Kunnen planten horen?

Is natuurlijk maar grapje, maar toch, soms vraag ik het me wel eens af :-). Iedereen die al een paar jaar tuiniert heeft het toch wel eens ervaren? Dat een fruitboom het niet goed doet, al drie jaar geen oogst. En dat je dan met je man of vrouw bespreekt dat als de boom dit jaar weer zo staat te niksen, dat het einde boom is en ze eruit gaat. En dat de boom dan vervolgens een overvloedige oogst geeft.

Of dat een vaste plant of struik slecht groeit of bloeit en je met elkaar bespreekt dat ze na de zomer wordt gerooid. En dat ze vervolgens juist heel goed gaat bloeien. Of erger nog, maar 1 bloem geeft maar die dan zo prachtig is dat je haar toch houdt.

Zo’n gevalletje hebben we nu weer. We zijn van plan om komend najaar en winter de achtertuin te veranderen. Dat wordt heel veel werk.

En dat werk bespraken we een week of 3 geleden in de tuin, liepen langs het paadje en de planten en bespraken waar het nieuwe pad komt, met welke tegels, welke planten er mogen blijven, welke mogen blijven maar verzet moeten worden, welke planten er gewoon uit gaan. En deze gaat eruit hebben we besloten:

Musa basjoo 2015

Musa basjoo, een winterharde banaan. Prachtig als ze het goed doet, en ze doet het eigenlijk ook al wel een jaar of 8 heel goed. Maar ze doet het zo goed dat de  bladeren heel groot worden. De onderkant van de plant is daardoor heel grijs en kaal, en boven waaien al bladeren kapot in de altijd waaiende zeewind. We hebben er nog wel even over staan verzinnen bij de plant, het is niet niks, een 8 jaar oude winterharde banaan te deleten. Maar uiteindelijk waren we het er over eens; ze gaat weg. En uitgraven is trouwens geen optie, ze is enorm groot en hard en wortelt heel diep. Nee, het zou een sadistisch dood voor deze plant worden; tot op de grond afzagen in november en haar dan dood laten vriezen in de winter, en dan zouden we ze haar als snot in de grond vinden in het voorjaar (mits het goed gaat vriezen), dat was ons plan.

Ze heeft ons vast gehoord. Want gistermiddag zagen we ineens dit:

Musa basjoo bloem

Een bloem! Een bloem in onze Musa basjoo! Tsjonge, moeten we dit dan deze plant wel aandoen. Als ze zo haar best voor ons doet. En dus weet ik het nog niet zeker, maar er is toch best een kans dat we haar gewoon in november weer in gaan pakken voor de winter, en dan mag ze blijven. Zucht….

Is er verder nog iets te beleven in de tuin. Ach. Gistermiddag met 3 emmers tomaten naar huis (is een kilo of 15, denk ik), zo’n 5 kilo sperziebonen, 2 kilo pronkbonen. 8 courgettes. 1 kilo bramen. 1 pondje blauwe bessen. Bleekselderij en basilicum, worteltjes en uien. Want met zoveel tomaten maken we maar tomatensaus. Gisteravond de knoflook en uien in wat olijfolie gebakken, vervolgens de geraspte worteltjes erbij, de in stukjes gesneden bleekselderij. En daarna 5 geraspte courgettes (daar dikt de saus zo lekker van in), en alle tomaten in grove stukken. Een uurtje gekookt. Vuur uitgezet, basilicum erdoor en zo af laten koelen. Met moeite in de koelkast gepropt. En nu gaan we haar door de draaizeef draaien. De saus koken we op en dan gaan ze de gesteriliseerde potten in. Is zo enorm veel lekkerder dan zo’n pot uit de winkel waar altijd iets zuurs en iets bitters in zit, en waar ik altijd wat last van mijn maag van krijg.

En gisteravond om 23 uur zaten we op de bank nog steeds sperziebonen schoon te maken. Vandaag eten we een deel ervan en de rest hebben we gisteravond gelijk ingevroren. De bramen zijn ingevroren (voor de bramenwijn en bramenport die we willen gaan maken), en de blauwe bessen zijn ook ingevroren (om er komende winter lekker cake of taart of dessert mee te maken).

Er zijn wel eens van die dagen dat we tegen de tijd dat we naar bed gaan geen pap meer kunnen zeggen….

Tot slot van dit tuindagboek nog wat leuke foto’s (vind ik dan hè):

Pronkboon Firestorm

Er komen nog heel veel meer pronkbonen aan, bovenin staan de planten nog in bloei. Dit is het ras Firestorm, gekocht in Engeland, samen met het ras Snowstorm. Grappig, Snowstorm bloeit wit en Firestorm bloeit rood en omdat er maar weinig zaden in een zakje zaten bedacht dat het leuke zou zijn om ze om en om bij de stokken te zetten. Dus de stok rechts van de stok op de foto heeft weer witte bloemen, daarnaast weer rode.

Pronkbonen zijn werkelijk niet te eten als je ze 2 dagen te lang laat hangen, het zijn dan echt ouderwetse scheermessen. Maar als je ze op tijd plukt zijn het wel echt ontzettend lekkere boontjes, met een ouderwetse, heerlijke bonensmaak. Misschien wel de lekkerste boon van alle bonen (alhoewel, daar doen we dan de Haricot Vert en spekboon en goede sperzieboon weel weer mee te kort). Maar sinds een paar jaar zetten we ze weer elk jaar, voor het mooi, maar zeker ook voor het lekker!

De tuintafel zoals die er nu uitziet:

Tuintafel 5-8-15Ja, het is een beetje rommelig. Maar ik ben er blij mee. Links de extra donkere Fuchsia waarvan ik de rasnaam kwijt ben. Rechts naar de Brugmansia de peper Mini Rocoto (die het buiten beter doet dan onder glas). Rechts vooraan wat Tagetes, links vooraan wat bleekselderij, en een pluimpje van de Amaranthus. Het één doet het beter dan het ander, maar voor nu ben ik er blij mee, het is mijn uitzicht vanaf de stoel waar we tussen de bedrijven even zitten en ik word er wel vrolijk van.

En nu nog vol in de tomaten, dat wordt volgende maand vanzelf minder en dan houdt het ook ineens op. Maar dan begint de tijd van de pepers pas goed. Op de foto het ras Trinidad Perfume (waarvan ik ernstig twijfel of ze wel klopt, maar het zijn officieel gekochte zaden bij een gerenommeerde zaadhandel – en alle drie de planten zijn identiek, dus ik wacht eerst maar af). De vorm lijkt niet helemaal te kloppen maar de opbrengst is er niet minder om. Ben benieuwd wanneer de pepers gaan rijpen en hoe ze dan zullen smaken.

Peper Trinidad Perfume plant

En tot slot dan nog een foto van de Tropaeolum die in een compostbak groeit.

Tropaeolum majus in compostvat

Het is een goed jaar voor Tropaeolum, ze tieren hier dit jaar welig. En bloeien mooi. Wij zijn er blij mee (en alle hommels en bijen ook).

Dit is het einde van dit tuindagboek, want ik ga nu aan de Musa basjoo vragen of ze van plan is om, als ze mag blijven, of ze dan elk jaar wil bloeien. En alsjeblieft niet zo van rafelige bladeren wil maken. Misschien hoort ze het (en luistert ze ook, want er zit een groot verschil tussen horen en luisteren). En misschien mag ze dan toch blijven….

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

24 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Freya

Heel bekend, dat planten kunnen ‘luisteren’. Wij hebben een grote walnotenboom achter op het gazon staan die al jaren last heeft van schimmel waardoor de noten niet lekker zijn. Dus na maanden tobber zou ze nu toch eruit gaan, maar dit jaar tot nu toe nauwelijks schimmel plekken! De noten moeten nog even voor ze vallen maar het is veelbelovend.

Agnita

ja, komt mij ook bekend voor: ik ben dol op stoofperen, en dan alleen van gieser wildeman, heb een prachtig boompje staan, maar na een paar jaar 1 peertje, vorig jaar 3 en toen heb ik hem ook ernstig toegesproken, dat hij dit jaar nog 1 kans zou krijgen, je raadt het al, hij zit vol met peertjes

Barbara De Mecheleer

Hoe is het met Herman afgelopen?De mijne is in het begin.

Henk Dubbelman

Onze paprika planten hebben al enkele weken mooie en groene paprika’s. Moeten ze aan de plant rijpen en rood worden of geel of .. afhankelijk van soort en ras? Eerste jaar dat we in kasje paprika’s telen.

stefan

Hoi Diana, goed om te lezen dat de oogsten nog volop binnen komen. Hier veel last gehad van vraat door rupsen op mijn tomaten? Nooit eerder meegemaakt. In elk geval de peper die je als Trinidad Perfume hebt gekocht is een Aribibi Gusano. Toch net even een heel andere vorm, maar zeker ook lekker!

stefan

Er is wel een grotere variant van de Aribibi, genaamd Aribiggie Gusano maar die wordt normaal gesproken nog niet commercieël verkocht.

Wat de rupsen betreft, ze vreten alles aan. De stengels eten ze gewoon rot door, hoef zelf niet meer af te toppen bij de meeste 🙁 het blad eten ze aan maar vooral zijn ze dol op de tomaten. Heb hierdoor uiteindelijk slechts 3 trossen per plant overgehouden, waarvan ook nog een deel was aangevreten. Heb gisteren 8kg snel geoogst en misschien met wat geluk kan ik nog een kg of 8 oogsten maar dan houdt het wel op. Voor mij ook geen tomaten meer volgend jaar behalve wat cherrytomaten, ben er voorlopig wel even klaar mee.

http://i40.photobucket.com/albums/e232/tasty-peppers/Grow%20Season%202015/20150813_120506.jpg

Groetjes,
Stefan

Ingrid De Kegel

Rupsen zijn milieuvriendelijk te verdelgen : aan de stam/stengel schudden, ze vallen allemaal naar beneden en dan flink vertrappelen.

Laura

Hoi Diana,
Ten eerste een compliment over je mooie site; ik heb al zoveel tips kunnen gebruiken! Ten tweede heb ik even een vraagje over een courgette probleem. Ik had een courgette gezaaid, het werd een mooie plant en er kwamen uiteindelijk ook bloemen en kleine courgettes aan. Maar naarmate de courgettes groter werden verkleurden de uiteindes van de courgettes en bedorven ze eigenlijk al aan de plant. Wat kan het probleem geweest zijn? Ikzelf denk dat het aan de voeding heeft gelegen, wellicht was dit te weinig. Misschien dat jij een ander idee hebt?
Grtjs, Laura

Saskia

Hoi Diana,
Ik heb net de ricottacake met bramen in de oven geschoven!
Ben heel benieuwd, het deeg rook al zalig!
Bedankt voor het recept!
P.s. Ik ga mijn framboos ook toespreken, dit jaar bijna niets aan framboosjes!
Groetjes,
Saskia

Marthy

Jaren geleden een seringstek geplant die het vertikte om te bloeien. Wortels afsteken, las ik, maar ook dat hielp niet. Na zeven jaar was ik het zat, zei in het najaar dat ie eruit zou gaan en kocht in het voorjaar een prachtige nieuwe sering bij Esveld in Boskoop. Toen we in de Franse tuin aangekomen waren zag ik bloemen in mijn eigenwijze sering.

Lida

Dag Diane,

Ik heb ook een overvloed aan tomaten en courgettes en heb, net zoals jij beschrijft, tomatensaus in gesteriliseerde potten gemaakt. Hoe lang kan je deze waren en moet dat in de koelkast? Er zit natuurlijk geen conserveringsmiddel in.
Alvast bedankt voor je antwoord.

Simone

Hallo Diana, natuurlijk kunnen planten horen, ik heb eens een documentaire gezien op de BBC waarin je de planten (In een lab. Aangesloten op sensoren) zag reageren wanneer er mensen in de kas waren . Dus ik denk dat de planten oren op steeltjes hebben :)). De tomatensaus van jouw recept heb ik vorig jaar ingevroren en nog lang plezier van gehad.

Over tomaten gesproken bij mij beginnen er een paar te kleuren wat een verschil in temperatuur!!!! Jouw Coral Queen zet moeilijk vrucht dit jaar alleen aan de onderste takken, zowel binnen in de kas als buiten, maar ik verheug me nu al op wat er wel hangt zo,n 35 stuks aan 6 planten. 2 buiten en 4 binnen maar nog zo groen als een kikker 😉
De sweet baby doet het geweldig .
Groetjes Simone

Ingrid De Kegel

Het is gek maar het lijkt erop dat planten hun omgeving ECHT kunnen horen/zien/ruiken/ervaren zonder zintuigen. Ik heb al 15 jaar een boek ‘Het verborgen leven van de plant’ en wat daar allemaal in staat! Persoonlijk denk ik dat planten een ziel hebben net als mensen. En dat ze dus een bewustzijn hebben van zichzelf en van hun omgeving. Wat mij uit dat boek het meest bijgebleven is : dat planten intenties van mensen voelen. Hetgeen betekent dat ze niet reageren op je woorden maar op je gedachten. Ze weten al wat je gaat doen nog voor jij het doet. En ik geloof echt dat planten je liefde voelen. In het volksgeloof is dit een bekend gegeven “ze praat tegen haar planten, vandaar…”.Ze reageren op muziek zo blijkt. Ook heb ik eens een grote Asparagus gekocht die bloeistengels had. De eerste dag op zijn nieuwe plek gingen die stengels alle richtingen uit…. die bewoog zo snel dat het leek of hij zijn omgeving aan het bekijken was. Planten kunnen je echt verbazen!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties