Oogst

Oogst 7 juni 2012Beetje bij beetje komt er meer oogst. Sla, andijvie, witte raapjes, rucola, rabarber, en sinds vorige week komen daar peultjes bij, en rattestaartjes (een soort radijs waarbij je niet het knolletje eet maar juist de jonge zaadpeultjes). Volgend week kunnen we hopelijk doperwten en kapucijners plukken. En aardbeien, niet te vergeten…..

Lathyrus odoratus Spanish DancerOp de foto de oogst die vandaag mee naar huis kwam; rode botersla Jacobine, groene spikkeltjessla Forellenschluss, een komkommertje voor erdoor, wat rattestaartjes en 2 witte raapjes. En Duizendschonen (Dianthus barbatus ‘Cottage Perfume’) voor in een vaas. En morgen kan ik al wat Lathyrussen plukken ( op de foto links zie je de Lathurus odoratus ‘Spanish Dancer’), maar ook de Lathyrus odoratus ‘High Scent’ geeft al de eerste bloemen.

Maar de peulen en kapucijners moeten wel nog wat groeien, en dus vandaag alvast wat voorzorgmaatregelen getroffen. Morgen schijnt het windkracht 6 tot 7 te worden, en zaterdag zelfs windkracht 7 tot 8. En dus de ramen van de kassen op een kleinere kier gezet (wel open maar niet te ver open, op een centimeter of 5). En een touw rond de kapucijners en Lathyrussen gebonden, want die zitten bovenaan de planten niet zo stevig aan het gaas vast. Het zou toch zonde zijn als de planten door de wind omwaaien en knakken.

Ik zie ook al kleine krootjes ontstaan en de spitskolen beginnen zich te vormen. Het groenste groen van de aalbessen gaat er af, ik moet ze nog even snoeien (de lange verse stukken takken eraf zodat de bessen meer licht en lucht en zon krijgen om te gaan beginnen met rijpen.Calendula officinalis Kalinka Apricot

En er gaat steeds meer bloeien; Phlomis, Duizendschonen (die van de foto bovenaan, waarvan de geur me altijd doet denken aan de avondvierdaagse :-)). Maar ook Asters, Digitalis, Salvia cyanescens, Heuchera’s, en al flink wat éénjarigen; Nolana paradoxa, Emilia javanica, Mimulus cupreus, Calendula officinalis Kalinka Apricot (foto), en heel veel andere soorten komen in knop. Het wordt alvast een beetje zomer in de tuin, nu het weer nog even meewerken.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Christa

Hoi Diana, gezellige foto van je “dagoogst”! Ik ben nog wel een beetje jaloers, maar niet lang meer, want sinds een maand zijn wij hier in Elst ook de gelukkige bezitters van een volkstuin! Moet nog wel veel aan gebeuren, maar het is een mooi stuk en er staat al een kasje op en een koude bak… Soms heb je geluk :-))
Dus had ik mijn moestuintje achter het huis helemaal op orde, nu moet ik echt aan de bak, haha. Overigens is het met de kapucijners helemaal goed gekomen hoor, er hangen volop peulen aan, wat een prachtige kleur toch! En verder eten we vooral heel veel sla… Dat was ik toch een beetje vergeten van vroeger, dat tot en met juni nog maar weinig andere groenten rijp zijn. Maar wel heel lekkere sla en ik probeer allerlei soorten uit. Op onze rivierklei doet de veldsla het maar heel matig trouwens, herken je dit? Ik ben er een enorme fan van maar ik heb nog niets kunnen oogsten, ze groeien zo langzaam…
O ja, ik had nog een idee voor een “bemoedigende” nieuwe rubriek op je site: de mislukkingen. Vaak weet je niet hoe het komt dat een teelt ziek wordt of mislukt en het lijkt mij leuk en nuttig om te zien dat je niet de enige bent… Ik kijk nu uit het raam en zie onze jonge kweepeer die iedere dag door een kolonie mussen wordt bezocht en dan wordt kaalgevreten! Rara waarom? Geen idee. Alle bloemen opgesnoept en de jonge blaadjes erbij. Tsja.
Als ik ze de volgende keer betrap zal ik ze op de foto zetten 😉
Groetjes, Christa.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties