83.000

Dat is ongeveer het aantal dingen die we, denk ik, nog moeten doen. Die ‘dingen’ zwemmen rond in mijn hoofd, soms moet iets ‘eerst’ of ‘nu’, soms is het voor later die dag of week. Ruud heeft daar geen last van, die doet iets en zegt vervolgens “En wat nu?”. Dat is mijn eigen schuld: ik maak de planning, ik zaai en verzorg de zaailingen dus ik bepaal wat er wanneer moet gebeuren.

Zonder overdrijven, alles is/staat vol: de tuin (met zaailingen, pootaardappelen, uien, rekken, netten, stokken, etc.), de kassen (met zaaisels, verspeende zaailingen en met alles wat we al van huis naar de kas hebben gebracht), de bomen en struiken (met bloesem), mijn hoofd (met alles wat we nog moeten doen), de potten (waarvan het aantal ondanks mijn voornemen al weer schrikbarend groeit), etc.. Het klinkt bijna als iets negatiefs maar dat is het niet; na de kou springen we nu de warme lente in en dat geldt ook voor de tuin; alles komt tegelijk en dat voelt na zoveel maanden rust, planning, vooruitzicht en wachten vooral ‘onstuimig’. Ik moest even verzinnen welk woord ik hier het beste voor zou kunnen gebruiken, voor ‘uitbundig’ is het nog een weekje te vroeg, daarvoor is er in in hoofd en tuin eerst nog grote schoonmaak nodig. En over 2 of 3 weken komt het beste, dan wordt het ‘heerlijk’.

Eerst moet dit nog even weggewerkt worden, zomaar een hoek in de kas:

Allerlei potten, bakjes en tray’s met zaaisels en zaailingen. Sommige soorten zijn al verspeend, sommige soorten moeten nog, andere verspeen ik helemaal niet maar plant ik na het kiemen gelijk uit. Alles heeft een eigen manier en Ruud bemoeit zich daar niet mee; hij krijgt opdrachten en bijbehorende spullen, zoals een bakje vol met sla- en andijviezaailingen die in een bepaald vak kunnen worden uitgeplant, of 2 stokken en stuk gaas dat in een ander vak kan worden gezet voor de cucamelon/muismeloen. En die laatste moet ik nog even verspenen. En dat bedenk ik terwijl ik de verspeende koolzaailingen water geef, zie dat de peterselie in de kas door gaat schieten en ik daarna gelijk even de pot met rozemarijn buiten zet.

“Zet jij die pot maar op het terras”, zeg ik tegen Ruud, en terwijl hij dat doet en terug komt lopen: “En dan kan daarna het blauwe net van de sugar snaps weg worden gehaald, dan kun je dat gelijk over de tuinbonen draperen”. “Over welke tuinbonen?”, vraagt Ruud. “Over deze”, zeg ik en ik geef hem gelijk een bak vol met tuinbonenzaailingen en een schepje. Terwijl hij met zijn nieuwe taken wegloopt roep ik hem nog na “die komen achter de doperwten, hè!”. Als teken dat hij het heeft begrepen zwaait Ruud met zijn schepje. Zo, weer wat op ons werkbriefje klaar.

Het net kan bij de sugar snaps worden weggehaald, ze zijn groot genoeg en minder interessant voor vogels. Als we het net later weghalen beschadigen we de planten omdat de rankjes dan door het net heen zijn gegroeid.

Er is nog veel te doen, en ik heb te weinig plek voor alles wat ik heb gezaaid. Misschien is het af en toe een beetje teveel maar zo tuinieren wij nu eenmaal. Soms ben ik heerlijk op mijn gemak en gestructureerd aan het zaaien, soms ben ik druk en wat chaotisch 20 dingen tegelijk aan het doen. En op een vreemde manier ben ik moe en energiek tegelijkertijd. Elke dag wordt de tuin voller en mijn hoofd leger, en geen idee waarom maar dat is een heel erg fijn gevoel.

Aan het einde van de middag drinken we samen ons water op en kijken we wat we hebben gedaan. En terwijl Ruud opruimt, de kassen sluit en de fietsen klaar zet om naar huis te gaan loop ik langzaam nog een laatste rondje door de tuin om foto´s te maken. Van de perenbloesem, de bloeiende palmkool, de tomatenzaailingen. En dan zie ik ineens dat de allereerste groene asperge bovenkomt:

Hoera!! We kochten en plantten in februari ‘aspergeklauwen’, dit jaar mogen we er nog niet van oogsten. Maar dat is niet erg, want ze doen het en mogen groeien en sterk worden voor eigen oogst asperges in 2021. Wat een mooi einde van de tuindag!

Abonneer
Laat het weten als er
guest

15 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Ria

Hallo Diana,

Ik voel met je mee hoor, ook al heb ik dan geen 83.000 dingen te doen, misschien de helft. Mijn moestuin is kleiner dan de jouwe en bovendien bij mijn huis maar mijn hoofd, mijn vensterbanken en mijn kas lopen ook over. Bovendien heb ik ook nog een grote siertuin bij mijn huis en heb ik dit jaar veel te veel eenjarigen gezaaid.
Maar ik ben ook dankbaar dat alles het zo goed doet.
Nu snel de tuin in, ik zie wel wat ik als eerste ga doen.

Groetjes,
Ria

Jo van tartwijk

Een goede samenvatting van jullie tuinondernemen en Diana je hebt een volgbaar goede hulp,zoals ik lees.Fijn dat jullie ook zo genieten,van alles wat uit jullie handen komt.Veel succes en lees je blog graag.Wij zijn op Tenerife gelukkig voor wat langere tijd,ivm de crisis kunnen we toch niet naar huis in Nederland.
Wensen jullie alle succes en blijf gezond in deze rara tijd.gr,Jo .

Petra

Hoi Diana en andere tuinliefhebbers,
Zo herkenbaar dit verhaal, ik had het zelf kunnen schrijven !
Met het verschil dat ik geen Ruud heb, maar een man zonder groene vingers, die wel het gras maait en ook bereid is te helpen met andere klussen in onze grote ( vnl. sier)tuin.
Zeker nu we zo’n mooi weer hebben, zijn mij de dagen te kort om al mijn plannen uit te voeren. Ondanks dat ga ik toch op z’n tijd ff zitten om te genieten van al dat moois wat er nu weer groeit, bloeit en leeft in onze tuin.
De lente vind ik een van de mooiste jaargetijden !
Blijf gezond en groeten,
Petra

Ivanca

Super leuk weer om je blog te lezen! Heerlijk om weer in de moestuin bezig te zijn. Zeker in dit prachtige weer! Kijk uit naar je volgende blog.

Lies

Eigenlijk toch een zàlig log, Diana/Ruud !

yvonne

Dag Diana,
Ik zou graag willen weten wat het blauwe net voor soort net is. Het lijkt me veel robuuster dan het groene of zwarte dat wij gebruiken en na twee keer over de perenboom of iets dergelijks al fikse scheuren vertoont. Dat van jou ziet er heerlijk stevig uit maar ik heb het nog nooit ergens in een winkel gezien.
groetjes,
yvonne

Inger

Waarom kan ik 2 afbeeldingen niet in beeld krijgen??

Greetje

Ik kan ook 2 afbeeldingen niet krijgen!
Ben wel blij dat ik me opnieuw aangemeld heb want kreeg al enkele weken geen Diana blog meer, en daar willen we natuurlijk niet zonder!

Groet’n uit de tuin van “de Bruin”

Koen van der Mey

Hallo Diana

Die witte bakken van de tweede foto lijken mij heel handig. Waar heb je die gekocht?

Groet,
Koen

jannie

Hoi Diana, Ik ben net na jaren op het Hongaarse platteland te hebben gewoond, naar centrum Amsterdam verhuisd en dacht niet te tuinieren dit jaar. Nu ben ik dit weekend tot “hoofd groentetuin” benoemd op de volkstuin van vrienden. Dus meteen weer jouw website geopend voor inspiratie en advies. Heerlijk om in deze toch zeer vreemde tijden lekker in de aarde te wroeten. Succes, en ik geniet van je stukjes.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties