Tomatensaus

Ik kreeg afgelopen dagen zowel in het tuindagboek als in de mail vragen over de inmaak van tomatensaus. En het is een mooie combinatie om dan het laatst gebruikte recept even hier te plaatsen en tegelijkertijd even reclame te maken voor een leuk initiatief van Mime; zij organiseert dit jaar bij haar eigen huis een tomatenfestival. Datum: 30 augustus. Plaats: Beugen. Zie voor verdere informatie deze flyer: Tomatenfestival Mime.

En dan mijn tomatensaus van dit jaar:

Tomatensaus

Ingrediënten:

  • 1 emmer tomaten (is ongeveer 6 tot 7 kilo)
  • 6 of 7 worteltjes
  • 1 bol knoflook, de teentjes geperst
  • 5 of 6 stengels bleekselderij
  • 3 uien, gesnipperd
  • 3 courgettes, geraspt
  • een flinke bos verse basilicum, grof gesneden, ook de stelen

Recept:

Ik weet het, het zijn flinke hoeveelheden. Maar je kunt natuurlijk gewoon wel wat terugrekenen wat je zou kunnen gebruiken als je 1 kilo tomaten hebt. Zelf maak ik nooit pastasaus van een paar tomaten, want het inmaken is best tijdrovend en dat doe ik dan graag gelijk maar in een grote hoeveelheid.

Verhit in een grote kookpan de olijfolie, en fruit daarin de fijngesnipperde ui en de geperste knoflook tot de uien glazig zijn. Snijd de worteltjes en de bleekselderij in vrij kleine stukjes (anders blijven ze later in de passe vite steken). Voeg toe aan uien en bak een paar minuten mee. Was de tomaten, verwijder de kroontjes en snijd ze grofweg in  stukken. Doe de tomatenstukken bij het uienmengsel en breng op middelhoog vuur aan de kook. Zeker in het begin moet je regelmatig roeren, omdat je geen water gebruikt kan het mengsel wat sneller aanzetten aan de bodem. Als het vocht uit de tomaten loslaat en het mengsel gaat koken kun je het vuur eventueel wat hoger zetten. En dan voeg je ook de geraspte courgettes toe.

Tomatenmengsel voor saus

Laat op zacht tot matig vuur koken tot alles helemaal zacht en wat ingekookt is (ongeveer een uurtje). Zet het vuur uit en voeg dan de grof gehakte basilicum toe (hoe korter basilicum wordt verhit, des te meer smaak zal ze geven, lang gekookte basilicum verliest veel van haar smaak). Laat het mengsel iets afkoelen tot je het veilig kunt gaan pureren of zeven. Zelf gebruiken we een passe vite, ook wel draaizeef of passerzeef genoemd. Erg handig als je vaak tomatensaus zelf maakt (of soepen of sauzen, etc.). Wij hebben zelf een supersonische elektrische (heel handig want kost geen kracht, maar kost wel bijna je trommelvliezen want maakt echt veel herrie :-).

Draai het tomatenmengsel door de passe-vite. In de keukenmachine kan ook, dan heb je alleen ook de zaadjes en velletjes in de saus, in de passe-vite krijg je een  tomatensaus zonder dat soort oneffenheden.

Tomatensaus in de zeef

Giet de tomatensaus in een pan en breng dit weer aan de kook. En maak ondertussen je potten schoon: met kokend water en soda, en spoel ze goed na met kokendheet water en laat het kokendhete water in de potten en deksels staan tot de saus kookt en dus klaar is.

Tomatensaus opkoken

Vul de kokendhete potten met de kokendhete tomatensaus, sluit ze goed af en zet ze ondersteboven. Als ze afgekoeld zijn kun je controleren of ze vacuüm zijn (als je het deksel niet in kunt drukken maar dat naar binnen getrokken is, is het vacuüm).

Tomatensaus in potten

Bedenk dat bij deze inmaak er geen conserverende middelen zijn gebruikt. De houdbaarheid hangt volledig af van de hygiëne, de heetheid van potten en inmaak (er  is dan geen bodem voor bacteriën) en het vacuüm in de potten. Is een pot niet vacuüm, zet die dan in de koelkast en gebruik die saus binnen een week of 2. De potten die goed vacuum zijn kun je zeker een jaar of nog wat langer bewaren (wij hebben nog 4 potten tomatensaus van vorig jaar, die maken we uiteraard eerst op voor we aan de oogst van dit jaar beginnen :-).

Nog even tot slot;

Wil je misschien eens een andere tomatensaus maken, dat kan natuurlijk ook. Misschien een saus die stukjes groenten bevat, of een gladde saus die andere ingrediënten bevat (met paprika, pepertjes, venkel, peterselie of wat dan ook). Kan allemaal, als je het beginsel van kokendheet mengsel in kokendhete pot maar aanhoudt. En natuurlijk geen ingrediënten gebruiken die bederfelijk zijn (dus geen zuivel bijvoorbeeld), maar gewoon alleen de groenten (bij voorkeur uit eigen tuin :-)). Je kunt ook gelijk zout toevoegen bij het koken/inmaken maar dat vind ik zelf niet handig, ik maak zelf liever het gerecht op smaak wanneer ik dat maak (ik gebruik bijvoorbeeld meer zout wanneer ik een saus van (ongekruid) gehakt maak dan wanneer ik bijvoorbeeld al zoutige ham of spek of bliktonijn gebruik).

En dan verder nog tot slot reclame voor mijn eigen inmaakpagina; dit recept staat ook op die pagina met inmaakrecepten, maar soms denk ik dat mensen die pagina niet zo gemakkelijk kunnen vinden. Het recept voor tomatensaus: Tomaten-basissaus. Maar daarnaast kun je ook nog veel andere leuke inmaakrecepten vinden op de pagina van de inmaakrecepten, denk aan jam en gelei, zoetzuur, chutney, sambal, en likeur. Misschien vind je er een leuk recept voor de oogst van dit jaar! Van de volgende emmer tomaten ga ik een Tamatar Kasaundi maken, een soort pittige chutney/saus van tomaten, gember, djinten, etc., er staat al een recept op de pagina van inmaak maar ik vond in de Delicious van deze maand een heel simpel recept voor deze lekkere chutney/saus dat ik volgende week ga proberen (en het recept op de pagina van de inmaak vermelden als het lekker is :-)).

p.s.: ik wil tot slot van dit verhaal nog even aangeven dat als je voor het eerst gaat inmaken wellicht ook even deze pagina zou kunnen lezen: Algemene informatie over inmaken. Daar kun je lezen wat je nodig hebt om in te maken, waar je op moet letten, etc., en ook een stukje over botulisme (naar aanleiding van de reactie van Tessa hieronder – en mijn reactie daar dan weer op).

 

49 reacties op Tomatensaus

Agnès 13 augustus 2015 om 10:29

Wat een leuk dagboek. Ik maak zelf ook veel verse pastasauzen en vries deze dan in. Ik ben toch wat huiverig voor het inmaken en de hygiene enzo..
Maar hier klinkt het toch wel heel gemakkelijk. Wieweet toch eens een pan gaan inmaken. Bedankt!

Diana 13 augustus 2015 om 15:05

Hallo Agnès,

Ik vroor ook pastasaus in, maar vond altijd wel dat het zo nat bleef of werd door het vriezen. En toen zag ik bij een vriendin met weinig diepvriesruimte saus in potten ingemaakt en sindsdien maak ik het ook. Ik heb er trouwens niet veel meer ruimte in de vriezer van gekregen, de ruimte vult zich vanzelf op met andere groenten en vruchten :-).

groetjes,
Diana

Marie van Vorstenbos 18 augustus 2015 om 18:58

Hallo Diana,

Nog even wachten tot de buitentomaten mooi gekleurd zijn, dan ga ik zeker ook van die lekkere pastasaus maken! Van jouw zaden die allemaal opgekomen zijn!
Maar ik heb nog een andere vraag. Op een van jou sites las ik dat jij nooit aardbeien na aardappelen plant. Nu onze aardbeien na 3 jaar echt op zijn (Korona’s en Elyanna) zijn we volgende week van plan om nieuwe te zetten, ja je raadt het op op de vrijgekomen aardappelbedden waar reeds compost op gestrooid is en wat koemestkorrels.
De andere bedden zitten nog vol met bietjes, pastinaak, bonen enz. Wat is wijsheid? Wachten tot het voorjaar geeft immers een mindere oogst in juni.
Hartelijke groet, Marie

Diana 19 augustus 2015 om 07:38

Hallo Marie,

Goed om te horen dat de tomatenzaden afgelopen voorjaar goed zijn gekiemd en je er hopelijk een goede oogst van gaat krijgen!
Ik heb eens gelezen dat aardbeien drager zijn van Phytophthora, je ziet het niet aan ze en ze hebben er geen last van maar in de grond kan de schimmel overleven en het jaar erop aardappelen aantasten. En beiden zijn gevoelig voor de bodemschimmel Verticillium. Dat is de reden dat men afraadt om aardappelen en aardbeien in de vruchtwisseling apart van elkaar te houden (zoals gezegd heb ik dat gelezen, niet zelf ervaren). En ik heb bij gebrek aan wat anders ook wel eens een nieuw aardbeienbed gemaakt op de plaats waar aardappelen waren gerood. Hier ging het goed, ik heb wel extra goed opgelet dat de aardappelen gezond waren, want als ze ziek waren geweest had ik het niet gedaan. Het is dus maar wat je afweging is, hoe gezond je gewas is. Mocht je het dan toch niet willen gokken, dan is het misschien nog een optie om je aardbeienstekken in wat grotere potten te planten en ze daar de winter onder glas in door te helpen. En anders goed kijken of wat je rooit en je nieuwe plantmateriaal gezond is.

Ik hoop dat je in ieder geval iets aan het antwoord hebt!
Diana

marie van vorstenbos 19 augustus 2015 om 19:35

Dank je wel, het is me nu duidelijk. Ik gok t erop, de aardappeloogst was fantastisch, zonder ziektes dit jaar, dus ik durf de gok wel te nemen! Groetjes, Marie

Tess 13 augustus 2015 om 10:41

Hallo Diana,
Ik heb geleerd dat je tomatensaus met toevoegingen niet veilig kan inmaken omdat de ph-waarde van tomaten alleen al op het randje is van ‘veilig’ (met het oog op bacteriegroei). Tomaten inmaken kan wel, met toevoeging van wat citroensap. Maar met toevoegingen van extra groenten wordt de ph te hoog, en loop je het risico op botulisme, wat kan groeien als de ph te hoog is. Je ziet, proeft of ruikt het niet, dus ook al ziet alles er goed uit na een jaar op de plank, toch kan het mis zijn.
Met inmaken in kokend water krijg je de temperatuur niet hoog genoeg om alle sporen te doden (indien aanwezig) – bacteriën zelf gaan wel dood, de sporen niet. Het kan wel met een hogedrukpan (pressure canner).
De info komt hiervandaan: http://foodinjars.com/2010/08/canning-101-why-you-cant-can-your-familys-tomato-sauce/
Maar goed; Amerikaanse inmaakrichtlijnen zijn streng, en iedereen moet natuurlijk doen wat hij of zij veilig acht. Ik wil niet belerend zijn. Misschien heb je hier zelf een heel andere mening over.
Hartelijke groet,
Tessa

Diana 13 augustus 2015 om 15:40

Hoi Tessa,

Dankjewel voor je reactie, ik heb gelijk even de link naar de Algemene informatie over inmaken onderaan het stukje geplaatst. Want iedereen die regelmatig inmaakt kent het woord botulisme wel. Maar voor mensen die voor het eerst inmaken is het wel heel belangrijk om het stukje even te lezen.
Ik ben zelf niet bang voor botulisme in mijn ingemaakte tomatensaus, maar denk er wel altijd over na als ik wat dan ook inmaak. Je kunt er enorm veel informatie over vinden op internet, niet allemaal even goed. En zelf weet ik er ook niet genoeg van om een goed antwoord op je vraag te geven. Alles wat ik er van weet heb ik op de pagina van de link genoteerd. Wie het risico wil nemen om iets in te maken neemt dus ook altijd het risico op botulisme. Maar er zijn de afgelopen decennia ook mensen in ziekenhuizen terecht gekomen door botulisme van in de winkel gekochte potjes knoflook, etc. (al komt het maar echt heel erg weinig voor – maar botulisme in honing is bijna berucht en om die reden wordt mensen geadviseerd kinderen tot 1 jaar oud geen honing te laten eten). Het is zo verraderlijk omdat je het niet kunt zien, maar het kan voorkomen in drinkwater dat niet voldoende chloor bevat, in allerlei conserven, in voedsel dat vacuüm verpakt is, in vlees, het schijnt zelfs via een wondje in je lichaam te kunnen komen, etc..

Hoe dan ook, ik ben erg huiverig voor knoflook in olie, jam van groenten en vruchten die niet genoeg fruitzuur bevatte, etc.. Maar ik eet nooit rauwe tomatensaus, en bij het verwarmen van de saus na de inmaak (dus over bijvoorbeeld 4 maanden voor een pastasaus) gaan de eventuele toxinen dood, mits minimaal 5 minuten verhit bij minimaal 85 graden.

Kijk vooral even op de pagina, waar heel duidelijk wordt uitgelegd wat botulisme is, waar het in voor komt, hoe je besmetting kunt voorkomen, wat de symptomen zijn wanneer je het binnen hebt gekregen, etc..): http://www.zorg-en-gezondheid.be/Ziektes/Ziektelijst-A-Z/Veelgestelde-vragen-over-botulisme/

Ik hoop dat ik je (en wie dit verder ook leest) antwoord heb gegeven op je vraag/opmerking.
Ik maak heel veel in, en met veel plezier, en ben eigenlijk nooit bang voor botulisme. Maar inmaken is vooral leuk en lekker en succesvol als je het met verstand doet; kan ik eventueel iets van citroensap of azijn toevoegen zonder dat het afbreuk doet aan de inmaak, ga ik wat ik inmaak na die inmaak nog verhitten, etc..
Mocht iemand iets inmaken en er twijfels over hebben, dan zijn er altijd nog Ph-testers te koop, waarmee je zelf kunt meten wat de Ph-waarde van je inmaak is.

groetjes,
Diana

ans 14 augustus 2015 om 09:05

Dag Diana, mijn tomaten zijn nog niet zo ver maar als ik saus maak gaat die uiteraard in brandschone potten of weckglazen en daarna weck ik ze gewoon even. Blijft heel lang goed. En dank voor je fantastischje site.
groet
ans

Diana 14 augustus 2015 om 20:19

Hallo Ans,

Dankjewel voor de tip!
Zelf vind ik het prima om ze gewoon in te maken, ik ben niet zo’n ‘wecker’ :-), maar het is zeker een goede tip voor mensen die toch huiverig zijn om tomatensaus op de gewone manier in te maken. Ik moet er wel bij vermelden, weet het niet zelf maar heb gelezen, dat om de toxinen te doden er minimaal 20 minuten een temperatuur van minimaal 121 graden gehaald moet worden. En zoals in dat verhaal staat is dat ongeveer de temperatuur die in een snelkookpan ten hoogste wordt bereikt, dus ook dat ligt wel op het randje (volgens dat verhaal dan hè).

groetjes,
Diana

Christa 17 augustus 2015 om 10:01

hoi Diana en anderen,
Ik heb met jouw recept en aanwijzingen de afgelopen twee jaar tomatensaus ingemaakt. Het eerste jaar had ik maar een paar potten, waarvan er één bedierf. Vorig jaar was de helft al na een paar maanden aan het gisten (bolle deksels). Ik maak veel verschillende dingen in, let erg op hygiëne, maar dit heb ik met geen andere inmaak gehad. De pure tomatenmoes, dus zonder andere groente erbij, heeft het wel prima gedaan. Ik vond het echt zonde van mijn tomatenoogst, dus dit jaar – helaas – alleen de pure versie…
groeten, Christa

Diana 18 augustus 2015 om 08:06

Hallo Christa,

Wat jammer!! Ik kan niet bedenken wat er mis zou kunnen zijn gegaan als alles klopt (hygiëne, vacuüm, goede potten en deksels, hete potten en heet vullen, etc.) zoals je zegt. Ik maak deze saus al sinds 4 jaar zo in en van die 4 jaren heb ik bij elkaar misschien wel meer dan 100 potten gemaakt en kan me maar 1 keer herinneren dat ik de saus niet mooi van kleur vond en niet heel lekker van geur vond, en de saus voor alle zekerheid maar weg heb gegooid. Verder hier echt alleen maar goede ervaringen met onze zelfgemaakte saus.

groetjes,
Diana

Tess 17 augustus 2015 om 11:55

Dankjewel voor je uitgebreide antwoord. Dat is nuttige informatie waar ik me helemaal bij aansluit.
Dit jaar hoef ik me er sowieso niet echt druk om te maken, denk ik, want mijn tomatenoogst zal waarschijnlijk grotendeels groen blijven, en daar is de ph al lager van dan van rijpe tomaten 😉 (Groenetomatenchutney, lekkerste chutney die ik ken!)
Voor wat betreft de andere groentes in mijn tuin; ik maak altijd veel gebruik van je groentepagina’s! Superhandig.

Diana 18 augustus 2015 om 08:08

Hallo Tessa,
Wat jammer dat je dit jaar geen goede tomatenoogst hebt!
Ik hoop dat je in ieder geval de groene tomatenchutney kunt maken!
Diana

Carina 3 juni 2016 om 00:18

Hallo Diana,
Een vraagje over de Ph-testers die je noemt. Ik ben er al even naar op zoek maar kan dat nog niet zo vinden. Loop steeds tegen websites aan die Ph-testers aanbieden voor het meten van de zuurtegraad van je lichaam (!) Heb je een tip? Bedankt alvast.

Diana 4 juni 2016 om 09:31

Hallo Carina,
Als je googelt op ‘ph grond testen’ of ‘zuurgraad grond testen’ vind je ze wel. Je vindt dan ook gelijk veel apparaatjes waarmee je de grond kunt testen, de goedkope apparaatjes doen vaak niet zo veel en de dure apparaatjes zijn vooral lonend als je heel vaak de zuurgraad wilt testen. Er zijn eenvoudige testertjes in de vorm van stripjes te koop, de bekendste zijn van Primus en van Ecostyle. Zoals deze dus: http://www.ecostyle.nl/tuin/producten/ph-bodemtest
groetjes,
Diana

Chantal 13 augustus 2015 om 13:23

Hai Diana!
Je bent vanavond op TV Rijnmond weer te bewonderen in Ik Moestuinieren!
De aflevering staat ook al op youtube, en wel hier:

https://youtu.be/WvwkmhIdZmE

Groetjes!!
Chantal

Diana 13 augustus 2015 om 15:56

Hallo Chantal,

Leuk!! Ik heb al gekeken, je tuin verandert erg mooi door het seizoen heen!
Ik hoop dat we in de volgende aflevering daar nog meer van zien!
En leuk dat je dochter zo in vertrouwen een aardbei van eigen grond eet!!

Sterkte met het deleten van je zieke tomaten, ik hoop dat de kastomaten nog een paar weken lang gezond blijven en een goede oogst geven.

1 vraag nog; ik weet dat je het heel druk hebt, maar denk je dat je de naam ‘ikmoestuinieren’ volgend jaar nog gaat veranderen in ‘iktuiniernogsteeds’ of iets dergelijks?
Oftewel, vind je het zo leuk dat je er volgend jaar op dezelfde of kleinere schaal een vervolg aan wil geven of is je eerste moestuinjaar je toch slecht bevallen (al is het maar in de tijd die het kost) en overweeg je het bij dit ene jaar te houden?
Ik zou het erg leuk vinden als je zou willen blijven tuinieren en daarover schrijven/vertellen!!

groetjes,
Diana

Chantal 13 augustus 2015 om 19:32

Ha Diana, ik denk dat ik wel door ga hoor. Misschien iets beter plannen alles. Ik doe nu maar wat en dat kan echt beter. We zijn ook al qua tv weer nieuwe dingen aan het verzinnen en ik schrijf er graag over 🙂

Diana 14 augustus 2015 om 07:59

Hallo Chantal,

Goed om te horen!!
Het is ook te zien op tv, waar je in het vroege voorjaar nog stond te kijken en te wachten tot er eindelijk eens iets ging gebeuren, zo zag ik in de aflevering van gisteren dat je een soort van ‘je draai’ had gevonden. Dat is misschien nog wel het allerleukste om te zien in de serie, een soort kwartje dat valt. En dat kwartje valt lang niet bij iedereen 🙂 (en dat is ook prima). Goed om te horen dat je je tuin houdt en er ook nog verder iets voor internet, tv of wat dan ook mee wilt doen! Ik ga je zeker blijven volgen (voor wie het nog niet kent, snel de verhalen/afleveringen op volgorde teruglezen op http://ikmoestuinieren.blogspot.nl/).

groetjes en veel succes en sterkte met het oogsten, vervoeren en verwerken van je pompoenen!!
(ik weet niet welk ras het is en of ze al oogstbaar zijn maar ik hoop dat je ze nog een tijdje kunt laten liggen of bewaren)!
Diana

Saskia 13 augustus 2015 om 19:56

Hoi Diana,
De bramen ricottacake was top! Na een dag was ze nog lekkerder.
Heb dezelfde hoeveelheid bramen gebruikt als met frambozen.
Ik word na het streng toespreken van de framboos wel gek aangekeken door de dorpsbewoners hier; )
Maakt niet uit hoor! Ik hoop alleen dat t helpt.
Groetjes,
Saskia

Diana 14 augustus 2015 om 08:02

Hallo Saskia,

Dankjewel voor je antwoord!
En goed om te horen dat het met bramen ook heel lekker is!
Ik ga zelf vandaag de cake nog een keer bakken voor morgen, ik moet even kijken wat ik er voor kan oogsten want in de storm en slagregens van gisteravond vrees ik een beetje voor de bramenoogst.

Als je eenmaal af en toe wat praat tegen voorbijkomende merels, kikkertjes, spinnetjes wennen je dorpsbewoners er vast wel aan dat je dat ook af en toe tegen planten doet 🙂

groetjes,
Diana

Henk Dubbelman 13 augustus 2015 om 22:36

Hoi Diana,
Ik heb een vraagje over mijn paprika’s. Ik teel ze nu voor het eerste jaar in een plastic kasje. Zowel gewone als puntpaprika’s. Nu hangen er al zeker vier weken hele mooie grote vruchten aan de planten maar ze kleuren nog steeds niet. Kan ik ze gewoon aan de plant laten hangen om te rijpen? Rood of oranje of geel vind ik ze lekkerder dan groen.

groetjes Saskia

Diana 14 augustus 2015 om 08:17

Hallo Saskia,

Ja hoor, gewoon laten hangen (tenzij ze zacht en rimpelig worden, maar dan is er ook iets mis met je planten). Maar sommige rassen doen er nu eenmaal lang over om te rijpen. Hier eten we al wat paprika’s maar er zijn er zeker nog veel meer die ook nog niet zijn gekleurd, elk ras heeft in zijn omstandigheden zijn eigen tijd nodig. De kans dat onrijp geoogste paprika’s nog rijpen is eigenlijk miniem, als er eenmaal een vleugje rood of geel aan zit wel, maar helemaal groen worden paprika’s eerder zacht dan rijp.
Nog even geduld, het komt (als de planten gezond zijn) gewoon goed!

groetjes,
Diana

miep 14 augustus 2015 om 06:46

Ooo lekker recept. Zal hem proberen als er meer tomaten klaar zijn. Groetjes miep

Rietje 14 augustus 2015 om 08:32

Beste Diana,
Voor het eerst heb ik schorseneren gezaaid en enkelen deze week geoogst.
Maar ja wat doe ik er mee. Dan kijk ik altijd eerst bij jouw beschrijving van de groente en de bijbehorende recepten.
Echter de computer zegt dat er geen match is met schorseneren. Jij hebt ze nog nooit gekweekt?
Ik zoek verder.
Met hartelijke groet,
Rietje

Diana 14 augustus 2015 om 20:15

Hallo Rietje,

Schorseneren groeien niet heel goed in onze vette klei, ze maken veel blad en minder wortel, vertakken snel en vooral; breken heel snel als we ze rooien. Maar we telen ze wel bijna elk jaar (dit jaar toevallig niet, dit jaar voor extra pastinaken gekozen). Maar gewoon nog nooit tijd gehad om er een teeltbeschrijving van te maken, want dat is best veel werk. Maar wellicht komende winter, ik ga mijn best er voor doen!

groetjes,
Diana

Rietje 15 augustus 2015 om 16:09

Hallo Diana,
In Almere zit ik ook op de vette klei. En de schorseneren zijn nog niet heel erg lang, noch vertakt. Ik denk dat ik nog een beetje vroeg was, maar ja een mens is nieuwsgierig.
Bedankt voor je reactie,
Hartelijke groet,
Rietje

Simone 15 augustus 2015 om 17:11

Hallo Rietje en Diana,
Ik wil even reageren op het onderwerp schorseneren , ik heb veel gehad aan de site … Okke houdt van ….
Die kun je vinden onder http://www.schorseneren.nl Okke schrijft over hoe je ze schoonmaakt maar heeft ook lekker recepten. Diverse ” aparte vergeten ” groenten bespreekt hij .
Bij mij in de losse zandgrond gaan de schorseneren altijd ze heel goed
Vr.gr. Simone

Vr.gr.

Diana 16 augustus 2015 om 07:19

Hallo Simone,

Dank je voor de tip!
Okke ken ik wel (niet persoonlijk hoor :-)), ik kijk vaak op zijn websites over kweepeer, vlierbessen, snijbiet, etc., al is het maar voor de leuke recepten die er worden geplaatst.
Ik hoop dat Rietje er iets aan heeft!

Diana

Pedro 14 augustus 2015 om 11:43

Hoi Diana,

Ik begrijp dat je tomatensaus het beste van grote tomaten kan maken maar kan het ook van kleinere soorten? De kerstomaten en andere kleine soorten groeien zo hard dat ik bijna dagelijks een kilo kan plukken Daar kan ik niet tegenaan eten dus wil je saus een keer kleinschalig gaan maken met mijn kleine rode, gele en zwarte tomaatjes. Moet lukken toch? Ga de saus maken in de slowcooker.
Groeten Pedro

Diana 14 augustus 2015 om 20:24

Hallo Pedro,

Voor het maken van tomatensaus hoef je niet perse grote tomaten hebben (het schoonmaken gaat wat sneller, dat wel), maar bij voorkeur wel vlezige tomaten, dus roma’s en/of vleestomaten. Maar met alle tomaten gaat het prima, alleen hebben cherry’s en ronde tomaten veel meer sap en dus zal je saus dunner zijn. Maar dat kun je oplossen door de saus langer en dus verder te laten inkoken. Ik las ook nog een tip van iemand; die doet de gekookte massa in een passe vite zonder te draaien. Het dunnere vocht dat er onder uit loopt wordt gebruikt als sap = soep). En daarna pas gaan draaien waardoor dat een dikkere saus wordt.

Veel plezier met oogsten en het maken van saus!
Diana

Margriet 14 augustus 2015 om 21:18

Hoi Diana,
Wat leuk dat je deze tomatensaus met ons deelt. Al 4 jaar lang maak ik jouw tomaten basissaus.en zoals je al zegt je kunt er tijdens het koken van je gerecht zelf nog bepalen wat je er in doet. Dit jaar ook deze nieuwe variant saus proberen. Mijn kelder staat al aardig gevuld met Diana recepten 🙂 Een echte Diana kenner kan aan mijn potten met inhoud zien waar ik ze vandaan haal. Van chutney tot picalilly, van ketchup tot vele soorten jam ,het hele jaar door eten we jouw recepten. De rabarber chutney heb ik dit jaar voor het eerst gemaakt, man wat is die lekker bij een stukje kip! groetjes

Diana 15 augustus 2015 om 07:33

Hoi Margriet,

Wat leuk om te horen!!
Zelf hebben we dit jaar juist wat minder ingemaakt, simpelweg omdat ik nog heel veel jam en gelei van vorig jaar heb, die is nog prima te eten, en voor je het weet eet je elk jaar alleen maar resten van het jaar ervoor en ‘loop je op de inmaak altijd een jaar achter’ :-).
De rabarberchutney vinden we zelf ook heel lekker, al ziet ze er niet perse heel lekker uit. Zelf ook verzot op Tamatar Kasaundi, die ga ik zeker nog maken (en natuurlijk zoute boontjes, en sambal, ingemaakte stukjes appel voor taart en toe in de winter, stoofpeertjes in rode wijn, bramenport en bramenwijn, het loopt uiteindelijk toch nog wel op :-).

Veel plezier met de inmaak!
Diana

Lex 16 augustus 2015 om 14:33

Hoi Diana,
Ik heb een vraag over een heel ander onderwerp dan tomaten… Het gaat namelijk over snijbiet. Ik heb enorme planten in mijn tuin staan, en we eten het regelmatig. De bladeren zijn enorm dus we kunnen vaak van 1 plant al met zijn vieren eten. Nu zitten er ook dikke lange stengels aan het blad, net zoals bij rebarber (bij mij zijn ze net zo groot ook). Ik vroeg me af of je ook iets kunt doen met de stengels? Zijn ze eetbaar?
Lex

Saskia 16 augustus 2015 om 21:18

Beste Lex,
Ik ben zo vrij om te reageren: Ik heb pas gelezen dat ze in Frankrijk juist de stengels of nerven eten. Dan worden ze gestoofd. In Nederland eet men juist vaak het blad. Er zijn verschillende soorten en dus ook met kleine nerf en juist dikkere nerven om te stoven.
Succes, Saskia

Diana 17 augustus 2015 om 07:15

Hallo Saskia,
Dankjewel voor het meedenken!
Diana

Diana 17 augustus 2015 om 07:04

Hallo Lex,

Ja, ik zag dat je mooie snijbieten hebt staan.
De dikke bladribben kun je ook eten (de kooktijd is alleen wat langer dus je kunt ze het beste apart van de balderen koken.
Ik heb er wat over geschreven op de pagina over snijbiet hoor, ik kopieer en plak het hier onder even:

“In Nederland telen we vooral rassen die niet te dikke bladribben geven en we eten vooral het malse blad. Ik heb wel gehoord dat in bijvoorbeeld België en Frankrijk juist rassen worden geteeld met dikke witte bladribben. Die dikke bladribben worden dan gestoofd en dan lijken ze wel iets op asperges. Een vriendin heeft het eens geprobeerd, zij vond het lekker (al smaakte het volgens haar niet echt naar asperges) maar, zeker met een room- of kaassausje, vond zij het wel smakelijk”.

groetjes,
Diana

Lex 21 augustus 2015 om 20:41

Diana en Saskia, dankjewel voor de antwoorden, we gaan het snel uitproberen!

Luc 16 augustus 2015 om 15:30

Dag Diana,

1 Geweldige website en applaus voor je geweldige inzet en energie

2 ik doe het hier, omdat ik niet kan vinden waar het wel moet:

Ik las je ervaring met kouseband en was verbaasd. Mijn vrouw heeft in de kas kouseband geplant. Ze is altijd veel te zuinig met mest en water en ook deze plantjes hebben te weinig gehad. Toch hebben we op 2,5 meter kouseband -in de kas – meer dan 1000 kousebanden geoogst. Ik ben er van overtuigd dat met betere bemesting en meer water her nog meer zou zijn geweest en ook nog langere vruchten zou hebben gehad. Ze heeft 3 plantjes per pol en de plantafstand per pol is ongeveer 15 cm. Het is dus wel degelijk rendabel om het te planten. Ik heb nu nog wat buiten staan, veel te laat uitgszaaid ook nog en die doen het ook nog redelijk. Ze staan wel tegen een warme muur.

Diana 17 augustus 2015 om 07:14

Hallo Luc,

1. Dankjewel 🙂
2. Wat leuk! Hier gaat het echt maar zelden goed. Ik weet niet waar je woont/tuiniert? Hier wonen we 18 kilometer van de Zuid-Hollandse kust. Het zou kunnen dat de grondsoort (vette klei), de stevige en zoete zeewind en/of de koelte in de zomermaanden ervoor zorgen dat kouseband het hier gewoon niet goed doet (hoewel die laatste 2 omstandigheden natuurlijk niet opgaan in de kas). Het blad wordt hier snel gelig en de planten worden hoog maar zonder veel bloempjes = peulen. Ik zie het ook bij tuinburen, niet altijd even slecht (een heel mooie zomer helpt natuurlijk altijd) maar gewoon nooit echt goed.
Mag ik je vragen op welke tuingrond je tuiniert, want dat is dan vooral hetgeen dat ik kan bedenken, dat ze slecht tegen vaste, rijke, plakkerige grond kunnen.
En dan zou ik kunnen overwegen het nog eens te proberen maar dan in grote potten met potgrond.

groetjes,
Diana

Doenja Kuiper 16 augustus 2015 om 23:23

Hoi Diana,

ik kom net op je website terecht nav een zoektocht naar een plantje dat ik in Brazilie in de tuin had en graag at: Joao Gomes, oftewel Talinum Paniculatum. Ik zou dit plantje heel graag weer planten, en vroeg me af of dit plantje hier voorkomt… zie daar…. vond ik jouw beschrijving ervan… met de leuke bolletjes die openknappen…. Ik zag net ook dat je een zadenlijst hebt dus ik ga de site zeker in de gaten houden…. Ik hoop dat er in november ook “Joao Gomes” in de lijst zit… want ik heb toch wel heimwee naar dit plantje….

Gefeliciteerd met je mooie site en tuin, echt prachtig allemaal.

Groetjes,

Doenja

Diana 17 augustus 2015 om 07:29

Hallo Doenja,

Wat leuk! En een tuin in Brazilië hebben klinkt wel echt heel erg leuk en bijzonder en spannend!
Er was hier heel weinig interesse in de Talinum paniculatum. Ze is ook gewoon niet mooi te fotograferen, de bloempjes heel klein en de zwarte/rode bolletjes ook. Dus ik begrijp wel dat mensen haar zaden niet bestelden, alleen als je haar in het echt hebt gezien, zoals jij en ik :-), zie je hoe mooi ze is.
Maar omdat ik er dus maar een paar zakjes van heb verkocht en de zaden in de herfst 3 jaar oud zijn, komen die laatste zaden in november als gratis soort in de zadenlijst, want weggooien vond ik geen optie, en ik hoop en denk dat de zaden komend jaar nog wel kiemen. Zo hoop ik dat er toch ook mensen gaan genieten van deze zo lief wiegende Talinum :-).
Ze komt dus in de zadenlijst van komende herfst (zo rond half tot eind november) te staan, de gewone Talinum en de Talinum paniculatum Kingswood Gold met geelgroen blad en dezelfde bloempjes en bolletjes.

groetjes,
Doenja

groetjes,
Diana

Marco 18 augustus 2015 om 08:22

Hoi diana,

Vraagje: ik heb van de AH moestuintjes zowaar mooie paprikaplanten kunnen kweken. Momenteel hangen er veel paprikas eraan maar ik heb geen idee wanneer ze rijp zijn om te plukken. De paparikas hebben het formaat van die in de winkel liggen maar zijn nog groen. Nu zie ik bij 1 plant waar aan kleintje aan zit dat deze rood begint te kleuren. We hebben al 1 groene op en die smaakte prima. Voor mij gevoel heeft wachten geen zin daar ze dan nog groter worden en wellicht oneetbaar. Wat is jouw visie/advies.

Marco

Diana 19 augustus 2015 om 07:24

Hallo Marco,

Je kunt paprika’s altijd zowel rijp als onrijp eten. Groene paprika’s uit de supermarkt kun je ook eten en dat zijn dus onrijpe paprika’s. Als paprika’s verkleuren (naar rood, geel oranje of chocoladebruin) worden ze dus pas rijp, en dan zijn ze ook eetbaar. Onrijp zijn paprika’s fris en kruidig en licht bitter, rijp worden ze zoeter en sappiger, allebei eetbaar, het is maar wat je het lekkerst vindt :-).
Ik hoop dat je hier verder mee kunt…… (en kijk anders ook nog even naar de pagina over paprika’s, daar leg ik ook nog wel met foto’s uit dat paprika’s in elk stadium eetbaar zijn, afhankelijk van wat je lekker vindt: https://mooiemoestuin.nl/groenteteelt/vruchtgewassen/paprika/).

groetjes,
Diana

Marianne 18 augustus 2015 om 16:54

Hallo Diana,
Dit jaar je zaden van de peper Jamaica Bell gezaaid. 2 prachtige planten staan in mijn kas met veel bellen eraan. Ze zijn nog niet rood, rijp. Maar omdat ikhet niet kon laten er een aantal groene geoogst. Doormidden gesneden en in de droger gedroogd. We hebben ze gegeten met zelfgemaakte guacamole. Een heerlijke combinatie. Omdat de pepers licht pittig smaken. Volgend jaar zaai ik ze nogmaals. Groeten, Marianne

Diana 19 augustus 2015 om 07:27

Hallo Marianne,

Leuk om te horen!! Ik vind ze zelf altijd zo vrolijk van vorm, als hangende klokjes.
Veel plezier met de oogst, want je kunt ze uiteraard onrijp groen en rijp rood eten (onrijp fris, kruidig en licht pittig, rijp warmer van smaak en ongetwijfeld ook nog wat pittiger).
Veel plezier met de oogst!!
Diana

esther 18 augustus 2015 om 19:04

Hoi Diana
Mijn tomaten zijn inmiddels groot genoeg om te oogsten, maar blijven groen. Kan ik hier wel chutney van maken of moet ik wachten op de zon?
Mijn dille planten zijn niets meer. Kan dat door de vele regen. komen?
En mijn broccoli is helemaal doorgeschoten, ook door de regen?

Esther

Diana 19 augustus 2015 om 07:46

Hallo Esther,

Doorschieten kan vaak door droogte, en/of zon, en/of veel lichturen komen, maar ook gewoon door tijd (groenten zijn ook gewoon planten, en elke plant gaat uiteindelijk doorschieten, want haar taak is het maken van zaden voor nageslacht). Dus broccoli zul je gewoon moeten oogsten wanneer ze geoogst had moet worden, klein of groot, maar vanauit de broccoli gaat ze pas doorschieten. Broccoli is wel best een moeilijke koolsoort om te telen. Maar de kans dat de regen de oorzaak is is heel klein.
Dille kan wel last krijgen van teveel regen, maar dat hangt dan ook nog van andere omstandigheden af; had je ze te dicht op elkaar gezaaid, stonden er veel andere groenten in de buurt zodat ze zijn gaan smetten, of waren de dilleplanten gewoon oud en op.
Je kunt van zowel groene onrijpe tomaten chutney maken, als van rijpe rode tomaten, maar de smaak is totaal verschillend. Hier kun je een recept van chutney van onrijpe groene tomaten vinden: https://mooiemoestuin.nl/inmaken/chutney-van-onrijpe-groene-tomaten/. Maar als de tomatenplanten nog gezond zijn zou ik zelf de tomaten ook nog gewoon laten hangen, want rijpe tomaten van eigen tuin zijn wel echt heel lekker, en dan kun je altijd later nog van de onrijpe tomaten die er dan nog hangen, groene tomatenchutney maken.

groetjes,
Diana


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties Do NOT follow this link or you will be banned from the site!