Pppffff deel 2

Door een aantal oorzaken lopen we achter op ons schema (ons tuinschema welteverstaan).

En één oorzaak is dit, nog even terug kijkend naar vorige week, zo zag de achtertuin er toen uit:

Achtertuin 18-03-16

Afgelopen maandag was het ondertussen zoals op deze foto:

Achtertuin 21 maart 2016

Klaar met bestraten, maar dus nog lang niet klaar met de tuin, nog heel veel te doen.

Op vrijdag:

Achtertuin 24 maart 2016

Het begint er al een beetje op te lijken! Er moet nog van alles worden opgeruimd en afgevoerd, maar we kunnen er al weer gewoon lopen, en zitten (als het niet zo koud was :-)).

Nu ziet het er misschien nog niet heel spannend uit, maar ik heb in mijn hoofd al het idee welke planten ik waar willen gaan zetten, en in welke kleuren ze zullen bloeien.

En dan denken we ineens aan de volkstuin, dagen geen tijd voor gehad. Oh ja, daar moet ook nog enorm veel gebeuren, nog niet alle plantuitjes gepoot, kapucijners en Lathyrussen staan te wachten om uitgeplant te worden. Aardappelen zijn voldoende uitgelopen en moeten nodig worden gepoot, ik moet nog van alles zaaien, kas 3 moet nog worden opgeruimd, te veel om op te noemen.

Dus hup, een dag naar de tuin!

Dit is woensdagochtend:

Kas 2 23 maart 2016 ochtend

En dit is dan woensdagmiddag:

Kas 2 23 maart 2016 middag

Nou, dan ben ik toch lekker opgeschoten, niet?  Nee dus, maar dat geeft niet, het ziet er uit als een ongeordende bende, en misschien is het dat ook wel, maar in mijn hoofd heb ik alles nog op een rijtje (denk ik dan :-).

En gaan we stap voor stap aan de slag. Ruud peulen uitplanten, ik Dahlia’s oppotten, Ruud de laatste verhoogde bak schoon maken en wieden, ik knolselderij en bleekselderij voor zaaien, Ruud  de al geplante pootuitjes en gezaaide worteltjes water geven, ik de laatste bessenstruik snoeien, Ruud de oude peterselie en selderij uit de grond halen, ik de weeuwenteelt kolen en de spinazie en radijsjes in de kas water geven. En zo doen we heel veel maar lijkt het helemaal niets.

Volgende week kunnen we 3 hele dagen plannen voor de tuin, en misschien zijn we dan al weer een beetje ‘bij’, ik hoop het, achter lopen en dat prima vinden is gewoon niet mijn ding, ik word er onrustig van.

Denk niet dat we het slecht naar ons zin hebben hoor, juist als je nog heel veel te doen hebt kun je heel blij zijn met alles wat je van je lijstje af kunt strepen.

Tot slot nog even de melding dat ik op de website van Pokon nog een stukje heb geschreven over de kapucijners die we gezaaid en uitgeplant hebben: Zaai eens kapucijners (pagina opent in een nieuw venster).

En nog een blijde boodschap! Bij het schoonmaken van de verhoogde bak vond Ruud een soort wortelstokje onder de grond. En Ruud weet ondertussen al lang dat er niets weggegooid mag worden voor ik het heb gezien :-). “Waar vond je het precies in de bak?”. Zou het dan een wortelstok van de Impatiens tinctoria kunnen zijn? Vorig jaar in februari gezaaid, prima gekiemd, en de hele zomer gegroeid maar niet gebloeid. Teleurgesteld was ik wel, maar ja, koel Nederland is nu eenmaal geen Afrika, jammer.

Ik had 2 zaailingen, 1 in de verhoogde bak, en dat bleef een kleine plant (houdt niet van droogte en warmte?). En dus het kleine wortelstokje. De andere plant stond gewoon in de tuin, groeide prima in de zomer (meer vocht en wat schaduw). Maar deze winter vast veel meer last gehad van regen en vorst deze winter. Maar natuurlijk gelijk opgegraven (ik wist helemaal niet dat ze een knol maakte). Dit vond ik:

Wortel Impatiens tinctoria

Ruim een kilo zwaar, geen rot of zacht of geschimmeld, gewoon sterk en gezond, een goede Dahliaknol zou er jaloers op zijn. Hup, in de fietsmand en mee naar huis. En in de achtertuin heeft ze nu een mooi plekje gekregen in een grote pot met een luchtig potgrond/zand/vermiculiet-mengsel. Ik hoop en denk dat ze prima uit kan lopen. En dan hopelijk dit jaar wel bloeien.

En waarom doe ik hier nou zo lyrisch over, beetje overdreven?

Nee hoor, 1 foto van de bloei van internet geplukt, voor zover ik weet in Nederland nergens te koop, en overweldigend prachtig (wat mij betreft):

Impatiens tinctoria bloem

Planten ruim 1,5 meter hoog, bloemen ruim 7 centimeter groot, bloeiend van juli tot oktober, heerlijk geurend. Daar hoop ik dus op!

p.s.: ik durf helemaal niets te beloven maar in goede omstandigheden zou ze zaden moeten kunnen geven, ik zal er voor alle zekerheid toch maar alvast een campingbedje naast zetten zodat ik er niet één mis 🙂

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

24 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
patricia

hoi Diana ,
leuke ontdekking ,wat een prachtige bloemen
patricia

Trudie Jansen

Hallo Diana,wat ziet het er al mooi uit,echt heel hard gewerkt,en nog even en met hulp van het weer,enorm genieten van jullie nieuwe stekje,en zoals ik in de vorige reactie schreef,de kleuren van de stenen zijn enorm mooi,ben benieuwd hoe het eindresultaat zal zijn,hoop dat je die ook laat zien,maar ik vind het er nu al heel knus uitzien.
Ook knap dat je ook al weer op de tuin bent geweest,echt druk,druk,druk,maar je krijgt er ook weer wat voor terug,en duim voor jullie dat het de komende week goed weer wordt,zodat jullie lekker op kunnen schieten met de planning,succes en een prettig weekend,Trudie.

Mayra

Oeh, je achtertuin begint al mooi te worden!

Chris

Dat gevoel van……wat heb ik eigenlijk gedaan…komt mij heel bekend voor. De hele tijd maar bezig zijn, maar weinig zien. Hoe anders is dat wat later in het seizoen.

Enige plek waar hij veel te zien is….is in de vensterbanken die helemaal vol staan met allerlei potjes, op komende zaden etc.

Succes de komende periode!

Margriet

Hoi Diana,

Dat ziet er al mooi uit zeg! Ik heb lichte paniek… Ik haal de nicola pootaardappelen net uit de koude garage om ze licht te gaan wegzetten om voor te kiemen. Tot mijn schrik zitten er al behoorlijk lange kiemen aan… Dun en wel 2 cm lang… Kan ik die er voorzichtig afhalen om ze vervolgens alsnog licht en koud weg te zetten? Ik ben bang dat ze afbreken als ik ze zo zou poten. Het is eigenlijk nog te vroeg om deze aardappelen te poten…
Groetjes Margriet

margriet

Dank je wel voor je reactie!

Kees

Gewoon even afkiemen, daarna een aantal dagen warm wegzetten zodat alle ogen loskomen ,daarna buiten laten afharden ,net zo lang tot ze gepoot worden

Rick

Hoi,

Ik had een vraagje: Heb jij al je tomatenplanten binnen staan? Of staan ze bij jou allemaal al in de kas.

Groeten Rick

Rick

Bedankt, ik had zo ook al ik de kas gezet. Maar hier in het oosten is er kans op vorst, dus ik heb ze weer voor het raam gezet. Morgen mogen ze de kas weer in. En hopen op wat mooier weer.

Marlies van Drimmelen

Hoi Diana, complimenten voor de tuin, ziet er prachtig uit.
Ik heb nog een vraag over de calendulas. Zaailingen zijn verspeend maar ze groeien erg naar het licht en liggen bijna plat in de potjes. Hoort het zo? Moet ik ze dieper planten of zijn ze al te lang geworden? Ze zien er wel mooi uit met flinke blaadjes.
Dank je! Groetjes, Marlies

Hetty

Vrolijk Pasen allemaal,
geen eieren gevonden tussen alle bakkies, plantjes en andere tuinige dingen? Nee ik ook niet hoor, maar we hebben wel 3 kuikens bij onze kip en een lammetje te verzorgen welke verstoten werd door de moeder, dus overduidelijk loop ik over van een Paasgevoel. Qua tuin vind ik het nog wat koud (Twente)…………het duurt ietsiepietse langer bij mij dan anders met het poten/zaaien en heb toch al wel van alles boven en in de grond. Of buiten of in de kas of voor de vensterbanken en de voorkiemende aardappelen in het licht en koel.
Ik wil warmte, zon…………………….en wie van ons niet, zijn we aan toe. Fijne dagen allemaal, even bijtanken en dan er weer tegenaan,

groetjes, Hetty.

Sterckx Joris

Tjonge jonge wat een kl*teweer, het waait weer stevig door… niet leuk om zo in de tuin te werken.

Gisteren heb ik mijn erwten in de grond gestoken hopelijk komt dit goed 🙂 verder heb ik ook in de serre enkele groenten geplant om al iets sneller dan buiten van te kunnen genieten. (selder, bloemkool, spitskool, broccoli, rode kool, venkel en sla) is gewoon een test want eerste jaar dat ik mijn serre heb en nog geen ervaring mee.

Verder heb ik in de tuin dan maar wat meststoffen gegeven aan de beukenhaag en taxushaag. Voor andere tuintaken was het iets te winderig.

Vandaag ga ik binnen nog wat groenten verspenen die hier al mooi binnen aan het groeien zijn.

Ik heb nog wel één vraag, ik zit met een zeer groot stuk moestuingrond, maar deze is niet echt onderverdeeld in bakken maar is één grote vlakte. Nu vind ik het persoonlijk ZEER moeilijk om deze in te delen waar alles gezaaid/geplant moet worden om zo aan wisselteelt te komen. Heb jij toevallig geen “schema” waar je mee werkt? Het moeilijkste vind ik namelijk dat bv aardappelen een groot veld nodig hebben maar andere zaken dan weer veel veel minder en hoe laat je dit uitkomen? Alle tips hierover zijn welkom

Am

Hoi Diana
I vind info op internet over d kosmoszaaikalender en een link naar jouw site. Alleen vind ik geen overzicht/schema dat aan deze uitleg voorafgaat. Waar kan ik die vinden?
Groet, ANne-Marie van Eck. Bijzonder 013

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties