Nieuwe aardappelen

Ik was voor mijn doen wat aan de late kant dit jaar. Ik weet eigenlijk niet goed meer waarom, ik meen dat het te maken had met koude nachten, of was toch de natte grond door de vele regen de oorzaak? In ieder geval ook in combinatie met het feit dat Jan en ik nog druk waren om het stuk tuin waar de aardappelen zouden komen te ‘ontginnen’, de XXL-kuipen te verzetten, etc. Normaal gesproken poten we aardappelen in maart, vaak ook al in de eerste helft van die maand, zeker de vroege rassen (en de middelvroege ook). Late aardappelen zetten we nooit, omdat ze relatief veel tijd nodig hebben (en ik altijd plek nodig had voor weer andere soorten als late boontjes, kolen, herfstandijvie, radicchio, etc.). Maar ook omdat de kans op aantasting door Phytophthora, de gevreesde aardappelziekte, in de nazomer en herfst steeds groter wordt (de Engelse naam is niet voor niets ‘late blight’).

Ik keek zojuist even terug en zag dat we alle aardappelen op 4 april hebben gepoot (de vroege hadden dus eerder gekund, de late hadden juist in april pas gemoeten – maar ik was al blij dat ze allemaal in de grond zaten 🙄😄).

En de 2 argumenten om geen late aardappelen te zetten gelden niet meer. Ik heb meer dan plek genoeg voor mij en Jan. En Jan houdt van aardappelen (ik ook maar ik eet er in mijn uppie misschien 3 per week 😁). En er zijn ondertussen genoeg aardappelrassen verkrijgbaar die een hoge resistentie tegen Phytophthora hebben.

Ik hoor nog steeds heel vaak mensen vertellen dat ze Premiere, Doré of Eigenheimer poten. Ik heb nog even de ras-eigenschappenlijst van de website van Zaadhandel van der Wal hieronder geplakt.

Je kunt in de lijst zien dat bijvoorbeeld het ras Doré een 3 krijgt voor Phytophthora in het loof en een 7 voor Phytophthora in de knol. In het loof is al niet fijn, want het loof is het doorgeefluik naar de knol, maar het vergroot natuurlijk ook de kans op verspreiding naar andere aardappelrassen, plus je tomatenplanten. Als Phytophthora eenmaal in de aardappelknollen zit gaat de hoeveelheid oogst en de gezondheid van de knollen met de dag achteruit en zul je meerdere keren aardappelen uit moeten zoeken en weg moeten gooien.

Nou, ter illustratie en met tegenzin nog even een lelijke foto van een paar jaar geleden; aangetaste aardappelen zijn oneetbaar (van binnen dezelfde kleur maar dan zacht en snotterig, en dan heb ik het nog niet over de penetrante geur van ontbinding, schimmel en rot).

Ik heb ook wel gehoord dat resistentie tegen Phytophthora niet heilig is. Er is (nog) geen 100% bescherming, en het schijnt ook nog wel zo te zijn dat deze pseudoschimmel kan muteren tot een agressievere vorm die zich sneller kan verspreiden. Maar er wordt door veredelaars in ieder geval heel druk gesleuteld, er komen nu elk jaar nieuwe rassen op de markt die vaak een flink hogere resistentie hebben dan de oudere rassen, en juist ook biologische rassen. Jan en ik pootten daarom dit jaar 3 rassen; een vroege Camillo, een middelvroege La Strada en een late Cammeo (alle drie met een resistentiecijfer van minimaal 8, tot zelfs een 10 voor de Cammeo).

En dit zag ik vanmorgen ineens (in één weekend van gezonde planten naar dit), deze aardappelen staan in een verhoogde bak:

Mmmmm. Phytophthora? Of toch een natuurlijk afsterven voor de oogst? Natuurlijk komen er dan ook sneller schimmels en ziekten. De planten zijn vrij klein (ten opzichte van de andere 2 rassen), ze vallen al om, en het blad is geelgroen met ingezonken plekken/vlekken. Ook heel vreemd: dit is La Strada, het middelvroege ras. Zo ziet het vroege ras Camillo er nu uit:

Nog volop in de groei met gezond groen blad. Het kan dus bijna niet zo zijn dat het latere ras La Strada al klaar is. Maar er is, zoals altijd, maar één manier om erachter te komen: ik oogst een plant (al noem je een aardappelplant eigenlijk een ‘stoel’ en noem je het oogsten van aardappelen ‘rooien’, om het lekker onduidelijk te maken 😜).

En wat blijkt: er is in de knol in ieder geval (nog) niks mis. En ze zijn ook van een meer dan prima formaat, sommige zo groot als een vuist en zitten nauwelijks krieltjes tussen. Ik heb er wel een paar gespietst tijdens het rooien: de aardappelen zaten diep en ook ruim van elkaar en van de plant verspreid. En dat komt dan ongetwijfeld door de droogte – de knollen zoeken/groeien uiteindelijk dieper en verder van elkaar, op zoek naar voldoende vocht.

Ik heb gelijk de 2 rijen La Strada geoogst die er slecht uitzagen (een stukje verder staan nog 3 rijtjes in de volle grond in de halfschaduw, die zien er ook nog prima uit en laat ik dus nog staan zodat ze verder kunnen groeien). De opbrengst van 12 planten is 2 volle 10-liter emmers. Niet slecht!!

Over de smaak kan ik nog niets zeggen, traditioneel laat ik geoogste aardappelen na het drogen altijd eerst minimaal 2 dagen op een donkere plaats rusten. Zo heb ik dat in ieder geval altijd geleerd. Ondertussen lijken die 2 rustdagen minder belangrijk te zijn, en zouden maag-/darmklachten eerder worden veroorzaakt door het eten van wat extra nieuwe aardappelen (omdat ze zo lekker zijn), en dan ook met met schil (de lichtgiftige stof Solanine bevindt zich juist net onder die schil). De ene persoon is er ook wat gevoeliger voor dan de andere. Hoe dan ook, ik vind het zelf een kleine moeite om de gok niet te wagen 😁.

Met de oogst van Camillo’s ga ik zeker nog 4 weken wachten (tenzij er natuurlijk problemen zijn), en met de oogst van de late Cammeo wil ik eigenlijk wachten tot september. We zullen zien of dat ook gaat lukken 😄

Tot slot van dit blog de melding dat ik eindelijk de teeltpagina van tomaten eens heb aangepast, de tekst, en ook links geplaatst naar blogs die ik schreef over bijvoorbeeld multifloratomaten, phytophthora, het telen op 2 stammen, etc.). Daarnaast heb ik ook flink wat grotere/nieuwere foto’s geplaatst (ik telde er 54!!). De link: Tomaat. En na het aanpassen van die teeltpagina ben ik nu begonnen met het aanpassen van de pagina over de verzorging van tomatenplanten. Die kun je hier vinden: Teeltzorgen tomaten. Maar die is dus nog niet klaar, ik ben nu vooral betere foto’s van dieven aan het maken/zoeken/plaatsen, ook daar dus meer en nieuwe informatie en foto’s.

En daarom tot slot dan ook maar een paar tomatenfoto’s. Want ik heb ondertussen de eerste tomaten van de eerste rassen geoogst, altijd weer een feestje! Het gaat me dit jaar hoogstwaarschijnlijk niet lukken om zaden te oogsten voor een zadenlijst, ik deel uiteraard de oogst met Jan maar wil ook veel tomaten mee naar Ruud nemen, en ik heb het gewoon erg druk. Of misschien oogst ik alleen zaden om te ruilen, of alleen van de allerbeste rassen. We zullen zien, eerst maar proeven!!

Tomaat Black Seaman
Tomaat Bronze Shell
Tomaat Black Yum Yum
Tomaat Red Belly
Tomaat Queen Aliquippa, rijpt van groen naar groen met wat kaneelachtig oranjebruin, van binnen blijft ze groen
Tomaat Zuckerino Lukas
En tot slot Resibella, in de buitenteelt, een tomatenras met een hoge resistentie tegen Phytophthora
Abonneer
Laat het weten als er
guest

23 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Wer Ner

nu zit ik in spagaat met mijn tomaten:
de bladeren krullen (water te kort)
maar ik zie ook bruine plekken in de vrucht (neusrot dus teveel water)
waar doe ik mijn planten nu plezier mee?

Pien W

Hoi Wer Ner! Ik zou eerst als een speer water gaan geven (krullend blad) en daarna het blog van 8 juli 2023 lezen over neusrot. Als je bij de zoekbalk “Neusrot” intypt rolt het je tegemoet. Groet, Pien

Gery

Kalk geven en dan water op de potgrond geven!

José

Hoi Diana, blijft een feestje he.. aardappelen rooien. Net schat zoeken 😁 Ik ben heel benieuwd naar de smaak van jouw rassen! Dat vind ik ook zo leuk aan zelf telen dat je daar ook op kan selecteren. Die bruine vlekjes op de foto zien er inderdaad verdacht uit naar mijn idee. Bij het afsterven wordt het blad volgens mij meer geel onderaan de plant en beschadiging door te felle zon ziet er ook anders uit. Dat had ik zelf omdat ik alleen wat aardappels in de kas heb geteeld. Eind mei had ik ook een paar rare plekjes en die heb ik toen met de schaar weggeknipt. Met maar een paar planten was dat nog wel te doen. Ik vond het zonde om ze toen al te rooien en het leek ook goed te helpen. Wel fijn voor jou dat jouw aardappels eigenlijk al klaar zijn! Groetjes Jose

José

P.s. je tomatenfoto’s zijn weer prachtig!! Dit jaar heb ik geen tomaten gedaan maar volgend jaar ga ik weer een poging wagen met hulp van jouw tips. Ik ga ze in ieder geval veel minder dicht op elkaar zetten dat was vorig jaar echt een misser van mij. Ik kon er helemaal niet meer bij.

Lous

Diana dank je wel voor weer een leerzame en vooral ook leuke blog. Wat ik me iedere keer weer afvraag is of jouw dag meer dan 24 uur telt. Dat je zoveel kunt doen op een dag, ongelooflijk!

marja

Goede morgen Diana . Wat weer een goed verhaal .Dit keer over de aardappel. Wij hebben dit jaar Vitabella en Rozine gekozen. Een rode en gele aardappel. Het loof van Vitabella is compacter dan Rozine. Hoe de opbrengst is weten we nog niet. Aan een foto zie ik dat je ook rode klaver plantjes hebt . Ze komen bij mij overal te voorschijn. Vooral in de potten. groet.Marja

Alice

Eerst en vooral nogmaals bedankt voor de degelijke artikels.0ok hier zijn de middelvroege Charlotte’s eerder klaar dan de vroege Lady Christl. Allebei gepoot begin april in verhoogde bak. De opbrengst is middelmatig. Ik heb wsch niet genoeg water gegeven Ook begin ik kleine sporen van phytophthora te bemerken aan de jonge topoblaadjes van de tomatenplanten in de serre,,😱,,,Hopelijk zet het zich niet door

Silvano Essed

Is de eerste foto toevallig van vroege aardappel Annabelle? Het lijkt precies op het loof van het verhoogde bed waar ik Annabelle in heb staan. Bij mij gebeurde precies hetzelfde. Het zijn gelukkig maar enkele bruine plekjes op het blad. Kan het misschien stress zijn van de hitte?

Silvano Essed

Dit jaar is de eerste keer dat ik mijn aardappelen aanaard en ruggen creëren. Wat mij opvalt is dat het water over de ruggen heen loopt en in de greppeltjes terecht komt. Zelfs na het beregenen blijkt de aarde in de rug zowel met de vinger als met de vochtmeter droog.

Ik vraag me af de ruggen wel functioneren. Vorig jaar had ik met Sevilla (zonder ruggen) nog een prachtige oogst met grote lang houdbare knollen.

Laatst bewerkt op 12 dagen geleden door Silvano Essed
José
Wietske Rozema

Hoi Diana en lezers,
Dit jaar voor het eerst op ruggen gezet en aangeaard
Onze zoon doet het altijd zo en heeft altijd een goede opbrengst
Vorig jaar had ik phytothora in de aardappels brrr wat een stank

Ij weeuventeelt deed het geweldig .ov nooit ,ulke mooie bloemkolen gehad, al werd er hier en daar ee spitskool opgevreten door de slakken. Bedankt voor alle goede adviezen. We zijn er blij mee.

Wietske Rozema

O ja en mijn kas zat onder de luis
Ik kon mijn haren wel uit mijn hoofd trekken. Wat te doen
Ik heb 100 lieveheersbeestje larven gekocht, en.het lijkt nu na bijna drie weken goed te komen. De beestje vliegen inde kas vann to.aat naar paprika.oom een tip vaan jou.👌

jozef linssen

Dag Diana,
Ik lees altijd met plezier je berichten. Dit jaar had ik ook La Strada aardappelen gezet als experiment. Uitstekende oogst, met “4-persoons” exemplaren ertussen. Echter de smaak viel me toch wel tegen. Inderdaad een “roomsmaak” zoals ook was aangegeven, maar misschien is dat toch niet wat wij van aardappelen gewend zijn. Maar goed in stamppot met een ander smaakje erdoorheen is het wel te doen. Maar toch geen La Strada meer volgende keer. Mijn Annabelle en Rozine hadden eveneens een hoge opbrengst en dat zijn aardappelen toch meer naar mijn hart. Je voelde bij het schillen van de La Strada al dat ze veel te nat waren, veel vocht, dat er bij wijze van spreken gewoon uitliep.

Pauline

Hoi Diana, wat fijn dat je tomaten zo goed gaan!! Je grote liefde hè, na Ruud dan..😉🥰
Wat zul je van ze genieten, met al je harde werk. Zó bijzonder wat je allemaal doet en voor elkaar krijgt – heel veel respect!
Hoop dat de piepers lekker zijn en dat de andere soorten ook goede oogsten zullen geven!
Groene en vooral hartelijke groet, Pauline

Maaike

Wel jammer, ik hoopte op wat zaden van jou voor tomaten dit jaar, omdat ik na een paar jaar niets volgend jaar eindelijk weer tomaten ga kweken! Maarja. Er is vast genoeg te koop her en der (maar jij hebt altijd zulke goede tomaten!).

Hopelijk valt het mee met de Phytophthora!

Maaike

Ik voelde me meteen ook weer schuldig dat ik dit postte, je hebt al genoeg aan je hoofd. Zie het maar als een compliment voor al die keren dat je het wel hebt gedaan!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties