Een pot vol compost

Zo lang als we een moestuin hebben maken we ook compost. Vroeger deden we dat heel actief, met meerdere compostbakvakken waardoor we het afval en de compost-in-wording meerdere keren om konden zetten. Maar dat was wel hard werken. Erg nuttig natuurlijk, en we hebben er veel profijt van gehad, maar ondertussen kunnen we na 30 jaar intensief composteren het wat rustiger aan doen.

Natuurlijk maken we nog steeds compost. Het is tenslotte gratis en wordt op eigen recept gemaakt van afval uit de tuin (en dan heb ik het nog niet over eigenschappen als aanvulling en ophoging, absorberend vermogen, een luchtig, een rijker bodemleven, humus, mineralen, sporenelementen, en niet te vergeten een schuilplaats en restaurant ineen voor allerlei dieren). Maar ondertussen hebben we nog maar 1 grote compostbak en zetten we die compost nog maar 1 keer per jaar om, waardoor we één keer per anderhalf tot twee jaar een bak vol met compost hebben;

Daarnaast is compost in onze tuin niet het enige aandeel in de bekende uitdrukking ‘Don’t feed your plants, feed your soil’; we maken bijvoorbeeld ook bladaarde (ik schreef er al eens een blog over), gebruiken we verse en oude paardenmest in de tuin, we hebben een wormencomposthotel en we mulchen dat het een lieve lust is, met stro, bladeren, groenafval, etc.

Een andere, minder bekende en heel handige en leuke manier van compost maken is in een pot of ton. Hier ‘zwerven’ soms compostvaten op het volkstuinencomplex; mensen kopen ze blijkbaar en komen er later achter dat het niet handig is om compost in om te zetten, te klein, of wat dan ook. Soms wordt zo’n compostvat bij het hek gezet, voor wie het hebben wil. Nou, ik dus :-). Want ik maak er al jaren compost in, in 1 jaar tijd, met behulp van verse paardenmest, tuinafval en een 20 literzak potgrond. En dan kunnen we in de zomer en herfst ook nog genieten van bloemen (en/of vruchten). Het kan natuurlijk ook in een andere grote pot of kuip, en je kunt het ook met andere materialen maken (bijvoorbeeld mengsels van kippen- of koeienmest, stro, gevallen bladeren, groenafval, etc.).

Wij hebben het geluk dat we paardenmest van een nabijgelegen manege krijgen: paardenmest bevat in de winter, wanneer de paarden op stal staan, altijd al veel stro en soms wat zaagsel of vlas. En je hebt die 2 soorten materiaal nodig om compost te kunnen maken: vers materiaal (stikstofrijk, zoals mest, verse bladeren, gras, groenafval) en droog materiaal (koolstofrijk, zoals stro, herfstbladeren, kleine stukjes snoeiafval, zaagsel, bruin karton). Je kunt trouwens meer informatie over het maken van compost op die informatiepagina vinden.

De paardenmest die we krijgen komt soms al composterend aan, zeker in een regenachtige herfst en wanneer de mest al een paar dagen op de kar ligt:

Composterende verse mest (of compost) is heel erg warm, de stoom komt er vanaf en het wittige op de foto is niets anders dan door de hitte verbrand stro. Je kunt je hand er niet in houden (als je dat al zou willen want de geur van mest en vooral urine/ammoniak vliegt je tegemoet :-)). We vullen de 2 compostvaten die we hebben tot de nok vol met deze mest, en een paar dagen later, als ze eenmaal wat is ‘gezakt’, vullen we het nog een keer aan. Het deksel gebruiken we trouwens nooit, er is vocht/regen nodig voor het proces.

Op de foto zie je dat het geheel tijdens het composteren nog verder is ingezakt (direct na het vullen was het vat vol met een kop erop). Er is geen mest meer dus nu beginnen we met het aanvullen met tuinmateriaal, zoals herfstbladeren, groenafval, etc. De temperatuur kan in de piek van het composteringsproces wel oplopen tot 60 à 70 graden.

In de winter vullen we het nog verder aan met tuinafval maar verder kijken we er tot in het voorjaar niet naar om. En ook dan doen we niet veel: het vat moet dan tot een stukje onder de rand gevuld zijn. Als we er nu zaailingen in zouden planten zouden die niet goed groeien, bijvoorbeeld omdat het te warm is een piek, het materiaal te grof om wortels te omsluiten of te arm door gebrek aan voedingsstoffen in de bovenlaag. Daarom gooi ik er dan de inhoud van een kleine zak (20 liter) potgrond bovenop: voor voldoende voeding in de eerste weken, en een lekkere losse grond voor planten om in te groeien. En daarin plant ik dan zaailingen. Soms een stuk of 3 Oost-Indische kersplanten. Dat ziet er in de zomer dan zo uit:

Uiteraard moeten we regelmatig water geven, maar voeding is niet nodig; als de voeding in de potgrond is uitgewerkt bevatten de mest en tuinafval door het composteren ondertussen genoeg voedingsstoffen. Soms plant ik er een pompoenplant in, of andere bloemen. Ik heb zelf een voorkeur voor planten die klimmen, slingeren en/of losjes langs het vat naar beneden tuimelen. Dit jaar zette ik 3 stokken in een compostvat met mest en afval en plantte in mei 4 Dolichos lablab zaailingen in het laagje potgrond. In de zomer zag dat er zo uit (sorry, het compostvat waar ze in staan staat niet op de foto maar dit zijn dus 4 planten in 1 compostvat):

De planten deden prima en hebben tot ver in de herfst gebloeid.

Afgelopen weekend hadden we eindelijk tijd om de 2 compostvaten leeg te ruimen. Wat zou er over zijn van de mest en het tuinafval?

Bij het weghalen van de schuif zagen we al dat de structuur al best mooi fijn was. Natuurlijk zijn de composterende mest en tuinafval blijven zakken, halverwege de zomer stonden de planten al tot 40 centimeter onder de rand van het vat. En als we nu het hele compostvat weghalen is dit wat er is overgebleven:

Een compostvat vol met mest en tuinafval + 20 liter potgrond levert uiteindelijk ongeveer 1/3e van de oorspronkelijke hoeveelheid aan heerlijke, losse en geurige compost vol met wormen en ander leven op. Op de foto bovenaan dit blog zie je hoe rul en rijk het is.

En dat dus met minimale inspanning, in een pot, kuip of vat. Ruimtebesparend voor de tuin want het kan gewoon op een terras of of in een hoek worden gezet. En het is gratis op het zakje potgrond na (en zelfs dat kun je vervangen door rijpe compost of grond uit de tuin, op voorwaarde dat ze wel voldoende voeding bevat). Hoeveel potgrond zouden we niet nodig hebben gehad om het hele vat te vullen? Door onderin een pot mest met stro en/of tuinafval te gooien kun je dus flink wat op potgrond besparen.

Mooi door de plant(en) die erin groeien en bloeien. En met compost die je een jaar later weer in de tuin kunt gebruiken. Bijvoorbeeld om de grond in de kas (die vorig jaar zo vaak kampte met wateroverlast) op te hogen.

Daarover in een volgend blog meer….

Voor nu wil ik nog even iedereen hartelijk danken voor alle reacties m.b.t. fouten op de website! Augus heeft wat aanpassingen gedaan en puzzelt nog even verder. Hij denkt dat het probleem is opgelost maar we hopen dat je het wilt melden wanneer je nog iets vreemds ziet (zoals dus bijvoorbeeld een blog dat wel zichtbaar is op de homepage maar niet op de blogpagina of andersom, ontbrekende foto’s, aangegeven reacties die niet meer gevonden worden als je er op klikt, etc.). Eén van de oplossingen is een andere plugin voor het plaatsen van reacties. Het ziet er daarom vanaf nu een beetje anders uit maar het werkt in grote lijnen op ongeveer dezelfde manier. Ik hoop dat het zich verder vanzelf wijst en goed werkt!

Abonneer
Laat het weten als er
guest

24 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Nanda

Leuke tip, om er planten in te zetten. Fleurt het zeker op!

Margriet.M

Hallo Diana,
Wat ziet dat er leuk uit de O-I Kers bovenop compostvat, dan is het ook leuk om bij huis te doen, mijn vraag is ; Ruik het niet?
Groet Margriet

Margriet.M

Ik heb het even uitgeprobeerd Diana,
Reageren deed ik eerst fout maar heb het nu door. Verder complimenten, het werkt bij mij perfect

Anja

Hoi Diana, wat een heerlijk stuk! En wat een geluk zo’n paardemestleverancier! Ik ben heel benieuwd naar jouw wormencomposthotel. Schreef je daar al eens een blog over? Heb je er zelf een gemaakt? Ik heb me er ooit in verdiept en wat aangeschaft om er zelf een te maken, gaten geboord in kratten….. het is dus een onaf project dat ik wel af wil maken. Misschien heb jij een duwtje in de rug voor mij 🙂
Groetjes van Anja

Con

Hallo Diana,
Zeer informatief dank je, heb weer wat geleerd. Wij hebben die compost hopen ook op gegeven, gewoon te veel werk. Eerst hebben we zakken aarde gehaald bij het tuincentrum, maar je blijft heen en weer rijden het is toch een heel gedoe. Vorig jaar hebben we een vrachtwagen met 200 kruiwagens aarde laten komen. Een enorme berg aarde lag er bij ons in de tuin, die we dan ruim gingen verdelen, maar we hebben ons daarop verkeken, aan het einde was het niet genoeg. In de loop van de weken werd de hoop ook steeds kleiner hij begon in te zakken. Waarschijnlijk laten dit jaar weer zo berg aarde komen, want het was toch wel heel makkelijk en het was prachtige aarde. Maar gewoon een grote pot ergens in de tuin langzaam vullen lijkt me een goed idee. Gaan we doen dit jaar. 
Nog even het citroengras; ik heb na kerst 8 stengels die over waren (kan ze hier alleen in bosjes kopen) in het water gezet, Diana nog bedankt voor de goede idee met het weghalen van het dunne houterige deeltje, 6 liepen goed uit, zijn ook inmiddels geplant en groeien goed, 1 was langzaam maar deed het wel en nr. 8 deed niks. Toch vlijtig elke dag een nieuw borrelglaasje (die van Ikea zijn perfect) gegeven en afgespoeld, en ja eergisteren zie ik daar toch kleine worteltjes. Had gewoon wat langer nodig of ik had niet het goed weggesneden. 
Groetjes

Martien Optendrees

Dag Diana,
Ik lees dat je karton gebruikt bij het aanmaken voor compost. Ik lees wel vaker dat men karton gebruikt in de moestuin, o.a voor het afdekken van de grond. Ik vraag mij af in hoeverre dit milieuvriendelijk is voor de tuin, daar er volgens mij ook binders worden gebruikt bij het proces om karton te maken. Ik heb eigenlijk geen idee hoe milieu vriendelijk dit is.
Groet,Martien

Afke

Weer leuk om te lezen, dank je wel! Ik heb al jaren een dubbele compostbak op mijn volkstuin. Ik keer nooit! In de winter, begin voorjaar haal ik de ‘rustende’ bak leeg. Wanneer die leeg is start ik weer met vullen en dek ik de dan rustende bak af met paardenmest (ook ik heb een manege vlakbij!) en een gebruikt stuk anti worteldoek. De hoop zakt enorm in in de loop van het jaar, ik doe er verder niets aan en: voila: weer prachtige compost om te verdelen over de tuin. Dit proces duurt dus een jaar. Het grote voordeel van zelf compost maken is dat je precies weet wat er in zit. Ik hoor van mensen die compost, gratis, via de gemeente kunnen ophalen en altijd veel onkruid hebben daardoor. Ook verontreinigde grond vind ik wel ene dingetje. Op mijn volkstuin bestellen ze gezamenlijk compost voor de liefhebbers, daar zit een verklaring bij. Goed om naar te vragen bij de leverancier Con!

Dick de Jonge

Beste Diana,

Al jaren maak ik mijn eigen compost. Dat is dan ook het enige dat de planten in de moestuin van mij krijgen. Geen kunstmest of iets anders.
Het hele jaar door verzamel ik tuinafval in een open bult achter gaas. In het voorjaar wordt dat verhuisd naar een half gesloten bak, met luchtspleten, en afgedekt met worteldoek. Na nog een jaar rusten is dat ingezakt tot ongeveer de helft, en heb ik prachtige fijnkorrelige compost. Dat wordt in de moestuin doorgespit, en vervolgens gaat de voorraad uit de open bak weer in de half gesloten bak. In het najaar woel ik alles nog een keer om voor extra beluchting. De groente die ik erop verbouw zijn voornamelijk: tuinbonen, spinazie, sperziebonen, prei, wortelen, en in de kas aardbeien en tomaten. De rest wil niet zo goed, en dus beperk ik me tot deze gewassen.

Vroeger spitte ik de composthoop een paart keer per jaar om, maar deze laatste methode bevalt prima.

simone zuijderwijk

Wij hebben al jaren een composthoop die we niet omzetten. Dat is teveel werk…. Wél bij het opbouwen zorgen dat alle producten mooi verdeeld worden, soort lasagnelaagjes maken met de diverse soorten “afval”. Het is een mooi idee dat alles uit de tuin ook weer terugkomt in de tuin, een mooie kringloop van de natuur!!
Ik heb alleen nog nooit planten of een pompoen op de composthoop gezet, ik hoor vaak dat dat gebeurd. Ik ben eigenlijk bang dat de beste voedingsstoffen uit de composthoop dan “opgegeten” worden door de pompoen en je dan vervolgens nogal arme compost over de tuin mag verdelen??

Pien

Ik laat graag een plant in de compostton groeien. Weelderig en leuk om te zien! Vooral pompoen bevalt goed omdat die zo rankt! Ik zet de pompoenplant eerst in een grote zwarte pot waarvan de bodem uitgeknipt is. Vullen met potgrond. Op die manier kan je de compostton zonder problemen nog gewoon bijvullen, je tilt desnoods de pot gewoon even op. En de plant in pot profiteert van de warmteafgifte van de compost. Op enig moment komen de wortels in aanraking met de compost en dan gaat-ie-los! De compost krijgt wat schaduw van de rankende pompoen, de pompoen flink wat extra voeding, een win-win situatie!

Saskia

Hoi Diana,

Ik heb ook al een tijdje het plan om een wormencompostbak te maken of kopen.
Waar heb je de bak besteld?
En waar gebruik je de wormencompost voor, verdeel je deze over je tuin of bij bepaalde planten?
Zo ook de vloeistof waar gebruik die voor, ik neem aan dat je die verdund?

Groetjes Saskia

Astrid

Ik heb mijn wormenhotel nu zo’n 2 jaar. Bij mij staat die niet op de tuin maar thuis. Lekker makkelijk voor de groenteresten van groentes die je mee hebt genomen naar huis. Scheelt weer je compost terugbrengen naar je tuin. Ik heb me hierover ingelezen of Belgische sites maar je kan ook een hoop YouTube videos (filmpje van de tarwegrasboer was mijn trigger) hierover vinden. In de zomer staan ze op het balkon en in de winter in de kelder zodat ze nooit onder de 10graden staan, de wormen vinden de vorst niet fijn en werken minder hard als het koud is waardoor je ze ook minder kan voeren. Mocht je meer keukenafval hebben dan dat ze verwerken, kan je je afval ook invriezen en later aan ze geven. Ik heb een toren van drie zwarte stevige gerecycled plastic, (WHAM) met daarop een deksel zonder gastjes die ik niet altijd helemaal afsluit. Een van de nadelen van het vocht vond ik dat er veel troepjes in zitten met ook eitjes/vliegjes enzo. Tegenwoordig filter ik deze door een herbruikbaar koffiefilter en dan kan ik het ook gebruiken voor de binnenplanten, en jonge plantjes op de vensterbank.

ireen,

Hoi Diana, wat leuk dat je zo informatief en positief over (worm)composteren en Balkonton schrijft!

Agnes

Hallo Diana, Ik ben vandaag begonnen met het opzetten van een compostvat in de moestuin, ook zo’n groene.:-)) onderin stro, daarna wat takjes, klein gemaakt en daarboven op groenten afval.
Maar kan ik er ook aspergeschillen en aardappelschillen aan toevoegen? Ik heb nl gehoord dat je deze beter niet niet kunt laten composteren.

Groet vanuit Zwolle!

sophie lemmers

Hoi Diana,
Geïnspireerd, naar aanleiding van je blog, en aan de hand van wat ik ter beschikking heb, heb ik het volgende plannetje bedacht:
Zou het lukken, in een (fruit) kuubskist met een big bag erin (zodat de kist niet vergaat), vullen met
1. Onderin dunne takken 10%
2. Paardenmest vers 30%
3. Oesterzwam compost (bio stro blokken waarin oesterzwammen groeiden) 20%
4. Hooi 10%
5. Oudere Paardenmest 20%
6. Tuinaarde biokultura 10%
4 x pvc buis met flinke gaten (of opgerold gaas diameter >15 cm, 1x)   erin voor beluchting.
Ik kan ze volgende week vullen en dan vrij snel al erin planten.
Ik wilde er dan pompoenen, courgettes en misschien aardbeien op stro laten groeien.
Ik kan zo wel 10 van die kratten vullen, en dan elk jaar erop, de compost gebruiken om de bedden op te hogen. Dat zou echt super cool zijn:)
Wat zou jij erop laten groeien? Ze staan goed in de zon, in weiland.
ben benieuwd wat je ervan denkt.
lieve groeten Sophie

tuin.mom

Leuk idee!
Maar vrij snel vullen gaat nog niet met pompoen & courgette die niet tegen de vorst kunnen, daar zou je dan toch na de laatste nachtvorst mee moeten wachten.
Maar je krijgt vast advies van Diana

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties