Potten en pannen

Waterkers in potMijn tuindagboek is altijd afhankelijk van mijn tijd. En soms heb ik heel weinig tijd en kan ik een week niet schrijven. Maar vandaag, zo af en toe een blik werpend op regen en wind buiten, heb ik tijd genoeg. En dus vandaag zomaar eens 2 keer een tuindagboek op één dag :-).

Want eigenlijk wil ik nog wat melden. Wij hebben al jaren planten in potten, ik heb Fuchsia’s gespaard, kuipplanten, zomaar wat Petunia’s in pot op tafel, pepers in pot zodat ik ze kan proberen over te houden in de winter, etc..

Maar eigenlijk pas sinds vorig jaar eens wat meer verzonnen wat een pot nou eigenlijk handig maakt voor planten, en wat ik leuk  vind. En daarom op deze pagina eens wat foto’s van potten. Omdat een pot niet perse iets is wat je in de winkel koopt, niet perse rond hoeft te zijn, niet perse van steen of plastic hoeft te zijn.

Plastic mand met GeraniumsOp de bovenste foto zie je waterkers in pot. En omdat waterkers altijd in water moet staan heeft ze een vrij diepe onderschaal nodig. En een eenvoudige kattenbak is dan goedkoper, groter en kleuriger dan onderschalen die je in tuincentra kunt kopen.

Op de foto rechts zie je een plastic mand zoals je die tegenwoordig in heel veel winkels kunt vinden, soms in de aanbieding bij Lidl, bij Blokker, Action, Hema, etc.. Ze zijn er in veel vrolijke kleuren, formaten. Ze wegen niet zwaar, hebben vaak handvaten (makkelijk om te verzetten). En ze zijn goedkoop, niet veel duurder dan 3 tot 5 euro per stuk. Natuurlijk niet vergeten om in de bodem een paar gaten voor afwatering te boren. Maar ik heb er ondertussen al flink wat, ook handig voor woekerende planten die je liever niet in de tuin wilt zetten, of planten die je juist wilt beschermen tegen de koude volle grond (zoals crosne, aardamandelen, misschien aardperen, etc.. Ik heb er zelf ook één gevuld met zoete aardappelen. Maar ook gewoon leuk met eenjarige bloeiers.

Fuchsia in vergietIk hou zelf niet zo van stenen potten, ik vind ze heel mooi maar ze zijn zo zwaar, en ik schuif hier nog wel eens met potten, dus dan is dat niet zo handig. En potten kunnen bij een tuincentrum nogal eens duur zijn. Zeker voor een openbare volkstuin is het ook handig en leuk als potten niet zo veel geld kosten.

En dan is het leuk om eens te verzinnen wat geen pot is maar wel als pot zou kunnen dienen.

En dan kom je vaak bij de kringloopwinkel terecht. Of wellicht bij het opruimen van de eigen zolder eens nadenken waar planten in kunnen groeien, voor je zomaar iets leuks weggooit.

Op de derde foto zie je de hangfuchsia Windhapper, nog jong en niet in bloei, maar wacht maar tot we een paar weken verder zijn. Dan hangen de wit met roze grote bloemen langs deze oude vergiet. Ik heb er een matje in gelegd zodat het water dat ik geef niet gelijk door de gaatjes wegspoelt. En een onderschaal om het water dat toch wegloopt op te vangen en de pot niet te snel uitdroogt.

Dus, mocht je op zoek zijn naar leuke potten, denk dan eens ‘out of the box’. De enige voorwaarde is dat je er drainagegaten in moeten kunnen maken, en laat het verder aan je fantasie over. Nog wat ideetjes die ik heb gevonden op internet of zelf heb verzonnen:

  • een oud ladekastje, lades open zetten en daar kruiden in planten
  • een oude roeiboot, al neemt die wel veel plek in 🙂
  • een oud spijkerjack ophangen, met viooltjes in de jaszakken
  • een theepot, mits je er drainagegaten in kunt maken
  • een leuke zak / mand / krat / kistje
  • oude pannen
  • een oud stoeltje
  • een klomp / schoen / tas

Tomaatje in steelpanKijk ook eens op de website voor wat bijzondere ideeën:

Tot slot nog een foto van een tomaatje dat ik zaaide; de ‘El tomatero mas pequeño del mundo’. Nu nog klein, en aangezien ze volgens haar naam het kleinste tomaatje ter wereld is, verwacht ik niet dat ze echt groot wordt. En dan is een ouderwets steelpannetje wel erg leuk.

Ik hoop van mijn potten en dat wat als potten wordt gebruikt komende zomer nog eens foto’s te plaatsen, en dan te benoemen welke planten in welke bijzondere ‘potten’ goed groeien en bloeien.

21 reacties op Potten en pannen

Corine 12 mei 2014 om 00:16

Tsja regen en wind genoeg de laatste dagen. Vandaag toch maar even naar het tuintje getogen en wat een vreugde. Tussen de hoosbuien door trof ik zowaar aan de Dansk Export al een tomaatje ( nog groen en formaat grote knikker) aan. Nota bene staat deze plant gewoon buiten in volle grond. Met recht een vroege tomaat!

Met vriendelijke groenten,
Corine!

Diana 12 mei 2014 om 08:28

Hoi Corine,

Gefeliciteerd! Ik ga vandaag de tomaten weer eens opbinden en dieven, En dan ook gelijk maar eens kijken of ik ergens een beginnend mini-tomaatje kan bespeuren :-).

Diana

Isa 12 mei 2014 om 06:45

Hallo Diana,

We hopen dat onze tere plantjes het weer van afgelopen dagen een beetje zullen overleven. Eén van onze courgetteplanten is aan twee bladeren omgeknakt door de wind. Moeten wij gewoon afwachten of het blijft leven of is daar geen kans meer toe?

Dan nog een vraag over onze zomerprei. Volgens onze (en dus eigenlijk jouw 😉 ) planning moeten we onze zomerprei, die nu op een kluit in de tuin staat, binnenkort uitplanten op de plek waar we ze willen hebben.
Nu zijn onze preitjes (in tegenstelling tot wat er op jouw website staat) echt nog niet op potlooddikte. Ze zien er op het oog heel gezond uit, maar ze zijn niet dikker dan een halve centimeter.
Moeten we ze dan toch al uitplanten of wachten tot ze dikker zijn?

Alvast heel erg bedankt voor de reactie en keep up the good work!

Isa

Diana 12 mei 2014 om 08:38

Halo Isa,

Volgens de weersvoorspellingen hebben we de ergste wind gehad. Ook hier wel schade aan courgetteplanten. Maar als het hart van de plant intact is (met de ‘stam’), en er nog iets van blad aanzit, dan groeit de plant er wel overheen. Je kunt de geknakte bladeren afknippen (zo dicht mogelijk bij het hart van de plant), want die kan niet meer herstellen, verbruikt alleen maar energie van de plant, en kan later ook nog wel schimmels, etc. aantrekken.

Onze prei is ook nog niet zo dik dit jaar, terwijl toch al in januari gezaaid en we geen koud voorjaar hadden. Dus geen idee waarom, maar ook hier zijn ze pas een halve centimeter dik. Geeft ook niks. Ik wacht nog een week of misschien 2 weken, en dan ga ik ze hier toch gewoon maar poten. Dan maar zo dik als een breinaald :-). Op een nieuw plekje, met veel ruimte, is de kans groot dat ze dan alsnog sneller groeit. Als er maar genoeg worteltjes aan zitten, dat is het allerbelangrijkst.

groetjes,
Diana

Isa 12 mei 2014 om 09:27

Ah! Bedankt! Aan die informatie heb ik wat!

Christa 12 mei 2014 om 09:28

Wat een goed idee, om waterkers in potten te kweken!! Nooit aan gedacht en al twee jaar ligt een zakje zaad te wachten… Snel aan de slag dus!
Ik heb nog een vraag over knoflook. Ze zijn prachtig, zeer dikke schachten, maar waarschijnlijk allemaal ten prooi gevallen aan de mineervlieg. De twee planten die ik er tussenuit heb gehaald omdat ze in de verdrukking stonden waren beide volop gemineerd 🙁 De bollen beginnen al wel te groeien, maar ik schat dat het nog wel een week of vier met mooi weer duurt voordat ze oogstbaar zijn.
Kan ik nog iets doen om de knofloken te redden? Ik ben bang dat ik anders dit jaar geen bewaarbare oogst krijg….

Diana 13 mei 2014 om 08:40

Hallo Christa,

Ik vrees dat ik geen antwoord kan geven op je vraag. Ik heb weinig of geen verstand van ziekten en plagen.
Als er hier iets fout gaat, dan wil ik zelf soms nog wel proberen iets op te zoeken op internet en er wat aan te doen, maar ik kan ook best makkelijk denken; ‘pech, eruit dan maar en iets anders gaan telen’. Dus zelf zou ik nog proberen 1 of 2 weken te wachten, en dan de knoflook rooien, in het droogapparaat drogen en dan in olie zetten, knoflookolie is echt heel lekker en gemakkelijk om in te bakken, en je kunt het zo sterk maken als je zelf wilt.

Maar als je googled vind je veel informatie hoor, zoals dit:
http://www.plantaardig.com/groenteninfo/berichten/hobbytuinders-ontdekken-nieuwe-plaag-in-prei/
en dit:
http://www.velt.be/Joomla/index.php?option=com_content&task=view&id=1251&Itemid=83

succes ermee!!
Diana

kristel 12 mei 2014 om 10:10

Hallo Diana

Hier werken we ook heel veel met potten en bakken, je kunt ook een rek buiten zetten en dan conserveblikken met gaatjes in erop zetten met van allerlei kruiden en groenten er in, lange bloembakken doen we spinazie,sla, kervel, snijselder, sjalotten, postelijn enz…(te veel om alles op te noemen) het voordeel is dat je meerdere malen kunt oogsten en geen onkruid erin hebt en het oogt ook heel mooi!!
Pepers en paprika’s die overwinter ik al een of vier jaar in de veranda met zeer goede resultaten, geen ziektes of beestjes. In het voorjaar snoei ik ze een derde terug en gaan ze de volle grond in (na de ijsheiligen natuurlijk), de planten worden dan tussen de 2 en 3 meter groot met nog een heel goede opbrengst en het voordeel is dat je al heel vroeg vruchten hebt, heb nu al terug nieuwe pepers aanhangen van dit jaar.
Veel succes verder nog met je moestuin en geniet er vooral van!!!
Altijd leuk om je tuindagboek te lezen!!

Groetjes Kristel

Diana 13 mei 2014 om 08:44

Hallo Kristel,

Ik neem me elk jaar voor om niet teveel potten te zetten, want uiteindelijk kost het in de zomer ook best veel tijd om het allemaal water te geven. Maar elk jaar groeit het aantal potten toch en heb ik eenjarigen waarbij ik weer denk dat die toch het leukst is in een pot :-).

Hier heb ik altijd het probleem gehad van te weinig ruimte, en daardoor moesten kuipplanten op een donkere, klamme zolder worden bewaard en de paar keer dat ik peperplanten over heb proberen te houden, ging dat fout (luis, botrytis). Maar nu heb ik een koele slaapkamer vrij, op het Noordoosten. Dus ik zou het zomaar komende winter weer eens kunnen proberen met een paar soorten.

groetjes, en ook jij veel plezier in de tuin!
Diana

Eddy 14 mei 2014 om 14:53

Hallo Diana,
Ik heb weer een paar zegswijzen bijgeleerd. Ook het kweken van waterkers in potten, dat wil ik ook wil proberen. Ik heb die altijd in de volle grond van de kas gekweekt uit stekjes van waterkers die ik koop in de supermarkt.
Jeroen Meus beweerde in Dagelijkse Kost (een kookprogramma) dat de waterkers die je koopt fijnbladig is terwijl de wilde een grover blad heeft. Ik vraag me nu af welke van beide je krijgt uit zaad. Enig idee?

Groetjes Eddy

Diana 15 mei 2014 om 07:34

Hallo Eddy,

Ik ken Dagelijkse Kost van Jeroen Meus heel goed, leuk programma!! Voor de mensen die het niet kennen, via de website kun je heel veel afleveringen met elke keer een recept terug vinden: http://www.een.be/programmas/dagelijkse-kost/recepten.
Ik heb 2 weken geleden nog zijn recept voor Vitello Tonato gemaakt :-).

Maar wat hij bedoelt met kleinbladige en grootbladige waterkers weet ik niet. Ik koop mijn waterkerszaden onder de naam Nasturtium officinale, en dat blijkt dan uiteindelijk een soort synoniem te zijn van Rorippa nasturtium-aquaticum en dat is dan witte waterkers. Er blijken nog meer soorten waterkers te bestaan, o.a. slanke waterkers, moeraskers, etc. Zie hier: http://nl.wikipedia.org/wiki/Waterkers.

groetjes,
Diana

Carine 15 mei 2014 om 05:50

Hallo diana,
Even een vraagje… De tomaat cherry cascade, moet die gediefd worden? Ik heb het niet kunnen terug vinden op jouw site. Ik heb de foto’s eens goed bekeken en het was een massa aan bladeren. Dus vandaar mijn twijfel of ik moest gaan dieven.
Ik heb een 20-tal soorten tomaten van jou staan. Ze doen het allemaal prima. Ook de andere zaden van jou zijn goed gekiemd. Bedankt nog.

Diana 15 mei 2014 om 07:42

Hallo Carine,

Goed om te horen dat de zaden goed zijn gekiemd!
De Cherry Cascade moet zeker niet gediefd worden, ze is een hangend struiktomaatje, dus eigenlijk ook liever niet in de volle grond planten (want dan liggen de trossen tomaatjes op de grond en kunnen dan makkelijk schimmelen, rotten na regen/watergift).
Plant haar dus vooral in een pot en laat lekker groeien tot de takken over de rand van de pot hangen en de bloempjes/trosjes tomaten ook.

In mijn database kun je nog wat foto’s en de beschrijving van haar vinden: http://www.mooiemoestuin.nl/tomaat/cherry-cascade/. Daar kun je ook zien dat de takken/trosjes van de Cherry Cascade over de rand van de pot hangen.

Veel plezier met alle verdere opkweek!
Diana

Siti 15 mei 2014 om 09:11

Wat een prachtige site Diana ik kom hier heel graag! Bedankt dat je al je kennis op deze manier wilt delen.

Diana 16 mei 2014 om 08:47

Dankjewel Siti!
Diana

Charlot 15 mei 2014 om 09:30

Dag Diana,

Ik heb je in het vroege voorjaar al eens een vraag gestuurd i.v.m. mijn dragon (die niet de smaakte naar dragon). Ik wilde je nog laten weten dat je gelijk had, het was nog te vroeg voor het arme plantje. Ik heb dan maar gelijk alle takjes kort gesneden en het potje buiten geplaatst en kijk: heerlijk smakende blaadjes aan mijn dragon!
Ik heb nu terug een vreemd voorval gehad…Ik had nog wat basilicum zaad van vorig jaar. Als leek wist ik niet dat die maar één jaar kiemkrachtig zijn, dus ik zaaide deze. Na enkele weken zag ik plantjes…maar geen basilicum. Het duurde even voor ik door had wat het nu werkelijk was dat in mijn pot groeide maar de geur kwam mij zeer bekend voor: het waren werkelijk tomatenplantjes! Drie in het totaal. Nu was ik niet voorzien om tomaten te kweken maar ik had nog een paar potten dus ik verplantte ze elk in een pot. Deze potten zijn eigenlijk te klein om een volwassen tomatenplant in te laten groeien maar deden voorlopig ‘de job’. Je zal het niet geloven maar echt 6 weken later zag ik opnieuw in diezelfde pot zeven nieuwe plantjes groeien: ik dacht nog: dat is de basilicum maar neen hoor: terug zeven tomatenplantjes! Ik heb nu dus tien tomatenplantjes, die laatste zeven zijn nog klein, maar de eerste staan nu een meter hoog. Je kan je voorstellen dat het wat krap geworden is in mijn keukentje! Nu wilt het geluk dat we gaan verhuizen binnen enkele weken en ik daar een kas zal hebben. Nu komt mijn vraag: kan ik tomatenplanten van één meter nog verplanten? Hun pot is echt te klein geworden…en de eerste bloemetjes zijn al in volle bloei…

Vele groeten
Charlot

Diana 16 mei 2014 om 08:56

Hallo Charlot,

Hier smaakt mijn Russische Dragon ondertussen ook best goed naar Dragon hoor, misschien niet zo uitbundig als de Franse Dragon maar op onze vette klei ben ik er toch erg blij mee.

Gefeliciteerd met je nieuwe huis, tuin en aanstaande kas! Zelf zou ik de tomatenplanten nu verpotten naar grotere potten, want je zegt dat ze heel krap staan en het nog een paar weken duurt voor de kas er is. Dan kunnen de wortels in de grotere potten alvast nog groeien voor de planten de kas in mogen. En je zou van de dieven gelijk stekken kunnen nemen, voor nog meer planten als je kas er groot genoeg voor is.

Basilicum kiemt trouwens bijna nog sneller dan tomaten, ze kunnen niet goed tegen kou en te natte grond bij het kiemen. En hoe het komt dat er uit je basilicum-zaden tomatenzaailingen groeien….. geen idee :-). Officieel kunnen ze helemaal niet kruisen, maar dat zegt zeker niet alles. Toch kan het ook zomaar gebeuren dat zaden worden verwisseld (tomatenzaden zijn beigebruin van kleur, rond, en iets groter dan de kleine, donkerbruine, bijna zwarte ovale zaden van basilicum. Onder het mom ‘vraag niet hoe het kan, geniet ervan’:-), zou ik zelf erg blij zijn met tomatenzaailingen als ik binnenkort een kasje zou krijgen. En wellicht kun je nog ergens basilicum-zaden kopen, ook de meeste tuincentra verkopen er wel zaden van.

groetjes,
Diana

Eddy 15 mei 2014 om 10:35

Hello Diana,

Wij zijn blijkbaar toch dichte buren!
Op de menukaart van het personeelsrestaurant was een van de klassiekers: ossehaas, béarnaisesaus en witte waterkers (‘cresson de fontaine’). Dat ‘witte’ heb ik eigenlijk nooit goed begrepen. Is er dan zwarte?
Ik ben volop aardbeien aan het plukken. Die heten dan junidragers. El Santa, Darselect, die zijn goed maar Garyguette is toch veruit de beste van smaak.

Groetjes

Eddy

Groetjes

Eddy

Diana 16 mei 2014 om 09:02

Hallo Eddy,

Ja hoor, naaste buren. En we spreken ook nog dezelfde taal. En om die reden kijken wij ook best vaak naar een leuke film of een interessante documentaire of canvas of ketnet (die wij hier steevast gewoon België 1 en België 2 blijven noemen :-)). En dus ook naar Dagelijkse kost.

Ik weet het niet zeker maar ik denk dat de naam witte waterkers doelt op de witte bloemen.

Hier nog zeker geen aardbeien, al zitten ze al wel aan de planten, maar nog klein en groenwit, ik vrees dat wij nog even moeten wachten op onze eerste eigen aardbeien.

groetjes,
Diana

Miranda 15 mei 2014 om 19:00

Mijn paprika’s in de kas groeien amper. Ik denk dat ze ca. 10 – 15 cm hoog zijn. Terwijl de tomaten die aan de andere kant van het pad in de kas staan, juist lekker hard groeien. Waar kan dit aan liggen?

Groeten,

Miranda

Diana 16 mei 2014 om 09:10

Hallo Miranda,

Tomaten groeien wel heel veel sneller dan pepers, en ook bij lagere temperaturen. En pepers uit de annuum-groep groeien dan weer sneller en bij lagere temperaturen dan pepers uit bijvoorbeeld de chinense-groep (de groep van de allerheetste pepers). En dus zijn hier de peperplanten qua grootte ook nog niet de helft van de tomatenplanten hoor. De meeste annuum-pepers zijn hier nu al wel zo’n 25-30 centimeter groot, maar sommige chinensepepers zijn hier ook nog maar zo’n 10 tot 15 centimeter groot.

Ik neem aan dat je de peperplanten in de volle grond in de kas hebt staan (dus niet in potten)? Dan moeten we gewoon nog even geduld hebben tot de grondtemperatuur warm genoeg wordt, en dan gaan ook de pepers groeien. Ik schrijf vanavond mijn tuindagboek en daar zal ik in laten zien hoe je paprika- en peperplanten in het begin zo kan ‘dieven’ dat alle energie vooral naar de groei gaat.

groetjes,
Diana


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Of abonneer jezelf op deze discussie zonder te reageren.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties