Rattenstaartjes en zo

RattestaartjesNog nooit eerder geteeld, Rattenstaartjes, tot dit jaar…… toch maar eens proberen, dacht ik. En dus ergens in maart gezaaid, ergens eind april uitgeplant en nu al ruim een meter hoog en vol met deze dunne, lange zaadpeultjes.

Ze is familie van de radijs, maakt alleen geen radijs onder de grond maar een flinke plant en een enorme hoeveelheid bloemen en daarna extra lange, dunne, soms bijna een beetje kronkelige zaadpeulen. Die moet je jong plukken (ik had gisteren een wat dikkere/oudere peul en die was in het dikste gedeelte nog erg lekker maar in het dunnere gedeelte was de smaak nog prima maar werd ze wat taai.

En de smaak……. naar radijs. Behoorlijk pittig, lekker knapperig. Zo tussendoor eten we ze op de tuin (zoals we ook al een stuk of 10 eerste peulen kleine doperwtjes hebben opengemaakt om ze zo rauw bij de planten te proeven). Maar ook al 2 keer meegenomen en ze iets kleiner gesneden en zo de sla in gemikt, ook lekker. Vast ook lekker in een roerbak of een curry of zo, maar dat hebben we nog niet geprobeerd.

Rattenstaartjes bloei paarsEen succes dus, voor herhaling vatbaar, al moet ik daar dan wel bij toegeven dat ik volgende keer wat minder zet, nu hebben we 6 planten staan en ze worden echt behoorlijk groot, en geven dan ook meer opbrengst dan wij samen op kunnen. 2 planten zouden voor ons al echt meer dan genoeg zijn, want er zijn alleen per stengel al tientallen zaadpeultjes. Mooie bloei trouwens, soms wit met wat paars, soms juist meer paars met wat wit, en er zit er zelfs één tussen die bijna helemaal wit is, met alleen een dun paars randje. Grappig is dat de wittige bloempjes groene peultjes geven, en paarse bloempjes paarsgroene peultjes.

Goed, tot zover de rattenstaartjes. Verder volop werk op de tuin; tomaten dieven en opbinden (ze zijn al zo’n ruime meter hoog), gisteren het net over de aardbeien gedaan want er was door vogels al van gesnoept. Wieden (natuurlijk) en zaaien, en planten en al een beetje oogsten. Voorzichtig eens een Kestrel-aardappel opgezocht (door naast de plantstengel voorzichtig de grond een beetje weg te  halen) en die was al zo’n 6 cm groot. De planten worden al geel en vallen een beetje om. Nog een week, dan mogen ze eruit……. en dan hebben we dus oogst en is er ook gelijk weer plaats voor wat anders 🙂Papaver orientale Helen Elizabeth

Tot slot nog een foto van de eerste bloem van Papaver orientale Helen Elizabeth; zeer grote, echt letterlijk zalmroze, bloem, ik vind haar zelf erg mooi (en dat komt goed uit want er zitten ondertussen al meer dan 14 knoppen in de plant). Er valt al veel te genieten in de tuin, zowel qua bloei en kleur en geur als oogst.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

17 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Gea

Dag Diana,
Zo hoor je nog eens wat; rattenstaarten. Zo te horen erg smakelijk zeker wanneer je zoals ik van radijsjes houd en helemaal wanneer je bedenkt dat ze boven de grond groeien, lekker gemakkelijk.
Ik ben ze in de winkel als zaad nog nooit tegen gekomen en hoop dat ze staan bij je zadenlijst in oktober, zodat wij ze volgend jaar kunnen eten.
Prachtige papaver trouwens.
Omdat het zo leuk is op deze manier contact te hebben met “tuinenthousiastellingen” nog een vraag.
Mijn komkommerplant heb ik nog maar sinds 2 weken in de kas toen was hij 15 cm hoog met 3 blaadjes. Nu is hij +\- 25 cm hoog. Hij zit echter al vol met bloemknoppen, waar zichtbaar kleine komkommertjes beginnen. Is het verstandig om ze er af te halen en de plant eerst maar groter te laten worden, of gewoon laten zitten en de plant zelf laten bepalen wat er gaat gebeuren. Ik heb hem gisteren wel wat extra koemestkorrel gegeven en het is wel een stevig plantje.
Datzelfde heb ik eigenlijk ook met mijn courgetteplanten. Nog nauwelijks blad (5 of zo en relatief kleine planten en toch zitten er aan alle 3 planten al 3 mini courgettes. prachtig glanzend groen, dus die wil ik ook maar gewoon doorlaten groeien en heb ik ook wat extra mest toegevoegd en ik geef wat extra water. Maar toch graag jouw advies
groet
Gea
ps hoe is het met de chinese kool afgelopen, was dat nu echt chinese kool of toch wat anders?

Tineke

Was het met die Chinese kool niet andersom? Mijn type is het granaat type en die heeft een donkerder en stugger blad en is dus behaard. Dus ik denk dat jouw lekkere stekel-loze type dan de Japanse soort is.
Ik heb overigens de meeste van die behaarde monsters (sommige waren inmiddels bijna 70cm hoog en werden nog steeds groter!) eruit gespit en heb er 2 nog laten staan. Ik wil toch wel zien hoe het uitgroeit en proberen of ik het kan eten. Ben ook wel benieuwd naar de smaak. Al ga ik het rauw niet proberen, want dat lijkt me niet lekker met die stekels. En omdat ik straks dus ook jouw type Chinese kool heb, kan ik die 2 dan mooi vergelijken. Ik ben benieuwd!

Ria

Ieder jaar heb ik rattenstaartjes in de moestuin staan, een groot succes.Ze worden ook wel slangenradijsjes genoemd. Het zijn inderdaad grote slappe planten die wel een steuntje nodig hebben. Ik heb dezelfde “fout”gemaakt het eerste jaar, ik had een heel rijtje gezaaid. Veel te veel, 2 planten is genoeg. En natuurlijk een aantal peulen laten rijpen voor de zaden. Ik heb al heel veel uitgedeeld in de loop der jaren.
Grappig dat ik dezelfde vraag heb. Aan mijn komkommer- en courgette planten zitten ook al vruchten, terwijl de planten eigenlijk nog veel te klein zijn. Het zal wel door het vreemde weer komen.

Groetjes,
Ria

wouda

Hallo Diana,

Een jaar of 3 geleden die rattenstaartjes geteeld, maar ook veel te veel, meegenomen naar verjaardagen enz…hier ben ik de enige die ze eet. Zo te zien gaat bij jullie alles voor de wind?
Je papaver is prachtig, zelf heb ik een orange Oost-Indische-kers, en ik ben geen voetbalfan! Het tuinieren dit jaar vind ik helemaal niet zo geweldig en ik denk er sterk over om deze hobby voor een deel op te offeren voor gras!
Krijg te veel te maken met ziekten en plagen o.a ratten en muizen, schimmels en het ergste is de veenmol! Heb al veel geprobeerd; van zeepsop en potjes ingraven en slakkenkorrels, onder de stenen kijken!
Voordat ik echt met gif ga werken, misschien weet jij nog een tip?

Gr Wouda

Robert

Hallo Diana en,

Dat Veenmollen zelden overlast geven heb ik wel andere ervaringen mee. 20 bloemkoolplanten poten en maar 3 kooltjes kunnen oogsten. in mijn pastinaak bed en schorseneerbed maar de helft van het aantal zaailingen overhouden en ook andere planten die ten prooi vallen. Potjes ingraven en afdekken met een tegel of plankje blijft de enigste optie. Gif is geen optie, in nederland mag het niet meer verkocht worden en als je het toch te pakken zou kunnen krijgen kan/mag je het niet buiten gebruiken ivm vogels en andere dieren die de dode veenmollen op eten. Komt Wouda mischien ook uit de Krimpernerwaard omgeving Stolwijk waar ik ook tuin, hier is het echt een plaag.

Groeten Robert

Kristien

Hallo Diana,
Da’s ook toevallig, deze winter kwam ik wat vergeten zaden tegen van de slangenradijs (ofte rattestaartjes) geoogst in 2004. Wat zaadjes in een potje gezaaid om te zien of ze nog kiemkrachtig waren en dat bleek dus nog prima in orde. Hier dus ook staartjes in de salade.
Groetjes,
Kristien

Chris

Leuk om te lezen.
Mag ik vragen waar jij de zaden haalt?
Ik probeer zelf wat meer bijzonder groentes te kweken, deels de vergeten groentes. Ik ken de rattenstaartjes eigenlijk niet zo en kan mij ook niet herinneren dat ik het ergens te koop heb gezien.

Simone

Hallo Wouda ik heb een mogelijke tip ter bestrijding van de veemol. In een oud boekje met milieuvriendelijke advieze staat dat je een bloempot moet ingraven, de rand moet gelijk aan het grondoppervlak zijn. het is de bedoeling dat de veenmollen er in tuimelen zodat je ze de volgende dag kunt vangen. het zijn nachtdieren ze lijken op sprinkhanen maar dan bruin.
Ik heb ze wel eens gezien maar in mijn tuin nog geen schade gemerkt.
succes
Groet Simone.

Bozo

Allereerst: een geweldig nuttige site!!
Ik haal hier enorm veel info vandaan die ik dan in de praktijk toepas…..TOP!
Even een reactie op het veenmollen verhaal, ik heb daar ook behoorlijk last van.
Ze vreten behoorlijk wat planten af als je pech hebt en dan vooral jonge of net ontkiemde planten.
De veenmol is trouwens een vleeseter maar hij gaat geen lekkere wortels uit de weg.
Daarnaast zijn het ook zeer nuttige dieren, ze eten namelijk zo’n beetje alle soorten larven: emelten, engerdingen enz.
Als het echt een plaag word kun je van het merk Ecostyle aaltjes kopen die larven infecteren, dus ook de larve van de veenmol.
http://www.ecostylewebshop.nl/assortiment/aaltjes/bodeminsecten
Dit is de biologische manier.
Daarnaast waren er korrels in de handel van Bayer onder de naam Mesurol.
Deze werken prima maar ze zijn inmiddels in NL uit de handel.
Zaadhandel van der Wal heeft nog wat op de plank liggen.
http://www.zaadhandelvanderwal.nl/nl/shop/gewasbeschermingsmiddelen_en_ongediertebestrijding#1135

wouda

Hallo Simone en Bozo,

Heel hartelijk bedankt voor de reactie en het meedenken! De bloempot methode heb ik al geprobeerd, maar de potjes waren te vol met bier, daar kruipen ze zo weer uit! Dus een foutje van mijn kant.
Een kennis die ook veel last heeft van veenmollen kwam vanmiddag langs………..en na één uur heb ik twee veenmollen gevangen…………ja………. ik weet het, liever niet…….maar soms heb je geen andere keus dan je huis verkopen, en dat gaat mij te ver!!

Gr W

Nicky

Wat een prachtige papaver, Helen Elizabeth, waar kan ik deze papaver kopen? Alvast bedankt!

Pien W

Dag Diana, je schreef lang geleden een wervend verhaal over rattenstaartjes. Ik vroeg mij af of je de planten nog hebt en of je er nog enthousiast over bent? En zo ja, heb jij(of wellicht een van de lezers) een favoriet recept? Ben benieuwd!! Groeten, Pien

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties