Nazomeren

Dahlia Redskin geelNa alle regen van de afgelopen 3 weken is het voor zowel onszelf als ook voor de tuin nu heerlijk genieten van het lekkere weer. We plukken nog steeds tomaten, niet veel meer maar genoeg voor bij de sla, of andere maaltijd. We plukken volop paprika’s, en al flink wat pepers. De laatste appels worden deze week geoogst om appelmoes te maken.

Deze week oogsten we ook de Gieser Wildeman stoofpeertjes, en dat is zeker 2 weken vroeger dan normaal. Maar zoals heel veel dit jaar valt de oogst gewoon eerder, de peren beginnen al te vallen, een duidelijkere melding kan de natuur niet geven.

Op de foto zie de Dahlia Redskin, ik heb de planten in maart gezaaid en ze bloeiden al vanaf begin juli. En die bloei gaat door tot ver in de herfst. En dan kan ik er voor kiezen om de planten op de compostbak te gooien en volgend jaar weer nieuwe Dahlia’s te zaaien, of rond november de planten te rooien, de Dahliaknollen op zolder in een krant te bewaren tot ze in april weer kunnen worden uitgeplant voor een nieuw jaar vol groei en bloei. Ik vind deze Redskin extra mooi omdat de planten niet alleen mooie, gevulde bloemen geven in wit, zachtroze, geel en rozerood, maar ook nog eens donkerpaars blad hebben.

De laat gezaaid groenten (rond eind juli) groeien goed, we oogsten er al pluksla en rucola van. We hopen op bietjes, Parijse worteltjes, knolvenkel en spitskool, maar dat zal afhangen van het weer in de nazomer en herfst.

We eten nog volop boontjes, worteltjes, bietjes, andijvie, etc.. Maar de eerste vakken komen leeg en ruimen we dan ook gelijk op. Dat vinden we ook mooi, en lekker schoon en opgeruimd. En dus zijn de pompoenen en courgettes van 1 veld allemaal geoogst, de planten gelijk gerooid en het onkruid verwijderd. (op een ander veld heb ik nog butternut-pompoenen staan maar die groeien nog en zijn ook nog niet rijp).

Pompoenen en courgettes

Maar zie de foto, dit was de oogst van een dagje planten ruimen. We vonden ook nog wat uit de kluiten gewassen courgettes. Die eten we niet meer hoor :-). Maar ze staan wel leuk op de terrastafel waar al wat bloemen zijn uitgebloeid, en ze blijven nog lang mooi, tot de eerste echt koude nachten.

Stokpronkboon Moonlight plantDe eerste 2 vakken liggen klaar om gespit te worden. En de afgelopen winter gekochte fruitboompjes zijn gesnoeid (nou ja, dat is een groot woord, we hebben vooral kleine takjes en naar voor en naar achter groeiende takken weggehaald).

Want we willen de boompjes gaan leiden, dus slaan we deze week wat boompalen tussen de bomen in en spannen we bamboestokken om de eerste takken horizontaal aan te kunnen binden om te kunnen buigen.

En er ligt stro onder, we zijn benieuwd of het helpt tegen al teveel onkruid, de grond lekker vochtig houdt, etc..

Naast de Melissabonen eten we dit jaar eens een pronkboon waar we echt heel tevreden over zijn. We kochten de zaden bij Plants of Distinction in Engeland, het is het ras Moonlight.

En ook nu moeten de peulen wel jong plukken, want oudere peulen worden scherp en met sterke draden. Maar jong geplukt zijn ze heerlijk mals, met een volle bonensmaak. En zoals je kunt zien op de foto een meer dan prima opbrengst.

Vorige week hebben we de weeuwenteelt bloemkoolzaden gezaaid en die zijn ondertussen gekiemd (met dank aan het warme weer). Komende week ga ik ze verspenen en krijgen ze hun eigen potje tot ze groot genoeg zijn om uitgeplant te worden, en tot we een plekje vrij hebben in de kas. Want met dit mooie weer zijn we natuurlijk buiten aan het tuinieren en komen we alleen in de kas voor de oogst. Dat neemt niet weg dat er tomatenplanten zijn die leeg zijn (tot en met de laatste rijpe tomaten in de bovenste tros geoogst), en als er een dag wat minder zon is gaan we die planten alvast uit de grond halen.

Tot slot dan nog een foto van één van de planten die nog steeds bloeit, de Salvia coccinea Brenthurst, een zusje van de bekendere rode Salvia coccinea, maar nu met lipbloemen in zalmoranje met licht oranjeroze.

Salvia coccinea Brenthurst

Wij zijn er blij mee, maar de bijen en hommels nog veel meer, want de planten worden druk bezocht. Al vliegen ze wat minder snel, en af en toe zit er al een dode hommel op een bloem, allemaal tekens dat het einde van het leven van de hommels, en het einde van de zomer nadert. Dus genieten we vooral nog even van dit lekkere weer en alles wat er daardoor nog blijft groeien en bloeien.

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

13 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
natuurlijk-rijk

Het blijft hier ook nog een drukte met al het (moes) tuingedoe, vandaag nog een ijsdoosje frambozen geplukt en de passata, 8 liter is juist klaar 😉

Mark en Marion

Ja we zitten alweer tegen het najaar aan te hikken. Maar volgens diverse weersites blijven de weermodellen er op wijzen dat het tot het einde van de maand stabiel en zacht nazomerweer blijft. Laten we het hopen want wij hebben nog 3 weken vakantie tegoed vanaf volgende week! Blij dat we niet vrij waren in augustus met al die regen… Je bloemen staan er trouwens prachtig bij.

Marco

Ha Diana,

Ik heb dit jaar galiameloenen geweekt. Deze zijn alleen rijp geworden tijdens mijn vakantie. Helaas er maar 1 op kunnen eten van de 10. De gaan de zaadjes uit de rotte meloenen kiemen, denk jij dat ik ze kan laten over winteren in de platte broeibak?

Marco

Marco

Bedankt, was ook niet van plan er energie in te steken…gewoon omspitten die plaate bak dus…

marja

Hoi Diana,
Ik zie op je site je voorliefde voor de ‘Amaranthus’. In ons schoolmoestuintje groeit een voor mij onbekende plant tussen de aardbeien. Ik zou je graag een foto willen sturen. Ik denk nml dat het een Amarant soort is.

Zou je me een reactie kunnen mailen?

Inge Wendrich

Hallo Diana,
Wat zijn we toch druk he, maar erg leuk.
Diana ik heb weer een vraagje, misschien weet jij het?
Hoe kan ik het beste aardappelen en uien bewaren, ik heb nl. Een kist vol uien en twee kisten aardappelen. We zijn nog maar samen, dus dit eten we niet zo snel op. Ik deel wel wat uit, maar het is ook leuk om te weten hoe ik het bewaren kan.
Mijn tomaten lopen op het eind, ik heb al een paar planten moeten rooien, snik snik….maar dat zal bij jou niet anders zijn.
Groetjes! En geniet nog van de laatste zomerse dagen.
B.v.d.

Inge Wendrich

Hier ben ik nog een keer, ik lees net onder het blokje “uien” dat je er al uitleg over hebt gegeven, dom dom, groetjes, Inge.

Renée van Esch

Hoi Diana,

Even een vraagje over de grond in de tuinkas.
Voor het tweede jaar heb ik daar tomaten, pepers en paprika’s gehad. Dit voorjaar hadden we wel alles omgespit en een nieuwe laag tuinaarde erop gedaan.
Dit jaar ook hier de aardappel/tomatenziekte in de kas….niet heel ernstig, omdat ik op tijd heb kunnen ingrijpen.
Nu de vraag………moet ik de grond vervangen in de kas, of is omspitten en eventueel opvullen voldoende om met een gerust hart weer tomaten daar te zetten ?????
Alvast bedankt voor je reactie !

Renée van Esch

Hartstikke bedankt voor je antwoord. Ik ga alles even goed overdenken !

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties