Ongedurig

Ongeduldig ben ik mijn hele tuinleven al; altijd willen zaaien, altijd benieuwd naar de smaak van nieuwe tomatenrassen, met smart wachten op de eerste bloeiende eenjarige bloemen, etc. Met ongedurig bedoel ik meer een soort rusteloosheid; zo graag willen beginnen maar niet kunnen. Om verschillende redenen, zoals het feit dat het hier nu nog natter en modderiger is dan vorige week. Maar vooral omdat het vanaf het weekend matig tot zelfs streng gaat vriezen, met veel sneeuw en windkracht 7.

Maar nu is het nog 10 graden. En dus rinkelen er kleine belletjes in mijn hoofd. Ik wilde nog wat planten verplanten maar dat is met zoveel vorst, sneeuw en kletsnatte grond in het vooruitzicht geen optie. Hetzelfde geldt voor snoeien. Hetzelfde geldt voor alvast in de kas wat kool en rucola, sla, etc. voorzaaien. Hetzelfde geldt voor het terug knippen van de Salvia’s en het snoeien van de rozen. En zo kan ik nog wel even doorgaan.

Het is steeds langer licht, als de zon schijnt hoeven we pas tegen 18 uur ‘s avonds de lampen aan te doen. Ik hoor de lente in de verte al roepen en wil graag gaan beginnen. Maar we moeten wachten op een lagedrukgebied dat zo nodig eerst Nederland nog moet passeren. En dan daarna nog wachten tot het een beetje opdroogt. En dan, eindelijk, misschien is het dan al wel eind februari, pas dan kunnen we wat in de tuin gaan doen.

Zo denk ik er nu over, als komend weekend de aangekondigde sneeuwstorm voorbij raast, de gevoelstemperatuur onder de -10 graden daalt (iets wat ik me nu bijna nog niet voor kan stellen) en het nat, donker, grijs, wit en/of ijskoud is, raak ik dat gevoel wel weer kwijt. En ik weet ook dat vorst goed voor de tuin is, dat daardoor wat plagen en ziekten dood kunnen vriezen. Ruud gaat zoals altijd heel goed voor de vogels zorgen die onze tuin bezoeken. En zelf zullen we vooral zoveel mogelijk binnen blijven. Maar dat neemt niet weg dat ik nu ongedurig ben. Want ik wil zo graag. En ik ben ook niet alleen. Zij wil ook:

De chayote begint op de koelste kamer die we hebben al uit te lopen. Ik moet gaan bedenken of ik haar al op wil gaan potten, maar de kans is groot dat ze dan nog sneller gaat groeien en ik in april met een 2 meter lange slingerplant in huis zit :-).

En de chayote is niet de enige. Ik had een aantal ‘tomaten’ van het ras Granny Smith bewaard. We hebben er al een aantal gegeten, het vruchtvlees nog net zo stevig als in september (en ze smaakt nog steeds niet naar tomaat maar meer naar tomatillo).

Er lagen er nog 3 op een schaal, ook weer in de koelste kamer in huis. Maar het was er blijkbaar af en toe toch warm genoeg. Want toen ik de tomaat doorsneed om in een salade te gebruiken werd duidelijk dat ze al wakker wordt want de zaden zijn in de tomaat al gekiemd :-). Zie ook de foto bovenaan dit blog. En in close-up:

Ook de 2e serie paprika-, peper- en auberginezaailingen hebben het voorjaar in hun hoofd:

Van de eerste serie zijn de meeste zaden gekiemd. Maar niet allemaal, dus heb ik deze week nog wat nieuwe zaden gezaaid. En ook nu kiemen de eerste zaailingen in de propagator binnen 5 dagen. Ondertussen beginnen de zaailingen die ik vorig weekend verspeende heel voorzichtig te groeien. In het begin gaat dat altijd tergend langzaam (doordat de zaailingen op een kamertje staan waar het alleen echt warm wordt als de zon schijnt), maar er is al verschil met vorige week te zien.

Vorige week, net na het verspenen:

Nu (donderdagmiddag):

Als er eenmaal een derde blaadje verschijnt (het eerste echte blaadje na de 2 kiemblaadjes) zal de groei sneller gaan.

Vrijdagmiddag gaan we naar de tuin, kijken of we iets kunnen doen, misschien wat planten beschermen tegen de aankomende vorst. De weersvoorspellingen geven niet alleen alleen aan dat er veel sneeuw gaat vallen maar ik zie ook na het weekend temperaturen tot -11 graden staan (en dan wonen wij nog in Zuidwest Nederland, 18 kilometer van zee, ik vrees dat het landinwaarts nog flink harder zal gaan vriezen. Ik zal vanmiddag/vanavond een blog schrijven over wat we hebben kunnen doen, en over welke planten ik me wel of geen zorgen maak.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

14 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Ria

Wat bijzonder, die gekiemde zaden binnenin de tomaat. Ik had dat nog nooit gezien.
In het begin van de week hadden we hier een vleugje voorjaar maar nu een paar barre dagen in het vooruitzicht. Ons geduld wordt wel op de proef gesteld. Ik popel ook om buiten iets te gaan doen. Ik heb gisteren de paprika’s en pepers verspeend, dus het begin van het tuinseizoen is er wel degelijk.
Groetjes, en sterkte met de sneeuw en kou,
Ria

Bianca

Hier hetzelfde hoor. Ik zaai volop en wil van alles snoeien, maar is nu niet verstandig. Ik ga morgen nog wel de canna’s en siergember uitgraven. Die laat ik al een paar jaar in de volle grond in de winter met een stevige muchlaag, maar dit gaan ze niet overleven. En die mulchlaag ga ik weer inzetten om de boomvarens extra bescherming te bieden. Wordt morgen misschien nog wel een drukke tuindag. En dan genieten van een mooi winterwonderland, hoop ik.
Groetjes, Bianca

Jo van tartwijk

Geweldig om alles te lezen en te. Horen van jullie activiteiten.Veel succes en maak er een mooie tuinwereld van. Gr. En dank voor jullie mooie berichten”””wijsheden”””

Esther

Ja, als het nou gewoon ‘even’ winter zou kunnen zijn als het voor ons voelt als winter… Maar stiekem kijk ik er wel naar uit hoor, ik hou wel van bijzonder weer. Ben heel benieuwd naar jullie voorbereidingen. Mooi trouwens hoeveel die pepertjes en paprika’s al gegroeid zijn!

Esther

Hallo, als beginnende tuinierder heb ik zo ontzettend veel aan jullie website, prachtig!
Nu zocht ik op de pagina naar informatie naar kersenbomen en druiven, zijn dit toevallig twee onderwerpen die nog niet beschreven zijn of kijk ik niet goed?
Alvast heel erg bedankt!

Caroline Helgers

hallo allemaal , ik wou even zeggen dat ik jullie volg vanuit Zweden. Ik begin nu hier met een groentetuin. Ik merk dat ik wel dingen moet aanpassen ten opzichte van het Nederlandse klimaat . Zit vaak op mijn puntje van de stoel om weer te lezen hoe jullie het allemaal doen en wanneer. Ik zou graag advies en tips kunnen gebruiken om hier in dit koudere klimaat te kunnen beginnen …
Veel plezier en geniet momentjes in deze voorbereidende fase

Caroline Helgers

Dank je wel . Ik heb al reactie gekregen vanuit Zweden . Die gaan me helpen en tips en adviezen geven . Het is inderdaad heeeeeel anders. Ik denk wel dat we allemaal hetzelfde in ons hartje voelen als onze zaadjes uitgroeien tot mooie planten , waar je ook woont … de passie blijft hetzelfde. Succes ….

Cora van Den Nieuwen Huizen

hoi Allemaal

ik heb sinds Januari een volkstuintje, 100vierkante meter, leuk om jullie berichtjes te lezen
ben nu ongeduldig, daarom alvast begonnen aan het voorzaaien , en voorpotten van dahlias
ik wil een combi van bloemen en een beetje groenten. heb een blokhut besteld maar daar is een levertiid van 4 maanden . je geduld wordt wel op de proef gesteld. ik wil iedereen een fijne voorbereiding toewensen. groetjes Cora

Arianne

Ik herken je ongedurigheid! Ik was zo blij dat ik met pepers, paprika en aubergine aan de slag kon! Dit jaar was ik voorbereid 🙂 Ik heb ze in een propagator laten ontkiemen en daarna gaan ze in de woonkamer onder een groeilamp (zo’n Ikea kastje die ze ooit hadden). Warm en licht, de hele dag. Lijkt me ideaal. Of is het dat wellicht niet en kan de groei ook te hard gaan? Vooralsnog gaat het goed… Groetjes, Arianne

Arianne

Top, dankjewel! Ik houd t zeker in de gaten 🙂

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties