Ook nog even…

Had ik al verteld dat ik de laatste paar weken door Chantal Quak ben gebeld? Voor een klein verhaaltje over moestuinieren in haar radioprogramma van Radio Rijnmond. Chantal is vorige maand begonnen met een eigen moestuin en vertelt op de radio daarover (en vraagt dan aan mij wanneer je kunt spitten, of wanneer er paprika gezaaid kan worden, dat soort dingen). Kijk vooral even op haar weblog over haar eerste moestuinjaar: Ikmoestuinieren. Leuk!

Niet dat ik denk dat ik haar veel onderbouwde informatie kan geven hoor. Heb ik eerlijk tegen haar gezegd. Nooit een opleiding in iets wat dan ook maar met tuinieren te maken heeft gehad. Ik heb gewoon al sinds 1991 een moestuin, meer niet (en enorm, maar dan ook echt enorm veel fouten gemaakt). En ik denk ook beter te kunnen schrijven dan praten, want soms moet ik even nadenken over een antwoord. Maar Ruud zegt altijd: ‘je gooit er een kwartje in en er komt voor een euro muziek uit’. Ik denk altijd maar dat hij dat lief bedoelt :-).

Maar afijn, tot zover over andere zaken dan tuinieren. Maar terwijl ik wachtte op het telefoontje van Chantal even de zaailingen water gegeven. En zie daar:

Zaaisels kiemen Erysimum

De eerste bloemenzaden kiemen: Erysimum linifolium Little Kiss Lilac. En elk jaar schrik ik in het voorjaar weer een beetje van de zaailingen; zo klein en weerloos (slechts een paar millimeter groot). Bijna denkend ‘hoe moet ik dit in hemelsnaam groot brengen?’. Ik ga mijn best er voor doen, meer kan ik niet. En eigenlijk lukt het over het algemeen ook wel. Het enige wat hier jammer blijft is ruimte- en dus lichtgebrek. Voorlopig heb ik heel voorzicht water gegeven, en als de zaailingen 3 blaadjes hebben mogen ze naar een koelere kamer (want in de warme kamer ver van het raam is de kans groot dat ze lang en dun en sprieterig worden).

Ook gezien:

Paprikazaailingen 24-2-15

Ik durf het bij de paprikazaailingen nu wel een derde blaadje te noemen. Weliswaar nog klein maar toch. En dat is dan een teken dat er genoeg wortel is om dit blaadje te maken. En dat de zaailingen het naar hun zin hebben. En de zaailingen zijn wel aan de lange kant maar wat mij betreft niet te. En elke dag wordt het nu langer licht en de zon (als ze schijnt) sterker. Maar wel ook nog voorzichtig water gegeven, met klein gietertje. Want nog wel steeds een baby.

Gekregen, zomaar, van Wia (nogmaals hartelijk dank!!):

Crosne en Oca

Links is Crosne (Stachys affinis), rechts is Oca de Peru (Oxalis tuberosa). Bijzondere (eetbare) knolgewasjes. Gisteren gekregen en ook gelijk in een zanderig potgrondmengsel gepoot want voor zover ik weet kunnen de knolletjes er niet goed tegen om lang buiten grond te zijn. En hoe het verder gaat zullen we zien. Crosne al wel eerder gehad maar dat was toen hier in de vette klei geen succes. Vandaar dat ik nu van plan ben om haar in zanderige grond in een speciekuip te kweken. De Oca de Peru ken ik alleen van internet en horen zeggen, zelf nog nooit geteeld. Weer een projectje erbij voor dit jaar :-).

Zoete aardappel krijgt scheutenEn tot slot dan nog een foto van de Zoete aardappelen op dit moment. De 2 andere aardappelen staan nog beneden, naast de kachel, lekker warm maar wel vrij donker.

Deze 2 exemplaren hebben al zoveel wortels en krijgen al veel uitlopers, zij moesten nu echt het licht in. En dus maar op de licht verwarmde slaapkamer gezet, bij de gezaaide bloemen, de paprika’s, pepers, aubergines, citroengrassen, Impatiens……. het begint er aardig vol te worden. Op de foto kun je al zien hoeveel wortels ze hebben, en hoeveel uitlopers er al verschijnen. Het zal niet lang meer duren voor ik ze op ga potten, wellicht volgende week. Want nu haalt de plant haar voeding nog uit de aardappel zelf maar er komt een moment dat die voeding op is, en dan raken de planten uitgeput en dat wil ik uiteraard voor zijn. Zaterdag op de tuin eens op zoek gaan naar geschikte potten voor nu (minimaal 12 centimeter, maar omdat ze nog een tijd in huis moet bivakkeren ook weer niet te groot voor nu.

Ik kreeg van een vriendin nog 2 zoete aardappelen om te poten, van een toko waar zij vaker komt. En heel bijzonder; die aardappelen zijn rozeroder dan de mijne. Geen idee of daar dan nog wat rasverschillen in zitten of dat het te maken heeft met omstandigheden als voeding, warmte, etc. tijdens de kweek. Ben benieuwd of er ook verschillen zijn in kleur van het vruchtvlees en de smaak…

Ik ga vandaag beginnen met een pagina over de zoete aardappel, die zal niet in 1 dag af zijn, maar wellicht leuk om te volgen. Zal denk ik maar geplaatst worden onder groenteelt en dan wortelgewassen.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

20 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Connie

Hallo Diana
ik heb op you-tube een filmpje gezien over het telen van zoete aardappels.
Daar laten ze de scheuten groeien en knippen ze dan af.
Vervolgens gaan ze in een glaasje water weer wortel maken. Daarna worden de plantjes (dus zonder aardappel aan) gepland. Opbrengs was enorm. Moet je zeker is naar kijken.

Sarah

Wanneer ben je te beluisteren?

Ook hier volop feest bij iedere ontloken zaailing. Ik schrok alleen wel toen ik las dat je je pepers aan de lange kant vindt (want die van mij…)
Ik dacht dat het pepers niet warm genoeg kan, en dus heb ik ze voor het raam en boven de verwarming geparkeerd. Ook van mijn gezaaide exootjes had ik verwacht dat ze dat ze een zo’n warm plekje wel zouden appreciëren, maar overweeg nu toch het zaailingenboeltje maar naar een onverwarmde kamer te evacueren.
De vraag is: is het voor de meeste zaden die warmte nodig hebben om te kiemen, raadzaam om ze na het kiemen koeler op te kweken? Of zijn er uitzonderingen die ik met een gerust hart op de verwarming kan laten staan?

Chantal

Ik ben blij met je adviezen!! Die in ieder geval gebaseerd zijn op jarenlange ervaring en enthousiasme 🙂 Dus: perfect.
Tot de volgende uitzending!
Chantal

Lotte

Dag Diana,
Wat goed, Crosne! Gisteravond toevallig voor het eerst gegeten in een restaurant, bijzonder en lekker. De plant schijnt erg veel ruimte in beslag te nemen.

Ik heb een vraag over het zaaien van tomaten: kan dit goed met de denotmethode? Vorig jaar heb ik voor het eerst tomaten gezaaid (in potjes), maar dit jaar wil ik meer soorten zaaien. Vanwege ruimtegebrek lijkt het me erg handig volgens de denomethode te zaaien. Maar werkt dit wel even goed als met paprika’s en pepers?

Dank voor al je informatie, ook dit jaar heb ik weer veel aan jouw site!

Groet, Lotte

Lotte

-er viel wat weg van mijn reactie-

Hoi Diana,
Dank voor je snelle antwoord. Ik ga denk ik dan van elke soort een paar zaden met de denomethode en een paar zaden in potjes zaaien. Kijken wat het verschil is 🙂
De Crosne klinkt als een leuk project. Hoop voor je dat het dit jaar gaat lukken! (Vind jij ze trouwens ook niet wat weghebben van larven? -qua uiterlijk dan 😉

Groet, Lotte

Nicole

Hallo,

Ik wil graag zaden bestellen, kan ik van een zakje de ene helft dit jaar zaaien en de rest volgend jaar?

Groetjes Nicole

karin

Toevallig kreeg ik van de week een oude groei en bloei van een tuinvriendin, en wie stond daarin? Juist jij !!! Leuk, erg leuk.

Simone

Hallo Diana , wat een mooie layout heb je gekregen echt professioneel en “radiouitzendingen”

Simone

Er gaat nog iets niet goed want er is een heel stuk weggevallen .
N.l. Het bewijst dat je erg veel mensen een plezier doet met al je ervaring en nauwgezetheid. Zoals ik je voorspel er zit nog wel een boek aan te komen en dan zal ik de eerste zijn die het wil kopen.

Vr.gr. Simone

Mayra

nieuwe layout?

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties