Speuren

We springen van koude dagen en vooral nachten dit weekend zo de lente in. Als ik eerlijk ben moet ik toegeven dat ik er wel aan toe ben. En wat zal het groeien in de tuin (met onkruid altijd weer als winnaar).

Eerst nog even over de nieuwe website: iedereen heel hartelijk dank voor alle felicitaties, complimenten, tips, kritische noten en opmerkingen! Reacties m.b.t. niet werkende links, fouten, tips, etc. blijven van harte welkom! Ondertussen is duidelijk dat er iets mis is met de nieuwsbrief: Augus meldde al dat een flink aantal mails werden geblokkeerd, sommige mensen kregen de mail meer dan één keer en de links in de mail leiden ondertussen naar een inlogscherm. Augus gaat komende week kijken wat er mis is gegaan. Ondertussen moet iedereen wel het menu kunnen openen. Mochten er nu nog mensen problemen hebben met het menu, dan hoor ik dat graag (met de informatie erbij met welk programma je internet/de website bekijkt)! Dit is voor de mensen die het menu niet kunnen openen wellicht nog tijdelijk een handige noodgreep: Index

En dan wordt het nu tijd dat ik weer gewoon over tuinieren ga schrijven. Want het gaat hier nu razendsnel. Twee weken geleden was de tuin nog leeg en kaal, en nu zijn de aardappelen gepoot, de kapucijners en doperwten geplant, sla en andijvie en rucola uitgeplant, pootuien en sjalotten geplant. Ik heb heel veel gezaaid en verspeend, de kassen staan vol met zaailingen van bietjes, kool, sla, tuinbonen, snijbiet, knolselderij, peterselie, etc, etc.. En met zaailingen van eenjarige bloemen, met een bijna belofte van een zomer vol met fel geel en oranje, rozerood en blauwpaars. Het is bijna eng want voor nu heb ik geen idee waar ik het allemaal moet gaan laten, alle vakken lijken al overvol.

Ik loop elke dag een rondje in de tuin, en dan speur ik, naar cadeautjes in de vorm van uitgezaaide soorten (ik vond al wat paars mosterdblad, boomspinazie en Polygonum). En ik zag de eerste hommels en bijen. Juist daarom heb ik 1 palmkool laten staan en in bloei laten komen. En het zoemt er al omheen maar het lukte me nog niet om er een foto van te maken. Na tien minuten half gebukt met fotocamera te hebben gestaan, en 30 foto’s met net geen hommel, of wazig, heb ik het opgegeven. Ach, een bloeiende palmkool zonder hommel (omdat die niet even stil wilde blijven hangen) is ook mooi:

De rozemarijn bloeit ook. En de dragon heeft de winter buiten overleefd en loopt weer uit, en dat geldt ook voor de oregano. Bij elk rondje door de tuin zie ik weer wat nieuws; de aalbes gaat bloeien, de rozen lopen uit, de grond boven de asperges begint te scheuren, de knofloken gaan weer groeien, de uien en sjalotten krijgen groene toefjes blad, de eerste heermoes komt tevoorschijn, ik kan al voorzichtig wat munt oogsten en ik zie heel kleine bloemknoppen in de appelboompjes. Allemaal cadeautjes, nu al!

Ik zaaide vorig jaar in april Erysimum cheiri Giant Pink en nu gaat ze bloeien. Elke dag kijk ik naar de grote hoeveelheid knoppen, en zowaar ging er juist vandaag al één bloempje open!

Terwijl ik speur, zaai, verspeen en uitplant maakt Ruud zich druk om de stokken die in de kas opgestapeld liggen. De grond in de kas is heel nat (verstopte dakgoot in februari) en met alle stokken die daar liggen droogt het ook niet op. Dus Ruud is begonnen met het verdelen van de stokken. Met mijn uitgeprinte planning voor de kassen voor hem telt hij lange en korte stokken voor stamtomaten, struiktomaten, paprika’s en pepers per kas uit, en een aantal voor de stokbonen, en voor een pompoenenbouwwerk. “Zullen we ze gelijk in de grond zetten”, vraagt hij, “anders hebben we ze nog 3 keer in onze handen”.

En zo ging Ruud 2 rijen bonenstaken zetten en begon ik met het uitzetten van de stokken in kas 1. Toen Ruud klaar was kwam hij even in de kas kijken hoe het ging. “Oh, ze staan wel mooi recht”, zegt hij bijna verbaasd. Ik zie de rolbandmaat even in zijn linkerhand bungelen maar hij bedenkt zich en stopt hem weer in zijn zak. Heel verstandig. Ik zeg “Nou, dan mag jij met je timmermansogen een rek voor de komkommers maken”.

Nog erg leeg, maar wel lekker recht

Als je goed kijkt zie je de 2 rijen bonenstaken achter de kas staan. Ja, ook mooi recht. Terwijl Ruud het komkommerrek zet ruim ik op. En dan vind ik het laatste cadeautje van die dag:

De Salvia guaranitica Blue Enigma overleefde als stek in pot in de koude kas. En sinds een paar weken groeit ze weer. Vorige week zag ik al wat kleine knopjes. En nu is het eerste knopje open, bijna ongelooflijk dat de plant nu blijft bloeien tot in november!

Dan nog even: ik heb op de website van Pokon een blog geschreven over het verspenen van zaailingen

Met het lenteachtige weer dat ons dit weekend wordt beloofd wens ik iedereen heel veel plezier in de tuin!!

Abonneer
Laat het weten als er
guest

38 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Lies

Ook voor ons cadeautjes, Diana/Ruud, om mee te mogen genieten…

Ruudt

Jammer van al die reclame op je nieuwe site!

may

Ik hoop dat je wel meedeelt in opbrengsten van een advertorials.
Korte maar dringende vraag, is er een mogelijkheid dat je q&a video opneemt als een moestuingoeroe

Michel

Goedemorgen Diana en Ruud .
Idd na dagen van planten heen en weer sjouwen van kas naar huis staat er een prachtig weekend voor de deur en ook de 14 daagse geeft goede nacht temperaturen aan. Het experiment met het bakje met transparante klemdeksel met tomaten planten is gelukt , had er nog wel stukje vliesdoek over gelegd .
Maar met een gemeten temperatuur van min 4,6 in de kas blijft het eng om te gokken alles te laten staan.
Ook jullie een fijn tuin weekend.
Groet Michel .

Krista

Hoi Diana en Ruud,

Wat een mooie frisse website is het geworden!
Inmiddels is de grond in de Betuwe goed opgedroogd en hebben we vorig weekend de mest ondergewerkt. In de kas aan huis staan erwtjes, erwtjes, erwtjes en nog eens erwtjes 😉 De tuinbonen zijn inmiddels ook 15 cm hoog. Morgen kunnen ze naar de moestuin. Morgen ook de piepers, uien en sjalotten poten. Nu de temperaturen stijgen, kunnen de tomaten, paprika en aubergine zaailingen ook in de kas wennen. Lekker dat de kinderen ook mee naar de moestuin kunnen, zoonlief van 4 kan al aardig helpen. Voor onze dochter van 5 maanden een oude box op de kop getikt. Kan ze lekker spelen.

Geniet van het mooie weer en blijf gezond!

Groetjes krista

Marc Dufraing

De site is prachtig geworden – niet dat de vorige niet goed was hoor! Hier in mijn Franse tuin is ook al veel activiteit geweest – alleen – ik heb het moeten doen met wat ik aan zaad nog in huis/kist had. Tengevolge het ‘confinement’ zijn de winkels met zaad en plantgoed gesloten, net zoals de markten waar in deze periode van het jaar veel plantjes verkocht werden. Her en der in de tuin heb ik nog wel verschillende aardappelscheuten tegengekomen en die heb ik maar gegroepeerd in hun bed. Benieuwd wat daar van gaat komen.
groeten vanuit zuid frankrijk waar ik nu ‘vast’ zit tot ????

MiekeR

Prachtige website, geniet ervan. Heb sinds vorig jaar een blauwe bes de hortblue petite in pot. Al een paar bessen in gehad. Staat nu vol in de bloei, een ware bloemenzee, ondanks een aantal nachten met vorst. Niet te vroeg?

Trudie Jansen

Hallo Diana en Ruud,ik vind het een hele mooie website geworden,complimenten aan Augus,heeft er veel tijd en energie ingestoken en dat is echt te zien.
Heel veel succes en vooral plezier met jullie nieuwe aanwinst,want dat is het zeker,en veel plezier dit mooie weekend met het tuinieren,groetjes Trudie.

Ria

Hallo Diana,

Ik startte zojuist mijn computer en ik zag dat ik 3 mailtjes achter elkaar met de aankondiging van Diana’s mooie moestuin had ontvangen. Misschien omdat er in het bericht 3 nieuwe blogs worden vermeld?

Groetjes,
Ria

Yvonne

Wauw, wat een prachtige website is het geworden! Het ziet er zo eigentijds uit ineens, ook al was de oude website ook mooi. Hier worden de tomaten klaargemaakt om naar de kas te verhuizen. Wat mestkorrels erbij om een sprintje te trekken tot ze de grond in mogen volgende maand, stokjes erbij. Heb jij ook de paprika’s en aubergines al in de kas staan? Paprika’s durf ik denk ik wel aan, maar ik twijfel erg over de aubergines. Ze staan er binnen, in een kasje, zo mooi bij nu…

Anja

Allereerst, proficiat, met deze prachtige nieuwe website!
Die eerste knopjes in de paprika haal je die er uit, Diana?
Dan zou de plant groter en sterker worden en uiteindelijk meer vruchten geven…. Fabel of feit?

Yvonne

Dank je wel voor je antwoord Diana! Ik woon in het zuiden, dus daar valt het ook wel mee met vorst, al lag er vanochtend nog wat ijs op het gras. Als het goed is de laatste nacht 🙂 Dan gaat de rest komende week ook gewoon de kas in. Ruimte om thuis weer andere dingen voor te zaaien 😉

marta

Prachtige website! 🙂

Gijs helder

Hoe maak je een rek voor de komkommers die jaar voor het eerst in de kas en is het wel nodig.

Marc

Veel afbeeldingen in de eenjarigen database werken niet ( Windows 10 chome 80.0.3987.163 + android 9 chrome 80.0.3987.162 + android 9 ecosia 69.0.3497.128)
Groet Marc

Margriet M

Hallo Diana & Ruud, Nogmaals de nieuwe website is erg mooi geworden, vorige week heb ik tussendoor op Google gekeken, en een reactie gegeven omdat ik 1x per week nog binnen krijg. Maar vanaf dat de nieuwe website in de lucht is heb ik op de mail nog geen blog per mail binnen gekregen . Wil je aub hier eens naar kijken. ( of Angus?) ik vind het toch wel fijn om jouw blog in de mail te krijgen. Groetjes Margriet M

Sara

Hoi Diana,

Ik kom er niet aan uit het schema van de wisselteelt voor de moestuin. Ik wil van 14 vakken naar 12 vakken. Het worden wel grote vakken omdat de “bak” groter is. Probleem is ook dat ik zit ket de goede en slechte teelt combinatie en het liefst hou ik alles bij elkaar

Vorig jaar zag het er zo uit:

Bonen wortel prei leeg aardbei tomaat paprika
Bonen sla brocolli leeg leeg koriander knollen

Voor dit jaar dacht ik aan dit:
Bonen tomaten paprika’s wortelen sla aardbei
Bonen tomaten paprika’s wortelen sla ardbei

De bonen komen niet op dezelfde plek maar gaan meer naar links omdat ik daar meer ruimte heb. Ik hoop dat u mij kunt helpen.

Sara

Dankjewel voor uw advies

Margriet M

Hallo Diana en Ruud, sorry i.v.m. voorgaande reactie, ik heb de blog gevonden onder de SPAM. dus ontvangst is gecorrigeerd. Groet Margriet.M

Mary

Dag Diana,

je stukjes lees ik altijd met veel plezier. Hoewel ik best wel iets weet van tuin en planten, is een moestuin een hele nieuwe uitdaging. Op dat gebied ben ik een absolute beginneling en heb al heel veel aan je website gehad. Je nieuwe site is mooi geworden en makkelijk toegankelijk om informatie op te zoeken.
Helaas krijg ik nu geen mail meer als je een blog hebt geschreven. Het bericht komt ook niet in de spam terecht. Hopelijk kan het opgelost worden.
Hartelijke groet, Mary

Maartje

Hallo Ruud en Mary, Harstikke bedankt voor deze waardevollle en vooral inspirerende post ! Wat fijn en rustgevend om te lezen zeg…
Ik vroeg me echter af hoe jullie investeren in materialen? Zelf vind ik vaak duurzame en vooral goedkoop materiaal via: werkt wel echt handig, misschien iets voor jullie ? En anders vraag ik me af hoe jullie dit zelf aanpakken? 🙂

Greetje

Hoi Diana, ik miste je blog ook?
Komt niet meer automatisch binnen, en heb me maar opnieuw aangemeld!
Hopenlijk komt het nu weer goed.
Ik wil het niet missen hoor! Altijd genieten van de mooie verhalen en wijsheid!

Groet’n uit de tuin van ” de Bruin”

Angelique

Hallo Diana,

Gefelicteerd met de nieuwe website, het ziet er mooi en overzichtelijk uit. Mijn vraag is of jij in de lente weleens in paniek (bent) geraakt? Ik heb bijvoorbeeld nog geen paprika, peper en tomaat gezaaid…Ik heb zoveel soorten zaden liggen van van alles en nog wat en ik vrees dat ik achter aan het lopen ben 😉 Komt ook nog bij dat mijn vensterbanken geen constante temperatuur ‘hebben’, waardoor ik ook nog bang ben dat sommige zaden helemaal niet gaan ontkiemen. Dit geldt ook voor mijn plantenkastje in de achtertuin. Kortom: lichtelijke paniek hier..groet Angelique B.

Angelique B.

Hier een reactie op mijn eigen reactie 😉 Nadat ik had gereageerd kwam jouw nieuwe blog binnen (83000) en dat was erg herkenbaar! Daarmee is min of meer antwoord gegeven op mijn vraag.

Groetjes, Angelique B.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties