Poppetje gezien…

Nee, mooi vind ik het niet, zo’n groot glimmend wit vlak in de tuin. Het moet maar. Vorig jaar verloren we voor het eerst (en hopelijk laatst) de complete oogst van uien en prei aan de preimineervlieg. Ik heb er meerdere keren in blogs over geschreven, en ik heb verschillende huis-, tuin- en keukenmiddeltjes geprobeerd, zoals biologische zwarte zeep, soda en rabarbergier. Helaas allemaal zonder resultaat. Zo zagen de uien er in juni uit:

Het krullerige blad was het eerste symptoom, en dat werd snel gevolgd door aangevreten snotterige uien en preien, beide werden van binnenuit door de larven van dit nietige en toch verwoestende vliegje opgevreten.

Dat zou ons niet nog een keer gebeuren. En wij waren niet de enige moestuinders op het volkstuinencomplex die dat dachten. Onze tuinbuurman heeft bijvoorbeeld gekozen voor een biologisch middel (Conserve van Edialux). Wij hebben niet gekozen voor bestrijden maar voor beschermen, zo zoekt ieder z’n eigen weg. En zo komen we dus aan dat grote witte, glimmende vlak middenin de tuin.

Voor dit vliegje, dat nog geen millimeter groot is, was een heel fijnmazig net nodig, en dit heeft een maaswijdte van 0,7 millimeter, daar kan ze niet doorheen. Dat maakt het ook wel een duur net, maar gelukkig is het heel stevig en gaat het vele jaren mee. Uiteraard is het heel belangrijk dat het net hermetisch wordt afgesloten want zo’n klein vliegje heeft maar een klein gaatje nodig om alsnog toe te slaan.

Foeilelijk dus, maar voor een goed doel. Ik hoop in de komende maanden af en toe in een blog aan te geven hoe het met onze prei en uien onder het net gaat. En hoe het met dezelfde groenten bij onze tuinbuurman met het middel van Edialux gaat. En hoe het met andere tuinburen op het volkstuinencomplex gaat, ik hoorde ook van iemand die gaat beschermen met vliesdoek, en weer iemand anders wil eerst aankijken of het vliegje ook dit jaar weer opduikt of misschien ook niet.

Wij hadden trouwens vorig jaar geen last van preimineervlieg in lenteui en knoflook. Was dat toeval of zijn lenteuitjes door hun smalle vorm misschien lastig om eitjes in te leggen? En zijn knofloken minder geliefd door hun sterke geur? Zijn er mensen die wel last hebben gehad van preimineervlieg in deze 2 soorten? Wij hebben ze nu nog niet afgedekt maar houden ze wel heel goed in de gaten.

De tuin ziet er ondertussen bijna uit als een vesting, naast het grote zilverwitte vlak voor uien, prei en sjalotten zijn er blauwe netten over de doperwten, tuinbonen en kapucijners gedrapeerd, en moeten we de kolen bij het uitplanten volgende week ook weer gaan beschermen (tegen vogels). Gelukkig zijn dat tijdelijke beschermingsmiddelen maar ik vrees dat het glinsterend witte vlak tot ver in de herfst zal moeten blijven, want het vliegje kan tot in november schade aanrichten. Dan zijn de uien allang geoogst maar de prei nog niet, het vlak zal in de loop van de zomer en herfst dus gelukkig wel steeds kleiner worden. En ik ben blij dat ik veel eenjarige bloemen heb gezaaid, om het voor, naast en achter het witte vlak nog een beetje op te fleuren 🙂

Er zijn al behoorlijk wat soorten verspeend of uitgeplant, maar er zijn ook nog genoeg soorten die in een potje verder moeten groeien tot ze wat beter bestand zijn tegen slakken, kou of om gewoon eerst nog wat groter en sterker te worden. En ik vrees dat dit ook niet de enige 2 tray’s zijn. Morgen is een tuindag en dan gaan we beginnen met het uitplanten van soorten die ik vorige maand al verspeende en die nu groot genoeg zijn. Zo schuift alles op, komen er weer potjes vrij voor deze zaailingen, etc..

Tot slot nog één foto, van de tomatenzaailingen; ze hebben de koude nachten van 2 weken geleden goed doorstaan en groeien ondertussen goed. Ik kan toch zo genieten van de verschillende bladvormen die allemaal tomaten in verschillende vormen, kleuren en smaken beloven.

p.s.: Augus heeft een heel mooie nieuwe nieuwsbriefmail ontworpen die vanaf gisteravond is verstuurd. In principe moet iedereen de mail hebben ontvangen. Mochten er nog problemen zijn met de mail dan horen we het graag want het precies goed instellen blijft lastig. Ondertussen gaan we dit weekend van het mooie paasweer in de tuin genieten!

Abonneer
Laat het weten als er
guest

49 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Trudie Jansen

Hallo Diana en Ruud,het grote witte vlak is inderdaad groot,maar kan me voorstellen dat het dan nodig is.Ik had vorig jaar ook deze problemen met de winteruien,en door jouw blog wist ik wat er aan de hand was.Op dit moment ziet het er goed uit,en hoop dat het goed gaat,anders sla ik volgend jaar een keer over
Ik wens jullie een fijn tuinweekend toe,gr Trudie

Marjolein

Hoi Diana,
Ik heb de uien in een verhoogde bak van 50cm staan. En ik combineer met wortels, bieten, radijs en snijbiet. Dat scheelt een hoop gedoe.
Groetjes,
Marjolein

Koen van der Mey

Hallo Diana

Ik had die preimineervlieg vorig jaar in de sjalotten. We hebben toen al het aangetaste weggehaald, maar er bleef niets over (we hebben er toen wel lekkere soep van kunnen maken).
Verder vraag ik me af waarom deze vliegen nu toeslaan, in het kader van dat niet goed evenwicht van de natuur de oorzaak is voor plaagdieren. Maar dat moet denk ik nog door anderen uitgezocht worden.
Ik zou dat ook wel met vliesdoek willen voorkomen, maar ik twijfel nog vanwege dat ik me zorgen maak of de uien en sjalotten dan nog genoeg licht krijgen. Zou u mij over dat licht advies kunnen geven?

Groet,
Koen

Wijnie

Hoi Koen,
Ik heb mijn winterknoflook en winterui , zomer en winterprei ook onder een dubbele laag feecedoek staan. Tot nu toe groeit alles eronder prima, het is onder het fleecedoek zelfs nog iets warmer dan er buiten. Ik ben heel benieuwd of fleecedoek afdoende is voor de preimineervlieg.
Groetjes Wijnie

Laura

Wij hebben ook enorm last van de mineervlieg, hier in zuid Frankrijk! Ze zitten bij ons zelfs in de tomaten 🙁

Cees

Hallo Diana,
Ook ik ben ‘slachtoffer’ geweest van de preimineervlieg. Allerlei bestrijdingsmethodes geprobeerd en door schade en schande gekomen tot voorkomen van schade, want eerlijk gezegd die vlieg met haar poppen richt onherstelbare en onooglijke schade aan!! Ik gebruik als bescherming microline doek, gelukkig in de winkel op ons volkstuin te koop, werkt voortreffelijk. Niet alleen de preimineervlieg moet er aan geloven, ook de wortelvlieg, die behoorlijk kan huishouden, wordt buiten de deur gehouden; afgelopen moestuin jaar heb ik genoten van de geoogste wortels. Mooi is het niet, wel effectief. Het is maar waar je voor kiest!!

katrien

De naam van de gordijnen van Ikea is “Lill”, maar ik ben geen fan. Heb ze vorige zomer gebruikt, maar toen ik ze na de zomer terug wilde wegnemen, waren ze volledig stuk, kon ze gewoon verpulveren. Dat kwam nu misschien wel door die extreme hitte die we gehad hadden, maar vond dat toch jammer …

maurits

Maaswijdte van Ikea Lill is ongeveer 1.35 x 1.35 mm.

maurits

De vlieggaassoorten zijn gemaakt van HDPE. Het Lill-gordijn is van nylon. Aan zowel HDPE als nylon kunnen UV-stabilisators worden toegevoegd, omdat beide van origine niet goed tegen UV kunnen. Het lijkt erop dat het Ikea gordijn niet meer van gestabiliseerd nylon wordt gemaakt, omdat de UV-resistentie duidelijk achteruit lijkt te zijn gegaan in vergelijking met vroeger (volgens tuiniers). Zo’n profi-hdpe-net is dus op termijn goedkoper.

Rudy Roels

Ik heb er al een aantal jaren last van, nu heb ik de uitjes, sjalotten zomer en winterprei allemaal voorgezaaid of geplant in potjes die ik vanaf mei ga uitplanten.
Volgens de informatie die ik gevonden heb zouden de vliegjes vanaf mei minder actief zijn, afwachten maar.
Het is wel ook weeral meer werk maar wanneer het resultaat goed zou zijn is het dit extra werk waard.
Voor de winterprei verwacht ik later in de zomer wel nog problemen met de tweede vlucht van de vliegjes, daar ga ik nog eens over nadenken later….

Marjolein vd Bos

Hoi Diana,

Ik heb een off-topic vraag, over de indeling van het menu… Ik was op zoek naar info over bloemzaden die ik bij jou gekocht heb, en ik moest nogal zoeken, voor ik die onder ‘database’ en vervolgens onder ‘eenjarigen’ vond.

Zou het niet logischer zijn om de pagina ‘bloemen’ te noemen, en die in het rijtje van ‘groenten’, ‘fruit’ en ‘kruiden’ te zetten?

Verder vind ik de vernieuwde website heel mooi hoor, ik ben er al helemaal aan gewend!

Fijne paasdagen,
Marjolein.

Linda Croes

Ik had vorig jaar preimineervlieg in de plantuitjes. Kwam er te laat achter wat er aan de hand was, door jouw blog, Diana. Heb vrijwel alle plantuitjes weg moeten gooien, en de zaaiuien is ook niet veel geworden. Maar de prei heeft nergens last van gehad!
Vandaag zag ik twee omgeknakte blaadjes in plantuitjes. Heb ze er snel tussenuit gehaald. Ik hoop dat ik zo de rest kan redden, want ik heb niet zoveel zin in doeken, gazen en folies …
Nogmaals compliment voor je mooie site. Ook de menuknop doet het nu; heel fijn!

Maartje

Beste Diana,

Dank voor je blog! Nu snap ik wat die rode dingetjes waren die ik tegen kwam in de grond… en dan moet ik mijn uien nog planten!

Wat nu te doen? Niet planten? Zijn plantuitjes an sich ook al doelwit van dit beestje?

Iris

Hallo Diana,
Ik vind het ergens een risico, maar denk erover m’n tomaten en paprika’s al uit te planten in de kas…
Ze groeien heel goed en er komen al zoveel wortels onderuit m’n potjes. Ik blijf gieten!
Neem jij dat risico wel eens?
Ik verwacht geen late winter meer eerlijk gezegd. Ik zag wel dat er de komende 10 dagen nog één nacht 2 graden werd opgegeven. Dan wilde ik een paar olielampen neerzetten.
Zou jij het aandurven?

Janneke de weert

Hallo Diana,
Ook ik had last van de uivlieg tot ik een vrij goedkope oplossing heb gevonden n.l een twee persoons klamboe eroverheen. Eerst boogjes over de uien en /Of wortels en daar overheen de klamboe. Een paar stenen op de hoeken voor het wegwaaien. Regen gaat er gewoon door heen en met de gieter gaat het ook prima. Bij mij werkt het uitstekend. Groetjes Janneke

Jurre - Zaaien en Oogsten

Goedemorgen Diana,

Wat heb je er nu voor doek overheen gedaan? Wij hebben er nu nog niets overheen omdat we geen tuin op een complex hebben, uien en prei voor de eerste keer doen en het even aan willen zien! wel hebben we bloemkool en broccoli plantjes in de volle grond gezet waar nu nog het schaduwdoek van de kas overheen ligt!

Een zeil lijkt me ook niet wenselijk ivm de warmteontwikkeling en dan komt de regen er ook niet meer in!

Marius Beljaars

Ik zet al jaren twee of drie aubergine planten in mijn kas. Ik heb echte zelden aubergines kunnen oogsten door ziektes in deze planten.
Vraag: wat moet Ik doen om ziektes/ongedierte te voor komen of te bestrijden????

Wijnie

Beste Marius,
Omdat je geen achtergrondinformatie geeft over het uiterlijk van de ziekte of de beestjes is het lastig om daar vanaf een afstand iets over te zeggen.
Wat algemene tips zijn: verwijder zieke planten, giet water aan de voet van de plant en niet op de bladeren, plaats de planten op een andere plaats dan het jaar ervoor en probeer eens een ander soort aubergine om te kijken of dat verschil maakt. Als je meer informatie geeft over wat voor ziekte/dier je in je planten hebt kan er misschien iemand meer inhoudelijk reageren.
Groetjes Wijnie

Marius beljaars

Gaan we doen als het zo er is.

Carine p

Dag Marius,
Aubergine planten sterk ik steeds aan door in het plant gat wat brandnetels te doen. Rond de aubergine plant doe ik eveneens brandnetelbladeren en eveneens smeerwortel bladeren van het type blocking 14 of ook wel Russische smeerwortel genoemd. Beide zaken zorgen voor sterke planten die ziektebestendiger zijn. Ik noem mezelf in deze periode een heks, omdat ik dagelijks mijn emmertje brandnetels ga plukken. Dit pas ik toe bij aubergines, tomaten, paprika en pepers. Ik ben dan wel blij als alles geplant is, want dan ben ik de brandnetels meer dan beu Grt carine

Wim

Goedendag Tuinmannen en Tuinvrouwen,
Over de Preimineervlieg het volgende:
Een aantal jaren geleden ben ik nadat alle preiplanten waren aangetast begonnen met het telen onder insectengaas. Begin al te zaaien onder insectengaas. Dit gaat voor 99% goed. Verder is er ook informatie de vinden op de volgende site: https://www.plantaardig.com/groenteninfo/berichten/hobbytuinders-ontdekken-nieuwe-plaag-in-prei/. Hieruit de volgend tekst.
Levenscyclus
Het insect heeft een opvallende levenscyclus, die perfect de gesignaleerde schade van de lezers verklaart.
Generatie 1
Vlucht en eiafleg vanaf april tot mei. Mineervliegen maken voedingsstippen met hun legboor. Een eerste teken dat de mineervlieg actief is. De eitjes worden afgelegd aan de basis van de bladeren of in de schacht van de prei. De larven die daaruit ontstaan voeden zich en banen zich een weg naar beneden in de schacht van de prei, waar ze verpoppen vanaf einde mei/begin juni gevolgd door een
diapauze (rustperiode als pop) in de plant tot september.
Generatie 2
Deze mineervliegen kennen hun vlucht en eiafleg vanaf september tot november. Het zijn de larven van deze generatie die verantwoordelijk zijn voor de schade gesignaleerd door vele hobbytuinders.
Vanaf november overwinteren de larven als pop in de prei.
Plantuien zet ik pas in mei, omdat dan de eerste ei-afleg van de preimineervlieg niet meer plaatsvindt. Hierdoor geen last.
Met alles wat we zaaien en planten zijn we wel vaak te vroeg maar bijna nooit te laat.
Volgens mij heb ik dit verhaal al eens eerder geschreven.
Hopelijk werkt het ook bij u.
Groetend, Wim

Wim

Nog een aanvulling,
Behalve prei onder netten plant ik op een aantal plaatsen in de tuin nog groepjes prei onbeschermd. De preiprimeervlieg kan dan haar lusten daar op botvieren. Het leidt in ieder geval af van de beschermde prei.
Groetend, Wim

Wim

Goedendag Diana,
Ik gok het niet, dus staat bij mij de prei het hele groeiseizoen onder insectengaas.
Groetend, Wim

Wim

Goedendag Tuinmannen en Tuinvrouwen,
Heb nog wel een andere vraag.
Sinds een paar jaar kweek in plantjes voor in een kasje. Dit jaar heb ik een probleem.
Sla, andijvie en koolsoorten zijn een paar dagen na opkomst totaal afgevreten. Er is dan boven de grond niets meer van te zien. Heeft iemand hier ervaring mee?

Diana en Ruud,
Respect voor alles wat jullie verbouwen en publiceren. Waar halen jullie de tijd vandaan.
Wel vraag ik mij af wie dat allemaal op moet eten. Laatste vragen hoeft u natuurlijk niet te beantwoorden omdat mij dat niet aangaat. Verder veel geluk en gezondheid gewenst.
Groetend, Wim

Wim

Had gisteren nog één slaplantje over wat uitgeplant kon worden. Vanmiddag was het hart uitgevreten. Voorlopig geen sla.
Groetend, Wim

Mario

Beste Wim,
Kijk maar eens goed onder planken, zaaitrays, potjes e.d.
Klinkt als kleine (naakt) slakjes……
Een keer in het donker met een zaklamp zoeken werkt ook goed!
Groeten van Mario

Wijnie

Hoi Wim,
Wat vervelend! Het kunnen ook emelten zijn. Om die reden plant ik al mijn sla, andijvie en kolen in p9 of grotere potjes uit zonder bodem, gevuld met potgrond. Ik laat de rand van de potjes 1 cm boven de grond. Dan heb ik geen last van emelten en ook niet van knolvoet. De wortels groeien vanzelf door de bodemloze onderkant de grond in. Tegen slakken helpt het niet helaas. Succes met je tuin en hopelijk lukt een volgende poging wel!
Groetjes Wijnie

Christine

Dag Diana, ik gebruik sinds vorig jaar ook fijnmazig doek van 0,7 mm. Gekocht bij Vreekens in Dordrecht. Dat werkt uitstekend tegen de mineervlieg, maar de hele oogst is toch verloren gegaan aan koprot.Ik heb hier nooit eerder last van gehad en vermoed dat dit komt omdat het gewas onder het doek niet goed kan drogen na regen en beregenen. Mijn buurman die zijn pootuitjes vorig jaar in mei geplant heeft en geen doek gebruikt heeft had nergens last van en een uitstekende oogst. Daarnaast heb ik gemerkt dat na een seizoen het net gebruikt te hebben, op sommige plekken de maaswijdte uitgerekt is en dus groter geworden is dan 0.7 mm. Jammer van zo’n duur doek, wat er wel heel degelijk uitziet. Groet, Christine.

Carine p

Dag Christine,
Ivm jouw buren die de ui in mei geplant hebben, is normaal betreffende de mineervlieg. De eerste vlucht en het leggen van eitjes gebeuren vooral in april. Afhankelijk waar je woont, zal dit maart/april of april/mei zijn. In mei waren deze uien allicht nog niet groot genoeg om de eitjes hierin te leggen. Je kan dus best wachten tot mei voor het planten van uien zonder vlies doek. Het is wat vervelend, omdat ui juist de koude goed kan verdragen….
Groetjes Carine

Christine

Dag Carine, ik ken de cyclus van de preimineervlieg wel, maar waar het mij om ging in mijn vorige berichtje is dat ik dacht met fijnmazig gaas de problemen voor te zijn. Het is natuurlijk wel gelukt om de preimineervlieg te weren met het gaas, maar ik kreeg er een ander probleem voor terug, nl. koprot. Daarom ga ik dit jaar het gaas weghalen nadat de preimineervlieg actief geweest is zodat het gewas goed kan drogen. Als ik eind april/begin mei de pootuitjes zou planten voorkom ik ook schade van de preimineervlieg, maar ben dan erg laat, wat ik jammer vind i.v.m. een tweede teelt.
Groet, Christine

Christine

Dankjewel voor je speurwerk Diana! Ik vermoed dat bij mij het probleem ontstaan is door te weinig beluchting onder het gaas en beregening bovenop het gewas door een electrische sproei installatie, als ik jouw verhaal zo lees. Dus jouw advies om bij de voet v.d. uien water te geven neem ik serieus!
Ik zag dat jij het gaas gedicht hebt met stenen en ben benieuwd of dat voldoende is. De vliegjes zag ik vorig jaar eindeloos zoeken naar een ingang om toch maar wel onder het gaas te komen bij die lekkere uien 🙂
Ik heb het gaas ingegraven. Dat heeft uitstekend gewerkt, maar wat een klus telkens om het weg te halen, om vervolgens te kunnen wieden en dan opnieuw in te graven. Misschien lees ik via je site t.z.t. nog eens of de bakstenen voldaan hebben.
Groet, Christine

Carine p

Dag Diana,
Even ter info, het verknippen van kruiden/groenten die geur afgeven is slechts heel kort, een paar dagen. Nadien moet je dit constant vernieuwen. Ik doe dit bv. met tomatenbladeren tussen groenten die de aardvlo lekker vinden. Constant herhalen is de boodschap. Naast muntplanten had ik dit probleem niet, dit bleef actief. Dit jaar ga ik experimenteren met kerstomaatjes tussen deze gevoelige planten te zetten. Deze zijn minder gevoelig aan ziekten bij het water geven en zo ga ik proberen die vervelende beestjes tegen te houden.grt carine

Rudy

Gisteren gezien dat bij gebrek aan uien en prei in de moestuin de preimineervlieg gesignaleerd is op de knoflook en de bieslook.
Op elke knoflook zijn de sporen te zien, ik heb onmiddellijk alle blaadjes ingekort tot onder de sporen waar naar ik begrepen heb de eitjes zich bevinden.
Nu afwachten wat dat geeft…

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties