Optimistisch

Laatste zaaisels eind mei 2013Alhoewel…. Elke morgen luister ik naar de radio. 2 weken geleden werd er gezegd dat deze lente de koudste is sinds 1976, vorige week werd dat al bijgesteld naar de koudste lente sinds 1962, en nu hoorde ik dat het de koudste lente is sinds 1900. Als we maar niet terug tellen tot de ijstijd :-).

Op de foto nog wat laatste zaaisels die ik wel uit zou willen planten maar waar ik net zo goed nog even mee kan wachten (niet alleen in verband met de komende koude dagen/nachten, maar ook de verwachte regen).

En dan is er nog het verontrustende bericht dat de temperatuur de komende 2 nachten wel eens tot dicht bij het vriespunt kan komen. Dat zou hier in het Westen nog wel mee kunnen vallen, omdat het hier bewolkt is. Dat neemt niet weg dat ik elke dag meerdere weer-websites bekijk. En dat ik in ieder geval gisteren de Ipomoea transvaalensis (van de allerlaatste 3 zaden opgekweekt) in pot in de kas heb gezet. En dat geldt ook voor de gezaaide Tropaeolum (die niet zo goed tegen te natte grond bij de kieming kan).

Ik ben niet zo bang voor bloesem en aardappelen, etc. Wel eens eerder een graadje vorst in de late lente gehad, de planten zijn nu groot en sterk genoeg om dat te kunnen verdragen, maar ik houd wel de Coleus, Brugmansia in pot, en dat soort planten in de gaten. Bij enige twijfel gaan ze een nachtje naar binnen, buiten in de volle grond kan ik nog een vliesdoek draperen, een plastic pot over kwetsbare zaailingen zetten, etc.

Allemaal kommer en kwel met het weer. De buitentomaten verkleuren van de kou. Maar in de kas gaat het duidelijk beter. Niet uitbundig hoor, dat nou ook weer niet, maar het scheelt net een paar graden (en veel meer graden als de zon toch heel even schijnt) en het is er droog en zonder wind. Een aantal tomaten bloeien al, ongeveer een kwart van alle rassen die er staan.

Tomaat Gary O Sena bloempje gedrochtEn van die tomaten zag ik gisteren het eerste ‘gedrochtje’; een bloem die wat groter is dan de gemiddelde tomatenbloem en ook veel meer bloemblaadjes bevat, bijna in een soort kluwen. En dan weet ik wel hoe laat het is; een gedrocht-bloempje wordt ook altijd een gedrocht-tomaat; groot, met heel veel hobbels en bobbels, inkepingen. Zoals het bloempje lijkt alsof ze meer bloempjes ineen is, zo lijkt de tomaat dan ook op meerdere tomaten ineen. Een voorbeeld kun je op de pagina van de Gold Medal vinden. Ik vind ze altijd erg leuk, soms zijn ze ook wel ruim een pond zwaar. Bijna niet in plakken te snijden maar helemaal niks mis mee voor de soep. 1 tomaat voor een pannetje soep :-).

Sugar snap bloempjeVerder toch ook wel een (kleine) vooruitgang te zien; het allereerste bloempje in de Sugar Snap gezien, al was een foto er van maken nog wel lastig (bij windkracht 6 tot 7). In ieder geval is het begin er wel, nu gewoon wat warmte, dat is alles wat het nodig heeft.

En dat komt heus wel (maar volgende week nog niet). In ieder geval gisteren de aalbessenstruiken gesnoeid; dat is dan wel een groot woord, eigenlijk gewoon alleen de lange, nieuwe scheuten (dus groene stengels) weggeknipt, waardoor de nog groene trosjes aalbessen wat meer in het licht hangen. En daarna het net erover gedaan en vastgemaakt. Nu er besjes in komen liggen de vogels al op de loer, zelfs als de besjes nog groen zijn. Er staat altijd 1 struik naast het net, daar mogen de vogels van oogsten, al kunnen we daar zelf ook nog wel van plukken hoor.

Tafel 12-05-13Tot slot nog een foto van de tafel die ik 2 maanden geleden vond. Ze is ondertussen al aardig gevuld. Regelmatig pluk ik wat bloemen uit de tuin voor in een vaasje, erg vrolijk (en staat ook zeker 1 tot 2 weken mooi!). Gisteren viel tot 3 keer toe het glazen groene vaasje  aan de linkerkant om, door de wind. Maar daar laten we ons niet door weerhouden, gewoon weer nieuw water uit de ton pakken, bloempjes erin terug. De 2 zilverkleurige glazen vaasjes rechts waaiden van de tafel, maar gevuld met nat zand bleven ze beter staan. Dat is pas echt Tuinieren in weer en wind :-).

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

23 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Marike

Hoi Diana,

leuke blog heb je! En erg compleet met alle informatie die op je website staat! Zou je mij misschien een mailtje willen sturen zodat ik jouw emailadres heb, ik heb denk ik leuk nieuws voor je! 🙂

Groetjes Marike, namens tuinieren.nl

Nick Ringelberg

Het weer is om te huilen… dat doe ik niet, want dan wordt het nog natter 😉
ik ben uit protest tegen de vervroegde herfst inzet maar binnen gebleven… Het was me veel te koud en dan zie je op tv allemaal informatie met dat het een paar jaar geleden het 30+ was graden rond deze tijd…. *wordt je ook niet vrolijk van*

Je tafeltje is toppie geworden 🙂

Brenda

Hoi Diana!

Met dit weer groeit bij ons vooral het onkruid goed! Hier blijven de tomaten toch nog maar even binnen tot de ergste kou voorbij is. Buiten groeit mosterdblad en radijs goed. De rest blijft flink achter. Onze patisson heeft het helaas opgegeven. Weet jij toevallig een plek rond Rotterdam waar zaailingen hiervan worden verkocht? Of heeft iemand nog wat staan? Wij hebben al onze zaailingen nl. tijdens de mini-markt op de tuin voor het goede doel verkocht 🙁 Zal je zien! Haha!

Ondanks alle teleurstelling door het weer houden we de moed erin. Gisteren heb ik tussen de buien door in het zonnetje kroten uitgeplant. Heerlijk! Er komen vast nog hele mooie dagen aan. Deze onvoorspelbaarheid is toch ook één van de charmes van het moestuinieren?

Groeten, Brenda

Christa

hoi Brenda en Diana,
Ik heb nog zaden van gele patisson! Deed het vorig jaar geweldig goed hier, zo’n 20 vruchten per plant. Ben zelf meer een liefhebber van courgettes, dus heb daar nu drie verschillende soorten van gezaaid. Als jullie willen kan ik wel een paar patissonzaadjes opsturen. Vorig jaar heb ik ze pas om deze tijd gezaaid en dat had geen merkbare invloed op de royale oogst 🙂
Diana, een vraag nog over stokbonen. Ik heb ze nu een week of twee buiten staan, gewone slabonen, maar de bladeren zijn niet mooi groen, maar eerder gelig. Komt dat door de kou en gaat het weer over? Ergens las ik dat je dan moet bijmesten met kunstmest… Alleen de slabonen hebben het. Andere bonensoorten die ernaast staan niet. Of nog niet 🙂
Alvast bedankt voor het meedenken.
Groet, Christa

Bozo

Puur een kwestie van koude idd…….
Warmteminnende gewassen staan nu te kwarren…..geduld dus op beter weer!

Brenda

Hallo Christa,

Ik zou heel graag wat zaden van je willen!Wij hadden ook de gele, Golden Marbre. Ontzettend lekker, dus wij vinden het erg jammer dat onze plant slachtoffer is geworden van de kou..
Misschien wil Diana mijn emailadres naar je doorsturen? Beiden super bedankt alvast!

Christa

Hoi Diana, dank voor je bemiddeling! En voor je antwoord op mijn vraag over de bonen. Warmte dus… net als voor ons! Groeten, christa

E

Hoi,
Ik wilde je even laten weten dat ik je site geweldig vind.
Ik als beginnende moestuinnierster heb er al zoveel van geleerd.
Ik gebruik je site bijna dagelijks om even iets op te zoeken.
Helemaal top!!!
Ik merk wel dat de plantjes hier net even iets achter lopen in vergelijking met jouw, noorden van het land en waarschijnlijk net iets kouder! Gisteren zelfs nachtvorst! Gruwel…….

Groetjes,
E

Demet

Hoi Diana,

Wat ben ik blij met jouw zaadjes, ik had een hele tijd geleden veel van jouw zaadjes besteld, nogmaals hartelijk bedankt.

Het weer werkt inderdaad niet erg mee, maar ondanks dat toch al veel kunnen oogsten. Waar ik minder optimistisch over ben en jou graag op dehoogte wil brengen, is het geknoei met zaden door gmo. Er is op het moment veel oproer hierover en ik volg de berichten al een hele poos. Er is een bedrijf genaamd Monsanto die het voedsel genetisch manipuleert en wat bezig is om patent te krijgen op zaden. Dat zou dus zo’n beetje het einde betekenen van de bio boeren en je eigen zaden oogsten. Niet alleen zijn de planten van deze zaden zeer slecht voor je gezondheid maar ze zijn ook nog 1 malig te gebruiken, het jaar erop zijn boeren dus verplicht om weer zaad te kopen bij Monsanto, daarbij kruisen ze ook met de gewone bio planten. Best verontrustend dus. Gelukkig zijn veel mensen, 2 miljoen over de hele wereld, vandaag nog de straat op gegaan om hierover een protest te houden, march against Monsanto, waaronder mijn eigen man en m’n 2 kids ;-). Wat ben ik trots op ze!
Er is veel info over het onderwerp te vinden op internet, mocht je er nog iet over hebben gehoord, ik voor jou hierboven een link achter als je hier meer over wilt weten.

Groetjes Demet Willekes

Bozo

Ook in Europa speelt dit probleem, de Europese commissie is middels een nieuwe zaadgoedverordening bezig om de biologische teelt de nek om te draaien en de ggo’s van o.a. Monsanto als “veilig” te bestempelen.
Dat betekend dat oude gewassen en dus ook het zaadgoed verboden worden, niet verhandeld mogen worden en zelfs niet geruild mogen worden.
Wellicht krijgen we hier dan ook de “Monsanto politie” die zonder toestemming onze gewassen gaan controleren en beboeten.
Het moet niet gekker worden!!!!!!

http://www.aseed.net/new/nl/zaden/in-het-nieuws

http://www.global2000.at/site/de/nachrichten/gentechnik/saatgut/article-freievielfalt10.htm

http://helfen.global2000.at/node/19

Help in de strijd tegen dit soort idioterie!!
De EU word geregeerd door de multinationals en is er echt niet voor de burger!!
Teken protest aan nu het nog kan!!

Nick Ringelberg

Wat een wereld….

Rob Polman

Dag Diana,

Heb op een rug een 20 tal eerstelingen (aardappelen) gepoot. Op dit moment staan ze er erg florissant bij. Heb ze als voedingsstof reeds tweemaal duivenmest gegeven vanwege het hoge kalium-gehalte. Ik heb gelezen dat de knolvorming “”reusachtig”” wordt. Of het waar is, zal nog moeten blijken.

Overigens proficiat met je tuin alsmede de vrij amusante en laagdrempelige wijze van info.

hartelijke groeten,
Rob

Bozo

Werkelijk triest…..heel triest! 🙁
Hopelijk is het tij nog te keren!

johan

goedemorgen,

ergens op je site heb ik gelezen wat voor werk je hebt met het oogsten van de tomaten zaden , in een potje en laten schimmelen?
hoe zat het ook alweer maar ik kan het op de site nergens terug vinden.
graag hoor ik even waar je het geplaatst hebt.

groet johan

Juliette

Hoi Diana,
Ik heb een aantal stokken over die ik voor bonen wilde gebruiken maar het zijn er te veel. Nou is mijn vraag of ik bijvoorbeeld augurk en dat soort planten schuin kan laten groeien. Dan hoef ik de boel niet weer te verbouwen. Ik dacht ook aan cherrytomaat enzo. Het was vandaag heerlijk weer, er is mega veel de grond in gegaan. Bescherm jij je jonge maisplanten? Groetjes Juliette

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties