Wachten op beter weer

Het schijnt eraan te komen, een langere periode van beter (warmer en droger) weer. En dat is maar goed ook, want de bonen staan buiten te ‘mieren’, de bladeren van de buitentomaten (die nog niks zijn gegroeid sinds ze 3 weken geleden zijn uitgeplant) beginnen voorzichtig aan paars te worden, met wat bruingeel – het frisse groen is al bijna niet meer te zien.

Tomaat Belarus Orange eerste tomaatjeIn de kas gaat het over het algemeen wel beter. behalve voor de komkommer, van de 3 zijn er 2 dood. En de ene komkommerzaailing die nog over is heeft nog steeds maar 4 blaadjes. Dus deze week ook nog maar even zaaien, dat kan voor in de kas nog makkelijk. Met de kastomaten gaat het goed, sommige planten nog klein, sommige planten al kniehoog. Ongeveer de helft bloeit nu, er zijn zelfs al wat soorten die al kleine tomaatjes hebben (op de foto een beginnend tomaatje van de Belarus Orange). Andere vroege soorten, die nu al bloeien of tomaatjes hebben zijn Jip & Janneke, Manö, Bychok, Black Cherry, Jujube Cherry, Chernomor, Maskotka, Absinthe. Het belooft een mooie tomatenzomer te worden, maar dan moet wel het weer beter mee gaan werken.

Peper Serrano Purple eerste pepertjeDe allereerste peper van 2013 is de Serrano Purple, onverwacht als eerste in bloei, en als je goed kijkt zie je op de achtergrond zelfs al een pepertje hangen. Knap dat ze dit kan, want het hele plantje is pas 25 centimeter hoog. Mijn ervaring is dat het afknippen van bloempjes niet zoveel zin heeft, en ik ga er altijd maar vanuit dat, wanneer een peperplant gaat bloeien, ze daar zelf aan toe is. Oftewel; ik laat het maar gaan :-).

Vandaag een mooie dag voor de kas, miezerig en kil. Alle tomaten nagekeken, aangebonden en gediefd. En van de meeste tomatenplanten de onderste bladeren verwijderd. Het is eigenlijk nog wel erg vroeg om blad te gaan verwijderen, maar ik hou er niet van wanneer tomatenbladeren op de grond hangen (want daar wordt het nat en kan wat sneller ziekten en schimmels verspreiden). Dus nog niet echt blad verwijderd maar wel de bladeren (of halve bladeren) die op de grond hingen. Ziet er gelijk wat meer opgeruimd uit :-).

Afgelopen zaterdag naar de Bos en Burchtfair in Rockanje geweest en daar nog erg leuke planten gekocht. Onder andere gembermunt, Salvia elegans (met de heerlijke geur van ananas), Salvia x jamensis La Siësta, de witte aardbei Pineberry en een rozebloeiende aardbei met de naam ‘Toscaanse aardbei’.

FlessebroesEn nog een erg leuk en vooral handig dingetje gekocht, de flessebroes (ik zag dat ze een eigen website heeft; http://flessebroes.nl/, ik heb haar gekocht op de fair bij de stand van www.wereldzaden.nl). Een setje van 3 schroefdoppen die passen op elke normale maat fles, zowel literfles van halve literfles. En het werkt echt! Ideaal, want iedereen die in het vroege voorjaar zelf zaait herkent het; met een gieter water geven is niet te doen, je giet alle kiemende zaden dood. Met een bekertje geef je veel te veel of veel te weinig. Zaaitray’s  in een bak met water zetten zorgt voor veel te natte grond. Maar met de flessebroes gaat het geweldig. In 1 verpakking zit een broesje met grotere gaatjes, 1 met kleinere gaatjes (de rode van de foto) en 1 met een dun spuitje met maar 1 gaatje. De rode is tot nu toe mijn  favoriet, door de broes op een halve literfles te schroeven en erin te knijpen als je haar ondersteboven houdt komt er precies genoeg water in een fijne broes op de zaaisels en zaailingen. Ik maak niet zo vaak reclame, maar in dit geval is het echt een aanrader!

Aquilegia  Nora BarlowEn dan tot slot van dit tuindagboek nog een foto van een Akelei die ik vroeger al eens had maar ooit ben verloren, en nu weer een nieuwe heb kunnen vinden; Aquilegia vulgaris Nora Barlow. een geweldig mooie, extra gevulde Akelei in roze met crème.

Zo, en dan gaan we nu de kachel maar weer eens aansteken, bijna juni en nog bijna elke avond de kachel aan, 2013 is in ieder geval nu alweer een bijzonder tuinjaar.

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

26 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Bozo

Inderdaad een bijzonder tuinjaar!
Zo leer je onder alle omstandigheden te tuinen! 🙂
Volgende week krijgen we beter weer als ik de weerdiensten mag geloven! 😉

Sarah

Hallo Diana,

Ik geniet van jouw website en alle informatie en wetenswaardigheden die daarop staan. Ik heb dit jaar voor het een tunnelkas op de tuin staan. Een echte kas is nog niet toegelaten op ons complex. Een tunnelkas is lastig te ventileren, maar gelukkig woon ik om de hoek. S morgens voor het werk de kas openzetten en s avonds weer sluiten is een leuke routine en gelijk kijk ik de groenten en het fruit de grond uit..
Ik zag vanmorgen dat de komkommerplanten gele bladeren krijgen, weet jij waar dat van zou kunnen komen? Kou, vocht? Te weinig voeding?
De planten zijn nog klein, zo,n 25 cm.
De pluksla, spinazie hebben we inmiddels wel al geoogst (koude grond) en zelfs de sla romaine is al verorberd. 🙂
Voor de rest.. Vol verwachting klopt ons hart…

Sarah

Het had inderdaad met het koude weer te maken.. Inmiddels zijn de eerste bloemetjes en de eerste minikomkommers verschenen :))
De tomaten maken ook ineens een groei spurt, er zijn wat knopjes te zien, dus we gaan de goede kant op. Met mijn bonen lukt het ook nog niet. Al bonen i. De grond gestopt, maar nog geen resultaat. De aardbeien echter hebben ontzettend veel vruchten, nog erg onrijp, maar het was vanavond wel het moment op de netten erover te spannen. Zodra ze een blosje krijgen, duiken anders de vogels erop. We laten altijd een paar planten buiten de netten staan voor de vogels, de rest beschermen we zoveel mogelijk. En laat nu die prachtige, zonnige dagen maar komen;)

Paul

Hoi Diana,

Hier staan de komkommers in de kas stil en de Mexican Sour Gherkin buiten zijn alle drie gesneuveld. Zou ik die ook nog opnieuw kunnen zaaien denk je? Wil ze niet in de kas hebben, maar zou buiten het seizoen nog lang genoeg zijn? Ik heb geen ervaring met deze planten, vandaar dat ik het jou vraag!

Groeten, Paul

Meta

Hoi Diana,
Ook hier kwijnen de komkommers weg, had er 4 buiten staan (snack), allemaal dood, 2 in de kas hebben het zwaar, ik hoop dat ze het redden. En ook maar weer opnieuw zaaien inderdaad….Het is een vreemd voorjaar zo!

aletta

dag Diana,die nominatie op tuinieren heb je ook echt verdiend hoor. met veel plezier lees ik je dagboek en als ik twijfel over de behandeling van mijn planten kijk ik altijd wat jij er over zegt. ik heb ook het dikke Veltboek, maar jouw aanwijzingen zijn zeer duidelijk. dank hiervoor.

Cecile

Hallo Diana,

Het is inderdaad een zeer vreemd voorjaar. Zo zag ik dat bij jou in de regio ongeveer 100 mm regen is gevallen, terwijl hier slechts 30 mm naar beneden is gekomen in de maand mei.En we moeten ons ook nog schrap gaan zetten rond de 10de juni dan krijgen we nog zware onweders, LET OP!
Nou we het toch over het slechte weer hebben: donderdag 23 mei hebben wij hier (Wijchen bij Nijmegen) een enorme hagelbui van een half uur gehad!
Gelukkig de aardbeien en aardappelen afgedekt (al gedaan vanwege de nachtvorst). Maar van de rabarberplant, zijn nagenoeg alle takken afgescheurd door het gewicht van de hagel die op de bladeren lag. Het ziet er niet meer uit!
De uistengels hebben beschadigingen opgelopen, het lijkt nu op tijgerprint: kleine scheurtjes en bruine vlekjes. Mijn vraag is eigenlijk: kan dit kwaad voor de ui zelf? Hebben beschadigde uistengels invloed op de groei van de ui? Het gaat om pootuien en -sjalotten die 8 april gezet zijn.

Bozo

10 juni is nog best ver……
Niets zo veranderlijk als het weer, dus er is nog van alles mogelijk!

Mark

Hoi Diana

Ben groot fan van je website (eerste jaar moestuintje in de achtertuin)!!!! Kan er echt uren rondkijken!! Heb lang gezocht op je website naar een mailadres, maar die staat er volgens mij niet op (hoe bestellen mensen dan zaden?). Zou wel leuk zijn als er ergens op je website vragen gesteld konden worden: je hebt toch tijd zat….;-) Ik hoop dat ik nu op deze manier contact krijg (ben niet echt een computer-figuur). Ik wil niet reageren op dit artikel, maar heb een algemene vraag. Namelijk: er wordt heel vaak gewezen op het gevaar van “doorschieten” (bijv. bij andijvie / spinazie). Ik heb zelf in maart spinazie gezaaid, al één keer van gegeten en wil nu weer gaan eten: zie dat er “bloemen” gevormd beginnen te worden: dat is doorschieten toch? Maar nu mijn vraag: wat is het probleem eigenlijk daarvan? Stel dat ik nu andijvie ga uitplanten en het gaat doorschieten in de zomer: is het dan niet meer eetbaar ofzo? Kan ik beter wachten tot na de zomer? En is het niet op te lossen door de bloem er gewoon uit te breken?

Groetjes en diepe “buiging” (van dankbaarheid)

Mark

Mark

Dank je!

pieke

zeker fijn, zo’n vraag via het tuindagboek, want ik vroeg me dat ook af. de kervel en rucola zijn deels doorgeschoten bij mij. de rucola is inderdaad bitterder geworden, maar dus wel gewoon nog eetbaar dus? aan de kervel proef ik eigenlijk niks anders.

Bozo

Hoi Diana,
Lekker weer vandaag, eindelijk een beetje warmte!
Je ziet de gewassen opknappen.
Maar wellicht is dit een beter bericht, een stapje de goede kant op! 😉
http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/nieuws/2013/22/monsanto-geeft-strijd-om-europese-markt-op.xml
Prettig weekend!!

Bozo

Hah……dat gaat goed!
Ze moeten van de vrije zaden afblijven!
Hopelijk volgt de rest van de bedrijven en de EU ook! 🙂

Christan

Hallo, Diana, ik heb drie weken geleden sperciebonen gelegd in de moestuin, maar kunnen ze nu nog ontkiemen of moet ik nieuwe bonen poten?

Christan

Nancy

Hallo Diana,

Weer erg leuk om te lezen je bezigheden in de tuin. Prachtig zoals je peper al bloeit en een vrucht heeft.
Hier heb ik mijn eerste augurkje ontdekt. Erg leuk! Het groet allemaal goed, alleen hier is de helft van de komkommerplantjes opgevreten. Maar gelukkig nog een enkele achter de hand in de kas.
En gefeliciteerd dat je als blogger van de maand bent gekozen! Met recht! Je hebt een prachtige site.

groetjes, Nancy

Anne Marie

Hallo Diana,

We hebben nu eindelijk iets beter weer. Alhoewel het best wel behoorlijk waait. Maar tuinieren in de tuin gaat prima.
Leuk voor je om als blogger van de maand gekozen te worden.
Ik heb voor het eerst bloemkool- en broccoliplantjes in pot gezet. Ik heb ze in een speciekuip: 3 plantjes per kuip aan de buitenkant met hart naar binnen en gewoon potgrond. Je moet ze op gegeven moment wel bijmesten. Kuipen zijn bedekt met vliesdoek (tegen de beestjes). Ik haal het doek overdag, nu de plantjes al aardig zijn gegroeid overdag eraf en ‘s avonds er weer op. Ik hou je op de hoogte of het lukt. Tot nu toe zien ze er goed uit.

Nu mijn vraag: ik heb ontzettend veel gezaaid: ik heb nu nog 90 zaailingen in de kas staan in aparte potjes verspeend. Die moeten allemaal de tuin en in potten.
Ik ben helaas de Delphinium Requenii vergeten. Kan dat nu nog? Kan ik die ook nog voorzaaien in potjes en bij welke temperatuur? In de kas of buiten?

Groetjes,
Anne Marie

Inge Wendrich

Hallo Diana,
Ook van mij de felicitatie, je verdient het.
Gelukkig lekker bezig in de tuin en in de kas, ik volg je zo’n beetje op de voet
En ik geloof dat het best goed gaat, alleen de komkommer blijft een beetje achter, maar ik heb nog goede hoop.
We eten al lekker van de tuin (kas) sla en andijvie, en vandaag voor het eerst Kaliaan gegeten, erg lekker, de zaden had ik mee uit Singapore genomen
Maar zijn hier in de kas goed opgekomen, erg leuk, ik vind het leuk zo wat uit te proberen.
Veel tuinplezier en groetjes, Inge

Yvonne

Hoi Diana,
Even wat opgezocht nadat ik van de buurman de (Griekse) naam van de Griekse bergthee van zaterdag gekregen had: Faskomilo = salie.
http://www.matinaepe.gr/en/images/herbs/faskomilo.jpg
groet Yvonne

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties