Moestuinsla

Wij vinden sla erg lekker en lusten het altijd, soms een simpele bladsalade, soms een leuk recept van een maaltijdsalade, soms iets meer ingewikkelds. Maar het meest eten we ‘moestuinsla’, een mengsel van alles wat ik kan oogsten. En dus is die sla nooit hetzelfde, de dressing pas ik aan de ingrediënten aan, soms met mosterd en kruidenazijn, soms met olijfolie en balsamicoazijn, etc..

Helaas kunnen we op dit moment geen sla oogsten. Nog 2 weekjes wachten en dan zijn de eerste buitenkropjes groot genoeg, desnoods oogsten we er dan 2 of 3 want ik heb er genoeg. En ondertussen heb ik natuurlijk ook al weer nieuwe gezaaid. Dus ik kocht 1 krop sla in de winkel. Daar eten we 2 dagen van want ik heb aan een halve genoeg; verder gaat er van alles door wat ik al kan oogsten. En dat lijkt nog niet veel in een moestuin op 1 mei maar dat blijkt toch mee te vallen. En ik heb ook nog wat uit de vriezer gebruikt.

Als eerste, natuurlijk: rucola en mosterdblad, die ontbreken hier nooit in de voorjaarstuin. We oogsten er al een paar weken voorzichtig kleine blaadjes van, maar nu het een weekje heeft geregend ‘barsten ze los’. Sterker nog, het mosterdblad schiet al door (al heeft dat vooral met de droogte van de voorgaande weken te maken). Het smaakt er niet minder om.

Rucola en mosterdblad in een verhoogde bak

En dan gaan er natuurlijk ook 2 of 3 van de winteruien in waar ik in een vorig blog over schreef. En wat lekker blaadjes kruiden, er staat nog wat peterselie van vorig jaar (nog heel even want ze begint door te schieten, de opvolgers van dit jaar zijn nu zo’n 10 centimeter hoog en die laat ik eerst nog even wat groeien). De Franse dragon heeft de winter prima overleefd en vinden we heerlijk anijsachtig in de moestuinsla. En deze mogen natuurlijk niet ontbreken:

De laatste radijsje uit de kas zijn geoogst en nu kunnen we ze buiten oogsten

Verder pluk ik nog wat jonge bietenblaadjes, landkers (Barbarea) en nog wat andere eetbare blaadjes die ik tegenkom. En dat is dan toch al een lekkere gevulde salade.

Maar er zijn nog 2 ingrediënten, uit de vriezer. Twee dingen die ik zeker dit jaar ook weer ga maken. De eerste is de zoet/hartige komkommer. Vorig jaar maakte ik dit recept van een vers zoetzuur meerdere keren. En nu kwam ik in de vriezer nog wat zakjes komkommerblokjes tegen (zonder schil en zaadlijsten). Die heb ik (samen met 2 fijn gesneden jonge winteruien) in het hartige zoetzuurmengsel laten ontdooien en dat blijkt prima te gaan. Het is niet meer zo knapperig als verse komkommer maar er zit zeker nog genoeg structuur in om de blokjes in salades te gebruiken. En in de koelkast blijft het nu nog een week houdbaar (en wellicht wel twee).

Ik bedacht gelijk: ik hoef dus nooit meer komkommers te kopen (tenzij ik in de winter een knapperige, verse komkommer voor een recept nodig heb). Ik heb ondertussen de pagina met het recept onderaan de pagina aangepast: Zoet/hartige komkommer en ui

Zoetzure/hartige komkommer salade uit de vriezer

En het tweede ingrediënt is deze: vorig jaar kreeg ik de tip om tomaten half te drogen (tot bijna leerachtige lapjes) en in te vriezen. Dat heb ik gedaan en afgelopen week heb ik eens zo’n doosje met semi-gedroogde tomaatjes uit eigen tuin uit de vriezer gehaald. Ik heb een ‘dressing’ gemaakt van 1 eetlepel olijfolie, 1 eetlepel witte wijnazijn, 1 theelepel honing, zout en peper en wat oregano. En daar heb ik de bevroren half gedroogde tomaatjes in laten ontdooien. En dat blijkt heel erg lekker te zijn! Zo lekker dat ik dat dit jaar in grotere hoeveelheden ga maken/drogen/invriezen!

Het lijkt heel veel op die half gedroogde tomaatjes uit zo’n bakje uit de koeling van de supermarkt. Die vinden we ook altijd lekker maar deze is veel lekkerder (het velletje minder taai, het tomaatje minder hard, en vooral een veel lekkerdere tomatensmaak). Ik ga zeker ook eens een andere dressing proberen maar vooralsnog vinden we dit erg lekker; als hapje, tapas, op een broodje kaas, of alles waar je half gedroogde tomaatjes in gebruikt. En het restje ging dus in de sla.

Zo heb ik de tomaten vorig jaar in het droogapparaat gelegd, in stukken, zaadlijsten en zaden eruit
Zes uur later zag het er zo uit. Gelukkig heb ik 6 plateau’s zodat ik gelijk wat meer kan drogen
Zo zagen de half gedroogde tomaatjes eruit toen ze uit het droogapparaat kwamen, voor ze werden ingevroren
En zo zagen ze er nu uit, ontdooit in een ‘dressing’

Lekker! En die hoef ik dus ook niet meer te kopen, tenzij ik voor een recept eens verse tomaatjes nodig heb terwijl ik die niet kan oogsten.

Ik heb geen foto van de uiteindelijke salade gemaakt. Want die ziet er nooit mooi uit, met zoveel verschillende ingrediënten door elkaar gemengd. Maar ze is wel heel erg lekker, zeker in deze tijd waarin we blij zijn met alles wat we al uit eigen tuin kunnen oogsten!

Dan nog even de link naar het blog dat ik op de website van Pokon schreef, en dat gaat over de buitenteelt van paprika’s en pepers in potten.

Tot slot wil ik nog iets over de zaaiagenda melden. Het is lang geleden dat ik er iets over schreef. Maar het einde van de stapels agenda’s in de werkkamer van Laura is in zicht, het gaat niet heel lang meer duren voor de agenda is uitverkocht. En dus hebben we overlegd of we een derde druk aandurven. En ja, dat durven we 🙂 . Het duurt wel weer even (net als eind 2018) voor die derde druk agenda er ook daadwerkelijk is, het papier moet worden besteld, we willen de foutjes die in de eerste en tweede druk stonden eruit halen, misschien wat foto’s vervangen, etc.

En dus ben ik weer begonnen met de agenda soort voor soort, schema voor schema en icoon voor icoon te controleren:

Ik heb nog 2 foutjes gevonden. Nou ja, 1 fout (Lavendula in plaats van Lavandula) en 1 voortschrijdend inzicht-dingetje m.b.t. kouseband). Voor de mensen die een zaaiagenda van de eerste of tweede druk hebben: Ik heb de foutjes die ik in de afgelopen anderhalf jaar heb gevonden op deze pagina onder elkaar gezet zodat je die zelf in je agenda aan kunt passen: Zaaiagenda

En vervolgens heeft Laura het druk met het aanpassen (passen en meten, aantekenruimte opschuiven, register opnieuw maken, etc.). Het zou dus kunnen zijn dat binnen enkele weken de zaaiagenda is uitverkocht. En dan zal ik het hier uiteraard melden als we weten wanneer de derde (en voor het eerst herziene druk) wordt verwacht. En dat is dan toch weer heel spannend!!

Abonneer
Laat het weten als er
guest

38 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Marloes

Wat een lekkere blog schrijf je elke keer. Leuk om te lezen en leerzaam.

Met de sla gaat het hier hetzelfde, van alles wat rijp is wordt er iets samengesteld. Dus elke keer net iets anders. De komkommers maak ik hier al jaren in het zuur in met net iets minder suiker en geen zout. Blijft lang goed maar je moet wel van een uitgesproken zure smaak houden. Ook de pokon- blog gelezen; heb je kaboutermuts zaden hier gezaaid en beginnen al leuke planten te worden. Ben benieuwd naar de paprika.

Jacqueline

Oh dit is een leuk stukje over tomaten drogen, dat ga ik zeker ook proberen als mijn oogst groot genoeg is. Bedankt.

Even iets heel anders weet iemand iets om katten uit de moestuin te houden? De katten hier uit de buurt hebben helaas de weg naar onze tuin gevonden met alle viezigheid van dien.

Wijnie

Hoi Jaqueline,
Heel herkenbaar probleem. En bij mij zijn het vaak mn eigen katten.. De enige optie is bij mij alles afdekken of de grond bedekken. Dus repen gronddoek tussen/kippengaas over zaaibedden, of buizen zetten met gaas of doek eroverheen. De buurvrouw legt vaak wilgentakken in de tuin, maar vorig jaar zag ik bij haar dat de kiemers onder zo’n tak vaak sneuvelen, dus ik probeer het maar op mijn manier.
Soms leg ik ook allemaal stenen op een zaaibed en zet er witte stokjes neer, zodat ze moeilijker een graafplaats kunnen vinden. En natuurlijk iedere keer de katten wegjagen.
Groetjes Wijnie

Margriet M

Hallo Wijnie
Ik had je in blog “planten” nog beloofd dat ik je nog zou melden hoe het is gegaan met mijn tomaten en stokbonen die ik 21 april buiten in achtertuin uitgeplant heb, de tomaten doen het beter dan verwacht ( maar 1 nacht toegedekt gehad). Het zijn 3 planten 1 Roma, 1Black Krim,1 Marmande, ze krijgen nu net knoppen. De bonen heb ik in ’s nachts beneden 5 graden toegedekt. Ze hebben wel wat verkleurd blad gehad,( evenals paprika die binnen achter het raam stond, dus ik vermoed van de zon) maar ook de bonen groeien verder wel en beginnen te klimmen. Groetjes Margriet

Wijnie

Hoi Margriet,
Dankjewel voor het delen van je ervaring! Wat leuk dat alles het heeft overleefd!
Ik had mijn tomaten graag eerder willen poten, maar omdat ik afgelopen week niet lekker was, kon ik niet naar de winkel om potgrond te halen. Dat vanmorgen gedaan, dus de tomaten staan nu ook buiten in potten. Hiervoor heb ik de tomaten al een maand in een slecht sluitende tunnel gehad, waar het snachts volgens mij flink afkoelt, dus ik denk dat ze wel tegen de 4 graden van komende nachten kunnen. Nu mogen de paprikas en pepers naar de tunnel om af te harden, dan kan ik die over een/anderhalve week ook in potten zetten.
Groetjes Wijnie

moons stefan

voor de katten uit de tuin te houden heb ik ook eens gelezen van koffie dik strooien dat hebben ze niet graag aan de pootjes en de vacht
maar dan moet je er miss al veel van hebben
kippe gaas lopen ze niet over maarhier springt de kat erover ik moet iets meer leggen denk ik
gr stefan

Suzanne

Ha Jacqueline,

Ik herken je kattenprobleem. Ik heb alle zaken als peper, kattenschrik en knoflookgeur al geprobeerd, dat werkte niet. Tegenhouden met gaas ed gaat beter, maar tuiniert erg vervelend. Bovendien vind ik het ook fijn als de moestuin er mooi uitziet en dat is dan niet zo ;). En vaak schuiven ze het gaas opzij en doen dan alsnog hun behoeften. Ik heb nu wel een oplossing waar ik blij mee ben: ik heb een watersproeier aangeschaft met een sensor. Die sluit je aan op de tuinslang. Het is een hoop gedoe en het kost geld, maar ik durf nu mijn zaaibedden achter te laten.
Verder vind ik het ook belangrijk om de diepere oorzaken aan te pakken en dat is het feit dat huisdieren ongevraagd hun behoeften doen in de bezittingen van anderen. Tegelijkertijd hebben we leuke buren en een toffe straat, dus hoe pak je dat nu aan. Daar heb ik lang over gewikt en gewogen. Ik doe het nu zo, dat als ik een kat echt behoefte zie dóen (of sproeien op onze tuinmeubels enz), ik contact opneem met de eigenaar. De reactie is altijd goed. Wat ik graag zou willen is dat men een vergoeding zou geven voor bijv die sproeier óf de kat in de eigen tuin houdt, maar goed, stukje bewustwording is een begin. De eigenaren zijn zich niet bewust van de lange overlast en wat ik er al tegen gedaan heb. Wat ik dan ook vraag, is of er mss geuren zijn waar juist hún kat niet tegen kan.
Tot slot heb ik nog iets bedacht wat echt een laatste redmiddel zou zijn, dat is een wildcamera ophangen en dan de kat filmen. Ik kan op die manier ook de katten achterhalen die ik niet herken, in de buurtapp. Verder heb ik weleens kattenvangkooien gezien maar goed, dat gaat erg ver. Tegelijkertijd gaat de overlast ook heel ver. Maar de sproeier voldoet echt, zo lijkt het! Nou, heel lang antwoord maar ik hoop dat ik er anderen mee kan helpen. Geen kattenhaat dus, maar wel kijken of er goede oplossingen zijn om naar ieders tevredenheid samen te leven. Hartelijke moestuingroeten iedereen:):)

lissie

Als je moestuin is omheind dan kun je aan de bovenkant kippengaas aanhechten wat naar de andere kant ombuigt met hulp van wat houten latjes/ijzerwerk. Dus niet naar de moestuinkant. Katten kunnen hier moeilijk overheen klimmen. Je houdt je katten op die manier ook in je tuin of houdt ze buiten je tuin.

Jacqueline

Iedereen heel erg bedankt voor alle tips. Ik ga ermee aan de slag. Hopelijk lukt het de katten uit de tuin te houden hiermee.

Heleen

Wat betreft die katten: ik begrijp de ergernis maar het is geven en nemen. Misschien heb jij lawaaierige kinderen of blaffende honden of speel je weleens luide muziek? Als iemand jou zou vragen mee te betalen aan een geluiddempende koptelefoon, zou je dat ook redelijk vinden? De kat die jij betrapt, is misschien niet de enige schuldige.
Ik heb zelf een kat en hou enorm van tuinieren en vind altijd dat de schade reuze meevalt. Even een touwtje spannen over een rij zaailingetjes, of een paar stokjes in de grond, of stenen rondom een nieuw plantje, of plantjes pas uitplanten als ze groot genoeg zijn. Wat mij betreft is een spinnende poes die lekker in het zonnetje geniet, zelfs als die kat niet van mij is, een aanwinst in mijn tuin. Maar ja, ik hou van katten.

Huguette J J

Heb gelezen dat katten nooit meer in hun bak gaan als hij afgewassen is met DETTOL. Blijkbaar haten ze die geur. Het proberen waard. Toen ik zelf nog katten had zorgde ik er altijd voor dat er een stukje vers omgewoelde aarde was waar ze hun behoefte konden doen. Dat kunnen ze niet weerstaan en zo laten ze de rest met rust.

Annemiek van Moorst

Diana wat ben je toch een bijzonder mens. Met Ruud natuurlijk. Die gedroogde en vervolgens ingevroren tomaten lijkt me een super-idee. Dank je ga ik zeker doen. Ik plant dit jaar zo’n 40 heirloom tomaten (meest uit eigen zaad) in 30 cm diepe plantgaten die enorm worden bemest (wormenmest, mestbest, lavameel, zeewier etc.) plus compost en Terra Nera. Dat is echt heel diep – je moet door een laag, in mijn geval klei – heen. Je doet zeker de helft van een goed-ontwikkelde tomaat in de grond, knipt alle bladeren die onder of dicht op de grond zijn weg. De oogst moet fantastisch worden, enorm diepwortelende planten die zeer grote en zoete vruchten kunnen dragen. En nu zal ik een deel drogen en invriezen.

Estella

Hoi Diana, hoeveel (gedroogde, ingevroren) tomatenstukjes doe je in het beetje dressing? Een handvol…? Ik neem aan dat je niet al je tomaatjes van de 6 trays erin laat ontdooien…

Margriet M

Hallo Diana en Ruud,
Dank je wel voor het idee om de bevroren/ half gedroogde tomaatjes te gebruiken in een dressing. Ik had ze vorig jaar op advies van jou, ook half gedroogd in de vriezer gedaan maar nooit in dressing gebruikt. Ik vond ze heerlijk als gezond snoepje, maar dit is een idee dat ik zeker ga gebruiken in mijn voorjaarssalade die ik ook maak uit van alles wat er in de tuin staat. Ik heb een kaboutermuts paprika gezaaid in januari, het is een prachtige plant geworden en ik had even niet goed opgelet en toen zat er opeens een paprikaatje ter grootte van 5 cm aan, zo leuk, ik kon het niet over mij hart verkrijgen om het te verwijderen. Ik probeer soms ook iets alleen voor het leuke, als het goed uitpakt is het gewoon geluk hebben en ben ik er erg blij om. Groetjes Margriet

Carine p

Dag Diana,
Ik ben blij dat je de gedroogde tomaatjes uit diepvries lekker vindt. Zelf haal ik de zaden hiervan niet uit, ik vind het niet erg nodig. Ziehier nog een tip. Maak een rode pesto met deze tomaatjes. Ik leg ze nog wel eerst een nachtje in olijfolie. Nadien doe ik alles in kleine porties in diepvries.
Grt
Carine

Carine p

Dag Diana,
Vroeger droogde ik ook grotere kerstomaatjes. Nu doe ik dit al lang niet meer, teveel vel en te weinig smaak. Het liefst neem ik tomaten qua grootte zoals Orange queen, yellow queen, yellow perfection, black icycle, speckled Roman etc. Het allerlekkerste vind ik de gedroogde tomaten van grotere soorten zoals coeur de boeuf, malakhito vaya skatulka, green giant etc. Ik snijd deze dan in sneden om te drogen. Het enige nadeel is dat het vruchtvlees iets plakt en nadien iets meer werk om de gedroogde tomaatjes van de lades te halen, maar het is wel mijn “préféré”. Kilo’s droog ik erin de zomer, en oh zo lekker in allerlei pasta’s. Groetjes Carine

Carine p

Lees mijn tekst terug en ik denk dat ik verwarrend heb geschreven. Ik leg de tomaatjes eerst een tijdje in olijfolie alvorens tomaten pesto te maken. En dan verdeel ik de pesto in kleine potjes in vriezer.
Carine

Saskia B

Jammie, klinkt erg lekker! Ik heb al iets langer zelf wat sla. Eikebladsla en snijsla gezaaid in een hoekje van de kas. En wintersla (wat eigenlijk in de herfst moet) Nu kan ik al week of twee elke keer paar blaadjes plukken, net genoeg voor twee personen. Doe jij dat niet in de kas? Staan nu tussen de tomaten planten in, haal ik dan weg als ze in de weg zouden gaan staan en op dat moment heb ik altijd buiten ook sla….

Roger Goegebeur

Diana,
ik zie dat je alle tomaat zaailingen potje per potje voorziet van een naam.
Maar eens ze geplant zijn in de serre, wat gebeurt dan, hoe weet je welke soort tomaat waar staat?
fixeer je dan ergens de naam?

Carine p

Dag Roger, dit is toch echt een makkelijke vraag….. je plaatst een stok, je hebt labeltjes gekocht of zelf gemaakt van wat dan ook dat herbruikbaar is. Je pakt bind draad of ander koordje van wat dan ook en bevestig dit aan de stok bovenaan. We zijn toch geen kleuters hé? Wat Diana niet allemaal moet krijgen van vragen….. sorry voor het korte krachtdadige antwoord.
Carine

Ria

Roger (en Carine), ik wist niet wat ik van deze vraag moest denken. Ik heb hem een paar keer gelezen en ik kon mijn ogen niet geloven.
Goed geantwoord, Carine!

Annemieke

Wat ik zo fijn vind aan deze site, buiten de enorme kennis natuurlijk, is dat Diana zo respectvol omgaat met mensen. Prima als andere mensen vragen beantwoorden maar laat a.u.b uw oordeel achterwege. Rare vragen bestaan niet.

Esther vR

Dag Annemieke, Een mooie reactie op deze 5e mei. Helemaal mee eens.
Groet, Esther vR

Ria

Annemieke, nee rare vragen bestaan inderdaad niet, maar wel gemakzuchtige vragen. Van mijn kant was het meer grote verbazing dan een oordeel.

Groetjes,
Ria

Roger Goegebeur

Dank je wel Diana, met zo’n reacties zal dat wel mijn allerlaatste vraag geweest zijn!

Ik stelde de vraag omdat ik nog, bij mijn weten, geen enkele foto heb gezien met een label aan een steunstok bij tomatenplanten. (ik gebruik touw aan een draad die ik rond de plant wikkel) En ik wou weten hoe andere moestuinier(st)(d)er het oplossen.

Roger

En,
Carine p, ik ben 74 jaar en dus geen kleuter meer.

Ria

Beste Roger,

Het was niet mijn bedoeling om een nare reactie te plaatsen, maar zoals ik al schreef, ik was heel erg verbaasd.
En ik hoop dat het niet je laatste vraag zal zijn.

Misschien heb je ook wat aan deze tip. Ikzelf steek zodra ik het tomatenplantje in de grond zet een groot, duidelijk etiket daarbij in de grond, dus niet aan de stok.

Groet,
Ria

Carine p

Dag Roger,
Ik bied hierbij ook mijn verontschuldigingen aan. Het was eveneens niet zo bedoeld. Ik zal erop letten dat ik wat minder kort reageer. Maar ik vind het ook zo spijtig dat zoveel kostbare tijd van Diana verloren gaat aan soms vragen die ofwel makkelijk op te lossen zijn, makkelijk terug te vinden zijn of zelfs te lezen zijn op de site van Diana. Helaas heb ik niet zoveel geduld zoals Diana, ik werk eraan. Nog veel tuinplezier toegewenst. Carine

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties