Ontzag

Tjonge, wat een wind, niet alleen de storm van eergisteren en vandaag maar er staat hier al bijna 2 weken lang meer dan windkracht 5. En dan nu de tweede storm deze week. Ik begin met dit blog op vrijdagmiddag om 12.30 uur en ik hoor de wind langzaam aanwakkeren. Ik kijk nog maar eens op de ‘weer app’ en zie de getallen voor wind elk uur stijgen. Ik wil er niet regelmatig naar kijken, er komt vandaag echt geen meevaller, maar toch kan ik me niet beheersen. Vroeger zag je het de avond ervoor op tv of hoorde het op de radio en dan was het maar afwachten.

Nee, vroeger was niet alles beter, helemaal niet zelfs. Want zonder informatie zijn zorgen minstens zo erg. Ik heb de eerste 25 jaar van mijn leven in Zuidland gewoond, en de watersnoodramp van 1953 was daar altijd aanwezig. In de bordjes op sommige gevels (“Hier stond het water op 1 februari 1953”, vol ontzag keek ik als kind schuin naar boven naar die bordjes). Maar vooral in de verhalen van mijn ouders, opa, oma, ooms en tantes. Over hoe koud en nat het was, de angst, hoe het gezin met 9 kinderen bovenop het dak van het kleine huisje kroop. Hoe ze zagen dat het water razendsnel steeg en alles in de vaart meenam, en beseften dat tegen zulke krachten niet te vechten was en ze alleen maar hulpeloos konden wachten op hulp (die gelukkig voor hen ook op tijd kwam). Ik ben opgegroeid met boeken en zwartwit-foto’s over ‘de ramp’ (die stond zo in ieders geheugen gegrift dat het woord ‘watersnood’ er niet eens voor hoefde). Er waren herdenkingen en een bezoek aan het watersnoodrampmuseum. Het meest indrukwekkend was als we naar de begraafplaats gingen en daar 8 graven naast elkaar lagen van een vader, moeder en 6 kinderen die waren verdronken. Ik heb de watersnoodramp zelf nooit meegemaakt maar ik heb er een enorm ontzag voor water en wind voor gekregen.

Die herinneringen en verhalen komen altijd weer een klein beetje naar boven als er storm wordt verwacht. En dan hebben we ook nog eens een moestuin, met 3 kassen. Natuurlijk is het het minst belangrijk maar belangrijk genoeg om ons toch zorgen te maken. En ons voor te bereiden. De potten staan allemaal bij elkaar in een hoek van de tuin. We hebben wat stoeptegels in de kunststof opbergkast gelegd, de terrasstoelen plat op de grond gelegd. En de ramen in de kas op 10-centimeter kieren gezet. Op internet lees je heel vaak dat wordt geadviseerd om alle ramen en deuren te sluiten. En ik weet niet wat er beter is. Maar wij hebben altijd geleerd (van een oude kassenbouwer, hij wist ook heus waar hij het over had) dat er altijd een raam op een kier moet staan. Omdat de wind door alle kieren in een kas naar binnen waait maar er ook weer uit moet. En als er geen raam openstaat wordt die wind via die kieren er weer uit geperst. Als er meer wind via kieren naar binnen komt dan naar buiten gaat hoopt de wind in de kas zich op en is de kans dat er een ruit barst of springt groot. Die uitleg heeft voor ons altijd heel plausibel geklonken, wij houden al ruim 25 jaar ook tijdens een storm de ramen op een kier, en we kunnen de door een storm gesneuvelde ruiten op 1 hand tellen. Als je een kas hebt is het wellicht goed om even de website van het bedrijf waar je de kas kocht te raadplegen om te zien wat zij adviseren.

Ondertussen is het 13.30 uur en de wind trekt nog wat harder aan. Ik kijk nog maar een keer op de website van de NOS en zie ondertussen code rood voor steeds meer delen van Nederland. Ook de app is nog niet milder gestemd en geeft 82 kilometer wind per uur aan. Ik zet de radio wat harder want ik vind het geluid van gierende wind nou eenmaal akelig. Het wordt tijd voor een pot thee en afleiding. Dus ga ik vanmiddag alvast eens zaden uitzoeken die ik volgende week kan gaan zaaien. En aangezien de temperatuur vrij hoog blijft zou ik best in de kas alvast eens wat bietjes kunnen voorzaaien, wat soorten sla, uien en prei, rucola, andijvie en koolrabi. En ik moet nog tuinbonen, doperwten, sugar snaps en kapucijners zaaien, daar heb ik nog geen tijd voor gehad.

En ik kan in huis al flink wat zaailingen, stekken en plantjes vertroetelen. De bestelde bloembollen zijn bezorgd en ik potte deze week de Impatiens tinctoria op. En ze loopt al gelijk heel sterk uit. Fijn!!

De meeste paprika’s en pepers zijn gekiemd. En de rassen die niet gekiemd zijn heb ik eergisteren opnieuw gezaaid. En ik heb wat Salvia’s gezaaid, en wat vaste planten zoals Agastache en Achillea, die beginnen nu te kiemen. De paprika’s en pepers die zijn gekiemd hebben nog steeds alleen maar 2 kiemblaadjes. Maar die kiemblaadjes groeien goed. En als ik heel goed kijk zie ik het allereerste begin van een eerst echt blaadje. En er zijn soms al verschillen te zien, zelfs bij zaailingen met alleen kiemblaadjes.

Paprika Etuida, ze heeft lichtgroen blad en er komt een allereerst blaadje na de kiemblaadjes
Peper Purple Fish zaailing, met groen blad met wat paars erin. De pepers zouden onrijp groen-wit-paars gestreept moeten worden, ik ben heel benieuwd!!
Peper Chenzo, met nu al donkerpaarse blaadjes (de pepers rijpen deze zomer van lakzwart naar fel rood)

Ach, en als ik dan toch door foto’s aan het bladeren ben: peper Chenzo teelde ik 2 jaar geleden ook, ik vond nog een zomers filmpje van slechts 20 seconden waarin je de opbrengst ziet van 3 planten bij elkaar zoals ik ze altijd zaai en plant. Mocht je nog twijfelen….. :-):

De in huis overwinterde Lepechina hastata loopt voorzichtig uit (boven bovenaan dit blog). Zo zag de plant er vorig jaar in de nazomer uit:

Dus ben ik heel blij dat ze de winter in pot in huis lijkt te overleven!!

De stek van rozemarijn Foxtail (als back-up voor de moederplant die buiten in een pot staat) is geworteld en gaat groeien:

Hè fijn, dat zaailingen, stekken, een kop hete thee, het uitzoeken van zaden, een blog schrijven en foto’s zoeken/maken/plaatsen zoveel afleiding geven. Ondertussen is het 14.30 uur, code rood is begonnen. Er knakt een blad van de Trachycarpus in de tuin, en ik hoor iets rinkelen in de tuin van de buren. We hopen dat het daarbij blijft, over een kleine 8 uur is het ergste in Zuid-Holland voorbij. Morgen gaan we uiteraard naar de volkstuin, niet om te tuinieren (want daarvoor heeft het te hard geregend) maar wel om te kijken of er iets kapot is en gerepareerd kan worden, de stoelen weer overeind te zetten, de stoeptegels van alles wat we wilden verzwaren weer op te stapelen, etc.

Ik neem nog een kop thee en ga verder met zaden uitzoeken. Iedereen de komende uren heel veel sterkte met de storm, vanavond laat is het gelukkig weer over! Tot slot nog 1 foto, de vrolijkste. Want ik kocht vorig jaar een Cleome zonder naam die geen zaden wilde geven en lager bleef maar wel alsmaar doorbloeide. Ik kreeg de tip op mijn website dat het Cleome Senorita Rosalita is. Ik heb de moederplant in oktober in de kas gezet en die ziet er helaas niet goed uit. Maar ik heb in september 2 stekken genomen en die zijn beide aangeslagen. En één van de twee bloeit, ze zit weliswaar onder de luis maar bloeit dapper door. Het wordt helaas voorzichtig tijd om een klein sopje van wat biologische zeep, olie en water te maken en daarmee te vernevelen want de luizen zijn al overgestapt naar andere stekken en overwinterde planten en ik moet er niet aan denken dat ze de piepjonge paprika’s en pepers kunnen gaan belagen – die zijn te jong om dat te overleven. Nog iets om de tijd mee door te komen tot het eind van de storm.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

34 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Gwen

Hopelijk valt het een beetje mee. We hebben in elk geval wat tijd gehad om voorbereidingen te treffen.

Emmie

Inderdaad, als ik geen kassen had op een open moestuincomplex zou ik m nu niet knijpen en alle weerwebsites tegelijk in de gaten houden. Lepechina staat bij mij sinds twee jaar in de volle grond tot volle tevredenheid

marja

Ik heb de lepechina hastata zowel in een pot in de koude kas als in de volle grond maar dan wel in heel doorlatende droge grinderige grond. Ik zou de plant niet in de kleigrond buiten overwinteren.

marja

Ik heb ook geen blog in mijn mail gekregen.

Augus

De blog is wegens een technische storing niet verstuurd. We overleggen nog of we de mail alsnog sturen of we deze week even overslaan. Excuses voor het ongemak.

Paula Bean

Ik kreeg ’em wel, op 19 februari, 22:21

Margriet M

Hallo Diana,
Ook hier in Apeldoorn ging het gisteren vreselijk te keer.
De kleine muurkas die bij de achterdeur staat kwam rond 17:00u met een klap omver, zodat we de achterdeur niet meer uit konden. Ik moet zeggen dat ik me de hele avond onrustig voelde, tot storm minder werd.
Dit kasje staat er al jaren en heeft menig storm getrotseerd, maar gelukkig konden we hem overeind hijsen en viel de schade mee.
Wat een zooi heb je dan ineens omdat ik wat planten erin liet overwinteren en al wat gezaaid had. Dit stond boven de grond en ik heb het meeste weer kunnen oppotten.
Op volkstuin hadden wij gelukkig geen schade. Helaas veel anderen wel.
Trouwens ik heb jouw blog niet in de mail ontvangen, dus mogelijk iets fout gegaan.
Ik hoop hem wel weer te ontvangen want ik vind heerlijk om te lezen, evenals alle reacties.
Groetjes Margriet

Margriet M

Dank je wel Diana en Augus voor de snelle reactie en alsnog versturen

feniks

Ontzag Diana ,
Dat vind ik een mooi woord.

Het verpakt heel veel en met name wat jij in dit artikel beschrijft.
We zullen het ermee moeten doen (voor zover we geen andere opties hebben).
Grtz
Marianne

Wil van Pelt

Kas en storm , 2de poging
Ook in West-Friesland de nodige schade.
Bij ons is de helft van de tuinkas kapotgewaaid en vragen ons nog steeds af wat we hadden moeten doen: deur/raam open of juist sluiten? We kozen voor het laatste, helaas…
Voorlopig zijn we zoet, de tuin (en gedeeltelijk die van de buren) ligt vol met stukjes veiligheidsglas, alsof iemand een grote hoeveelheid duralex glas heeft rondgestrooid.

Sabine

Ook bij ons meer dan de helft van de glazen panelen van de serre kapot. Serre, tuin en moestuin vol mini stukjes glas 🙁 Ik had zo’n mooi plan voor voorteelt in de serre dit jaar. Vorig jaar stond ze pas in mei dus kon ik dat nog niet doen. Ik had gepland om dit weekend te beginnen zaaien. Zucht. Natuurkrachten, niets aan te doen… Moed bijeen rapen, opruimen en opnieuw beginnen. De profielen van de serre zijn hier en daar verwrongen, de front ligt er volledig uit, met schuifdeur en al, maar we hopen het te kunnen herstellen en nieuw glas bestellen. En dan hopelijk klaar tegen half mei zodat de tomaten, paprika’s en aubergines er in kunnen. De zaailingen van de aubergines zijn al mooi uitgekomen en die van de paprika’s komen ook piepen.

Agnita

Misschien komt de meest betrouwbare informatie over wat te doen met je kas als het gaat stormen van de verzekeraars, zij hebben daar natuurlijk een enorm financieel belang bij.
En dan is het huidige advies: kas dicht, bij storm is de kas dan het meest stabiel.
Mocht er toch een ruit sneuvelen, dan is het zaak aan de lijzijde alsnog een raam of deur op een kier te zetten, omdat er dan een enorme overdruk in de kas ontstaat met als gevolg nog meer schade.
Daar zit hem dan meteen de moeilijkheid, professionele telers wonen bij hun kas, voor velen van ons is dat niet het geval en om tijdens een storm bij je kas te gaan zitten om te kijken of hij heel blijft is geen optie neem ik aan 🙂
Ik heb preventief toch aan de lijzijde een kiertje open gehouden, alles is de afgelopen storm goed gegaan, pfff.
Een heel informatief artikel staat in vakblad-onder-glas, juni 2017. Als je dat googled, kom je een kopje tegen: kiertje lucht aan luwzijde achterhaald…interpolis.
Groetjes en sterkte iedereen, want ik heb begrepen, dat er nog meer wind aankomt. 

Henk

Ja hier viel dan vrijdagmiddag een populus alba van ongeveer 18 meter bijna op ons huis.
Hij is van de buren maar bij de klap vernielde de boom een flink deel van de beschoeiing van onze sloot. En nog heel veel planten/boompjes.
De boom viel tot 20 cm van ons huis. Gelukkig niet op de kas want ……dan.
Op de foto zijn er al 3 karren met takken afgehaald want we konden niet meer langs ons huis lopen. De rest moet met groot materieel verwijderd worden.
van die dingen dus.

Henk

Hier foto van de Populus

3396230F-34DE-4D3E-B49B-76C542FB2F59.jpeg
Con

Hallo Diana,
Het is bewonderenswaardig dat je elke week ons weer trakteert op een leuk maar vooral informatief artikel, en ik steeds weer wat van je kan leren. Als ik zo lees wat je allemaal doet, vraag ik me soms waar haal je de tijd vandaan. Dat het technisch een keer mis gaat is iets wat kan gebeuren. Meestal lees ik jou blog op zaterdag, nu er niks via mail was binnen gekomen ben ik naar je website gegaan en daar het nieuwste blog gelezen, ik denk dat dat voor iedereen te doen is en dat er begrip voor moet zijn dat de techniek ons af en toe in de steek laat, en daardoor jou blog een dag later aankwam.
Ik hoop dat jullie niet al te veel schade hebben van de wind, niet materieel maar ook niet bij de planten, waar zoveel energie en inzet in gestopt is.
Hier hebben we ook een flinke wind gehad, maar natuurlijk niet vergelijkbaar met wat jullie over je heen gekregen hebben. 
Hier kijken we de sneeuw weg (hoewel er afgelopen week weer wat bijgekomen is) en hopen dat er nog wat van de planten over is. Ondertussen kriebelt het in me om eindelijk wat in de tuin te kunnen doen, maar dan moet eerst de grond ontdooit zijn.
Ook ik ben begonnen met voor zaaien in huis met veel dank aan Carine voor haar tips wat betreft de „Maria Thun“ methode. Ik had er wel van gehoord maar kende het verder niet, heb altijd gedacht dat het meer voor de landbouw zou zijn. Enfin ik heb me erin verdiept en het boekje „Aussaattage 2022“ gekocht en toegepast, hoewel ik sceptisch was dat het in huis zou kunnen functioneren. Ik heb jou pepper zaad, waarvoor nog hartelijk dank, op de aanbevolen dag gezaaid 3x 3 soorten met 100% succes, en ondertussen al verpot. Tevens heb ik nog 3x 3 soorten op een willekeurige dag, dus niet volgens de kalender, gezaaid met 30% resultaat. Kan natuurlijk toeval zijn, maar kan ook werkelijk werken. De volgende zaaidag zal weer een dag uit de kalender zijn.
Afke; bedankt voor de tip betreffende de compost, dat je zeker moet zijn waar het vandaan komt, daar heb je helemaal gelijk mee. Dat wat we gekocht hebben noemen ze hier het „zwarte goud“ nu ben ik niet helemaal zeker of dat alleen de kwaliteit betreft of ook de prijs! Het komt van een bedrijf dat alleen daarop gespecialiseerd is. Hier bij ons op het land in het zuiden van Oostenrijk zou een slecht bedrijf in de kortste tijd niet meer bestaan. 

Con

Sorry Henk daar ging wat mis. Vreselijk die boom. Bij ons staat ook een gigantische eik bij de buren, waarvan niemand weet hoe oud die is, een oude buurvrouw van bijna 100 zegt dat hij al groot was toen ze nog kind was. Bij elke storm hopen we dat hij blijft staan.

Hallo Diana,
Het is bewonderenswaardig dat je elke week ons weer trakteert op een leuk maar vooral informatief artikel, en ik steeds weer wat van je kan leren. Als ik zo lees wat je allemaal doet, vraag ik me soms waar haal je de tijd vandaan. Dat het technisch een keer mis gaat is iets wat kan gebeuren. Meestal lees ik jou blog op zaterdag, nu er niks via mail was binnen gekomen ben ik naar je website gegaan en daar het nieuwste blog gelezen, ik denk dat dat voor iedereen te doen is en dat er begrip voor moet zijn dat de techniek ons af en toe in de steek laat, en daardoor jou blog een dag later aankwam.
Ik hoop dat jullie niet al te veel schade hebben van de wind, niet materieel maar ook niet bij de planten, waar zoveel energie en inzet in gestopt is.
Hier hebben we ook een flinke wind gehad, maar natuurlijk niet vergelijkbaar met wat jullie over je heen gekregen hebben. 
Hier kijken we de sneeuw weg (hoewel er afgelopen week weer wat bijgekomen is) en hopen dat er nog wat van de planten over is. Ondertussen kriebelt het in me om eindelijk wat in de tuin te kunnen doen, maar dan moet eerst de grond ontdooit zijn.
Ook ik ben begonnen met voorzaaien in huis met veel dank aan Carine voor haar tips wat betreft de „Maria Thun“ methode. Ik had er wel van gehoord maar kende het verder niet, heb altijd gedacht dat het meer voor de landbouw zou zijn. Enfin ik heb me erin verdiept en het boekje „Aussaattage 2022“ gekocht en toegepast, hoewel ik sceptisch was dat het in huis zou kunnen functioneren. Ik heb jou pepper zaad, waarvoor nog hartelijk dank, op de aanbevolen dag gezaaid 3x 3 soorten met 100% succes, en ondertussen al verpot. Tevens heb ik nog 3x 3 soorten op een willekeurige dag, dus niet volgens de kalender, gezaaid met 30% resultaat. Kan natuurlijk toeval zijn, maar kan ook werkelijk werken. De volgende zaaidag zal weer een dag uit de kalender zijn.
Afke; bedankt voor de tip betreffende de compost, dat je zeker moet zijn waar het vandaan komt, daar heb je helemaal gelijk mee. Dat wat we gekocht hebben noemen ze hier het „zwarte goud“ nu ben ik niet helemaal zeker of dat alleen de kwaliteit betreft of ook de prijs! Het komt van een bedrijf dat alleen daarop gespecialiseerd is. Hier bij ons op het land in het zuiden van Oostenrijk zou een slecht bedrijf in de kortste tijd niet meer bestaan. 

Afke

Hallo Diana,
dank voor je blog, ik lees het elke week met plezier. Ik herken jou angst voor wind en water. Ik kom uit Dokkum, Noord Friesland. De dijken langs de waddenkust kwamen boven Dokkum pas eind jaren zeventig / begin tachtig op Delta-hoogte. Tot die tijd was het bij elke storm ‘versterkte dijkbewaking’. Mijn moeder, die levende herinneringen had aan 1953, was dan in alle staten en dat bracht ze natuurlijk wel op ons / mij over. Lastig wanneer je een zeilende man hebt die niets prachtiger vindt dan wind en water…
Gelukkig bij ons, zuid-oost Friesland, geen schade, hoewel we enorme beuken voor het huis hebben staan waar we elke keer met storm voor vrezen… De bouw van onze huizen en 2 gortdroge zomers op rij hebben hun tol wel geëist. Maar ze staan nog!

Wout

Ook ik ben me bewust van de risico’s van een zware storm. Zeeuw en eigenlijk een kind van de watersnood. Maar dat is een ander verhaal.

Ik vertrouw wel op de sterkte van de deltawerken. Ik heb wel eens een gesprek gehad met een man uit Ethiopië. Die was gefascineerd door de ramp. Toen vroeg hij hoeveel doden er toen zijn geweest. Ongeveer 1800 zei ik. Oh 1800… zei hij. Dan ga je wel even relativeren hoor.

Scherven brengen geluk zei de vriend van mijn dochter. Dan ga ik heel veel geluk krijgen. Uithuilen, opruimen en opnieuw beginnen. Windkracht 10 (halfuurtje) is zeer gevaarlijk en dat zie je maar weer. Wat ik graag zou willen is een verzekering afsluiten die glasschade aan je hobbykas bij storm dekt. Bijna elke opstalverzekering sluit het uit of heeft een heel hoge eigen risico.
Volkstuincomplexen bieden soms een collectieve verzekering aan die wel soelaas kan bieden. Als particulier lukt het dan niet.

Iemand enig idee of wel een verzekering gevonden?

En Diana? Hoe is de actuele situatie met de tuin?

20220219_094301.jpg
Lia Hart

Ohhhh wat jammer, gewoon glas of veiligheids glas…

ruud de groot

Mooi stuk waarbij tuinieren en liefde voor planten en komende plantjes hand in hand gaan wordt met de storm. Mooi om te lezen en te voelen.

Onze schutting is er uit gewaaid, helaas op mijn plantjes die net hun koppie boven de grond staken.

Ik ben op zoek naar rabarberknollen. Heeft iemand er een of twee over of een goed adres?

Sterkte de komende dagen, want ik denk dat er nog wel wat onstuimig weer aan komt, vooral in d het westen en bij ons, Zeeland.

Lia Hart

Kas helaas wat schade..

Kas....jpeg
anna de vries

dag Diana en Ruud,

ik lees jullie verslagen al een poos met veel plezier. en ik leer er veel van.
nu heb ik een wat algemener vraag.
de zaden, die ik had besteld waren in zulke mooie kleine gripzakjes verpakt.
ik heb een aanbod in de krant gedaan voor zaden uit mijn tuin, en daar veel reacties op gekregen.
kun je me vertellen waar ik zulke mooie kleine zakjes koop?
bij voorbaat dank!
en sterkte in alle wind.
ik woon in de Achterhoek, dus hier is het allemaal wat draaglijker.
hartelijke groet van Anna de Vries

Sebas

Leuk geschreven stuk!
Ik heb nu 14 jaar mijn kas staan met het hele jaar door het klapraam op een centimeter of 15 open staan. Ook vorige week geen centje pijn terwijl de rest van de kassen wel een glasbak leek…
Ik zal derhalve nooit een kas geheel sluiten.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties