Het reddingsplan deel 2

Op 17 september van het vorige jaar schreef ik een blog over onze plannen voor de kas. In twee van de drie kassen was er vorig jaar zo enorm veel en vaak wateroverlast dat de groenten die erin stonden het in de modder langzaam begaven. De daardoor zwakke planten kregen vervolgens last van spint, luis, aardappelziekte, verwelkingsziekte, meeldauw en noem maar op. En dan heb ik het nog niet over de mol en de woelratten. 2021 was dus helaas een klein rampjaar voor de kassen. En er was op dat moment niet veel meer te redden, maar na het verwijderen van de laatste planten in september begonnen we te werken aan een reddingsplan.

In dat blog van 17 september kun je lezen hoe het begon: Het reddingsplan. En je kunt er de foto’s zien van wateroverlast, armetierige tomatenplantjes en andere ellende. Nu het voorjaar heel in de verte gloort wordt het ook nog eens tijd dat we gaan opschieten met dat reddingsplan.

Niet dat we in de afgelopen maanden niets hebben gedaan hoor. We hebben opgeruimd, alle laatste restjes plantenresten, bladeren, etc. verwijderd (om te voorkomen dat ziekten en schimmels daarop zouden kunnen overwinteren om in 2022 weer toe te kunnen slaan). En we hebben dus in september Japanse haver als groenbemester gezaaid. Dat groeide in oktober en november heel goed in de 2 kassen:

In december was het blad al zo lang dat de planten omvielen. Ik heb het blad toen grofweg afgesneden en dat op de planten gelegd. En vervolgens werd er in december verse paardenmest bezorgd en hebben we dat er in een dikke laag op gelegd. Daardoor stierven de planten af en hopen we dat het blad en de wortels onder die mest langzaam verteren.

Zo zag het in november uit (met nog wat rommel en een krukje met een pot met peper Madre Vieja):

De peper heeft het ondertussen begeven, rommel is er nog steeds (want waar moet ik anders matig winterharde planten in potten laten, emmers, gieters, handschoenen, bindmateriaal en zo nog 100 dingen :-)). Maar ondertussen zijn we na het uitspreiden van verse paardenmest nu ook begonnen met het verdelen van compost over de mest:

Kas 3

Het zal uiteraard nog wel inzakken maar je ziet dat op dat moment de mest en compost tot aan de rand van de fundering liggen. Ruud zal de randen langs het middenpad van de kas moeten gaan repareren/ophogen/vervangen (wat het wordt beslist hij als hij de oude planken eruit gaat halen). We gaan hier met een broes regelmatig water geven, in de hoop het composteringsproces wat te versnellen. En we gaan er lavameel over strooien, en ook wat houtas.

Kas 1

In kas 3 komen dit jaar heel veel tomaten, de komkommerplanten en de paprika’s. Kas 1 is een ander verhaal. Ik heb al eerder gemeld dat we kas 1 hebben ‘opgeofferd’ voor iets minder nuttig en iets meer leuk. Ook daar hebben we mest over de groenbemester verdeeld, en daarop compost, lavameel en houtas. Het ziet er allemaal al wat netter uit omdat we het hebben aangeharkt. En we hebben er een ‘terrasje’ gemaakt: de achterkant hebben we met zand opgehoogd en betegeld. De foto bovenaan dit blog is ook van kas 1, er staan ondertussen 2 wat te grote stoelen en te grote tafel maar in de zomer wil ik hier juist wat meer planten in potten zetten, wat kleinere stoeltjes zodat we er wel even kunnen gaan zitten als het bijvoorbeeld regent. De calamondin staat er ondertussen. En is deze week ook opgepot:

En in deze kas komen er dit voorjaar nog een jonge yuzu en keraji-mandarijn in pot bij. En er komt in de volle grond in de kas echte wasabi, een paars gestreepte chilipeper, wat citroengras, een siergember, colocasia, klimspinazie, Vietnamese koriander, etc.. Ik twijfel nog over een perzik of abrikoos die ik langs de rechtse wand kan leiden :-).

Ik weet het, het ziet er nu nog vrij grijs uit, maar het terrasje ligt, we kunnen er schuilen en ook zitten, om even een boterham te eten of wat te drinken, en ik heb al een beetje in mijn hoofd hoe ze er in de zomer uit zou kunnen zien: overvol :-).

Voor nu hopen we dat de mest nog voor een deel composteert en dat de mest, compost, lavameel en groenbemester zorgt voor een rijker bodemleven (dat hadden we trouwens al, maar dat/die is/zijn gevlucht of verdronken in alle wateroverlast). En we hopen op minder wateroverlast, door het ophogen en verbeteren van de grond maar ook omdat we hopelijk een heel gewoon, regelmatig en fijn tuinjaar krijgen zonder excessen als zomerstorm, overvloedige regen, langdurige droogte en al die andere dingen die we helaas steeds vaker zien.

Kas 2 is de enige kas waar wat minder wateroverlast was. Ook daar gaat mest en compost in maar dan wel in wat kleinere hoeveelheden. En dat is ook de enige kas waar ik in de herfst nog wat planten heb gezet, zoals snijbiet, winterandijvie, weeuwenteelt bloemkolen, en wat bladkolen zoals Jagallo Nero en Minestra Nera. Nu het in de kas opwarmt beginnen die bladkolen voorzichtig door te schieten:

We kunnen er natuurlijk wel gewoon nog prima van eten, het blad en de bloemknoppen.

Tot slot van dit blog wil ik graag om hulp vragen. Ik heb van meerdere mensen vragen gekregen over de wormencompostbak. Ik heb die zelf sinds 2021 en kan er zeker wat over vertellen maar nog lang niet alles. Vandaar dat ik wil vragen of mensen, als ze er meer ervaring mee hebben, er wellicht iets over kunnen melden, ervaringen, voor- en nadelen, misschien foto’s van gekochte of zelf gemaakte wormencompostbakken (als je die hebt kun je die mailen naar [email protected]), of links naar handige websites of video’s. Ik hoop wellicht komende week (het schijnt weer eens elke dag te gaan regenen) te beginnen met een pagina over wormencompost.

Gelukkig is dat niet het enige dat ik kan doen, het grote vertroetelen van paprika- en peperzaailingen is begonnen (en het zaaien van bijvoorbeeld bloemen die een lang groeiseizoen nodig hebben). De laatste foto is dan ook van de paprika- en peperzaailingen die ondertussen op een licht verwarmde kamer onder een groeilamp staan. Het ruikt er al een beetje naar voorjaar!

Abonneer
Laat het weten als er
guest

39 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Lies

Dat belooft!
Lie(f)s.

John

Hoi. Spit u het compost en mest mengel nog om, of zet u hier de planten zo in? Groeten John

Marianne Lucardie

Om onze mest sneller te laten composteren, maken wij gebruik van EM: effectieve micro organismen. We maken het zelf met een starter die je kunt kopen en het heeft wonderen voor onze grond gedaan….

Maike

Kijk eens of je wat hebt aan het filmpje op Ini’s Moestuin. Het Instagram van Ton de Zeeuw en naar wormenkwekerijWasse.nl

Simone

Hallo Diana, best veel gedaan zo te lezen en toch ook prima om een kas om te toveren tot een plek waar jullie zelf ook kunnen zitten lijkt mij trouwens mooi met de potten en wat bijzondere soorten.
Nu lees ik dat je ook Wasabi gaat kweken zelf doe ik dit op verschillende manieren (staan nu in bloei) en ben benieuwd hoe jij de Wasabi gaat kweken daar dit niet het makkelijkste gewas is.
Heel veel succes en hoop dat je kassen geen last van wateroverlast krijgen.

Simone

Beste Diana, wat lief de je reageert. Ik zit ook op klei en heb daardoor de Wasabi ook in potten. In de winter zet ik deze in de koude kas. In de zomer onder een oude appelboom. Gaat prima vorig jaar min 10 overleeft. Vanmiddag naar de tuin en foto’s genomen die kan ik gelukkig niet plaatsen anders gaan veel mensen foto’s sturen. Ik geef in de winter de grote potten eens in de twee weken een flinke klap water 5 liter ongeveer. Zomers liefs iedere twee dagen veel water. Ik geef ook lavameel als voeding. Het jonge blad is ook heel lekker beetje Wasabi pit. Succes en echt de moeite waard. Groetjes Simone

Ineke

Regionale groepen van Velt (ecologisch (moes)tuinieren) organiseren regelmatig (online) workshops over wormenhotels. Bijvoorbeeld: https://velt.nu/activiteitdetail/4287

Guido

Hallo Diana, elke week veel leesplezier met uw blog. Proficiat. Ik heb een vraagje i.v.m. de kas waar jullie eerst paardenmest en nadien compost hebt op aangebracht. Waarom deze volgorde? De compost is toch al verteerd en het paardenmest moet nog verteren. De compost kan toch direct opgenomen worden door de grond.

Carine p

Dag Diana,
ik kan me levendig inbeelden dat in september het karton en paardenmest nog gedeeltelijk aanwezig was. In de koude kast (serre) leg ikzelf nooit karton, maar enkel groen versnipperd zoals bv. Smeerwortel. Daarbovenop leg ik verteerd paardenmest/stro. Deze laat ik buiten liggen met het biodynamisch preparaat verstrooid, afgedekt met een laag strooi. Na 6 maanden is deze volledig verteerd. Tussen en rond bv de koolplanten leg ik wel het stro van de schapen, maar dit is eerder tegen het onkruid. Na de oogst verwijder ik alles om dit idd niet verteerd is. Groetjes en succes
carine

Paula Bean

Ik zie een Jalapeño in wording; lekker knapperige pepertjes zijn dat.

Esther

Dat komt vast helemaal goed met die kassen! En met het komend moestuinjaar, dat buitengewoon groeizaam gaat zijn uiteraard.

Over wormenhotels: Ik heb een tijdje een wormenhotel gehad maar vond het te langzaam gaan en heb een compostvat gekocht, zo’n ding als waar jij de Oost-Indische kers in zet 🙂

Via nudge kun je gratis compostwormen in de buurt vinden. Er is wat onduidelijkheid over de term compostthee: Sommige mensen noemen het spul in de lekbak compostthee maar je leest ook wel dat je eigenlijk compostthee moet maken door wat van de wormencompost te weken in water. Ik vond het overigens ook ontzettend lastig om de wormen te scheiden van de compost.

Anne

Dag Diana,

Mooie initiatieven allemaal.
En dat plekje om te rusten vind ik geweldig. Zou ik ook moeten doen…

Ik stel me vragen rond de wasabi in de kas. In Japan groeit deze plant langs rivieren in het bos.Mijn ervaring is dat het een plant is dat veel, niet stagnerend, water nodig heeft. En diepe schaduw… en vooral voor dat laatste zou ik twijfelen de wasabi in de zomer in de kas te plaatsen. De bladeren slaan geel uit.Ik heb de planten altijd in potten staan in de winter in de serre en in de zomer zet ik ze buiten in de diepe schaduw en geef ik overvloedig water zonder dat de wortels er blijven instaan.
Een beste groet,

Bianca

Hallo Anne en Diana,

Ja, dat van die schaduw dacht ik ook. Ik heb mijn wasabi ook op een vochtige, schaduwrijke plek gezet. Ook gezien de behoefte aan natte voeten, lijkt de kas me niet de beste plek. Maar Diana kennende heeft ze er wel goed over nagedacht. Waarom zou je wel voor de kas kiezen Diana?

Groet,
Bianca

Anne

Hallo Diana,

Mijn eerste ervaring was dat ik een zeer mooie grote plant in leemgrond heb geplaatst voor de winter tussen de stekelbessenstruiken die ook minder zon nodig hebben. Ik heb hem na een maand of twee nog net kunnen redden omdat de kern aan het rotten was. Het is een sterke plant met veel energie in zijn wortel. Hij is dat dus goed te boven gekomen. Grond die goed doorlatend is, is dus een must.
Hij staat nu in de winter bij ons onder een tablet in de kas. Wij hebben wel zachte winters hier dicht bij zee, voor winterhardheid zijn we niet de referentie. Van zodra het te warm en te zonnig wordt in de serre, zet ik de planten in de schaduw waar ze tot elf uur in de zomer zon krijgen.
Ik zet de wasabi in een luchtige potgrond dat ik regelmatig aanvul want het is een slokop.
De slakken zij er ook dol op maar ze weerstaan de vraat…zelfs als er geen blad meer overschiet…Wij eten voornamelijk het blad en de bloemetjes die een zachte smaak hebben. Ik heb ze al eens in sushis ingerold met andere ingrediënten.Super!
Succes met jouw experimenten! Het zal fijn zijn om er iets over te lezen…
Spijtig dat we zover van elkaar wonen dan deed ik jou graag wat plantjes cadeau.

Marina

Hoi Diana.
Heb jij nog geprobeerd de salvia giant form laten overwinteren? De 6 volwassen planten van vorig jaar van mij leven nog maar zijn wel lelijk. Lange stokken met kleine blaadjes. Ook heb ik nog 2 stekjes in de huiskamer staan. Ik ben benieuwd hoe het verder gaat.

Tjeerd De Vries

Hi diana,

Ik lees je blogs vaak! Leuke tips nemen we mee! Hier staan de paprika zaailingen er weer goed bij! Jammer dat er maar een beperkte ruimte is..
ik ben me de afgelopen weken aan het inlezen over de wormencompost! Gebruik jij de “echte” compostworm/tijgerworm?

Tjeerd De Vries

Mocht je er nog een paar kunnen missen dan hoe ik het graag.

ischa

Dag Diana,
haal jij ieder jaar de oude bovenlaag in de kassen weg? Ik las dat ergens en weet eigenlijk niet of dat moet ivm eventuele besmettingen. Ik woon in frankrijk en we hadden afgelopen jaar wel veel regen maar niet de ellende die jij in je tuin had.
ischa

Tinie

Ook ik heb helaas woelratten in mijn kas, zijn er mensen die daar nog tips voor hebben om die beesten weg te krijgen? Geen gif!

Maaike

Waar heb je de mandarijn gekocht? Ik ben al meer dan een jaar op eentje aan het wachten :(.

Maaike

Ik bedoel de mandarijn inderdaad. Bedankt voor je link, misschien moet ik ‘m daar dan ook maar bestellen.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties