Oogst

Inmaak StoofpeertjesAl zoveel geoogst dat de vriezers vol zitten en we meer dan 70 potten-met-wat-dan-ook op zolder hebben staan. En toch is het nog niet voorbij.

Terwijl er op de tuin er steeds meer vakken leeg komen, vult de gang zich met oogst die nog verwerkt moet worden.

Zoals in het vorige tuindagboek gemeld zijn de Gieser Willdeman stoofpeertjes geoogst. Niet een heel grote oogst (die hadden we vorig jaar, maar we waren heel blij dat ze in dit ‘beurtjaar’ zeker nog een stuk of 70 peren gaf). We hebben ze gekookt in 2,5 liter rode wijn met suiker, kaneel, steranijs, gember, kardemom, peperkorrels en sinaasappelplakjes.

Oogst appels en peren nog verwerkenEn zo staan de potten dan af te koelen (ondersteboven zodat ze vacuüm kunnen trekken).

Ik ben er een halve middag en een hele avond mee bezig geweest maar niet voor niks; 2 emmers peren weggewerkt.

Maar dan kijken we in de gang en daar staat nog meer te wachten:

De fles wijn die er naast staat is niet voor het koken, die staat blijkbaar naast de emmers om de moed erin te houden, als beloning voor na het werk :-).

Morgen ga ik van 2 emmer appels appelmoes maken en inmaken. En dan wil ik een laag appelmoes in de pan houden en de laatste emmer appels gebruiken om appelstukjes van te maken en die heel kort in de appelmoes op te koken en dan in potten in te maken. Ik hoop op die manier appelstukjes in een klein beetje moes te hebben om te gebruiken voor desserts en appeltaart.

De peren vooraan op de foto zijn Conference-peren, maar die ga ik als stoofpeertjes koken in een siroopjes zodat ik die ook voor verschillende gerechten kan gebruiken komende winter.

En dat is nog niet alles, terwijl dit mijn karwei is staat Ruud in de keuken paprika’s en pepers te snijden. Zaden oogsten en vruchtvlees in blokjes snijden, voor in de vriezer en voor in de droger. Laatste emmer tomaten van dit jaar geoogst en daar soep van gemaakt en ingevroren.

Wortelen oogstEn is dat het dan? Nee hoor, vandaag 2 emmers wortelen geoogst. Wij wassen ze op de tuin in de regenton en draaien dan gelijk het blad eraf.

Op de foto liggen ze te drogen voor ze eind van de middag mee naar huis mochten. Ik ga ze schrappen en dan rauw invriezen, deels in blokjes, deels in plakjes en deels grof geraspt (voor in soepen, sauzen, roerbak, stoofschotels, etc.).

Dus nu staan er met de wortelen erbij 6 emmers in de gang. Gelukkig zijn er nu gewoon geen emmers meer, dan kan er ook niks meer in worden gedaan…..

Morgen en maandag dus thuis, om al die oogst te verwerken. En dan dinsdag weer naar de tuin. Want als je oogst en kookt kun je niet tuinieren. En dat is eigenlijk wel heel erg nodig.

Met dit warme nazomerweer groeit het onkruid sneller dan de groenten die nog in de tuin staan.

Maar het warme weer heeft ook voordelen; we hopen nog laat gezaaid bietjes te kunnen oogsten, de gezaaide winterrammenas groeit goed, we kunnen komende week de eind juli nog gezaaide snijbiet eten.

En we kunnen hopelijk volgende week boontjes oogsten van de planten die we na ‘het ongelukje’ in kas 2 hebben gezaaid. Die planten zijn nu ruim 2,2 meter hoog, beginnen al uit het dakraam te groeien en staan vol in bloei, maar er hangen ook al kleine boontjes aan.

Paprika Blue Jay kleurtjesEn verder beginnen nu ook de kassen leeg te raken; tomatenplanten eruit, meloenplant eruit.

Komende week gaan de komkommerplanten eruit, er komen nog steeds komkommers aan maar de planten zitten dik in de meeldauw. Voor ze de peperplanten en paprikaplanten aan gaan tasten mogen ze er dus uit.

Want al heel veel paprika’s geoogst, maar er hangen ook nog jonge en onrijpe  vruchten in, en dat geldt ook voor de pepers.

Eerst een foto van heel lief (vind ik): Paprika Blue Jay in al zijn verschijningsvormen aan 1 plant (ik heb wat blad weggehaald voor de foto).

De vruchten beginnen lichtgeel, verkleuren vervolgens naar lilapaars (hoewel ze het lichtgeel ook wel eens overslaat en gelijk paars begint, vooral in de warmste maand), en rijpen tenslotte naar rozig rood.

Heel veel minder lief zijn de pepers. Dit jaar heb ik er niet zo veel staan, juist meer paprikaplanten gezet. En ik heb ook wat mildhete rassen gezet, Pimiento del Piquillo, Piment d’Espelette, Ancho Poblano, Chilaca.

Maar ook een paar flink hete rassen, zoals de Congo Trinidad, True Jamaican Scotch Bonnet. Maar deze spant de kroon, Chocolate Scorpion:

Peper Chocolate Scorpion plantEn ja, ze smaakt ook wel net zo gevaarlijk als ze eruit ziet :-). Komende maand ga ik nog wel een paar potjes sambal maken, maar dan liever niet van deze pepers. Deze pepers mogen het droogapparaat in en dan maak ik van de gedroogde peperstukjes peperolie. En dat wordt dan, samen met natuurlijk suppengewurz (want dat is hier wel een groot succes, ik ben vorige week begonnen aan het laatste potje), de laatste inmaak van dit jaar. De kast met potten puilt uit, meer dan 70 potten jam, gelei, moes, siroop, zoetzuur, etc.. Als het lukt (want het is donker op de voorzolder) zal ik er eens een foto van maken.

 

24 reacties op Oogst

Roelline 14 september 2014 om 08:00

Geweldig, vind ik het, dat ik hier over wecken lees, want joo wij zijn er druk mee. Het lijkt op te komen, het wecken, maar voor ons ook gewoon een must, omdat de moestuin groenten niet allemaal in de diepvries passen. En dan de winter, waarin we heerlijk genieten van alle groenten die we in de zomer geoogst hebben. En natuurlijk ook het fruit. Echter, genieten we daar elke dag van, het wordt volop gegeten en er blijft weinig over voor potjes. Het hardere fruit wel. een prachtige blog waarvan ik geniet, ga vooral door aub.

Diana 15 september 2014 om 07:44

Hallo Roelline,

Wecken en inmaken lijkt inderdaad weer ‘in de mode’ te komen. Hoewel er wel wat veranderd is ten opzichte van vroeger – toen werd het eigenlijk alleen gebruikt om voedsel goed te houden tot de winter. Maar nu is het bijna een luxeproduct geworden. Ik zag zelfs in het laatste makrokrantje recepten voor inmaak, maar soms ook in Allerhande, etc.. Het is wel heel leuk, want op deze manier komen er veel lekkere/nieuwe recepten bij.

Veel plezier en succes met alle oogst!
Diana

Greetje 14 september 2014 om 15:12

heb ik maar 1 woord voor: wauw!

Diana 15 september 2014 om 07:44

Nou, op dit moment is het meer ‘zucht’ dan ‘wauw’ hoor 🙂

groetjes,
Diana

Greetje 15 september 2014 om 13:20

het is zo mooi om te lezen en de mooie foto’s te zien , ik heb zelf niet zo’n grote moestuin maar heb wel elk jaar de vriezer vol . wens je nog veel succes en vooral plezier met alle werkzaamheden.

Diana 16 september 2014 om 08:13

Dankjewel Greetje,
En ook jij veel succes met oogsten en invriezen!
Diana

Anita 14 september 2014 om 16:38

Hallo Diane, ik geniet iedere keer weer van je tuindagboek. Ik heb een moestuin van 90m2 en onderhoud deze in mijn eentje. Mijn man vindt tuinieren helemaal niets. Ik herken veel uit je stukjes. Vandaag ook weer 3 uur onkruid gewied. De blaren staan op mijn handen. Als ik dan thuiskom met een mand vol groenten, volgt nog het inmaken en het invriezen. Ik word er wel eens moedeloos van. Maar als alles dan weer netjes in pot staat en Ingevroren is, kan ik weer met blijdschap denken aan mijn moestuin. Van de winter kan ik dan weer volop genieten van mijn biologische voorraad.

Diana 15 september 2014 om 07:50

Hallo Anita,

Gelukkig zijn wij samen in het tuinieren, en ook het inmaken, invriezen, etc. doen we samen.
Dat klinkt allemaal heel leuk maar met een tuin van bijna 500 vierkante meter is dat voordeel weer weg natuurlijk; 2 of 3 keer zoveel tuin = opbrengst geeft ook 2 of 3 keer zoveel werk :-). Maar ik begrijp wat je bedoelt, soms gaan we met tassen vol oogst naar huis, en zijn we tot ’s avonds laat bezig met het koken van bietjes, het inmaken van appels of het maken van jam.

groetjes,
Diana

Mark en Marion 15 september 2014 om 08:17

Die laatste pepers zien er inderdaad erg gemeen uit….
Zulke zouden wij niet eens durven eten!

Diana 16 september 2014 om 08:08

Nou, ik heb ze moeten durven proeven,
omdat ik wel moet weten hoe heet een peper is voor ik een beschrijving voor de zadenlijst kan maken…. ik heb 2 glazen karnemelk op voor ik weer kon praten :-).
Voor wie het niet weet, bij te heet eten helpt een melkproduct beter dan water (omdat de caseïne in melk de capsicaïne – dat wat een peper heet maakt – afbreekt). Water zorgt er juist voor dat je de capsicaïne in je hele mond verspreid. Heb ik gelezen en ik heb ervaren dat het echt zo is, hoewel melk nu ook weer geen wondermiddel is 🙂
Diana

Mark en Marion 16 september 2014 om 10:09

Het is niet alleen melk dat je kan helpen. Ook het eten van brood of rijst helpt enorm! Vandaar de stokbrood bij de tapas!

Diana 16 september 2014 om 10:56

Eigenlijk zijn dit de voorschriften bij te heet eten: geen water, geen alcohol, maar wel melkproducten, noten en koolhydraten (de eerste 2 omdat ze de stof caseïne bevatten die de capsicaïne ‘oplost’, de laatste omdat daarmee de capsicaïne wordt gebonden en dus wordt doorgeslikt.
(http://chemistry.about.com/b/2014/03/30/how-to-make-hot-peppers-stop-burning.htm)

Maar melk of karnemelk is hier het handigst als ik pepers ‘moet proeven’, zet ik altijd gelijk al klaar naast een stukje peper dat ik ga proeven :-).
Diana

wia bonte 15 september 2014 om 11:57

Hallo Diana

Wat herkenbaar, die foto van de stoofpeertjes inmaak. In onze keuken ziet het er net zo uit. We hebben in onze achtertuin een hele grote stoofpeer staan van meer dan 30 jaar oud. Ook een Gieser Wildeman. Vorig jaar hadden we een recordoogst, dus rekenden we op een beurtjaar. Maar tegen alle verwachting in is de oogst ook dit jaar weer enorm. Mijn man schilt op dit moment de vijfde emmer (met kop) stoofperen. En nog is de boom niet leeggeplukt. Het huis ruikt al dagen heerlijk naar kruiden, wijn en peertjes. Dankzij jouw recept breken we ons hoofd niet meer over plekjes in de vriezers, maar buigen de planken in de schuur zo ongeveer door. Vroeger maakte ik de peertjes op de traditionele manier met alleen suiker, pijpkaneel en een scheutje rode wijn. Maar wat worden ze heerlijk door al die kruiden in jouw recept en die royale flessen wijn. Bedankt hoor! Ook de potjes die ik links en rechts uitdeel worden gretiger in ontvangst genomen.

Ik wens Ruud en jou veel energie toe bij het verwerken van jullie enorme oogsten aan groente en fruit. Het zal ook wel voorpret geven als je al die gevulde potten ziet staan als teken dat je goed werk hebt verricht.

Groetjes,
Wia

Diana 16 september 2014 om 08:13

Hallo Wia,

Ik vind het allemaal leuk om te doen, maar ik krijg altijd wel erg pijnlijke handen van het (lang achter elkaar) schillen van stoofpeertjes, ze zijn zo hard.
Gisteren de 3 emmers appels weggewerkt en dat was minder pijnlijk :-). Grappig om te horen dat jouw Gieser Wildeman ook geen beurtjaar heeft. Hier kunnen we altijd de jaren tellen dat er niets in hangt, normaal gesproken is ze heel constant in haar beurtjaren. En wij hadden niet zo’n grote oogst als jullie, maar zijn toch heel blij met wat ze dit jaar onverwacht gaf.

Ook jullie veel succes gewenst met het oogsten en inmaken!!
Diana

Dees 15 september 2014 om 18:00

Wat een goede website, zelf ben ik dit jaar gestart met mijn moestuin.
De informatie en tips hebben mij een goed oogst jaar gegeven.
Zelf merk ik dat mijn rode pepers soms openbarsten en nogal verschillend zijn van pittigheid.
Soms zelfs helemaal niet pittig, weet jij hoe het komt dat ze openbarsten en los daarvan de pittigheid nogal verschillen kan zijn.
Groet Dees

Diana 16 september 2014 om 08:27

Hallo Dees,
Dankjewel voor het compliment, leuk om te horen dat je handige informatie kunt vinden op de website.
En dat je een goede oogst hebt gehad in je eerste moestuinjaar! De zachte lente en mooie zomer zullen daar vast bij hebben geholpen :-).
Over je vraag: ik weet niet welk ras pepers je hebt gezet. Als je een peper uit de supermarkt open hebt gesneden en die zaden hebt gebruikt, dan is de kans aanwezig dat ze uit een F1-hybride komt en dan kunnen nakomelingen anders zijn dan de voorouders. Als je zaden van zaadvaste rassen hebt gekocht heeft het waarschijnlijk te maken met de omstandigheden; pepers kunnen meer of minder heet worden naar gelang bijvoorbeeld het weer, voeding, vocht. Het is bekend dat pepers heter worden in arme, droge grond. Bij koeler weer en veel voeding krijg je vaak een grotere plant maar minder hete pepers. Maar dat kan zomaar veranderen, hier was de Schwarze Peperoni dit jaar helemaal niet heet in juli. Maar pepers van dezelfde plant zijn nu behoorlijk pittig.

Waarom je pepers openbarsten durf ik niet te zeggen, daar heb ik eigenlijk nooit last van gehad. Maar ik geef nu veel minder water dan in de zomer wanneer planten nog groeien en bloeien. Wellicht kun je in die hoek zoeken (bij bijvoorbeeld tomaten zorgt teveel water voor het barsten van vruchten, simpelweg omdat de plant water krijgt maar de tomaat niet meer groeit en het velletje uit zijn voegen barst). Dat heb ik bij pepers nog nooit gezien maar het zou kunnen, misschien ook rasafhankelijk. Hier geef ik vanaf de 2e week van augustus nog maar 1 keer per week water en ik oogst pepers wanneer ze rijp zijn, ik wacht niet tot ze overrijp zijn (want dan kunnen ze van binnen al gaan schimmelen). Ik hoop dat dit antwoord je in ieder geval op weg helpt….

Succes met je peperoogst!
Diana

Dees 16 september 2014 om 15:42

Bedankt Diana het zaad heb ik van een peper uit de winkel, volgende keer andere zaden nemen. Welke zijn zaadvaste rassen?
Ik heb nog een foto toegevoegd, kun je de peper bekijken.
Zelf neem ik voor om een stukje peper te proeven hoe heet deze is voordat ik het gerecht afmaak.
Dit is riskant maar wel het meest logische.

IMAG0548-4.jpg

groet Dees

Diana 17 september 2014 om 08:20

Hallo Dees,

Uit een Surinaamse peper (uit de winkel) kun je eigenlijk altijd wel zaden halen, alleen met Cayennepepers ligt dat anders, want daar worden ook veel F1-hybriden voor gebruikt. Ik vrees dat de foto niet is overgekomen, kun je misschien een link plaatsen naar een fotowebsite of zo (imageshack, flickr, etc.)?
Ik proef ook altijd even een peper voor ik die gebruik in een gerecht, al is het maar door mijn vinger eerst tegen het vruchtvlees te houden en dat tegen het puntje van mijn tong te houden en vervolgens met een andere vinger tegen de zaadlijst te duwen en dat tegen mijn tong te houden (want vruchtvlees is altijd het minst hete gedeelte van de peper en de zaadlijst is altijd het heetste gedeelte van de peper – soms is het vruchtvlees zoet en de zaadlijsten behoorlijk pittig :-).

Er bestaan honderden zaadvaste rassen, van amper pittig tot de heetste pepers ter wereld, in heel veel kleuren, vormen en formaten. Ik heb zelf altijd een aantal peperrassen in mijn zadenlijst staan (maar die ben ik nog aan het oogsten, mijn zadenlijst verschijnt pas in november op de website), maar er bestaan heel veel webwinkels die peperzaden verkopen. In ieder geval is dit een heel goede website met database, ze verkopen geen zaden maar hebben wel honderden rasbeschrijvingen:
http://www.thechileman.org/ (typ in de rechterkolom in het vak ‘Search Database’ een naam in, of een soort, heetheid, etc..). Vervolgens kun je met een naam googlen naar een webwinkel die er zaden van verkoopt.

groetjes,
Diana

Dees 17 september 2014 om 13:12

Bedankt Diana,

Wat betreft de foto die laat ik maar zitten.
Je verhaal is duidelijk ik ga zeker kijken op de website die je me geeft.

groet Dees

Chantal Quak 17 september 2014 om 09:39

Hoi Diana, ik werk voor Radio Rijnmond en zou je graag iets willen vragen (telefonisch). Kun je me evt een mailtje sturen met je nummer?
Groetjes
Chantal

Diana 18 september 2014 om 07:48

Hallo Chantal,

Ik mail je even…..
Diana

Jan DB 24 september 2014 om 10:27

Waar heb je zaden van de Paprika Blue Jay gevonden? Ik zie voornamelijk amerikaanse/engelse websites om te kopen :/

Diana 25 september 2014 om 07:53

Hallo Jan,

Ik durf het niet meer te zeggen, ik heb haar al heel lang. Ik heb zelf even gezocht en vond haar niet op websites waar ik regelmatig pepers en paprika’s kocht/koop. Dus denk ik dat ik haar gekregen heb uit een ruil (vroeger deed ik nog wel eens met een zogenaamde seedswap mee, maar ook wel geruild met mensen uit Frankrijk, België, Spanje, Hongarije, Canada, Amerika). Ik vrees dat ik je dus niet kan helpen aan een adres, sorry.

Niet elke zaadhandel in Amerika verstuurt ook naar Nederland, wel zo goed als elke zaadhandel in Engeland, mocht je haar in het buitenland willen gaan bestellen is het wellicht nog een tip om daar eerste even naar te kijken.

groetjes,
Diana

Jan DB 25 september 2014 om 10:04

Dat wordt dan een langere zoektocht 🙂


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Of abonneer jezelf op deze discussie zonder te reageren.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties