Pppffff deel 2

Door een aantal oorzaken lopen we achter op ons schema (ons tuinschema welteverstaan).

En één oorzaak is dit, nog even terug kijkend naar vorige week, zo zag de achtertuin er toen uit:

Achtertuin 18-03-16

Afgelopen maandag was het ondertussen zoals op deze foto:

Achtertuin 21 maart 2016

Klaar met bestraten, maar dus nog lang niet klaar met de tuin, nog heel veel te doen.

Op vrijdag:

Achtertuin 24 maart 2016

Het begint er al een beetje op te lijken! Er moet nog van alles worden opgeruimd en afgevoerd, maar we kunnen er al weer gewoon lopen, en zitten (als het niet zo koud was :-)).

Nu ziet het er misschien nog niet heel spannend uit, maar ik heb in mijn hoofd al het idee welke planten ik waar willen gaan zetten, en in welke kleuren ze zullen bloeien.

En dan denken we ineens aan de volkstuin, dagen geen tijd voor gehad. Oh ja, daar moet ook nog enorm veel gebeuren, nog niet alle plantuitjes gepoot, kapucijners en Lathyrussen staan te wachten om uitgeplant te worden. Aardappelen zijn voldoende uitgelopen en moeten nodig worden gepoot, ik moet nog van alles zaaien, kas 3 moet nog worden opgeruimd, te veel om op te noemen.

Dus hup, een dag naar de tuin!

Dit is woensdagochtend:

Kas 2 23 maart 2016 ochtend

En dit is dan woensdagmiddag:

Kas 2 23 maart 2016 middag

Nou, dan ben ik toch lekker opgeschoten, niet?  Nee dus, maar dat geeft niet, het ziet er uit als een ongeordende bende, en misschien is het dat ook wel, maar in mijn hoofd heb ik alles nog op een rijtje (denk ik dan :-).

En gaan we stap voor stap aan de slag. Ruud peulen uitplanten, ik Dahlia’s oppotten, Ruud de laatste verhoogde bak schoon maken en wieden, ik knolselderij en bleekselderij voor zaaien, Ruud  de al geplante pootuitjes en gezaaide worteltjes water geven, ik de laatste bessenstruik snoeien, Ruud de oude peterselie en selderij uit de grond halen, ik de weeuwenteelt kolen en de spinazie en radijsjes in de kas water geven. En zo doen we heel veel maar lijkt het helemaal niets.

Volgende week kunnen we 3 hele dagen plannen voor de tuin, en misschien zijn we dan al weer een beetje ‘bij’, ik hoop het, achter lopen en dat prima vinden is gewoon niet mijn ding, ik word er onrustig van.

Denk niet dat we het slecht naar ons zin hebben hoor, juist als je nog heel veel te doen hebt kun je heel blij zijn met alles wat je van je lijstje af kunt strepen.

Tot slot nog even de melding dat ik op de website van Pokon nog een stukje heb geschreven over de kapucijners die we gezaaid en uitgeplant hebben: Zaai eens kapucijners (pagina opent in een nieuw venster).

En nog een blijde boodschap! Bij het schoonmaken van de verhoogde bak vond Ruud een soort wortelstokje onder de grond. En Ruud weet ondertussen al lang dat er niets weggegooid mag worden voor ik het heb gezien :-). “Waar vond je het precies in de bak?”. Zou het dan een wortelstok van de Impatiens tinctoria kunnen zijn? Vorig jaar in februari gezaaid, prima gekiemd, en de hele zomer gegroeid maar niet gebloeid. Teleurgesteld was ik wel, maar ja, koel Nederland is nu eenmaal geen Afrika, jammer.

Ik had 2 zaailingen, 1 in de verhoogde bak, en dat bleef een kleine plant (houdt niet van droogte en warmte?). En dus het kleine wortelstokje. De andere plant stond gewoon in de tuin, groeide prima in de zomer (meer vocht en wat schaduw). Maar deze winter vast veel meer last gehad van regen en vorst deze winter. Maar natuurlijk gelijk opgegraven (ik wist helemaal niet dat ze een knol maakte). Dit vond ik:

Wortel Impatiens tinctoria

Ruim een kilo zwaar, geen rot of zacht of geschimmeld, gewoon sterk en gezond, een goede Dahliaknol zou er jaloers op zijn. Hup, in de fietsmand en mee naar huis. En in de achtertuin heeft ze nu een mooi plekje gekregen in een grote pot met een luchtig potgrond/zand/vermiculiet-mengsel. Ik hoop en denk dat ze prima uit kan lopen. En dan hopelijk dit jaar wel bloeien.

En waarom doe ik hier nou zo lyrisch over, beetje overdreven?

Nee hoor, 1 foto van de bloei van internet geplukt, voor zover ik weet in Nederland nergens te koop, en overweldigend prachtig (wat mij betreft):

Impatiens tinctoria bloem

Planten ruim 1,5 meter hoog, bloemen ruim 7 centimeter groot, bloeiend van juli tot oktober, heerlijk geurend. Daar hoop ik dus op!

p.s.: ik durf helemaal niets te beloven maar in goede omstandigheden zou ze zaden moeten kunnen geven, ik zal er voor alle zekerheid toch maar alvast een campingbedje naast zetten zodat ik er niet één mis 🙂

 

24 reacties op Pppffff deel 2

patricia 25 maart 2016 om 00:06

hoi Diana ,
leuke ontdekking ,wat een prachtige bloemen
patricia

Diana 25 maart 2016 om 20:43

Hallo Patricia,
Ja hè! Denk ik hoor, ik heb ze ook nog nooit in het echte gezien, maar dit zal toch niet tegen kunnen vallen, lijkt mij 🙂
groetjes, Diana

Trudie Jansen 25 maart 2016 om 07:13

Hallo Diana,wat ziet het er al mooi uit,echt heel hard gewerkt,en nog even en met hulp van het weer,enorm genieten van jullie nieuwe stekje,en zoals ik in de vorige reactie schreef,de kleuren van de stenen zijn enorm mooi,ben benieuwd hoe het eindresultaat zal zijn,hoop dat je die ook laat zien,maar ik vind het er nu al heel knus uitzien.
Ook knap dat je ook al weer op de tuin bent geweest,echt druk,druk,druk,maar je krijgt er ook weer wat voor terug,en duim voor jullie dat het de komende week goed weer wordt,zodat jullie lekker op kunnen schieten met de planning,succes en een prettig weekend,Trudie.

Diana 25 maart 2016 om 20:46

Hallo Trudie,
Ja, druk, druk, druk, maar voor een goed doel en dan is het niet erg. En we weten dat er ook een tijd komt dat we kunnen gaan zitten en genieten van alles wat groeit en bloeit na al het zaaien en verspenen en planten.
Ik geloof dat het warm water gaat regenen, met de regen niet perse heel blij maar samen met de warmere temperaturen noemen we dit maar ‘groeizaam weer’ :-),
groetjes,
Diana

Mayra 25 maart 2016 om 09:33

Oeh, je achtertuin begint al mooi te worden!

Diana 25 maart 2016 om 20:47

Hallo Mayra,
Dankjewel! Er moet nog veel gebeuren maar dat kunnen we nu in een wat langzamer tempo doen.
Eerst maar aan het werk op de volkstuin, ook hard nodig :-).
groetjes, Diana

Chris 25 maart 2016 om 09:34

Dat gevoel van……wat heb ik eigenlijk gedaan…komt mij heel bekend voor. De hele tijd maar bezig zijn, maar weinig zien. Hoe anders is dat wat later in het seizoen.

Enige plek waar hij veel te zien is….is in de vensterbanken die helemaal vol staan met allerlei potjes, op komende zaden etc.

Succes de komende periode!

Diana 25 maart 2016 om 20:50

Hallo Chris,
Ja, ook zonder een nieuwe achtertuin herkennen wij het. Ook dat we met heel veel plannen naar de tuin gaan, en uiteindelijk heel veel dingen doen maar niet zijn toegekomen aan de dingen waar we eigenlijk voor gingen. Als het aan het einde allemaal maar is gedaan :-).
Ook jij veel plezier en succes met de wirwar van werkzaamheden, zaailingen en tuinplannen!
Diana

Margriet 25 maart 2016 om 09:36

Hoi Diana,

Dat ziet er al mooi uit zeg! Ik heb lichte paniek… Ik haal de nicola pootaardappelen net uit de koude garage om ze licht te gaan wegzetten om voor te kiemen. Tot mijn schrik zitten er al behoorlijk lange kiemen aan… Dun en wel 2 cm lang… Kan ik die er voorzichtig afhalen om ze vervolgens alsnog licht en koud weg te zetten? Ik ben bang dat ze afbreken als ik ze zo zou poten. Het is eigenlijk nog te vroeg om deze aardappelen te poten…
Groetjes Margriet

Diana 25 maart 2016 om 20:59

Hallo Margriet,
Ik zou zeker geen uitlopers van aardappelen af gaan breken, niet als ze slechts 2 centimeter zijn. Als je ze afbreekt heeft het de aardappelknol al veel energie gekost. En dan moet die aardappel ook nog weer nieuwe uitlopers maken, daar wordt ze hoe dan ook zwakker van. Ik zou ze nu echt heel koud en licht zetten (onder de 12 graden), als het goed is gaat het uitlopen op een heel klein pitje staan en zullen de uitlopers eerder dikker worden dan nog langer. En dan maar wat eerder poten dan volgens de regels. Maar zelfs late aardappelen mogen vanaf de 1e of 2e week van april worden gepoot en dat is toch al snel. En dan uiteraard heel voorzichtig poten, gat maken, aardappel met uitlopers er voorzichtig in leggen en de grond die je erop ‘gooit’ natuurlijk ook voorzichtig eromheen leggen. En dan hoop ik dat ze het gewoon redden en goede planten maken!
groetjes en veel succes ermee!
Diana

margriet 25 maart 2016 om 22:51

Dank je wel voor je reactie!

Kees 25 maart 2016 om 13:18

Gewoon even afkiemen, daarna een aantal dagen warm wegzetten zodat alle ogen loskomen ,daarna buiten laten afharden ,net zo lang tot ze gepoot worden

Rick 25 maart 2016 om 19:30

Hoi,

Ik had een vraagje: Heb jij al je tomatenplanten binnen staan? Of staan ze bij jou allemaal al in de kas.

Groeten Rick

Diana 25 maart 2016 om 21:06

Hallo Rick,
Sssst! Het kan nog een hele maand gaan vriezen (sterker nog, vannacht in het oosten van het land kans op vorst), dus ik wil mensen hier helemaal nog niet vertellen dat ik de tomaten al in de koude kas heb staan. Maar dat is dus wel zo. Met flinke risico’s, ik ga dus ook niet zeuren als ze het niet gaan overleven. Maar ik kon niet anders, thuis werden ze heel lang en dun en groeiden al scheef naar het licht. Als iemand het me vraagt ga ik het dus niet ontkennen, maar ik ga zeker niet zeggen dat het geen enkel probleem is om de tomaten nu al in de koude kas te zetten. Ik heb wel in de afgelopen jaren ondervonden dat 1 of 2 graden vorst voor jonge tomatenzaailingen niet echt onoverkomelijk is, plus wij wonen 18 kilometer van de Zuid-Hollandse kust. Maar toch, laten we het nog maar even onder ons houden :-).
groetjes,
Diana

Rick 25 maart 2016 om 21:10

Bedankt, ik had zo ook al ik de kas gezet. Maar hier in het oosten is er kans op vorst, dus ik heb ze weer voor het raam gezet. Morgen mogen ze de kas weer in. En hopen op wat mooier weer.

Diana 25 maart 2016 om 21:31

Hallo Rick,
Verstandig! Ik ga morgen met vingers voor mijn ogen de kas in om te kijken hoe het met de zaailingen is, dat is echt minder ontspannen :-).
groetjes,
Diana

Marlies van Drimmelen 26 maart 2016 om 23:17

Hoi Diana, complimenten voor de tuin, ziet er prachtig uit.
Ik heb nog een vraag over de calendulas. Zaailingen zijn verspeend maar ze groeien erg naar het licht en liggen bijna plat in de potjes. Hoort het zo? Moet ik ze dieper planten of zijn ze al te lang geworden? Ze zien er wel mooi uit met flinke blaadjes.
Dank je! Groetjes, Marlies

Diana 27 maart 2016 om 09:07

Hallo Marlies,
Nee, als je Calendula’s met veel te lange steeltjes gewoon over de grond liggen is het niet goed.
Dan staan je zaailingen te warm en/of te donker.
Ik heb er een keer een tuindagboek over geschreven en je kunt daar ook vinden wat je eventueel nog kunt doen om de zaailingen te redden:
https://mooiemoestuin.nl/zaailingen-te-lang-en-te-dun/
Ik hoop dat het nog goed met je zaailingen!!
Diana

Hetty 27 maart 2016 om 12:10

Vrolijk Pasen allemaal,
geen eieren gevonden tussen alle bakkies, plantjes en andere tuinige dingen? Nee ik ook niet hoor, maar we hebben wel 3 kuikens bij onze kip en een lammetje te verzorgen welke verstoten werd door de moeder, dus overduidelijk loop ik over van een Paasgevoel. Qua tuin vind ik het nog wat koud (Twente)…………het duurt ietsiepietse langer bij mij dan anders met het poten/zaaien en heb toch al wel van alles boven en in de grond. Of buiten of in de kas of voor de vensterbanken en de voorkiemende aardappelen in het licht en koel.
Ik wil warmte, zon…………………….en wie van ons niet, zijn we aan toe. Fijne dagen allemaal, even bijtanken en dan er weer tegenaan,

groetjes, Hetty.

Diana 28 maart 2016 om 09:49

Hallo Hetty,

Gefeliciteerd met alle geboortes! Ja, dan pas ga je echt het lentegevoel krijgen! En ook van het groen dat links en rechts op komt, hier begint ook steeds meer te kiemen, maar ik moet ook nog enorm veel zaaien. Drukke tijden, maar ook gelijk mooie tijden, ons nu al verheugen op wat we later kunnen zien, ruiken, oogsten, etc..

groetjes en ook jij nog een fijne tweede paasdag!
Diana

Sterckx Joris 28 maart 2016 om 08:08

Tjonge jonge wat een kl*teweer, het waait weer stevig door… niet leuk om zo in de tuin te werken.

Gisteren heb ik mijn erwten in de grond gestoken hopelijk komt dit goed 🙂 verder heb ik ook in de serre enkele groenten geplant om al iets sneller dan buiten van te kunnen genieten. (selder, bloemkool, spitskool, broccoli, rode kool, venkel en sla) is gewoon een test want eerste jaar dat ik mijn serre heb en nog geen ervaring mee.

Verder heb ik in de tuin dan maar wat meststoffen gegeven aan de beukenhaag en taxushaag. Voor andere tuintaken was het iets te winderig.

Vandaag ga ik binnen nog wat groenten verspenen die hier al mooi binnen aan het groeien zijn.

Ik heb nog wel één vraag, ik zit met een zeer groot stuk moestuingrond, maar deze is niet echt onderverdeeld in bakken maar is één grote vlakte. Nu vind ik het persoonlijk ZEER moeilijk om deze in te delen waar alles gezaaid/geplant moet worden om zo aan wisselteelt te komen. Heb jij toevallig geen “schema” waar je mee werkt? Het moeilijkste vind ik namelijk dat bv aardappelen een groot veld nodig hebben maar andere zaken dan weer veel veel minder en hoe laat je dit uitkomen? Alle tips hierover zijn welkom

Diana 28 maart 2016 om 09:06

Hallo Joris,
Op de pagina over de vruchtwisseling leg ik uit wat het is, waarom, wat de mogelijkheden zijn, etc..
En bijna onderaan die pagina vind je de link naar een pdf.bestandje waarin ik een schema laat zien.
Google anders ook eens op crop rotation, dan vind je heel veel Engelstalige informatie maar ook schema’s, etc..
groetjes en succes ermee!
Diana

Am 28 maart 2016 om 10:46

Hoi Diana
I vind info op internet over d kosmoszaaikalender en een link naar jouw site. Alleen vind ik geen overzicht/schema dat aan deze uitleg voorafgaat. Waar kan ik die vinden?
Groet, ANne-Marie van Eck. Bijzonder 013

Diana 29 maart 2016 om 09:30

Hallo Anne-Marie,
Ik heb 7 jaar lang getuinierd met de kosmosagenda van Maria Thun maar ben dar vorig jaar mee gestopt (omdat ik na 7 jaar heb geconstateerd dat het in mijn geval meer beperkingen gaf (moeten zaaien of moeten uitstellen van werkzaamheden op bepaalde dagen) dan dat het positieve effecten liet zien. En toen heb ik dus ook de pagina verwijderd, ik maakte elk jaar een soort kalender en deelde die met wie het wilde hebben, maar dat maak ik niet meer (dat is ook geen algemeen schema, dat is echt een kalender per jaar, elk jaar zijn alle dagen weer anders). Ik kan je van harte aanraden te kijken op http://www.hesperia.nl voor de kosmosagenda, of hier voor de werkagenda van Guurtje Kieft: http://www.dezonnetuin.org/boekuitgaven/het-juiste-moment-de-werkagenda-2015/

Ik hoop dat je hier verder mee kunt!
Diana


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties Do NOT follow this link or you will be banned from the site!