Oogstmaand

….. en dat zullen we dan weten. Elke dag met tassen vol oogst naar huis (vorige maand ook al wel hoor, maar nu is er zoveel bij elkaar dat het bijna niet bij te benen is). Gisteren weer eens met een emmer tomaten naar huis, met courgettes (alweer ja), en kruiden. En zo snel naar de tuin want vandaag wordt de dag van het oogsten van bramen, blauwe bessen, sperziebonen, pronkbonen, paprika’s en komkommers.

Sperzieboon Pastoral in plant

En zo raakt de vriezer voller en voller. En er komt nog zoveel :-). De tomatentijd lijkt nu wel een beetje voorbij te zijn, we kunnen zeker nog voldoende oogsten om van te eten, maar de tijd van 2 emmers tomaten per week is nu wel voorbij. En dat is prima, voldoende saus in potten, voldoende sap in de vriezer. Één ras wil ik wel even apart noemen en dat is de Black & Red Boar. Ik zaai haar wel elke 2 of 3 jaar, want een erg leuke tomaat; vrij grote vleestomaten, mooie kleur van donkerpaarsbruin met bronsgroene streepjes, best vroeg, prima opbrengst, en dan ook nog een heerlijke volle tomatensmaak, extra zoetje, veel sap. Oftewel, ik hou wel een beetje van de Black & Red Boar. En zij blijkbaar ook van mij, want ik kon gisteren deze tomaat oogsten:

Tomaat Black and Red Boar

🙂

En als de tijd van tomaten langzaam voorbij gaat, komt de tijd van de paprika’s, er is altijd wel wat (ik klaag niet hoor :-)). Geen geweldig paprikajaar trouwens, met dank aan de slechte groei in kas 3, maar genoeg voor ons. En de eerste pepertjes rijpen. En eindelijk de eerste aubergine geoogst, het is hier wel echt een heel slecht auberginejaar, veel planten al vroeg last van meeldauw, slechte vruchtzetting en gewoon laat.

En afgelopen weekend de eerste rijpe pompoen geoogst:

Pompoen Galeux dEysine

De Galeux d’Eysines. Ze begon zonder wratten, en werd veel groter dan ik dacht. Dus ik twijfelde of ze wel klopte. Maar de wratten (het lijken wel doppinda’s) komen pas bij het rijpen. Er liggen nog 5 grote pompoenen (de grootste misschien wel 15 kilo zwaar). Deze kreeg na de regen (na de droogte daarvoor) een klein scheurtje, gelukkig zagen we het op tijd en hebben haar gelijk meegenomen. De andere pompoenen mogen nog een tijdje aan de plant blijven liggen, en als ze geoogst moeten worden mogen ze naar zolder, want ze zouden dan nog tot december bewaarbaar zijn. Ik heb trouwens gelijk een erg leuk recept van de pompoen gemaakt.

Plaattaart met pompoen 2

Jammer van de foto, maar deze Plaattaart met pompoen, geitenkaas, walnoten en rode uien was zo lekker dat we haar al voor de helft hadden opgesmuld voor ik bedacht dat ik het recept op de website wilde zetten en er dan een foto van wilde maken. Ziet er misschien niet lekker uit, maar is heel makkelijk te maken, en vooral, echt overheerlijk! Het recept kun je onderaan de pagina over de teelt van pompoenen vinden.

Nieuw voor mij, de zaden afgelopen winter gekregen, Nederlandse naam is kerstklimmer, Latijn is echt veel handiger bij het zoeken naar informatie en dan heet ze Diplocyclos palmatus).

Diplocyclos palmatus onrijp

Niet eetbaar trouwens, een soort sierkomkommertje. De 3 planten die ik in de kas heb staan groeien er lustig op los, zoeken al het raam op om buiten verder te slingeren. En sinds vorig week zien we de kleine gele bloempjes die gevolgd worden door olijfgrote vruchtjes, heldergroen met zilverwitte streepjes. Ze gaan in de herfst verkleuren naar rood met zilverwitte streepjes, vandaar de Nederlandse naam, de vruchtjes zijn lang houdbaar en worden in december als decoratie gebruikt. Ik zie het al wel een beetje voor me en ben benieuwd hoe ze nog verder gaat groeien, bloeien, hoeveel vruchtjes, wanneer ze kleuren, etc.. In ieder geval nu al leuk!

En tot slot dan nog een mededeling waar niemand die dit leest dan ook maar iets aan heeft. Maar ik wel, en dat is ook wat waard. Want ik ga uit eten, high tea, en dat zonder te betalen. Want ik heb dit jaar de wedstrijd gewonnen. Wie teelt de zwaarste Provenzano (is een grote tomaat).

Al 3 jaar hou ik samen met een tuinvriendin elk jaar een wedstrijdje, wie teelt de zwaarste tomaat. Uiteraard gebruiken we hetzelfde ras maar verder staat alles vrij, standplaats, voeding, dieven, wat dan ook, de zwaarste wint en de verliezer betaalt de high tea. Nou interesseert dat betalen me helemaal niet, ik wil met alle liefde een gezellige en lekkere high tea met een goede vriendin betalen. Maar na 3 jaar verliezen werd het voor mijn ego wel belangrij om toch ook eens te winnen. En dat is gelukt!!

Tomaat Provenzano gewonnen

Op de foto de eindstand van de wedstrijd, mijn zwaarste tomaat is de zwaarste tomaat van de wedstrijd (die van mijn tegenstandster was slechts een schamele 537 gram, dus gewonnen met een overmacht waar ik weer 3 jaar kan op kan teren (en de kans is best groot dat dat ook weer nodig zal zijn :-)).

En wat er met de tomaat gebeurd is? Die was genoeg voor een heel pannetje soep voor 2 personen.

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

30 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Emmie engel

Vorig jaar voor het eerst de kerstklimmer gezaaid.
Buiten….
Hele leuke slingers met bessen die tot ver na kerst rood kleurend mooi lagen te wezen in de kamer.
Dit jaar in de kas, inderdaad niet te houwen zijn ze!
Iets wat je niet kan eten en toch heel veel plezier van hebt.
Groet,Emmie

Henriette Tuiten

Moet de kerstklimmer in de volle grond?
Ik heb de planten nu in een hangmand in de kas…

Chantal

Ha Diana, wat een lekkere dikke knoeperd van een tomaat! Mijn tomaten zijn er inmiddels een beetje klaar mee, ik overweeg de Dancing with Smurfs er maar helemaal uit te trekken. Het is een joekel van een plant (ondanks vlijtig dieven en snoeien) en er zijn in totaal maar vier tomaatjes aan gekomen. Jammer de bammer.
En dan heb ik inmiddels ook superveel witte vlieg in de Cavolo Nero en de boerenkool. Jij nog een tip om die vieze beestjes weg te krijgen? Zou het nog te eten zijn?
groetjes!
Chantal

Annemiek

Das raar, hier doet de dancing met smurfs het veels te goed…enorme plant vol met flinke trossen zwarte tomaten, helaas dit weekend na die enorme regen wel een heel aantal opengesprongen tomaten, maar die zitten al in de soep 🙂

Inge Wendrich

Ik was al zo trots op mijn grote tomaat van 460 gram, maar dat deze valt in het niet.
Groetjes, Inge

Marianne Soppe

Hallo Diana,
groenteman mag ik een pond tomaat van U, ha ha ha. Geweldig.
De pepers Jamaican Bell van 2 planten zijn geweldig gegroeid. Een aantal pepers heb ik groen/rood geoogst, door midden gesneden en gedroogd in de Stockly droger. Het resultaat is een peper die naar een pittige paprika smaakt. Ik heb hem als chips bij de quacemole gebruikt. Volgend jaar zet ik meerdere planten. Groetend, Marianne

Madam Elisa

Wouw geweldig, hopelijk heb ik dit volgend jaar ook in mijn moestuin 😀

Debbie

Hoi Diana,

Wat een prachttomaten en wat een berg oogst weer, sterkte hoor 😉
Hier nog een vraagje. Ik kreeg dit jaar van een vriendin een aantal bonen, maar ze wist niet precies wat het waren. Nu waren het echt van die hele dikke, sommige wit, anderen rood. De rode waren volgens haar vuurbonen ofzo. Nu vraag ik me af of beide soorten misschien pronkbonen zijn. Zo ja, wanneer ik oogst ik deze dan en hoe bereid ik ze dan? Eet je ze met peul/zonder peul etc…
Groetjes,
Debbie

Debbie

Dankjewel voor je uitgebreide reactie! Het waren zelfgeoogste bonen en ik wist dat het klimmers waren. Ook waren het maar 5 boontjes, dus ik heb ze op een vrij plekje bij een regenpijp gezet, dus geen grote risico’s hoor 😉

De bonen hebben idd een beetje stevige, ruw behaarde peulen, al van jongs af aan. Dus ik denk dan toch idd pronkbonen. Er zitten al wat dikke peulen tussen, dus die zal ik zo eens oogsten en doppen. Ikben benieuwd en hou je op de hoogte!

~Debbie

Debbie

Nou, ik kookte de dikke bonen kort met peul en al en de peul was idd niet lekker. De boontje, formaat bruine boon, waren wel erg lekker zoet hoor! Ook de binnenkant van de peulen was wel lekker te eten, dus al met al best een geslaagd experiment 😉 Ik ga van de week nog even een paar jonge boontjes proberen met peul en al. Hetblijft leuk zo experimenteren met nieuwe dingen.
Groetjes weer!
Debbie

margriet

Hoi. Wat weer een leuk dagboek. En wat een giga tomaat! Ik vond mijn Black russian (die waarschijnlijk geen Black russian is…) van 498 gram al fors.

Groetjes Margriet

Cilia

Wat een verschil toch in Nederland. Ik woon vlak bij Arnhem en bij mij begint de tomatenoogst pas. De meeste zijn nog groen. Ik heb pas wat van de Cherokee Purple (vleestomaat) kunnen oogsten. Eentje woog rond de 460 gr. Dit soort is heerlijk van smaak.
Diana ik heb deze nog niet teruggezien in je database. Heb je deze weleens gezet?
De Black & Red Boar heb ik ook staan, is inderdaad ook heerlijk van smaak. Een paar jaar geleden zaden bij jou gekocht en ook een blijver voor mij.

Groetjes, Cilia

Fieke

Hallo,
Wat ben ik altijd blij als je iets in je tuindagboek geplaatst hebt! Altijd heel inspirerend en nuttig! Vorig jaar hebben wij voor het eerst een klein moestuintje geprobeerd en we waren onmiddellijk gebeten door de microbe! Dit jaar is onze moestuin dus al een serieus stuk groter geworden. Het één groeit al wat beter dan het ander maar al bij al zijn we toch wel heel tevreden. Alleen… mijn tomaten (trostomaten en vleestomaten) willen precies niet rijpen. Ik heb toch een aardig aantal tomaten hangen, ik heb heel het seizoen netjes gediefd, gemest, water gegeven en ik heb nu ook bladsnoei gedaan, maar kleuren… niet van! Kerstomaatjes wel en de paprika’s beginnen ook al. Hoe zou dit kunnen komen? staan niet in een serre maar wel beschermd/ overdekt…Begin nu toch wel een beetje ondeduldig te worden!

Mayra

Leuk weer! Ik heb al twee potten bramenjam gemaakt van onze eigen bramen yay!

wia bonte

Hallo Diana
Inderdaad, de plaattaart met pompoen is heerlijk! Het recept had ik al een tijdje bewaard. Vorig jaar maakte ik het met pompoenpuree uit de diepvries, omdat ik daar wat ruimte nodig had. Maar jouw idee om de pompoen te roosteren lijkt me nog veel lekkerder.
Heb je het recept precies zo beschreven als je het gemaakt hebt? Op de foto ziet het er prima uit. Maar je schrijft dat de oven tijdens het bakken op 100 graden moet. Moet dat niet 220 graden zijn?
Zo staat het op het pakje diepvriesbladerdeeg en zo heb ik destijds ook het recept overgenomen.

De tomatenplanten Red Robin van jouw zaden doen het uitstekend. Ze begonnen al heel vroeg te dragen in een slaapkamer op het zuiden en nu ze buiten staan kunnen we er nog steeds handenvol van plukken. Extra leuk voor mijn kleindochter die Robin heet.

Fijn weekend gewenst,
Wia

wia bonte

Dag Diana

Het programma op NPO 2 met Yvette van Boven heb ik niet gezien. Maar zonet zag ik op google allerlei lekkere recepten van haar. Dank je voor deze aanrader.
Ook Mergenmetz heeft een leuke site. Zij hebben een tuin die regelmatig te bezoeken is en geven naast allerlei tuintips ook recepten. Niet alleen van de gewone groenten, maar ook van “onkruiden” zoals: look zonder look, knopkruid, zevenblad en Japanse duizendknoop.
Misschien helpt het ook bij de bestrijding van deze soorten. Planten kunnen immers horen, weten al jouw lezers. Wie weet schrikken ze als we roepen: “als jij je uitzaait vreet ik je op”.

Groetjes,
Wia

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties