margriet,

Ach, hier gaat ook altijd wel iets goed en iets fout, dat schuilt nu eenmaal in het tuinieren, we leren er mee leven :-).
Aardappelen telen in potten gaat prima, kan ook in bakken, tassen, zakken, autobanden, wat dan ook. Als je op youtube zoekt vind je heel veel filmpjes van mensen die aardappelen in potten telen (en je ziet dan ook gelijk hoe diep ze ze poten, hoeveel per pot, hoe groot de oogst is, etc.. Ik heb dat hier ook uitgelegd: https://mooiemoestuin.nl/tuinieren-overig/tuinieren-in-potten/groenten-in-potten/ (onderaan de pagina, bij wortelgewassen – Aardappelen), en daar vind je ook gelijk de link naar youtube.

In ieder geval zeker de moeite waard om eens te proberen!
En niets zo lekker als verse aardappeltjes uit eigen tuin!
Succes ermee!
Diana


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties Do NOT follow this link or you will be banned from the site!