Tel even mee…

Ruud zegt, terwijl hij weer een gieter vult (en zucht): “Dit is toch geen minderen?”.

Dat is zo. Maar Ruud weet ook wel na al die jaren dat ik elk jaar zeg te minderen, en dat ook meen, maar dat het uiteindelijk altijd anders loopt. Ik heb geen idee waarom.

Elk jaar neem ik me in de zomermaanden voor om het jaar erop minder potten te gaan zetten. Ik neem me dat vaak voor tijdens het sjouwen met gieters water op iets te warme dagen. Of na een dag in de tuin en met 2 emmers geoogste krootjes in de keuken.

Ik meen het dan ook echt, en dat duurt tot ergens rond april/mei van het volgende jaar, wanneer alles uitgeplant moet worden. Dan verander ik langzaam, pot voor pot, van gedachten. Ik kom blijkbaar plaats tekort, of ik zie de grote stapel met lege potten staan, of ik wil iets bewaren, of overwinteren, of ik vind iets heel leuk voor in een pot. Of wat dan ook. Maar ik vergeet mijn voornemen in een tijd dat er nog niet zo veel potten staan. En dat het nog niet zo warm is. En dat ik niet daarna nog 2 emmers krootjes moet koken. En dat ik ‘s middags nog niet al 3 x 12 = 36 gieters water  in de kassen hebben moeten sjouwen en gieten.

Ik kan er dus ook niet zo veel aan doen dat er in het tuinseizoen steeds meer potten verschijnen. Het ‘slibt aan’.

En dus zeg ik tegen Ruud, wel al met enige voorzichtigheid, dat het toch wel meevalt met al die potten. Ruud zegt: “Heb je ze wel eens geteld?”. Nee, dat heb ik nog nooit gedaan. Ruud zegt, terwijl hij weer een nieuwe gieter vult: “Ik zou het eens doen, je gaat schrikken, schrijf daar maar eens over”. En dat is dan gelijk het eind van de discussie.

En zucht, vooruit dan. Hieronder de optelling van alle potten. En ik weet het, ik zou het best handiger kunnen organiseren, en dan misschien ook zo’n watergeefsysteem kunnen kopen. Maar nu staat het waar het staat. En ik wil voor de volkstuin geen dure systemen kopen, want dat blijft toch een semi-open complex. En we hebben er geen stromend water, en slootwater is nogal gevoelig voor verstoppen in kleine leidinkjes.  Maar voor thuis ga ik er voor volgend jaar hard over verzinnen. Zeg ik met een zucht, terwijl ik nog een gieter vul 🙂 .

Nog even voor ik alle foto’s laat zien: de planten in de potten zijn op 1 of 2 na nog niet op hun best/mooist hè, de zomer is pas net begonnen, de bloei moet bij heel veel planten nog beginnen. En dan pas begrijpt waarschijnlijk iedereen waarom ik ze heb staan. Maar zoals gezegd, ik heb het beloofd. En mocht je het niet helemaal willen volgen en halverwege afhaken, dat is begrijpelijk hoor, want het is nogal veel van hetzelfde Maar dat geldt natuurlijk niet voor mij, want ik heb het gezaaid, of overwinterd, ben al aan het speuren naar bloemknoppen, of weet van vorig jaar hoe prachtig ze volgende maand wordt.

Afijn, daar gaan we:

We beginnen op de volkstuin: een grote speciekuip met zelfgezaaide Pelargonium Maverick Appleblossom, is deze week voorzichtig gaan bloeien. En 1 hoge lelijke maar voor dit doel nuttige ton met 3 aardappelplanten (men zegt dat je zo veel opbrengst krijgt en de pot vol met aardappelen komt, een testje dus en dat is nuttig). = 2 potten.

Oh ja, die is leuk, Dolichos lablab in een compostvat. = 3 potten.

Oei, deze tikken wel aan. Even tellen: dit zijn er 18, gevuld met Agastache, Rudbeckia, Tomaat Cherry Cascade, Lavandula x multifida, en zo nog wat vrolijke eenjarigen, Fuchsia’s en Salvia’s. = 21 potten.

Oh ja, die is ook leuk! Solanum villosum = Golden Pearls. Na de witte bloempjes komen de trosjes heel kleine eetbare besjes die een beetje smaken naar een kruising tussen ananaskers en tomaat. = 22 potten.

Oh, deze is nuttig, een stek van een donkerbladige Alocasia. De moederplant is afgelopen winter dood gegaan, dus ik ben dubbel voorzichtig met deze plant. Lekker groeien in pot en overwinteren in de kas. Pot 23.

Oh, maar dit is de schuld van Ruud. Ruud ging een paar jaar geleden eens naar de gemeentewerf en vond daar deze enorme aluminumkleurige pot, met een inhoud van zeker 75 liter. Erg leuk! Maar wat zet je daar dan in? Nou, in dit geval de Maurandya erubescens Magic Dragon. Ziet er nu nog niet spectaculair uit, maar wacht maar tot de felroze bloemen verschijnen! = 24 potten.

Andere kant van het terrasje, nog 3 potten. Een zelfgezaaide Salvia microphylla, Petunia Amore Mio en in de speciekuip de Ipomoea Pom Pom. Eromheen staan trays en bakje met zaaisels van nieuwe krootjes, sla, andijvie, boerenkool, knolvenkel, snijbiet, spitskool, etc.. Maar die tellen natuurlijk niet mee. = 27 potten.

Gelukkig, we gaan nu naar huis…..

In de kleine schaduwrijke voortuin staan potten met Agastache After Eight (en die geurt inderdaad naar mintchocolaatjes!), Coleus Palissandra en peterselie (want geen mens kan zonder peterselie dichtbij huis, misschien had ze niet in pot gehoeven, geef ik toe). = 30 potten.

Ook in de voortuin (omdat er in de achtertuin geen plaats meer is), een geelbloeiende Brugmansia. En dat is nu nog niet duidelijk, maar als je de bloei volgende maand ziet (en ruikt!) begrijpt iedereen dat je een Brugmansia niet weg kunt doen. = 31 potten.

En dan nu alleen de achtertuin nog:

Nog een Brugmansia, in dit geval een zuiver witte. Hoef ik niet meer uit te leggen. = 32 potten.

Een Tropaeolum Caribbean Cocktail in een pot. Ja, dat was misschien ook niet echt nodig. Blijkbaar had ik de pot over. Denk ik. Wel vrolijk trouwens. En ze slingerde ook al mooi langs de stokken omhoog maar is na de storm van afgelopen week een beetje naar beneden gezakt. Komt weer goed. Pot 33.

Salvia officinalis Nazareth. En ik had nog 2 Agastasjes over. Ik vind een Salvia te groot worden in de kruidenbak, vandaar de pot. Nummer 34.

Zoals er altijd peterselie in de schaduw dichtbij de keuken moet staan, zo moet er in de zon dichtbij de keuken basilicum staan, in dit geval de paarsbladige Summer Surprise. Kan ik de blaadjes zo plukken wanneer we tomaatjes van eigen tuin hebben geoogst. En daarnaast de Petunia Night Sky, geef toe dat het geweldig staat (en dan is dit nog een slechte foto in de avondschemer). = 36 potten.

Nu nog niet mooi (en een lelijke foto, het begon al donker te worden), de Aloysia (citroenverbena) heeft maar ternauwernood de winter overleefd maar begint bij te komen. En de al bijna bloeiende Cassia is door een voorjaarsstorm zo verwoest dat we haar terug hebben geknipt. Maar ik beloof een nieuwe foto wanneer ze in juli bloeit. Want dit is mijn meest favoriete kuipplant aller tijden. = 38 potten.

Nog een Brugmansia, in dit geval een dubbele oranje. Pot 39. Maar het einde is in zicht.

De laatste Brugmansia, een dubbele roze. Ik beloof volgende maand foto’s, wanneer ze bloeien, want dan begrijpen jullie het. En daarvoor staat een pot met een vorig jaar gezaaide Feijoa sellowiana. Nog 1 jaar in pot, binnen overwinteren en dan mag ze volgend jaar uitgeplant worden, want dan zou deze eetbare ‘Braziliaanse guave’ winterhard moeten zijn. je snapt waarom ik er zo zuinig op ben. Pot 40 en 41.

Een prachtige Fuchsia. Jeugdliefde, ik heb er ooit wel 40 of 50 gehad, nu nog maar een stuk of 4. Pot 42.

Ja, ik had nog een zuurstokroze plastic pot (ik heb bijna alleen nog maar plastic, steen en terracotta is gewoon niet meer te sjouwen op mijn leeftijd en in deze hoeveelheden). In deze knalroze pot heb ik een roze Ipomoea Ruffled Pink geplant. Duurt nog wel een week of 3 voor ze gaat bloeien maar wordt mooi, weet ik zeker. Pot 43.

In een kleine speciekuip staat achterin onze kleine achtertuin dan nog een vijg. En er zitten al vruchtjes in. Ik moet haar nodig snoeien, maar dat durf ik niet in de zomermaanden, want ze kunnen zo bloeden. Pot 44.

En dan de allerlaatste, 45 potten in totaal dus.

Impatiens Peach Butterfly. Omdat Impatiens het zo geweldig in een pot in de volle schaduw doet, zonder een sprankje zonlicht.

En hé, wat zie ik daar? Erachter staat nog een kleine gifgroene pot. Die is nog leeg. Heeft Ruud die verstopt? Dat is zonde. Misschien nog wel leuk voor een paarsbloeiende eenjarige, of zo’n dwergtomatenstruikje, die heb ik nog in de kas in een potje staan. Gelukkig dat ik niet zo snel iets weggooi.

Maar ik geef het toe, het zijn er best veel. Volgend jaar gaan we minderen, bij deze beloof ik het Ruud.

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

34 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Jolanda

Haha Diana,
Best wel veel potten + ook een prachtige inhoud!
Ik heb voornamelijk een pottenmoestuin, 108 in het totaal …. En ong. 10 m2 overig (verdeeld over 6 bakken). De rest is nog een beetje terras. Want alles is gesitueerd in de achtertuin van een hoekhuis.
Persoonlijk vind ik het heerlijk zo dicht bij huis, alles altijd dicht bij de hand. Ook het water geven is dan gemakkelijker even tussendoor te doen

Al wel eens vaker gezegd: maar je website is een grote bron van inspiratie! Ga vooral lekker door. 🙂

Ria

Hoi Diana,

Ik krijg steeds meer bewondering voor jullie. Wat een gigaklus dat watergeven!
Als ik dat allemaal zo lees ben ik wel heel blij dat ik mijn moestuin bij mijn huis heb, dat maakt een heleboel dingen toch wel eenvoudiger.
Sterkte en veel succes met alles.

Groetjes,
Ria

kees

beste Ruud,
ik herken je klachten wel hoor…maarja willen we de vrede in huis en op de tuin bewaren zullen wij mannen de noodzakelijke offers moeten brengen….
goed…we doen het stiekum wel met enige liefde maar dat gaan we de dames niet vertellen…
hou je taai man en blijf weerstand bieden aan de potjesdrang van de dames….

Leon van de Kerkhof

Die arme Ruud, hij bewerkt niet alleen de grond, maar mag ook allerhande materialen aanslepen. Ik zou hem niet alleen grondwerker willen noemen maar ook “sjouwfeur”.
En dan heb ik het niet eens over het in toom proberen te houden van zijn lekker super enthousiaste Diana. Ik denk dat de wijze waarop hij het doet (en volhoudt) een teken van liefde is.
Een hobby is mooi, vooral als die wederzijds is.
Beste Diana, blijf ons a.u.b. verrassen met jouw bloemrijke verhalen, tips, ervaringen en noem maar op. Heerlijk om te lezen.
Groet, Leon.

Henk

Even een vraagje betreffende Brugmansia’s .
Jullie hebben er heel wat. Maar de standplaats blijft moeilijk.
Kunnen ze veel schaduw hebben of moeten ze toch echt in de zon ?
En grondsoort ?

Paula Bos

Diana, ik heb diverse watergeefsystemen voor de kas en zo uitgeprobeerd. Als je waterleiding hebt, werken ze allemaal. Dat heb ik niet, dus moet het via een regenton. En daar zit vaak te weinig bar op. Ik ben op zoek nu naar de juiste. Als jij een goede vindt, hoor ik het gaarne.

Maria Jansen

hallo
voor het water geven hebben we een kuub water op pootjes, een watertoren, die vullen we met de pomp uit de put,kan ook uit een sloot natuurlijk
Daarop aangesloten een lagergelegen kraantje,van daaruit kun je met een slang de potten water geven.
Daarna zijn de tomaten aan de beurt met de druppelaars en daar heb je dan geen omkijken naar,het is een groot gemak alleen stevige palen vinden ,die van ons kwamen van een dak van een oude boerderij jammer dat ik geen foto door kan sturen!

Saskia Boidin

Hoi Paula, de truuk is inderdaad, voor elk systeem, om de water voorraad wat omhoog te zetten. Ik heb een 400 litervat in de kas staan met een verbinding met een vat buiten. Dat staat op een halve meter hoogte, dat is genoeg voor mijn systeem van meters slangen ( ik heb wel vier aansluitpunten voor vier slangen,, om zoveel mogelijk druk per slang te houden). Het hoeft per slot van rekening ook niet snel ter plaatse te komen, als het langzaam druppelt is het goed genoeg…

Rita

dag Diana,

wat een prachtig resultaat! Zie ik daar bovenaan in de potten houtsnippers of cocossnippers liggen? Is dit nuttig? (sorry ik ben een beginneling)

Rita

dank voor de tip, Diana

Kees

Hoi Diana
Het valt me eerlijk gezegd nog wel mee met het aantal potten bij jullie.
Ik ga hier maar niet eens tellen omdat er toch nog steeds bijkomen .
Een stekje van dit en een van dat dat hoognodig in een pot moet , maar met 1 uur water geven red ik het niet .
Dus Ruud er zijn er heus wel meer hoor met een verzameling potten , hangpotten en kuipen .
Deze week gaat het regenen ??? dus dat zou wat verlichting moeten brengen.
Het ziet er trouwens leuk uit bij jullie en het gaat vast nog mooier worden .
Succes in elk geval.
Groetjes

Anoniem
Marja

Hallo Diana,
Wat moet jouw Ruud toch vreselijk veel van jou houden. ❤️❤️❤️
Veel sterkte Ruud, komt goed, wordt vanzelf wel minder als jouw tuinmeisje de 60 passeert,dus nog even volhouden. Kijk uit naar de volgende foto’s in bloei.

Neeltje

Hoi Diana,

Naast dat ik graag je blogs lees (heb me afgemeld voor de mailinglist hoor!) voor de info en inspiratie voor de tuin, vind ik je schrijfstijl bijzonder goed, prettig te lezen en humoristisch. Het eerste stuk van bovenstaande blog zou zo het begin van een roman kunnen zijn!

Groeten Neeltje (17 potten en wat klein grut, maar dan wel op een balkon van 10m2…)

Simone

Hahaha, weer heerlijk geschreven. Ik heb vier potten.

Sjouk Fleurke

Oh heerlijk Diana, ik heb met veel plezier je verhaal weer gelezen! Heerlijk, hier kon ik om lachen! Heel herkenbaar!

Ann

Goh, zo veel potten water geven zou ik ook snel beu worden met dit droge voorjaar.
Ik heb slechts enkele potten maar vertik het te vaak ze water te geven. Dat moet dan ook mijn minst geliefde karweitje zijn in de tuin.
Ik heb mijn aardbeien in potten met een compartiment water eronder en een wiek gezet (zgn self watering containers) . Dat werkt super en ik moest met die hitte maar een keer per week water geven.
Je tip om pepers in potten te zetten is een goeie! Mijn chinenses staan in potten en doen het veel beter dan mijn annuums die compleet overwoekerd staan door goudsbloemen, salie en pompoenen. Gelukkig verdragen de chinenses goed mijn spaarzame watergiften.

Simone

Ik heb erg moeten lachen om het verhaal, maar het kan nog wel erger in vakanties moet ik bij mijn buurvrouw water geven dan zijn daar wel 60 potten, potjes en bakjes. Je wil minderen zeg je maar er is nog iets wat je wilde minderen ; nl het antwoorden op onze berichtjes .
Als ik het goed zie begin je daar toch weer mee . Voor ons leuk maar bescherm je zelf , dit schrijf ik alleen maar uit bezorgdheid

Brenda

Hallo allemaal en natuurlijk Diana,

Met veel plezier het ik je verhaal gelezen. Ik denk dat we allemaal kopzorgen hebben als het gaat om het bevochtigen vd planten in deze hitte. Gelukkig is er nog weinig dood gegaan. Succes in je tuin. Groet Brenda

Is afgelopen weekend was ik op bezoek bij mijn zoon, hij is hovenier. Zijn buurman kwam langs en maakte een praatje. Toen ik vertelde over je website wist hij het al, ook een fan

Nathalie uit Bredene, België.

Hoikes Diana!

HEEL erg herkenbaar hier bij ons. Begonnen met 1 klein mini serretje buiten, gewoon met wat gerecupereerde tomatenzaadjes uit het restaurant, om nu reeds op enkele maanden uitgebreid te zijn tot…. nu moet ik hier zelf eventjes tellen….. (hihihi)

Buiten in de tuin (in potten wel te verstaan, dat in de volle grond tel ik niet mee):

– 1 flink grote stenen ronde bloembak (zo eentje op een poot) met platte peterselie en 2 soorten selder (groene en Lavas < heeeel erg lekker bij de mosseltjes)
– 1 grote metselaarston – erg grote, ronde, zware zwarte plastieken tonnen, je kent die wel – met 4 groene grote paprikas en 1 grote vleestomaat in het midden
– 1 grote plastieke pot met 1 grote paprika
– 2 grote stenen potten met elk een paprika plant erin
– 1 plastieken bakken met kropsla (zo'n 10 stuks mooie gezonde kropsla) en wat bloedzuring
– 1 stenen pot met een laurierstruik (volop in de groei, mooie frisgroene blaadjes)
– 6 kleinere potten met elk wat sukkelaartjes van tomatenplantjes (gekregen van de buurman), maar die toch elk minstens 3 kleine tomaatje geven. LOL

Binnen (in de veranda, UITERAARD in potten)
– 9 grote plastieken potten, waarvan er 5 met elk een bijna 180cm hoge tomatenplant (met elk een MASSA tomaten eraan, en nog volop aan het groeien en bloesems aan het bij krijgen) en 4 met in elke pot 2 ietwat kleinere tomatenplanten (vleestomaten) maar ook elk met een MASSA aan flink grote vruchten eraan. Dus eigenlijk daar in totaal 13 tomatenplanten.
– 2 potten met nog meer paprika EN Spaanse Peper (zijn wat later gezaaid geweest maar beginnen de andere grotere planten reeds flink in te halen)
– 2 potten met cherry tomaatjes
– 1 wat kleinere pot met nogmaals…. jawel… paprika. LOL

Goh, en dan te bedenken dat ik eigenlijk gewoon enkele tomatenplantjes en wat paprika'tjes wou…. man man man, het is in een paar maanden flink uit de hand gelopen, net zoals bij jou. Hahahahahahaha. Maar ach, het geeft toch zo'n voldoening, toch? 😉

En tja, het water geven, he. Als je het met de gieter doet dan kan ik begrijpen dat het niet altijd een even fijn klusje is. Hier hebben we gelukkig een erg lange tuinslang die aangesloten is op onze pomp van de regenput (ja hoor, nog ruim voldoende water erin wonder boven wonder), wat het bewateren een stuk makkelijker maakt natuurlijk. Tuinslang afrollen, kraan open, knijpen op het pistool en hupla. Tuinslang oprollen en we zijn er weer vanaf voor die dag. 🙂

Groetjes,
Nathalie uit Bredene (België).

Ps: valt het op dat ik een voorliefde voor tomaten en paprika heb? 😀 😀 😀

Nathalie uit Bredene, België.

Ow en dan ben ik nog mijn aardbeien, framberry’s (HEERLIJKE vruchten!!), krulpeterselie en citroenmelisse vergeten, OOK nog in een enorm grote pot buiten. 😉 :p

Steffie van den Brink

Wat een genot om het allemaal te lezen en te “zien!
Ik ben veel te laat lid geworden van Diana’s Nieuwsbrief!
Hoe haal ik mij scha in……..?
Veel succes verder; “ik hou je voortaan in de gaten”!
En om uiteraard veel van je te leren!
Steffie.

Maarten

Het is ook zo moeilijk plantjes weg te doen. We gunnen ze allemaal een goed leven… Heb je ook binnen in huis nog potten? Die hebben natuurlijk ook water nodig. Hier 30 buitenpotten, (en tuinslang/sproeier) dus dat valt wel mee. Maar inderdaad iedere keer wat meer. Ik zag in je tomaten info dat je die kunt stekken, dus ook geprobeerd. En warempel, ‘bijna helaas’ doen de drie die ik heb geprobeerd het alle drie best, dus voor je het weet drie potten er bij nodig…

Voor een niet duur bewateringsysteem kun je bij Chinese webshops prima slang en allerlei druppelaars kopen (lijkt wel op wat laatst bij de Lidl in de aanbieding was). Dan heb je voor een paar tientjes met wat puzzelwerk ook een mooi systeem. Ik gebruik dat zelf in mijn ‘kasje’ van 2x3m met een aantal potten en in de grond. Ik zet het aan, en ondertussen geef ik de rest van de tuin en planten water. Dat scheelt dus best wat tijd en moeite, en bij de tomaten meteen mooi dat ze van onder water krijgen en niet van boven.

Esther

Ha Diana,
Wat een geduld om ook alle potten te tellen, te beschrijven en te fotograferen. Ik vind het heel interessant en boeiend. Ik barst ook van de potten maar daar zitten ook kleintjes bij die nog omgezet moeten worden, bij gebrek aan ‘schoongemaakte redelijk wortel en onkruidvrije’ grond. En bij gebrek aan grote potten. Die heb ik inmiddels via marktplaats kunnen verzamelen.
Maar weet je, als je verlegen zou zitten om onderwerpen (wat volgens mij eigenlijk nooit voorkomt), ik zou ook graag zo’n zelfde mail lezen over je kassen en over je bakken.
Dank je wel weer voor je mail. Ik ken de brugmansia (ik heb hem zelf niet, maar mijn moeder is er dol op). Mijn favoriete overwinteringsplant is de lantana. Ooit gezien in Portugal en dan alles tegelijk: gele, oranje en rode bloempjes én groene en blauwe bessen. Hier is me dat nog niet gelukt.

O ja, past niet bij deze mail maar dankzij jouw opmerking ergens dat de wortels van de stevia het hadden overleefd, heb ik dat dode gedoe niet weggegooid. En heb nu weer een stevia van al ca 40 cm hoog.
Hartelijke groet, Esther

Karin

Hallo Diana,

Ten eerste, wij hebben sinds mei van dit jaar een moestuin, en nu heb ik al veel opgestoken van jouw blogs. Regelmatig zoek ik even op hoe iets gezaaid of geplant moet worden en wanneer.

Nu heb ik een vraag, weet niet of het de juiste plek is om dat hier, bij dit bericht te plaatsen, maar dan hoor ik het wel

Ik heb van een tuinbuurman een bosje Sint Jans Uien gekregen. Hij vertelde dat we zowel de uit als het loof kunnen eten, en dat we de kleine uitjes op 15 augustus weer kunnen planten om in juni volgend jaar weer te kunnen oogsten. Heb jij ervaring met deze uien en heb je nog tips?

groetjes,
Karin

Conny

Hi Diana,
Hoe kan ik je een vraag stellen met een foto erbij?

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties